Ghid: toate tipurile de markere de care trebuie sa afli
Cate tipuri de markere colorate există?
Înainte de a alege markere colorate, ar trebui să stabilești la ce tip de proiect le vei folosi. Una e să ai nevoie de carioci colorate pentru desen, alta e să vrei să folosești markere pentru a colora o piesă de lemn, de plastic sau chiar un material textil. Mai mult, există markere evidentiatoare pastel, care vor face minuni pentru notițele pentru școală sau pentru noile tale idei pentru un spread de bujo (citește și articolul dedicat bullet journaling aici), dar și markere colorate profesionale, care sunt mai scumpe și sunt potrivite dacă ai deja mai multă experiență în desen sau ilustrație. Mai ai la dispoziție și markere pe bază de ulei (cu care poți decora obiecte care vor rezista la intemperii – ex. un ghiveci pentru curte) dar și markere acrilice, pe care le poți folosi pe pânză sau carton pânzat pentru a picta un tablou abstact sau markere pentru street art, pe care le poți folosi pentru o pictură murală, alături de can-uri de spray Montana.
Deci, înainte de a-ți comanda următorul set de markere colorate, e bine să stabilești pe ce tip de suprafață vei lucra (hârtie, plastic, sticlă, material textil, pânză, perete de interior, perete exterior) și să îți schițezi o paletă de culori (adică să te gândești cam ce nuanțe ai vrea să folosești în lucrare), pentru a-ți fi mai simplu să-ți configurezi un set de markere colorate.
Markere pe bază de alcool – markere Copic
Markerele Copic sunt considerate a fi cele mai bune markere grafice din lume. Sunt markere profesionale, markere pe bază de alcool, potrivite pentru hârtie sau carton. Cerneala pe bază de alcool dintr-un marker Copic poate fi aplicată și cu un sistem de aerografiere Copic, dar se va șterge atunci când o aplici pe materiale textile sau pe sticlă. E important să știi că dacă folosești markere Copic, e indicat să le folosești pe hârtie specială pentru markere, pentru a nu pierde din pigment sau intensitate pe o hârtie prea absorbantă.
Lucrare de Nam Burachat Tj (@nam.felixchen), ilustrator de fashion pentru clienți ca Burberry, Iris Van Herpen sau Fashionary
Istoria mărcii Copic începe în 1987, în Japonia. Markerele profesionale Copic, markere cu alcool, pot avea o durată de viață foarte mare, dat fiind faptul că pot fi reîncărcate cu cerneală cu același cod de culoare și, pentru unele modele de markere Copic, pot fi înlocuite vârfurile atunci când se uzează.
Descoperă exercițiile cu markere Copic pentru începători, în acest articol!
Markerele Copic sunt extrem de populare la nivel mondial datorită calității excelente – niciun alt marker pe bază de alcool nu se compară la nivel de intensitate a culorii. Artiști profesioniști, graficieni, ilustratori și arhitecți din întreaga lume apreciază aceste markere profesionale Copic pentru ușurința cu care se aplică (unul din cele două vârfuri ale unui Copic este de tip pensulă, foarte moale și flexibil) dar și pentru faptul că se pot obține gradienți impresionanți (blending-ul Copic este o adevărată știință, este recomandat să alegi markere din aceeași familie de culoare, la nu mai mult de 2-3 tonuri diferență pentru a obține un blending perfect) și pentru culoarea pigmentată, strălucitoare, care nu se șterge în timp (cum se întâmplă la carioci pe baza de alcool de proastă calitate).
Există două game principale Copic – markere Copic Sketch și markere Copic Ciao dar și Copic Ink – cerneala pe bază de alcool care poate fi utilizată și direct pe hârtie, pentru proiecte de artă fluidă.
Nu uita nici de competiția anuală COPIC AWARD! Dacă folosești markere Copic și vrei să participi la o competiție mondială, la care nu contează vârsta sau experiența în artă, ci spontaneitatea și calitatea reală a unei lucrări, urmărește când încep înscrierile la Copic Award. În 2021, o tânără artistă din România a câștigat un premiu important al competiției – Youth Award!
Markere Posca
Markerele Posca sunt markere cu vopsea pe bază de apă, bogată în pigment și cu un grad mare de acoperire. Există mai multe tipuri de vârfuri pentru markerele Uni Posca – fie din acrilic, fie din plastic, la dimensiuni diferite.
Uni paint marker Posca a fost lansat la începutul anilor 80 și a fost gândit pentru a sprijini artiștii urbani (în special grafferii). În categoria dedicată de pe site-ul ProfiArt vei găsi, pe lângă variantele clasice de markere Posca cu vârf de diferite dimensiuni și variantele de Posca marker cu efect de cretă și marker Posca cu vârf tip pensulă.
Dacă vrei să afli care sunt recomandările noastre de brushpen-uri sau markere cu vârf tip pensulă, citește articolul de pe blog dedicat brushpen-urilor.
Markere acrilice
Markerele acrilice sunt markere care pot fi aplicate pe mai multe tipuri de suprafețe, cum ar fi hârtie, carton, pânză și carton pânzat dar și pe lemn, teracotă, plastic, etc. Apariția acestui tip de marker cu vopsea acrilică a fost dedicat artiștilor profesioniști, care pot lucra cu acest tip de instrument lucrări abstracte cu o mai mare ușurință.
În game precum markerele acrilice de la Pebeo găsești inclusiv variante de markere auriu, marker argintiu, marker alb sau marker negru și îți poți face astfel propria colecție de markere acrilice.
Un al doilea tip de markere acrilice pe care le ai la dispoziție sunt markerele acrilice Sonnet – descoperă seturi de markere acrilice pastel, set markere acrilice neon sau set de markere acrilice culori populare și culori vii.
Marker alb permanent – marker pe baza de ulei
Markerele pe bază de ulei sunt printre cele mai rezistente markere și vor rezista chiar dacă sunt aplicate pe obiecte care sunt supuse frigului sau intemperiilor (ex. un ghiveci sau o masă pentru exterior).
Markerele 4artist, produse de Pebeo, sunt destinate tot artiștilor moderni (fie ei amatori sau profesioniști) și gama conține culori vibrante, extrem de opace, rezistente la lumină (asta înseamnă că acest tip de culoare nu se va decolora o dată expusă la lumina soarelui). Gama conține culorile de bază dar și culori speciale – vei găsi marker auriu, marker argintiu, marker cupru, markere cu diferite dimensiuni de vârfuri.
Markerele pe bază de ulei se pot aplica cu succes pe suprafețe precum pânză, hârtie, carton, lemn, plastic, sticlă, ceramică, porțelan, ipsos sau pietre.
Evidentiator pastel și evidențiator metalic – markere Faber Castell
Pentru cele mai bune și mai frumoase notițe de la cursuri sau din procesul tău de învățare acasă, există evidențiatoare pastel sau evidențiatoare metalice (textmarkere) care vor adăuga o paletă subtilă unui carnet de notițe sau unui bullet journal.
Un marker evidențiator Faber Castell poate fi în nuanțe pastelate (apricot, rose, lila, blue, turquoise sau verde) sau poți alege un marker colorat în nuanțe metalizate (argintiu, auriu, roz sau ruby red), ambele variante de evidențiatoare fiind subtil pigmentate, astfel încât să nu obții un contrast prea puternic, ci unul care să îți ofere relaxare la citit.
Bineînțeles, poți alege și un set de evidențiatoare metalice, evidențiatoare în culori clasice, dar și evidențiatoare superfluorescente sau un set de evidențiatoare pastel și fluo.
Aquamarker
Aquamarkerele, sau markerele acuarelabile, conțin o cerneală solubilă în apă și pigmenți bogați. Se pot dilua cu pensula umedă și se pot crea diferite efecte interesante în lucrări de acuarelă sau mixed media. În general, aquamarkerele au un vârf de tip pensulă și sunt foarte ușor de folosit, chiar și pentru pictura în aer liber sau urban sketching. Rezultatele cele mai bune se obțin prin utilizarea hârtiei de bumbac, sau a unui skechbook cu hârtie specială pentru pictura în acuarelă.
Descoperă aquamarkerele Sonnet – o gamă dedicată începătorilor sau markerele acuarelabile Albrecht Durer, de la Faber Castell.
Marker pentru sticlă
Un marker pentru scris pe sticlă conține de obicei un tip de vopsea foarte aderentă, care îți asigura rezistența culorii pe o suprafață atât de netedă cum este sticla. În general, un obiect decorat cu markere porțelan sau marker sticlă trebuie copt în cuptor timp de jumătate de oră (conform instrucțiunilor de pe ambalaj) pentru ca obiectul să devină rezistent la spălarea la mașina de vase. Înainte de acest pas, e bine să lași cana sau farfuria ta decorată cu un marker permanent pentru sticlă la uscat la aer, timp de 24 de ore.
Descoperă markerele pentru sticlă din gama Vitrea aici și markerele pentru porțelan, aici.
Și în cazul acestor markere ai la dispoziție mai multe grosimi de vârfuri, în funcție de proiectul pe care dorești să-l faci, dar și diverse culori, inclusiv marker sticla auriu sau marker sticla argintiu.
Dacă vrei să afli mai multe informații referitoare la pictura pe sticlă - tipurile de culori disponibile și tehnicile recomandate, citește articolul dedicat de aici.
Marker textil
Un marker textil conține culori speciale pentru materialele textile – bumbac, in, etc. Aceste markere sunt ușor de folosit și după aplicare, pentru a obține un strat de culoare rezistent la spălare, e indicat să calci materialul decorat, pe partea opusă culorii, timp de 5-10 minute.
Există două tipuri de markere textile – marker pt textile Light Fabrics, care este potrivit tuturor materialelor deschise la culoare și marker pentru textile 7a Opaque (disponibil în variante de marker textile metalic, marker textile pastel) care are o opacitate crescută și culori foarte mate, ce poate fi aplicat cu succes chiar și pe țesături sau piese vestimentare închise la culoare.
Marker cu fluid de mascare
Markerul cu fluid de mascare conține un fluid vâscos, care o dată aplicat pe hârtie, va proteja hârtia de culoarea aplicată în jur - vei obține astfel regiuni albe în lucrare fără prea mult efort.
Fluidul de mascare uscat se îndepărtează ușor, cu degetul, după ce pictura s-a uscat în profunzime.
Urmărește clipul de mai jos și descoperă cum se utilizează markerul cu fluid de mascare:
În concluzie:
Alege-ți markerele în funcție de suportul pe care vrei să-l decorezi (hârtie, carton, lemn, material textil, etc.);
Verifică gamele - dacă ești la început, alege o gamă de markere de studiu (cum sunt markerele Sonnet), care au prețul mai mic și sunt destinate acelei perioade de început într-o tehnică, atunci când orice artist are tendința de a consuma mai multe culori și hârtie, pentru exerciții;
Pentru markerele textile - lucrează cu o schiță (descoperă aici și markerele fade out, markere perfecte pentru schița pe textil, cu o vopsea care dispare dupa 24 de ore sau la contact cu apa) și testează apoi și accesoriile - cum ar fi pastele Setacolor, culorile cu efect special sau medium-urile pentru culori de textile;
Important! În cazul markerelor textile și în cazul markerelor pentru sticlă sau porțelan, citește cu foarte mare atenție descrierea produsului și instrucțiunile de pe etichetă. Dacă nu fixezi acest tip de culoare specială (pentru sticlă sau materiale textile) conform recomandărilor furnizorului, culoarea markerului de scris pe sticlă sau a markerului pentru materiale textile se va șterge în timp. Fixarea e esențială pentru a crește rezistența acestor tipuri de culori.
Markerele acrilice sunt perfecte pentru arta abstractă - au fost realizate cu atenție la nevoile unui artist modern, care acum mai mult ca oricând, reinterpretează, lucrează spontan și folosește mult mai multe tipuri de suport decât clasica pânză pe șasiu. Din acest motiv, markerele acrilice sau cele pe bază de ulei vor fi perfecte și în cazul în care vrei să pictezi tablouri sau piese de artă abstractă. Pe măsură ce avansezi în drumul tău artistic, nu uita să îți păstrezi mereu timp pentru experimente artistice - un blocaj creativ poate fi ușor de depășit dacă încerci materiale, culori sau medii noi, în fața cărora să începi un nou proces de învățare: o scriere caligrafică, o tehnică de hobby cum ar fi turnarea lumânărilor sau o tehnică precum linogravura pot fi metode excelente pentru a-ți da refresh la creativitate.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!