Share

Concurs internațional PEBEO – URBAN ART PRIZE

Începând cu anul 2016, competiția anuală mixed media organizată de Pebeo a încurajat descoperirea talentelor emergente de pe scena artei contemporane. Pentru această a cincea ediție, competiția subliniază arta urbană. Premiul este oferit de Pebeo, cu obiectivul de a promova artiștii francezi și din alte țări. Concursul este deschis artiștilor activi pe scena street art și graffiti și utilizează tehnici precum pictură, stenciling, colaj, mozaic, sculptură, etc.

Cei trei câștigători vor primi, din partea Pebeo un premiu 1, care constă în 5000 de euro, premiul 2 – 3000 de euro și premiul 3, în valoare de 2000 de euro. 25 de candidați vor fi selectați pentru o expoziție la Fluctuart, ce va avea loc în mai – iunie 2021. Poți citi toate detaliile referitoare la desfășurarea concursului, eligibilitate și calendar, pe site-ul pebeo.com.


Eligibilitate și condiții
Artiștii trebuie să fi împlinit 18 ani la data de 15 martie 2021.

Toate tehnicile și mediile sunt acceptate, respectând următoarele condiții:

dimensiunea maximă a lucrării trebuie să fie 150 x 150 cm
lucrarea trebuie să fie trimisă prin poștă și nu trebuie să cântărească mai mult de 15 kg
la lucrare trebuie să fi fost folosit cel puțin un produs marca Pebeo
valoarea estimată a lucrării trebuie să fie mai puțin de 3000 euro (valoare indicată de artist)

Documentele necesare pentru aplicația online – disponibilă pe site-ul Pebeo sunt formularul de înscriere completat cu toate datele solicitate și imagini cu lucrarea (HD, jpeg). Fotografiile trebuie trimise în high definition (cel puțin 300 dpi), pentru a putea fi analizate și vor fi utilizate în catalogul Pebeo, în diferite comunicări și pe canalele social media. E posibil ca juriul să solicite imagini adiționale, pe email. Adresa de contact a echipei de organizare este concourspebeo@gmail.com


Selecția candidaților
Un juriu alcătuit din profesioniști din lumea artei va selecta 25 de artiști a căror lucrări vor fi expuse la Fluctuart, un centru de artă urbană în apropiere de Pont des invalides din Paris, în perioada 19 mai – 2 iunie 2021. Candidații selectați vor fi contactați pe parcursul lunii martie și vor primi indicațiile necesare pentru trimiterea lucrărilor și informațiile relevante despre expoziție.
Calendarul concursului
Închiderea aplicațiilor va avea loc pe 15 martie 2021.

La finalul lunii martie vor fi selectați cele 25 de lucrări ce vor fi expuse la Fluctuart.

În luna aprilie – lucrările câștigătoare vor fi primite la birourile Pebeo și transferate la centrul de artă urbană Fluctuart
19 mai – 2 iunie – expoziția lucrărilor
19 mai – deschiderea expoziției și alegerea celor 3 câștigători de către juriu
Iunie 2021 – expedierea lucrărilor înapoi la artiști, de către Pebeo

Descoperă toate informațiile referitoare la concursul internațional organizat de Pebeo, pe pagina dedicată concursului de pe site-ul pebeo.com.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Scurt ghid despre folosirea unui vernis in pictura

Vernis-ul reprezintă un strat protector aplicat pe o pictură (există vernisuri potrivite pentru tehnicile în ulei, acrilic și chiar fixative pentru culoarea de acuarelă ), care are beneficii pe termen lung, printre care rezistența culorilor și protecția la lumină. Un vernis pictura de calitate poate chiar să crească saturația culorilor și poți alege între mai multe tipuri de finisaje (mat, lucios sau satinat).
Beneficiile utilizării unui vernis în pictură

Protecția culorii împotriva prafului, a grăsimilor și a razelor UV
Un aspect uniform al lucrării tale
Extra strălucire a culorii (uneori în procesul de uscare, e posibil ca anumite culori să-și mai piardă din strălucire)

În general, vernis-urile au o compoziție diferită, în funcție de culoarea pe care se aplică. Astfel, un vernis pentru pictura în ulei de obicei conține rășini naturale (alchidice sau dammar) sau sintetice, suspendate într-un solvent – de cele mai multe ori terebentină. Pentru vernisarea unei picturi acrilice, vernis-ul are nevoie de alte calități și de obicei rețeta de fabricație implică emulsii de polimeri acrilici. Ca și consistență, e bine de știut că un vernis este mai tare și mai puțin flexibil decât culoarea uscată și astfel nu va permite trecerea umezelii, a grăsimilor sau a altor factori care pot impacta în mod negativ culoarea.
Cum se aplică un vernis pictura ?
Condiția esențială pentru aplicarea corectă a unui vernis este uscarea profundă a culorii. În caz contrar, pot apărea, în timp, fisuri sau crăpături în acest strat protector. Timpul de uscare al culorii depinde și de grosimea stratului aplicat.
De exemplu, în cazul picturii în ulei, aplicarea unui strat de vernis înainte de uscarea completă a culorilor (care poate dura și luni întregi în cazul uleiurilor) riscă să închidă suprafața și să blocheze procesul de oxidare, proces prin care se usucă picturile în ulei. Același risc există și în cazul aplicării premature a vernis-ului pe o lucrare în acrilic – dacă uscarea nu este completă, întreruperea procesului va rezulta în alterarea, în timp, a stratului de vernis.
Vernis-ul se poate aplica cu pensula sau în varianta spray. Fiecare vernis (lichid sau spray) are indicații specifice de aplicare, cum ar fi numărul optim de straturi, pe care le vei găsi pe eticheta produselor sau în descrierea de pe pagina de produs.


Orice variantă de vernis ai alege, e bine să lucrezi într-un spațiu foarte bine aerisit și ventilat (aerul să circule din cel puțin două surse) sau chiar afară, dacă ai această posibilitate. Poți chiar să utilizezi o mască de protecție.
Vernis lichid
Pentru o aplicare corectă a vernis-ului lichid, e important să folosești o pensulă de vernisare, lată ( 5- 10 cm), cu un fir de păr moale și de bună calitate (să nu piardă fire de păr în timpul aplicării). Este indicat, dacă e posibil, să folosești această pensulă doar pentru vernis și să o cureți cât mai bine după fiecare utilizare.
Vernis-ul se aplică pe pictura plasată în poziție orizontală, în 1-3 straturi subțiri, așteptând uscarea stratului anterior înainte de a trece la următorul. Este indicat să aplici vernis-ul cu mișcări grijulii ale pensulei, obiectivul fiind să obții un strat uniform și destul de subțire. Ai grijă să nu se formeze bule de aer și nu dilua foarte mult vernis-ul (de obicei, găsești informațiile referitor la posibila diluare pe etichetă), ca să nu riști formarea acestor bule de aer.
E importantă și temperatura din spațiul în care aplici vernis-ul. Dacă aceasta este prea rece sau umedă, e posibil ca vernis-ul să capete un aspect lipicios. Mai este recomandat să închizi rapid recipientul cu vernis, după aplicare, fiindcă unele din substanțele din compoziția sa se pot evapora destul de rapid.
Câteva idei de vernis-uri lichide de foarte bună calitate sunt vernisul lucios și elastic de la Schmincke (pentru culorile de ulei, pe bază de rășini sintetice, care rămâne elastic în timp, datorită aditivilor din rețetă), vernis-ul universal (cu aspect lucios și potrivit și pentru culori de ulei dar și pentru print-uri) sau vernis-ul lucios pentru uleiuri, vernis-ul din rășină naturală de Dammar (lucios sau mat) sau vernis-ul de mastic. Pentru pictura în acrilic, poți aplica vernis lucios din rășină acrilică (timp de uscare mic și rol în creșterea strălucirii culorilor) sau un vernis acrilic mat, din rășină sintetică. Pentru acuarele, ai la dispoziție un vernis pentru acuarele lichid, pe bază de alcool.
Vernis spray
Deși metoda clasică de aplicare a vernis-ului este cu pensula, un vernis spray îți poate fi de folos, mai ales în cazul în care stratul de culoare nu este perfect uniform. Deci, dacă ai folosit tehnica impasto sau ai o lucrare mixed media, e indicat să alegi un vernis spray. Astfel, stratul de protecție va avea aceeași grosime pe întreaga suprafața a lucrării, comparativ cu aplicarea unui vernis lichid, cu ajutorul unei pensule.
În acest caz, poți plasa pictura în poziție verticală și să aplici spray-ul de sus în jos, de la o distanță de cațiva zeci de centimetri (și în acest caz, vei găsi instrucțiuni precise referitoare la distanță pe eticheta sau în descrierea produsului). Nu uita ca înainte să aplici vernis-ul spray să agiți foarte, foarte bine tubul, chiar timp de câteva minute. În cazul blocării duzei, întoarce tubul invers și pulverizează până când observi că reîncepe fluxul normal de vernis.
În general, se aplică 2-3 straturi de vernis spray, dar poți testa și în timp, vei putea să-ți stabilești preferințele, prin analiza efectului rezultat pe suprafața culorii.
Vernis spray - universal – pentru ulei sau acrilic
Vernis-urile spray pot avea o compoziție potrivită și pentru pictura în ulei și pentru pictura în acrilic. Este cazul acestui vernis universal de la Schmincke, disponibil în varianta glossy, satin mat sau mat.
Vernis spray pentru pictura în acrilic
O variantă este vernisul spray pentru acrilic, cu protecție UV și disponibil în variante glossy, neutral/ satin-matt sau mat, ce poate fi folosit și pentru printuri inkjet sau fotografii.

Vernis-uri spray pentru pictura în ulei
Există mai multe variante de vernis-uri spray special realizate pentru protecția culorii de ulei. Unul dintre ele este vernis-ul de retușare de la Schmincke, ideal pentru protejarea temporară a culorilor de ulei.
Apoi, pentru vernisarea finală, poți alege un spray Final Picture, cu finisaj glossy, incolor, care nu se îngălbenește în timp și care conține dimetil eter, rășină acrilică, rășină aldehidică și white spirit.
Urmărește clipul pentru mai multe detalii despre variantele de vernis pentru pictura în ulei. Nu uita să apeși butonul CC din dreapta jos a player-ului pentru a vedea subtitrarea în limba română.

Fixativ pentru acuarele
Un fixativ spray pentru acuarele are un rol de protecție împotriva umidității și prafului, care pot afecta pictura în acuarelă.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Tutorial: gogoși glazurate, pictate cu cerneală acrilică

Culorile acrilice lichide sunt din ce în ce mai apreciate de ilustratori, datorită versatilității lor – pot fi privite în mod clasic sau pot fi utilizate pentru a obține efecte de acuarelă, în lucrări de lettering. Tanja Geier, graphic designer și ilustrator care locuiește în Germania, ne arată care sunt pașii de urmat pentru a picta gogoși glazurate, folosind cerneală acrilică Akademie, de la Schmincke.
Materiale necesare

Culori acrilice lichide Akademie – titanium white, ivory, sand, light ochre, Vandyck brown, primary magenta, primary cyan
Pensule plate și rotunde de la da Vinci
Hârtie pentru pictura în acrilic Hahnemuhle sau pânză
paletă pentru amestecul culorilor
pahar cu apă curată

Pasul 1 - schița
Mai întâi, schițează cele patru forme de gogoși cu ajutorul unui creion. Poți construi forma gogoșilor cu câteva cercuri, detaliu care te ajută să păstrezi perspectiva și să definești forma de bază. Apoi, e mult mai ușor să aplici culorile pentru glazură și alte detalii mai fine.


Pasul 2
Înainte de orice, agită bine recipientele de culoare. Pune câteva picături de titanium white și light ochre pe paletă și amestecă cele două culori, cu ajutorul unei pensule umede. Vei obține un ton perfect pentru baza gogoșilor. Este recomandat să începi cu tonul cel mai deschis și apoi să construiești umbrele, folosind un amestec din care să rezulte un ton mai închis.


Pasul 3
Pentru această etapă, ai nevoie de cerneală acrilică Vandyke brown. Pune câteva picături pe paletă și colorează întreaga suprafață a gogoșii cu ciocolată. Poți aplica zonele luminoase cât culoarea este încă umedă, aplicând un ton maro deschis. Dacă aplici acest ton cât încă nuanța închisă este umedă, culorile se vor combina frumos pe hârtie. În această etapă, e important să fii cât se poate de atent la plasarea corectă a luminii și a umbrelor – regiunile în care gogoșile se suprapun vor avea mereu cea mai închisă culoare.


Pasul 4
Curăță bine pensulele și pune câteva picături de magenta și cyan pe paletă. Se continuă cu glazurile. Din nou, începe cu cea mai deschisă tonalitate – o vei obține fie prin diluarea cu apă a culorii, fie prin amestecul acesteia cu alb.

Lucrează strat cu strat, de la deschis la închis și evită regiunile în care vei aplica alte culori. În cazul de față, gogoașa din partea de sus va avea o glazură de vanilie și culoarea utilizată este obținută prin amestecul light ocre cu titanium white.


Pasul 5
După ce regiunile în care ai aplicat culorile sunt bine uscate, te poți concentra pe detalii. E important aici să folosești o pensulă mai subțire. Alege 3 sau 4 culori puternice și pictează elementele decorative de pe suprafața gogoșilor. Adaugă o linie de sos de ciocolată pe gogoașa din partea de sus și – conform inspirației – elemente decorative în formă de stea sau sprinkles simple. Gogoșile glazurate sunt gata și pot fi puse în ramă.
[P]193925;


Cerneală acrilică Akademie de la Schmincke

Culori fără cadmium, în recipiente cu pipetă, de 50 ml
Pigmentare, culori și numerotare identică cu gama de culori acrilice Akademie (compatibiltate perfectă)
Se agită înainte de utilizare
Devin rezistente la apă după uscare
Se aplică cu pensula, pipeta, liner sau airbrush (duze de la 0.3 mm)

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Cum aplici acuarele Horadam, fluid de mascare și Aqua Bronze de la Schmincke?

Dacă ești în căutarea unor soluții pentru a-ți îmbogăți tehnica de pictură în acuarelă, în acest articol te poți familiariza cu Aqua Bronze, pigmenți metalici (Rich gold, Rich pale gold, Pale Gold, Copper sau Silver) de la Schmincke, cu care poți obține regiuni strălucioare și intense într-o pictură.

 

Materiale necesare:

o suprafață mai puțin absorbantă – carton sau hârtie de acuarelă
acuarele Horadam – pentru tutorialul de mai jos s-au folosit Indian Yellow și Magenta
fluid de mascare – disponibil fie în recipient cu vârf de dozare, fie în sticluțe (poți citi mai multe despre fluidul de mascare în acest articol)
Aqua Bronze – culoarea Copper
pensule pentru acuarelă
apă
un dozator spray cu apă
paletă de pictură

Tutorial, pe pași, pentru utilizarea fluidului de mascare și a culorilor de acuarelă în combinație cu Aqua Bronze de la Schmincke
Lucrează la schiță folosind fluidul de mascare (pe hârtie uscată), pentru a masca anumite zone de pe hârtie, cele care vor rămâne albe. Așteaptă apoi uscarea fluidului de mascare – liniile trasate trebuie să fie perfect uscate înainte să treci la aplicarea culorii.

[caption id="attachment_2030" align="aligncenter" width="650"] Primul pas este aplicarea fluidului de mascare pe hârtie[/caption]

Folosind o pensulă pentru pictura în acuarelă, artistul a pictat o floare, folosind cele două culori menționate deja – Indian Yellow și Magenta. Pentru un efect interesant, artistul a aplicat (folosind dozatorul spray) picături de apă deasupra culorii umede deja aplicate.

[caption id="attachment_2032" align="aligncenter" width="650"] Acuarele Horadam - Magenta și Indian Yellow[/caption]

După ce culorile s-au uscat total, amestecă pe paletă o cantitate mică de Aqua Bronze cu apă. Cantitatea de apă adăugată influențează opacitatea și strălucirea pigmenților metalici – Copper în acest exemplu.

[caption id="attachment_2035" align="aligncenter" width="650"] Aqua Bronze se amestecă cu puțină apă[/caption]

Acum poți trece la a aplica tușe din acest amestec pe diferite regiuni din lucrare. Poți experimenta cu variații ale stratului aplicat – mai subțire sau mai gros, pentru a descoperi efectele diferite pe care le va avea fiecare din variante. Culoarea se lasă din nou la uscat.

[caption id="attachment_2034" align="aligncenter" width="650"] Aplicarea bronzului Aqua, nuanța Copper[/caption]

La final, șterge prin frecare ușoară fluidul de mascare de la Schmincke.

[caption id="attachment_2031" align="aligncenter" width="650"] Cum se șterge fluidul de mascare - prin frecare ușoară a hârtiei, cu degetele[/caption]

Este recomandat să nu lași fluidul de mascare mai mult de 2 zile pe hârtie, altfel hârtia se poate îngălbeni ușor.

[caption id="attachment_2037" align="aligncenter" width="650"] Diferite nuanțe de albastru combinate cu Aqua Bronze, de această dată nuanța Rich Gold[/caption]

[caption id="attachment_2038" align="aligncenter" width="650"] Diferite nuanțe de acuarele Horadam (Cadmium yellow light, Indian Yellow, Magenta, Yellow ocre, Burnt Sienna și Titanium opaque white) combinate cu Aqua Bronze – Copper[/caption]Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București! 
Share

Cum să-ți organizezi acasă un mini-studio de pictură

Indiferent cât timp dedici picturii, e recomandat să ai un spațiu dedicat acestei activități creative. Un spațiu special pentru pictură, separat de celelalte zone ale casei te va ajuta să îți delimitezi clar activitatea și din punct de vedere psihologic, astfel vei intra mai rapid într-o stare relaxată, care să îți permită să îți exprimi creativitatea prin tehnica de pictură aleasă.

Iată care sunt principalele noastre recomandări dacă vrei să îți organizezi un mic colț de lucru creativ.
Lumina naturală
Este ideal ca pe parcursul timpului pe care-l petreci zilnic pictând, să ai lumină naturală. Din acest motiv, este indicat să îți plasezi masa de lucru sau șevaletul în apropierea unei ferestre.Dacă vremea îți permite, apropierea de o fereastră ce poate fi deschisă mai are un beneficiu și anume faptul că poți menține spațiul bine ventilat. În cazul anumitor culori sau medium-uri folosite în pictură, mirosul poate fi destul de puternic și atunci este recomandat ca micul tău studio să fie foarte bine aerisit. Ca și detaliu – e bine ca spațiul să fie ventilat din două surse, astfel încât aerul să circule cât mai bine.

Dacă perioada din zi în care poți să lucrezi este seara, e bine să te asiguri că ai o sursă de lumină caldă, dar suficient de puternică încât să nu îți obosești ochii în timp ce pictezi.
Poziția corectă în timp ce lucrezi
Ideal ar fi să folosești un șevalet de pictură (există și modele mai mici pe care poți achiziționa) însă dacă nu ai un șevalet, e important să ai o masă și un scaun cât mai bun, care să îți permită o poziție relaxată a corpului. Un șevalet este recomandat datorită faptului că te va ajuta atât la fluiditatea mișcărilor cât și la a lua o pauza de la statul pe scaun.
Organizarea instrumentelor și culorilor
Fiecare pictor are o modalitate preferată de a-și organiza materialele și instrumentele de lucru. Atunci când nu ai un spațiu foarte mare în care să te desfășori, organizarea culorilor și a pensulelor este esențială. De exemplu, poți gândi această organizare în funcție de instrumentele pe care le folosești cel mai des. Fie că ai un raft dedicat materialelor, fie că le păstrezi într-o cutie de depozitare, poți găsi cu siguranță soluții de a păstra materialele cât mai bine organizat, având acces mai rapid la cele pe care le utilizezi cel mai des.

Alte idei ar fi să îți organizezi un peretar din textil, cu secțiuni dedicate fiecărei categorii de instrumente – culori, creioane, linere și markere, pensule, hârtie sau sketchbook. Mai poți folosi și un coș de nuiele sau o cutie de depozitare suficient de mare încât să îți permită să incluzi toate materialele pe care le ai.
Protejarea spațiului de pete de culoare


Dacă pictezi în acrilic sau culori de ulei, știi deja că acest tip de culoare se îndepărtează mai greu de pe suprafețe față de petele de acuarelă. Pentru a-ți păstra totul intact (pereții, pardoseala sau masa de lucru), e indicat ca înainte de a te apuca de pictat, să protejezi zona cu o folie de plastic.

În plus, păstrează la îndemână o cârpă curată cu care poți curăța rapid petele de culoare care pot apărea în spațiul în care pictezi.
Decorațiuni pentru spațiul tău creativ
Dacă spațiul permite, îți poți decora colțul creativ în care pictezi în foarte multe feluri, pe măsura inspirației. Fie că îți acoperi peretele cu propriile creații, sau cu print-urile artiștilor preferați, fie că lucrezi la proiecte handmade pentru depozitarea materialelor de lucru sau ai grijă să ai mereu flori proaspete, e important ca spațiul să conțină cât mai mult din texturile, culorile și formele care te inspiră.Mai poți utiliza și muzica – dacă îți place să asculți muzică în timp ce pictezi dar și uleiuri esențiale sau bețișoare parfumate cu arome florale delicate, pentru a-ți crea cea mai bună stare posibilă, utilizând stimuli distincți – vizuali, auditivi sau care țin de miros.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!