Copic Sketch

Copic Sketch

Disponibila in 358 de nuante, adica cea mai mare paleta de culori din gama Copic, gama de markere Sketch Copic sunt renumite in randul artistilor (design grafic, proiectare, design vestimentar, manga) din intreaga lume. Sunt varianta initiala si cea mai cunoscuta a produselor Copic, marca Ciao (mai noua) fiind realizata pentru a oferi standardul Copic la un pret mai mic.


Gama Sketch contine si blenderul Copic, un marker neutru care are rolul de a absorbi culorile si de a te ajuta sa realizezi intrepatrunderea culorilor in lucrare dar si deschiderea la culoare a unei anumite parti din lucrarea ta.


Un marker Copic poate fi reumplut, dintr-o sticluta de cerneala de rezerva, de 13 ori, ceea ce face produsul sa fie extrem de fiabil si optim din punct de vedere al duratei de viata.


Un set de markere Copic Sketch este de obicei visul unui artist grafic. Desi costul unui set de 72 de markere din aceasta categorie este destul de mare, iti poti achizitiona markere si separat, la bucata, pentru a-ti realiza in timp un set cu nuantele preferate sau pe care le folosesti cel mai des.


Pentru artistii manga, setul de markere cu nuante de piele (skin tones) sunt foarte populare si exista si markere Copic Sketch de 12 markere, in diferite nuante.

Articole
Share

Markere Copic – exercitii pentru incepatori


Cunoscute în întreaga lume pentru calitatea ireproșabilă și pentru design-ul inovativ, markerele Copic sunt folosite de către designeri, artiști, arhitecți sau profesioniști din diverse domenii creative (design interior, design de obiect sau design vestimentar și nu numai). Reîncărcabile și disponibile în două game principale – Ciao și Sketch care conțin sute de nuanțe, un set de markere Copic sunt instrumentele la care apelezi atunci când vrei un rezultat perfect.

Acest articol este destinat începătorilor, indiferent de vârstă, persoanelor pasionate de colorat, celor care vor să își clarifice detalii legate de blending, aplicarea umbrelor sau de obținerea profunzimii prin tehnicile de colorare dar și profesioniștilor care vor să folosească markerele Copic la întregul lor potențial.

Cu ce markere să începi?

Cea mai bună variantă de set cu care să începi este setul de 12 culori de bază de markere, mai ales dacă ești la început cu tehnicile de desen, ilustrație sau design. Astfel te vei familiariza cu felul în care poți folosi markerele și vei testa diferite combinații de culori în desenele tale.



Set markere Copic Ciao - 12 culori de bază
Dacă alegi un set de 12 culori de bază Copic Ciao, ai la dispoziție varianta mai ieftină (gama Ciao a fost realizată pentru a îndeplini și nevoile creativilor care nu au nevoie de un instrument atât de sofisticat cum este markerul Sketch) a Copic și vei avea 12 markere care se pot reumple, pe care le poți folosi ani de zile. Culorile vibrante sunt potrivite pentru tot felul de ilustrații, pentru artă grafică sau pentru design-uri sau proiecte handmade inovative.



Lucrare premiată cu premiul juriului la Copic Award 2017, realizată de Tarsio Allonso (Brazilia)

Dacă deja ești la un nivel profesionist în ceea ce privește ilustrația sau design-ul, este recomandat să începi cu un set de markere Sketch (culorile de bază).

Față de setul Copic Ciao, markerele Sketch au două vârfuri dar poți adăuga și alte vârfuri, cum ar fi Medium Broad nib și cel Super Brush. Aceste variante îți oferă posibilitatea de a alterna liniile de precizie cu o colorare eficientă a regiunilor mai mari din lucrare. Poți instala inclusiv vârful Medium Round sau sistemul Airbrush.

5 exerciții pentru începători

Un video în care vei afla cum să combini 2, 3 sau mai multe culori, cum folosești o nuanță de gri pentru a aplica umbre într-o lucrare dar și mai multe stiluri de a aplica 2 sau 3 culori.



Darlene îți explică în acest tutorial cum să-ți alegi gama de culori și cum să aplici culorile (și în ce ordine) pentru a colora o brioșă.



Un alt exercițiu – folosind un șablon, poți folosi un multiliner de la Copic și culori pentru a lucra la un card pe care îl poți dărui sau chiar înrăma la final.



 

Principalele beneficii ale unor markere Copic:


sunt reîncărcabile, deci le vei putea folosi timp îndelungat
fiindcă sunt markere pe bază de alcool, atunci când culoarea este încă umedă pe hârtie, poți realiza diferite efecte – layering, rendering, blending
gama imensă de culori îți permite să lucrezi cu tonurile de culoare la un nivel superior – umbrele, profunzimea și dimensiunea dintr-o lucrare vor fi astfel foarte fine
disponibile la set dar și în varianta individuală


Tips & tricks

Înainte de a colora pe orice tip de hârtie, ar trebui să testezi markerele pe o bucățică mică de hârtie, să vezi cum reacționează hârtia și dacă absoarbe în mod eficient culoarea din marker. Ai grijă să ai, în cadrul acestui mic test, câteva straturi de hârtie sub foaia pe care lucrezi, pentru a nu risca să pătezi masa.

Dacă lucrezi la o lucrare mixed media, nu aplica liniile markerelor Copic decât după ce restul culorilor s-au uscat foarte bine.

În general, ca și principiu de aplicare a culorii cu markerele Copic, e bine să aplici întâi culoarea cea mai deschisă și să continui, gradual, până la cea mai închisă nuanță pe care vrei să o aplici. Dacă nu respecți această ordine, îți va fi mult mai greu să corectezi eventualele greșeli – dacă începi cu cea mai închisă culoare.



Același principiu este recomandat și dacă vrei să creezi un efect de blending a culorilor – aplici cele două culori în regiuni separate iar în zona intermediară, pornești cu culoarea cea mai deschisă și aplici culoarea până obții efectul dorit.

Mai poți obține un efect interesant și dacă tratezi culoarea din marker ca o culoare de acuarelă. Folosește un marker pentru a colora o bucată de plastic. Cerneala nu va fi astfel absorbită și va rămâne la suprafața plasticului. Apoi, folosește un alt marker (vârful tip pensulă) și atinge culoarea anterioară. Vârful va prelua un pic din prima culoare și atunci când aplici culoarea pe hârtie, vei vedea combinația de culoare.

Markere Copic: Blender

Blenderul Copic este un marker care conține același tuș care se regăsește în toate markerele copic dar fără culoare. Pentru a ajuta efectul de blend – poți aplica mai întâi cerneala fără culoare din blender și apoi culorile, dar înainte ca tușul blenderului să se usuce. Rezultatul va fi mult mai fin.

Mai poți folosi Blenderul pentru a deschide o culoare deja aplicată în anumite regiuni, pentru a crea efectul de gradient către alb, pentru a-ți repara eventualele greșeli de aplicare a culorii, pentru a adăuga textură și pattern-uri și pentru a lucra marginile unui obiect/ ale unei regiuni din desen.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!