Pigmenti de fresca

Pigmenti de fresca

Fresca este o tehnica de pictura murala pe tencuiala proaspata in care pigmentul de culoare este incorporat si conservat prin interactiune chimica.
Conform tehnicii traditionale, fresca se aplica doar pe tencuiala de var stins (obtinerea varului stins trebuie sa urmeze la randul ei anumiti pasi), cat e inca umeda iar apa de var pigmentata va deveni o parte integrala a suprafetei tencuielii, prin reactia chimica intre pigmentul natural si compozitia varului.
Diferit de tehnica al secco sau de tehnica stucco, fresca nu se aplica pe tencuiala uscata sau pe amestec de ciment.


In aceasta tehnica de pictura fresca, liantul este carbonatul de calciu (varul ars si apoi stins) care prin uscare incorporeaza pigmentul si il sigileaza sub filmul de var. Astfel se realizeaza in aceasta tehnica efectele subtile de adancime si lumina, care lucreaza in timp.


Pigmenti pentru fresca

Pigmentii sunt utilizati in realizarea stratului pictural sau pentru colorarea in masa a amestecurilor de tip mortar. In cazul fresca, pigmentul suspendat in apa de var alcalina se aplica pe o suprafata proaspata a tencuielii, fiind astfel conservata pe termen nelimitat.
Pentru aceasta tehnica, se recomanda utilizarea pigmentilor extrasi din minerale, pentru a asigura interactiunea corecta cu varul.