Cum să pictezi pe orice suprafață: sticlă, ceramică, pânză, lemn, perete, piatră, polistiren

Cum să pictezi pe orice suprafață: sticlă, ceramică, pânză, lemn, perete, piatră, polistiren
Share

Pictura este cel mai simplu mod de a aduce culoare și farmec în viața ta, chiar dacă nu ai talent la desen. Poți învăța destul de rapid cum să pictezi pe diverse materiale folosind șabloane, modele scoase la imprimantă sau benzi adezive. Important este, însă, să știi cum să pregătești suprafețele și cum să alegi culorile și pensulele potrivite. Vei afla cele mai importante lucruri despre cum să pictezi pe sticlă, ceramică, pe obiecte din lemn, pânză, polistiren și perete din acest articol. 

Pictura pe sticlă

Cum sa pictezi pe sticla

Sursa foto - Pixabay

 

Pictura pe sticlă este ușor de realizat chiar dacă nu ai talent la desen, pentru că transparența suprafeței îți permite să folosești șabloane cu tot felul de modele, de la simple la complicate. Este o activitate potrivită atât pentru copii, ca proiect creativ de weekend, cât și pentru adulții care vor să înfrumusețeze anumite obiecte din locuință. După ce exersezi suficient și ești cu adevărat mulțumit de cum reușești să decorezi sticla, poți să și dăruiești obiectele respective - îți va fi foarte ușor să-i impresionezi pe cei dragi. 

Poți picta orice obiect din sticlă, de la pahare, farfurii și vaze la ferestre. Totuși, dacă vrei să decorezi geamul unei ferestre, alege una mai puțin expusă la factori externi, fie că este vorba despre razele soarelui sau stropi de apă. 

Cum sa pictezi pe sticla culori Cadence

Există culori pentru sticlă și cu aspect mat, cum este Very Chalky Glass

 

Pregătirea sticlei

Curăță și degresează suprafața de sticlă pe care vrei s-o pictezi folosind fie apă caldă și un săpun blând, fie puțină vată și soluție de spălat geamurile. Așteaptă să se usuce sau șterge sticla cu o lavetă curată. Ideal ar fi să folosești mănuși din latex, pentru ca uleiurile naturale din piele să nu se transfere pe sticlă și să nu lași urme pe suprafața de pictat. 

Culori pentru pictura pe sticlă

Ai nevoie de vopsele rezistente, care nu se șterg la spălare (mai ales dacă vrei să pictezi vesela de bucătărie). Poți picta vase și diverse obiecte din sticlă ori cristal cu:

  • Culori decorative pe bază de apă

Culorile decorative Vitrea 160 de la Pebeo sunt foarte ușor de folosit și sunt disponibile în 27 de culori de bază pe care le poți amesteca pentru a obține alte nuanțe. Le poți crește rezistența la apă, solvenți, detergenți și alcool uscând obiectele pictate în cuptor. 

Urmărește clipul pentru a vedea cum se lucrează cu gama Vitrea de la Pebeo. Nu uita să apeși butonul CC din dreapta jos a player-ului video pentru a urmări subtitrarea în limba română.

 

 

  • Culori acrilice

Culorile acrilice pentru sticlă de la Decola sunt disponibile în 22 de nuanțe care pot fi amestecate între ele. Și acestea pot deveni mai rezistente prin coacere la cuptor, dar se fixează bine și fără ardere. 

  • Culori de contur și markere pentru sticlă

Ca să creezi efectul de vitraliu sau ca să conturezi un model pe care urmează să-l colorezi cu vopsea poți folosi tuburi speciale pentru contur sau markere pentru sticlă. Conțin aceeași culoare decorativă din recipientele cu vopsea, doar că sunt mai ușor de manevrat și, în cazul markerelor, au un vârf rotund cu care poți trasa ușor linii sau chiar poți scrie. 

Pensule pentru pictura pe sticlă

Alege pensule moi, sintetice, care vor avea o rezistență și o durabilitate mai mare în timp. După ce înmoi pensula în apă, șterge-o pe un șervet ca să nu diluezi culoarea - culorile subțiate cu apă nu rezistă la fel de bine pe sticlă.

Sfaturi utile când pictezi pe sticlă 

  • Nu folosi apă pentru a subția culorile, ci un medium special de la același producător. 
  • Când usuci culorile în cuptor, ai grijă ca vopseaua să fie bine uscată, pentru că altfel lichidul va fierbe și va forma bule. Poți folosi uscătorul de păr sau ventilatorul pentru a grăbi uscarea. De asemenea, pentru a evita spargerea sticlei din cauza șocului termic, introdu obiectul în cuptor înainte ca acesta se fie încins și scoate-l doar după ce se răcește. 
  • Pictura pe pahare de sticlă, pe farfurii sau boluri de sticlă se face doar pe partea exterioară, cea care nu intră în contact cu băuturile și alimentele. De asemenea, când înveți cum să pictezi pahare e indicat să acoperi marginea acestora cu bandă adezivă pe o porțiune de 1-2 cm, pentru a evita atingerea vopselei cu buzele, chiar dacă folosești doar culori nontoxice, speciale pentru sticlă.

Pictura pe ceramică 

Cum sa pictezi pe ceramica

Sursa foto - Pexels

Pictatul cănilor, farfuriilor sau plăcilor de faianță este un trend din ce în ce mai popular printre artiștii de toate vârstele. Pentru a învăța cum să pictezi pe ceramică, e important să ai grijă la etapele de lucru și să analizezi foarte bine produsele potrivite picturii pe ceramică, înainte de a le folosi.

Pregătirea ceramicii pentru pictat 

Obiectul din ceramică sau porțelan pe care vrei să-l pictezi trebuie să fie mai întâi curățat și degresat bine - nu uita să dezlipești etichetele de pe fundul cănilor sau farfuriilor folosind puțin alcool. 

Dacă este vorba de o placă ceramică pe care vrei să o pregătești pentru decorare, poți folosi și un primer cum este primerul pentru suprafețe lucioase.

Culori pentru pictura pe ceramică 

De obicei, culorile folosite în pictura pe sticlă se pot utiliza și pe suprafețe ceramice sau din porțelan. Pe lângă culorile acrilice la tub, pe care le aplici cu pensula, poți folosi, pentru contur, niște sharpies speciale pentru ceramică și porțelan, cu o formulă rezistentă la apă și decolorare. 

Sfaturi utile pentru pictura pe ceramică sau porțelan

Unele culori nu necesită fixare prin ardere, dar le poți spori rezistenta uscându-le câteva zeci de minute în cuptor, dar niciodată atâta vreme cât nu sunt complet uscate! 

Pictura pe pânză 

Cum sa pictezi pe panza

Sursa foto - Unsplash

Pictura pe pânză sau pictura pe canvas este preferată de artiștii începători și profesioniști deopotrivă, mai ales atunci când utilizează culori acrilice. Vei învăța cum să pictezi pe pânză destul de rapid, se transportă fără greutate și se pretează atât picturilor de dimensiuni mari, cât și celor mici. 

Cum alegi pânza pentru pictură 

Fibrele folosite frecvent la realizarea pânzelor pentru pictură sunt cele de in, bumbac și iută. Dintre toate, inul este considerat cel mai durabil și este apreciat pentru că își păstrează forma după ce este întins pe șasiu. 

Pânza din iută este potrivită pentru picturile de dimensiuni mari, iar cea din bumbac este foarte accesibilă. Unele sunt deja grunduite, adică nu mai trebuie să aplici tu amorsa/grundul, iar altele sunt nepreparate. Poți lucra și pe carton pânzat. Testează mai multe tipuri de pânze ca să vezi diferențele dintre ele și cum se comportă culorile folosite. 

Cum pregătești pânza pentru pictură

Ca și în cazul celorlalte suprafețe, și pânza are nevoie de un tratament înainte de a fi pictată. Dacă decizi să lucrezi pe o pânză nepreparată, trebuie să aplici două sau trei straturi de grund (gesso). În felul acesta, culorile vor avea un aspect vibrant și pânza va fi protejată  - ceea ce este extrem de util dacă folosești culori pe bază de ulei, pentru că acestea pot deteriora pânza în timp. 

Culori pentru pictura pe pânză

Pe pânză poți folosi toate tipurile de culori, dar cele mai potrivite sunt acrilicele și vopselele de ulei. Guașele trebuie aplicate în mai multe straturi, dar sunt foarte potrivite pentru picturile de mici dimensiuni. Tempera nu rezistă bine în timp. Acuarelele se usucă neregulat și formează mici mărgeluțe de vopsea, mai ales pe pânza grunduită. 

Pensule pentru pictura pe pânză 

Pensulele pentru pictura pe pânză depind de culorile cu care alegi să lucrezi și de efectele pe care vrei să le obții. Pensulele din păr de porc sunt potrivite pentru culorile de ulei sau pentru acrilice vâscoase, iar pentru acrilice cu vâscozitate mică poți utiliza pensule cu păr sintetic, moale.

Pictura pe lemn

Cum sa pictezi pe lemn

Sursa foto - Unsplash

Pictura pe lemn poate fi puțin mai dificilă decât cea pe pânză sau chiar pe sticlă, pentru că textura suprafeței este poroasă, absorbantă și îngreunează mișcarea pensulei. Totuși, poate fi extrem de satisfăcător să pictezi pe lemn, fie că este vorba despre piese de mobilier pe care vrei să le decorezi, despre cutii, suporturi ori alte articole din lemn sau MDF nefinisat sau despre felii de lemn neprelucrat. 

Verifică categoria din magazinul nostru - obiecte din lemn, pentru a-ți alege suportul pe care înveți cum să pictezi pe lemn.

Pregătirea lemnului pentru pictură

Atât pictura pe lemn cu acrilice, cât și pictura pe lemn cu tempera sau ulei presupun pregătirea în prealabil a suprafeței. Iată cum să faci acest lucru: 

  • Șlefuiește porțiunea de lemn pe care vrei s-o pictezi folosind o hârtie abrazivă cu granulație mică, apoi îndepărtează praful cu o pensulă mare. 
  • Grunduiește suprafața cu un gesso potrivit pentru lemn
  • Lasă fiecare strat să se usuce înainte de a-l aplica pe următorul - poți aplica mai multe straturi pe care le șlefuiești ușor cu hârtia abrazivă ca să obții o suprafață regulată. 
  • Îndepărtează scamele și orice particule prinse sub stratul de gesso înainte să se usuce. 

Culori pentru pictura pe lemn 

Lemnul poate fi pictat atât cu culori acrilice, cât și cu culori tempera sau chiar cu culori de ulei, deși timpul de uscare al acestora este mai mare. Pentru contururile în relief sau efectele de mărgele sunt recomandate tuburile de contur acrilic - le poți folosi foarte ușor și ca să scrii pe lemn. 

Pensule pentru pictura pe lemn

Folosește pensule adecvate tipului de vopsea și tehnicii de pictură. Pentru aplicarea grundului poți utiliza orice tip de pensulă groasă din păr natural ori sintetic sau un burete. 

Sfaturi utile când pictezi pe lemn

Aplică neapărat grund pe lemn, pentru că altfel culorile vor fi absorbite de textura sa poroasă și vor avea un aspect șters la final. 

Pictura pe perete (pictura murală) 

Pictura murala - vopsea acrilica Mat Pub

Pictură murală realizată de artistul francez Supakitch, cu vopsea acrilică MAT PUB

 

Pictura decorativă pe pereți te poate ajuta să transformi o încăpere obișnuită într-una spectaculoasă, dar trebuie să știi că un astfel de proiect este destul de dificil și vei avea nevoie de timp și multă răbdare pentru a-l duce la capăt. 

Pregătirea peretelui pentru pictat

Probabil că peretele pe care vrei să-l pictezi are deja aplicată amorsă și chiar vopsea, așa că nu este necesar să mai aplici straturi de grund, ca în cazul celorlalte suprafețe. Totuși, în funcție de proiect, poate fi util să aplici un strat de vopsea pe bază de latex înainte de a trece efectiv la pictură. 

Poți transfera modelul de pictat pe perete în trei moduri: prin desen liber, folosind un proiector sau aplicând metoda grilei. Încadrează zona pe care vrei s-o pictezi cu bandă adezivă.

Culori pentru pictura pe perete

În funcție de suprafața de tencuială pe care vrei s-o pictezi, poți alege ori culori acrilice la tuburi de 80, 200 sau 750 ml, ori vopsele acrilice pentru perete, în recipiente de 0,75 l sau mai mult.

Un produs cu o putere de acoperire foarte mare și nuanțe intense, folosit în arta stradală este MAT PUB de la Pebeo.

Pensule pentru pictura murală

Evită pensulele din păr natural, pentru că vopseaua acrilică le poate distruge, și folosește pensule de calitate din păr sintetic de mai multe mărimi și forme. Vei avea nevoie de cel puțin o pensulă lată pentru a acoperi ușor zonele mari, și de una rotundă pentru detalii și contururi. 

Sfaturi utile pentru picturile murale

Nu uita să acoperi podeaua înainte să începi să lucrezi cu culori și vopsele. 

Pictura pe piatră 

Cum sa pictezi pe pietre

Sursa foto - Unsplash

Pictura pe pietre de râu este o activitate creativă în care poți implica și copiii, dar care poate aduce și adulților o satisfacție deosebită. Este mult mai ușor să pictezi pietre decât alte suprafețe, probabil și pentru că nu ai nevoie de materiale speciale pentru un astfel de proiect. 

Pietrele netede, cu forme inedite, pe care le-ai adunat ultima dată când ai fost la mare, câteva culori acrilice și o pensulă subțire cum este pensula tip liner de la da Vinci sunt suficiente ca să creezi mici opere de artă. 

Este ideal să aplici un grund înainte de aplicarea culorii acrilice, de exemplu acest gesso multisuprafete, astfel culoarea va adera mult mai bine pe suprafața suport. Nu uita să aplici la final și un varnish pentru ceramică și piatră, astfel încât să păstrezi nuanțele intense timp îndelungat.

Poți folosi principiile picturii pe piatră și pentru a-ți decora faianța din baie sau cea din bucătărie. Poți lucra cu un șablon (ai grijă să alegi dimensiunea corectă, potrivită pentru dimensiunea plăcilor de faianță), pe care să aplici o vopsea multisuprafețe (cum e Dora de la Cadence) peste care să aplici un varnish pentru piatră. E important să faci un test înainte, ca să stabilești care e grosimea optimă a culorii sau a varnish-ului - care poate fi subțiat cu puțină apă.

Pictura pe polistiren 

Cum sa pictezi pe polistiren

Sursa foto - Pixabay

Polistirenul este un material rezistent, te vei descurca rapid să experimentezi cum să pictezi pe el. Este în general ușor de manevrat în orice fel, ceea ce-l face ideal pentru proiectele creative ale copiilor. Poți folosi diverse articole din polistiren drept suport pentru ideile tale - cele mai populare sunt bilele sau ouăle din polistiren, dar poți realiza și tablouri impresionante pe plăci mari de polistiren.

Pregătirea polistirenului pentru pictură

Aplică neapărat un gesso pentru polistiren pe suprafața suport, chiar în mai multe straturi, apoi șlefuiește-i ușor suprafața cu hârtie abrazivă de granulație mică. Unii preferă să aplice culorile acrilice direct pe polistiren, dar dacă vei folosi acuarele sau spray-uri cu vopsea, e bine să prepari materialul înainte.

Culori pentru pictura pe polistiren

Pe lângă acrilice sau acuarele, poți folosi și spray-uri pentru a vopsi polistirenul, dar ai grijă! Spray-urile tradiționale topesc suprafețele din polistiren, așa că îți recomandăm doar produse pe bază de apă, cum sunt acrilicele Cadence.

Sperăm că-ți va fi de folos micul nostru ghid despre cum să pictezi pe diverse suprafețe. Dă frâu liber imaginației și începe cu încredere orice proiect creativ, pentru că există o mulțime de culori și accesorii pentru pictură care te vor ajuta să le duci la bun sfârșit, indiferent de materialul pe care vrei să-l decorezi. 

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!