Cum faci o tavita mot handmade?
Tăviță moț handmade, realizată prin tehnica șervețelului:
Cea mai simplă tehnică pe care o poți utiliza este tehnica șervețelului și nu uita că poți utiliza și culori acrilice, în cadrul unui singur proiect creativ, pentru a realiza un obiect memorabil.
Ai nevoie de:
tavă MDF
hârtie de orez
adeziv pentru tehnica șervețelului
pensule
Pași de lucru pentru realizarea unei tăvi moț în tehnica șervețelului:
Curăță bine tava de moț și aplică adezivul, într-un strat subțire, pe suprafața sa. Așază apoi hârtia de orez și uniformizează suprafața sa, astfel încât să nu existe nicio cută. Lasă la uscat și la final, adaugă un strat din același adeziv pentru decoupage pe deasupra – acest strat te asigură că sigilezi suprafața hârtiei de orez și astfel vei creste rezistenta tavitei pentru moț.
Conform inspirației, poți combina tehnica șervețelului cu o culoare acrilică simplă, pentru margini și mâner. Bineînțeles, în funcție de etapa la care ești și de modelul pe care îl vrei pe tăvița de moț handmade, poți utiliza și patine sau culori cu efect special (cum ar fi culori cu aspect de cretă, care vor duce stilul tăvii de moț către stilul shabby chic).
Idei tăviță moț: decorează tava și obiectele prin tehnica pouring art
Există mai multe idei tăviță moț printre care și decorarea tuturor obiectelor și a tăvii de MDF prin tehnica pouring art. Această tehnică implică niște culori acrilice speciale (preparate cu un medium special care nu le diluează intensitatea, ci doar le face mai fluide, astfel încât să le poți turna cu ușurință) care pot fi aplicate pe orice suprafață.
Ai nevoie de:
tavă MDF
culori acrilice pentru pouring
ulei siliconic (pentru a crea efectele de celulă pe suprafața tăvii)
Iată un exemplu de tăviță decorată prin tehnica pouring:
Pași de lucru pentru realizarea unei tăvițe moț cu tehnica pouring art:
Curăță bine tava de MDF și pregătește culorile conform tehnicii de pouring pe care o vei folosi. Fie torni o combinație de culori în același pahar, fie torni culorile rând pe rând, direct în tavă. Paleta de culori aleasă este și ea foarte importantă – asigură-te că ai suficient alb și că restul culorilor sunt suficient de contrastante, pentru a obține un aspect cât mai bun.
După ce ai turnat culorile și acestea sunt încă umede, adaugă câteva picături de ulei siliconic – vei vedea cum în doar câteva minute, efectele de celulă vor deveni vizibile.
Tăviță moț personalizată cu șabloane cu model inedit și culori acrilice
O altă idee pe care o poți pune în aplicare pentru o tăviță moț personalizată este folosirea unor șabloane cu model inedit (realizate din folie flexibilă, ușor de utilizat).
Iată și materialele care îți sunt necesare pentru un astfel de proiect:
tavă MDF
șablon decorativ
gesso
culori acrilice multisuprafețe
vernis sau lac protector
burețel de pictură
Primul pas este să îți alegi paleta de culori – poți folosi culori pastelate, alese în funcție de sexul copilului. Aplică apoi un strat de gesso pe suprafața tăvii – acest primer reprezintă un strat intermediar, care crește aderența culorilor și le păstrează intensitatea și strălucirea timp îndelungat.
Acum poți trece la aplicarea culorilor. Începe cu nuanțele de fundal, pe care le poți aplica fie cu pensula, fie cu burețelul de pictură (avantajul acestui burete de pictură este că nu va lăsa urme, ca o pensulă). O alternativă este să folosești chiar și un spray cu vopsea, mai ales atunci când ai de realizat mai multe obiecte decorative sau tăvițe de moț.
După ce ai aplicat primul strat de culoare, e momentul să plasezi șablonul pe suprafața taviței de moț de personalizat și să aplici o culoarea sau mai multe cu ajutorul burețelului. Asigură-te că șablonul este fix și nu se mișcă pe măsură ce aplici culoarea – poți face acest lucru cu câteva bucăți de scotch bine lipite pe marginea șablonului.
La final, după ce modelul de tăviță decorată cu șablon este gata, poți fie să completezi tavița de moț personalizată cu numele copilului, fie să completezi cu alte elemente decorative.
Nu uita să aplici un lac protector după ce culoarea acrilică s-a uscat foarte bine, pentru a te asigura că tăvița de moț personalizată este cât mai rezistentă în timp.
Tavă moț realizată cu vopsea cu efect special și patine
O altă idee de tavă moț handmade este decorarea acesteia cu ajutorul unor culori cu efect special și cu patine.
Poți testa culorile multisuprafețe de la Cadence, dar și patinele cu diverse efecte, de la același producători. Iată câteva idei de culori și medium-uri care te-ar putea ajuta să realizezi o tavă moț ieșită din comun:
vopsea metalică
vopsea transparentă cu glitter
culori acrilice cu efect vintage
medium de crăpare
medium de antichizare
Ce se pune pe tavă la moț?
Pentru a te inspira în realizarea unei tavă de moț, iată câteva idei de obiecte pe care le poți decora în același stil cu tava și așeza pe aceasta la tăierea moțului. În general, obiectele sunt încărcate de semnificația unui viitor în domeniul reprezentat de acestea și sunt asociate, conform tradiției, unor trăsături de caracter pe care copilul le va manifesta în viitor.
Listă de obiecte care se pot pune pe o tavă la moț, care la rândul lor pot fi decorate în aceeași tehnică în care vei decora și tăvița de moț:
carte
caiet și creion/ stilou/ pix
seringă sau stetoscop de jucărie
bani
aur sau bijuterii
oglindă
ustensile de bucătărie
papiotă sau instrumente de croitorie (ex. centimetru)
șurubelniță sau unelte similare
verighetă
minicalculator
instrument muzical în miniatură
icoană
Mai poți adăuga la setul tăviță pentru moț și o cutiuță mai mică, decorată în același stil, pentru ca părinții să păstreze în ea șuvița de păr care se taie la această sărbătoare tradițională.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!