Articole din lemn

Articole din lemn

In categoria de articole din lemn de pe ProfiArt gasesti cele mai frumoase obiecte din lemn sau MDF, pe care le poti decora folosind o varietate mare de tehnici cum ar fi tehnica servetelului, pictura in acrilic (sunt recomandate pentru lemn culorile multisuprafete si aplicarea unui strat de primer inainte de culoare) sau tehnica colajului.


Cum poti decora o cutie lemn?
Poti alege o cutie mai mica, pentru bijuterii si ai la dispozitie si cutii din lemn – suporturi pentru chei dar si cutii din lemn mari, de tip cufar. Dupa ce ai stabilit care va fi utilizarea cutiei, alege-ti o paleta de culori si tehnica preferata. O simpla cutie de lemn poate deveni in sine un obiect decorativ de efect – poti folosi tehnica servetelului (o hartie de orez cu model interesant poate fi lipita cu un adeziv special), dar si culori intens pigmentate, multisuprafete (nu uita sa aplici un primer inainte de stratul de culoare) sau chiar elemente in relief, cu un contur universal. Nu uita nici de foita de aur (imitatie) care poate fi aplicata pe lemn si va aduce un aspect cu adevarat inedit chiar si unei simple cutii din lemn.


Tava din lemn pentru mot sau decorul interior
Un alt obiect din lemn foarte apreciat pentru versatilitatea sa este o tava din lemn sau MDF – poti lucra la o tavita mot inedita sau la obiecte de decor interior chic. Pentru a decora o astfel de tava, poti alege dintr-o multitudine de tehnici. Pe langa cele mentionate mai sus, poti merge si pe pouring art – alege culori gata de turnare, in functie de preferinte. Si in acest caz poti infrumuseta tava prin folosirea uleiului siliconic (va crea un efect de celula la suprafata culorii din interiorul unei tavi lemn, daca este adaugat atunci cand culoarea este inca umeda) sau prin adaugarea unor fulgi de foita. La final, poti turna chiar un strat de rasina bio pentru a-ti sigila culoarea turnata prin metodele de pouring, strat care va creste rezistenta in timp a tavii din lemn sau MDF.


Articole
Share

Cum faci o tavita mot handmade?

Tăierea moțului este o tradiție specifică regiunii noastre și are în centru decizia bebelușului asupra unor anumite obiecte, puse pe o tavă de moț. Aceste obiecte sunt încărcate de semnificații și se spune că bebelușul alege ceea ce îi va conduce viața sau soarta. Momentul este asociat primului an de viață a copilului și are diferite trăsături, în funcție de regiune. În ultimii ani, au început să fie din ce în ce mai căutate tăvițele de moț handmade, ce pot fi realizate prin tehnici simple cum ar fi tehnica șervețelului sau pouring art. Iată care sunt materialele necesare și principalele tehnici pe care le poți utiliza pentru a realiza o tăviță moț handmade.
Tăviță moț handmade, realizată prin tehnica șervețelului:
Cea mai simplă tehnică pe care o poți utiliza este tehnica șervețelului și nu uita că poți utiliza și culori acrilice, în cadrul unui singur proiect creativ, pentru a realiza un obiect memorabil.

Ai nevoie de:

tavă MDF
hârtie de orez
adeziv pentru tehnica șervețelului
pensule

Pași de lucru pentru realizarea unei tăvi moț în tehnica șervețelului:
Curăță bine tava de moț și aplică adezivul, într-un strat subțire, pe suprafața sa. Așază apoi hârtia de orez și uniformizează suprafața sa, astfel încât să nu existe nicio cută. Lasă la uscat și la final, adaugă un strat din același adeziv pentru decoupage pe deasupra – acest strat te asigură că sigilezi suprafața hârtiei de orez și astfel vei creste rezistenta tavitei pentru moț.
Conform inspirației, poți combina tehnica șervețelului cu o culoare acrilică simplă, pentru margini și mâner. Bineînțeles, în funcție de etapa la care ești și de modelul pe care îl vrei pe tăvița de moț handmade, poți utiliza și patine sau culori cu efect special (cum ar fi culori cu aspect de cretă, care vor duce stilul tăvii de moț către stilul shabby chic).
Idei tăviță moț: decorează tava și obiectele prin tehnica pouring art
Există mai multe idei tăviță moț printre care și decorarea tuturor obiectelor și a tăvii de MDF prin tehnica pouring art. Această tehnică implică niște culori acrilice speciale (preparate cu un medium special care nu le diluează intensitatea, ci doar le face mai fluide, astfel încât să le poți turna cu ușurință) care pot fi aplicate pe orice suprafață.
Ai nevoie de:

tavă MDF
culori acrilice pentru pouring
ulei siliconic (pentru a crea efectele de celulă pe suprafața tăvii)

Iată un exemplu de tăviță decorată prin tehnica pouring:

Pași de lucru pentru realizarea unei tăvițe moț cu tehnica pouring art:
Curăță bine tava de MDF și pregătește culorile conform tehnicii de pouring pe care o vei folosi. Fie torni o combinație de culori în același pahar, fie torni culorile rând pe rând, direct în tavă. Paleta de culori aleasă este și ea foarte importantă – asigură-te că ai suficient alb și că restul culorilor sunt suficient de contrastante, pentru a obține un aspect cât mai bun.
După ce ai turnat culorile și acestea sunt încă umede, adaugă câteva picături de ulei siliconic – vei vedea cum în doar câteva minute, efectele de celulă vor deveni vizibile.
Tăviță moț personalizată cu șabloane cu model inedit și culori acrilice
O altă idee pe care o poți pune în aplicare pentru o tăviță moț personalizată este folosirea unor șabloane cu model inedit (realizate din folie flexibilă, ușor de utilizat).

Iată și materialele care îți sunt necesare pentru un astfel de proiect:

tavă MDF
șablon decorativ
gesso
culori acrilice multisuprafețe
vernis sau lac protector
burețel de pictură

Primul pas este să îți alegi paleta de culori – poți folosi culori pastelate, alese în funcție de sexul copilului. Aplică apoi un strat de gesso pe suprafața tăvii – acest primer reprezintă un strat intermediar, care crește aderența culorilor și le păstrează intensitatea și strălucirea timp îndelungat.
Acum poți trece la aplicarea culorilor. Începe cu nuanțele de fundal, pe care le poți aplica fie cu pensula, fie cu burețelul de pictură (avantajul acestui burete de pictură este că nu va lăsa urme, ca o pensulă). O alternativă este să folosești chiar și un spray cu vopsea, mai ales atunci când ai de realizat mai multe obiecte decorative sau tăvițe de moț.
După ce ai aplicat primul strat de culoare, e momentul să plasezi șablonul pe suprafața taviței de moț de personalizat și să aplici o culoarea sau mai multe cu ajutorul burețelului. Asigură-te că șablonul este fix și nu se mișcă pe măsură ce aplici culoarea – poți face acest lucru cu câteva bucăți de scotch bine lipite pe marginea șablonului.
La final, după ce modelul de tăviță decorată cu șablon este gata, poți fie să completezi tavița de moț personalizată cu numele copilului, fie să completezi cu alte elemente decorative.
Nu uita să aplici un lac protector după ce culoarea acrilică s-a uscat foarte bine, pentru a te asigura că tăvița de moț personalizată este cât mai rezistentă în timp.
Tavă moț realizată cu vopsea cu efect special și patine
O altă idee de tavă moț handmade este decorarea acesteia cu ajutorul unor culori cu efect special și cu patine.

Poți testa culorile multisuprafețe de la Cadence, dar și patinele cu diverse efecte, de la același producători. Iată câteva idei de culori și medium-uri care te-ar putea ajuta să realizezi o tavă moț ieșită din comun:

vopsea metalică 
vopsea transparentă cu glitter
culori acrilice cu efect vintage
medium de crăpare
medium de antichizare

Ce se pune pe tavă la moț?
Pentru a te inspira în realizarea unei tavă de moț, iată câteva idei de obiecte pe care le poți decora în același stil cu tava și așeza pe aceasta la tăierea moțului. În general, obiectele sunt încărcate de semnificația unui viitor în domeniul reprezentat de acestea și sunt asociate, conform tradiției, unor trăsături de caracter pe care copilul le va manifesta în viitor.
Listă de obiecte care se pot pune pe o tavă la moț, care la rândul lor pot fi decorate în aceeași tehnică în care vei decora și tăvița de moț:

carte
caiet și creion/ stilou/ pix
seringă sau stetoscop de jucărie
bani
aur sau bijuterii
oglindă
ustensile de bucătărie
papiotă sau instrumente de croitorie (ex. centimetru)
șurubelniță sau unelte similare
verighetă
minicalculator
instrument muzical în miniatură
icoană

Mai poți adăuga la setul tăviță pentru moț și o cutiuță mai mică, decorată în același stil, pentru ca părinții să păstreze în ea șuvița de păr care se taie la această sărbătoare tradițională.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Cum sa faci cutii de bijuterii handmade decorate cu tehnica servetelului si imitatie de foita

Ești în căutarea unui proiect handmade creativ, la care nu poți da greș? Ai ajuns unde trebuie – iată un articol din care vei învăța, pe pași, cum să decorezi o cutie din lemn sau MDF folosind tehnica șervețelului și imitație de foiță de aur.
Cutiile de bijuterii handmade pot fi proiecte inspirate, mai ales dacă găsești tehnicile care să te ajute să obții un aspect ieșit din comun. O astfel de cutie din lemn sau MDF poate fi inclusiv un produs handmade ușor de făcut, pe care să-l adaugi în oferta micii tale afaceri creative.
Urmărește tutorialul video pentru a vedea toți pașii de lucru:

Materialele necesare pentru o cutie de bijuterii handmade

Materialele folosite pentru cutia de bijuterii handmade, decorată cu hârtie de orez și imitație de foiță de aur:

Cutie MDF cu opt laturi 
Gesso alb 
Fetru A4 cu autocolant
Hârtie de orez 
Adezivi decoupage/ tehnica servetelului 
Mixtion pe bază de apă 
Set 100 de foite imitatie de aur https://www.profiart.ro/100-file-imitatie-foita-aur-fara-transfer-giusto-manetti-2zy25m4-215.html
Set pensule diverse marimi 
Shellac (pentru a proteja suprafața decorată cu imitație de foiță) 

Pasii de lucru pentru a realiza o cutie de bijuterii handmade
E destul de important ca înainte de a trece la orice strat de gesso sau culoare, să cureți bine cutia de lemn sau MDF, în general orice particulă de praf sau grăsime de pe suprafața cutiei trebuie îndepărtată, pentru ca straturile pe care le vei aplica să aibă cea mai bună aderență.
Citește și articolul despre pictura pe lemn!
Folosind o șurubelniță potrivită, îndepărtează toate elementele de feronerie. Astfel, vei aplica toate straturile de gesso și foița fără să riști să pătezi balamalele.

Urmează stratul de gesso. E un pas important fiindcă acest strat te ajută din mai multe puncte de vedere. Cea mai importantă funcție a acestui strat este că sigilează suprafața de lemn sau MDF, astfel încât culoarea nu va fi absorbită în timp de material. Al doilea rol important a stratului de gesso sau primer este faptul că va uniformiza suprafața cutiei, acoperind parte din posibilele mici defecte ale lemnului. Nu în ultimul rând, un strat de gesso alb ar crește luminozitatea culorilor, dacă ai aplica accente de culori multisuprafețe pe cutia ta.

Poți aplica până la 3 straturi de gesso, așteptând de fiecare uscarea profundă înainte de a trece la următorul strat. Mai multe straturi de gesso vor crea o peliculă opacă pe cutie și vor sigila perfect suprafața absorbantă a lemnului.
După ce straturile de gesso s-au uscat, poți trece la aplicarea elementelor din fetru. Măsoară cât mai precis forma din interiorul cutiei și decupează foaia de fetru.

În cazul acestui tutorial, artista a ales o foaie turcoaz de fetru și a obținut un contrast intens cu auriul foiței. Ai la dispoziție foi de fetru autocolante însă poți folosi și o foaie de fetru simplă, adăugând câteva picături de adeziv care să fixeze elementul decupat de interiorul cutiei.
Urmează elementele din hârtie de orez. În funcție de modelul de hârtie de orez preferat și conform inspirației, decupează hârtia și lipește-o de cutie cu ajutorul unui adeziv decoupage.

Majoritatea adezivilor pentru tehnica șervețelului pot fi folosiți și ca lac sau vernis, asta înseamnă că e necesar să aplici două straturi – un strat sub elementul din hârtie de orez și al doilea strat deasupra, strat care îi va sigila suprafața.
Cum se aplică foița imitație de aur? Ai nevoie de un mixtion, o pastă cu rol de lipire a foiței. Această pastă trebuie aplicată cu pensula, pe acele regiuni din lucrare unde vrei să apară foița imitație de aur. După aplicare, așteaptă 15 minute sau respectă timpul menționat pe eticheta/ descrierea de produs a mixtionului.

În cazul acestui mixtion pe bază de apă utilizat de artista ProfiArt în tutorial, e nevoie să aștepți doar un sfert de oră. În acest timp, pasta mixtion își va schimba consistența și e important să nu aplici foița nici mai devreme (pasta va fi mai degrabă lichidă și nu va lipi foița), nici mai târziu (pasta se va usca și nu va mai avea aderență).
Citește și articolul despre aplicarea foiței de aur și a foiței imitație de aur!
Foița vine de regulă în carnețele și este foarte foarte subțire, deci e nevoie să o manevrezi cu atenție pentru a obține suprafețe uniforme. Plasează cu grijă foița pe suprafața pe care ai mixtion și presează ușor cu degetele sau cu vârful pensulei.

Așteaptă câteva minute și apoi, folosind o pensulă curată și uscată, elimină resturile de foiță. La final, poți trece la ajustări, folosind aceiași pași pentru a acoperi cu precizie suprafața cutiei de bijuterii cu imitația de foiță.
La final, dacă vrei să crești rezistența în timp a cutiei decorate cu imitație de foiță, poți aplica un strat de shellac, un tip de rășină care va proteja imitația de foiță (aplicarea unui vernis normal riscă oxidarea foiței, în timp).
Cutia de bijuterii handmade este gata!



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!