Restaurare

Restaurare

Restaurare


In categoria de restaurare de pe ProfiArt, gasesti solutii de aurire si poleire, toluen, isopropanol, ceara de carnauba, produse de restaurare lemn, bait lemn, chit epoxidic si pigmenti de fresca pentru restaurare. Producatorii specializati de materiale destinate restaurarii de arta au fost inclusi in portofoliul ProfiArt, astfel incat in categoria de restaurare arta vei gasi materiale exceptionale de la Deffner & Johann, Ferrario, Giusto Manetti, Lefranc & Bourgeois, Schmincke, Sonnet, Stamperia sau Wilsor.


Materiale pentru restaurare


Inainte de restaurarea unei opere de arta, aceasta este riguros cercetata din mai multe puncte de vedere, pentru a se stabili gradul de deteriorare la care se afla piesa. Principiul de baza al restaurarii se refera la faptul ca orice parte originala a lucrarii trebuie sa fie pastrata. Materialele folosite in procesul de restaurare a unui obiect de arta trebuie sa fie de o foarte buna calitate si pe cat posibil, sa aiba proprietati similare sau cat mai apropiate de ale materialelor originale folosite in opera de arta asupra careia se intervine. 


Un alt principiu parte din arta restaurarii este ca materialele folosite pentru reconstructia obiectului sau ale lucrarii de arta care reprezinta subiectul restaurarii trebuie sa fie reversibile (adica sa poata fi indepartate pentru a reveni la forma initiala a obiectului) si sa fie perfect compatibile (din punct de vedere chimic) cu materialele folosite initial.

Articole
Share

Cum se foloseste rasina epoxidica: matrite silicon si seturi de rasina epoxidica hobby

Decorațiunile din rășină epoxidică au devenit foarte populare în ultimii ani, iar acest lucru este datorat faptului că turnarea rășinii în matrițe de silicon este o tehnică relativ simplă dar de efect. Poți turna în rășină flori uscate, fulgi de foiță, poți aplica un strat de rășină similar unui vernis peste o pictură, poți lucra mărțișoare impresionante dar și obiecte mai mari – pentru design interior, cum ar fi înfrumusețarea unor piese de mobilier.  Un alt avantaj al rășinii este rezistența în timp a decorațiunilor din rășină epoxidică – cu o duritate similară plasticului sau sticlei, lucrările tale vor avea o durată de viață foarte mare. Vei afla din acest articol tot ceea ce trebuie să știi înainte de a începe să lucrezi cu rășină epoxidică bijuterii, decorațiuni, mărțișoare handmade, tăvi decorative pentru botez sau orice alt obiect decorativ îți poți imagina.
În principiu, pentru a obține un obiect din rășină epoxidică, ai nevoie doar de o matriță silicon și de rășină epoxidică.
Dacă ai în plan un proiect creativ mai micuț (ex. bijuterii sau diferite obiecte decorative), mergi la sigur cu un kit de rășină epoxidică de la Pebeo. E bine să știi că în oferta noastră ai la dispoziție kituri de rășină Pebeo pentru proiecte de hobby, craft sau artă, cu avantaje importante:

rășină fără miros puternic;
poate fi manevrată și turnată în interior, cu grijă la instrucțiunile de lucru;
dacă înainte de turnare rășina e lăsată să se liniștească 5 minute, nu vor apărea bule de aer pe suprafață;
rășina Bio este perfectă pentru încastrarea florilor și frunzelor uscate (nu va modifica culoarea în timp), rășina de glazurare este potrivită pentru a fi folosită ca și strat de vernis iar rășina Crystal e potrivită pentru încastrarea obiectelor decorative diverse;
orice tip de rășină de la Pebeo este perfect compatibil cu gamele de culori din oferta Pebeo – alege culori Vitrail pentru a obține o colorare transparentă a rășinii, culori Ceramic pentru obiecte opace sau pigment fluid.

Urmărește clipul pentru a afla cum se amestecă pigmentul fluid Pebeo cu rășină epoxidică:

 
În funcție de complexitatea proiectului tău de turnare rășină epoxidică, e bine să ai la îndemână și bețe de amestecat, pahare de plastic, cupe de măsurare, picurătoare și mască de protecție (găsești toate accesoriile în acest kit pentru aplicarea rășinii).
Ce este rășina epoxidică și cum se utilizează?
Rășina epoxidică este un lichid ce se obține din amestecul a două componente (întăritor și rășină) și care o dată uscat, devine dur. O dată ce aceste două componente se amestecă, reacționează chimic și produc căldură. În cazul kiturilor de rășină de la Pebeo, raportul de amestec este de 2 părți rășină și o parte întăritor și un maxim de 10% culoare (în cazul în care dorești să colorezi rășina transparentă).

Rășina epoxi, atunci când este în stare lichidă, poate fi turnată în matriță. Matrița recomandată pentru turnarea acestui tip de rășină trebuie să fie din silicon, pentru ca după uscare, să poată fi îndepărtată ușor.
Există mai multe tipuri de rășină epoxidică și în secțiunea noastră de rășină epoxi ai la dispoziție mai ales kituri de rășină epoxidică hobby sau rășină epoxidică artă, ușor de folosit, conform instrucțiunilor, dar și matrițe pentru rășină epoxidică.
Cum aplici rășina epoxidică?
După ce te-ai asigurat că ai rășina potrivită pentru proiectul tău de craft și accesoriile necesare, citește instrucțiunile de pe etichetă și vezi proporțiile recomandate de rășină versus întăritor.
E bine să măsori cu exactitate cantitățile, o abatere de câteva procente poate să îți strice rășina. Mai mult întăritor nu înseamnă că rășina ta epoxi se va usca mai repede și mai multă rășină nu înseamnă că poți crește duritatea obiectului rezultat. Respectă perfect instrucțiunile, pentru a nu risca să obții un amestec lipicios care nu se mai întărește.
Un alt pas căruia e posibil să nu-i acorzi suficientă atenție prima dată este amestecul celor două componente. Dacă mixarea nu a fost făcută foarte bine, riști ca în momentul în care încerci să scoți matrița de silicon să observi că există regiuni în obiectul turnat din rășină care sunt lipicioase și nu s-au uscat – asta înseamnă, de cele mai multe ori, că ai neglijat etapa de amestec al componentelor și în general, nu prea mai poți repara – trebuie să o iei de la capăt.

Fie folosești un bețișor de lemn pentru a amesteca, fie un mixer mic, e extrem de important să amesteci câteva minute bune – astfel te asiguri că la final, rășina va avea aceeași consistență peste tot și că reacția chimică necesară pentru întărirea rășinii are loc în parametri optimi. În cazul kiturilor de rășină Pebeo, special create pentru a fi utilizate de începători, e bine să lași rășina în pahar (după ce ai amestecat componentele) să se liniștească timp de 5 minute, pentru a te asigura că nu vei obține nicio bulă de aer.
Iată un scurt exemplu de aplicare a rășinii cu un aplicator și de colorare a acesteia cu pigment fluid:

 
O dată ce te-ai asigurat că rășina pentru proiecte handmade este bine amestecată, poți trece la turnarea în matriță. Asigură-te că forma de silicon pentru rășină este așezată pe o suprafață plană și toarnă ușor rășina până umpli matrița. Dacă ai în plan să încastrezi diferite elemente decorative (frunze sau flori uscate, mărgele, fulgi de foiță etc.) e bine să torni rășina în cel puțin două straturi astfel: toarnă un prim strat subțire, lasă cinci – șase ore rășina să se întărească, apoi adaugă elementele decorative și cel de-al doilea strat de rășină.
Nu uita, pentru situația în care lucrezi un proiect de turnare rășină în care încastrezi elemente decorative, asigură-te că acestea sunt perfect uscate înainte să le pui în formă.
Pentru etapa de turnare a rășinii epoxidice în forme de silicon, este recomandat să începi cu turnarea rășinii transparente în matriță, să observi și să experimentezi cu grijă fiecare pas (pentru a te asigura că înveți corect fiecare etapă) și de-abia apoi să treci la proiecte mai complexe, care necesită încastrarea unor elemente în obiectul de rășină sau la manevrarea pigmenților pentru a crea ape de culoare.
Rășină epoxidică transparentă
Există mai multe variante de kituri de rășină epoxidică transparentă, acest tip de rășină fiind cea mai căutată în cazul proiectelor în care se încastrează elemente decorative. Pentru a obține un amestec perfect transparent (fără bule de aer), e bine să lași amestecul să stea câteva minute în pahar și abia apoi să-l torni, asigurându-te că nu rămân bule de aer la suprafață.
Rășină epoxidică colorată

Pentru proiecte speciale, poți utiliza și rășină colorată – în general, rășina colorată e folosită atunci când gândești un contrast interesant în proiect și la nivel de aplicare, trebuie să respecte exact aceeași pași ca și cea transparentă.
Pigmenți pentru colorarea rășinii
În cazul rășinilor de la Pebeo, acestea pot fi amestecate cu succes cu culori din gama Vitrail (vei obține o culoare transparentă), cu nuanțe din gama Ceramic (vei obține o rășină în culori opace) sau cu pigment fluid.
Dacă dorești să creezi acel efect de ape colorate, poți turna stratul de rășină transparentă, apoi câteva picături de culoare (Vitrail, Ceramic, pigment fluid) pe care să le întinzi cu o scobitoare la suprafața rășinii, conform inspirației.
Rășină glazing – rol de vernis pentru tablouri
Rășina poate fi utilizată și ca un vernis, pentru a proteja suprafața unei picturi. În acest caz, e bine să iei un kit de rășină glazing de la Pebeo – avantajul acesteia este că nu va curge pe marginea tabloului (are o consistență mai densă) și îți va oferi acel efect de super glossy pe lucrare. Atenție – nu aplica niciodată rășina cu pensula, aceasta se toarnă, pentru a obține un strat perfect transparent, fără urme de pensulă.
În cât timp se întărește rășina epoxidică?
Kiturile de rășină epoxidică de la Pebeo au un timp de uscare de aproximativ 24 de ore. E bine să lași forma umplută cu rășină pe o suprafață plană, la temperatura camerei, într-un spațiu fără praf. În timp ce rășina se usucă, aceasta va degaja o ușoară căldură.

Nu lăsa rășina epoxidică Pebeo la uscat în spații în care temperatura este mai mică de 15 grade Celsius, în acest caz riști să apară condens la suprafața formei.
Atunci când torni rășină epoxidică în straturi, e bine să lași primul strat la uscat măcar 5 ore, pentru ca elementele decorative pe care le încastrezi să nu intre în acest strat ci să rămână deasupra lui. Bineînțeles, amestecul de rășină epoxi pentru fiecare strat trebuie făcut fix înainte de turnare, altfel se va întări în pahar.
Matrițe silicon (forme silicon pentru rasina epoxidica)
În categoria de matrițe silicon de pe ProfiArt.ro găsești o varietate de tipuri de forme silicon rășină epoxidică pe care le poți utiliza pentru a-ți realiza proiectele creative.
E bine să citești cu atenție descrierea de pe pagina fiecărei matrite pentru rășină epoxidică, pentru a te asigura că dimensiunea este potrivită pentru proiectul pe care-l ai în vedere.
O matriță rășină epoxidică pentru bijuterii ar trebui să fie special realizată pentru a obține o gaură în bijuterie, pentru ca aceasta să poată să fie pusă pe un șnur, iată un exemplu:

Ce conține un kit rășină epoxidică
Un kit de rășină epoxidică conține un recipient de rășină și un recipient de întăritor, care trebuie amestecate conform instrucțiunilor de pe cutie.
Nu uita că ai la dispoziție și kituri de aplicare a rășinii epoxidice (cu mănuși, cupe de măsurare, bețișoare pentru amestec etc.) dar și seturi care conțin rășină, întăritor, culori și accesorii de aplicare (cum este acest set rășină epoxidică și culori asortate)
Idei pentru obiecte din rășină epoxidică
Dacă până acum ne-am concentrat pe a-ți explica pas cu pas cum se folosește un kit de rășină epoxidică, ce conține un kit de rășină epoxidică și cum să îți alegi matrița de silicon pentru rășină, iată și câteva idei creative pe care le poți implementa pentru primul tău proiect creativ cu rășină!

Bijuterii rășină epoxidică
Un model de bijuterii din rășină epoxidică popular este cel de bijuterii cu flori uscate încastrate în rășină. Ai nevoie de o formă silicon rășină epoxidică, de sârmă de argint, de flori bine uscate și de un kit rășină BIO de la Pebeo (acest tip de rășină bio nu va afecta pigmentul din planta uscată).

 

O altă idee de bijuterie atipică este cea cu boabe de cafea încastrate în rășină epoxidică.

Ideile nu se opresc aici – poți încastra în bijuteriile tale din rășină epoxidică fulgi de foiță, pene sau orice alt tip de obiect, pentru a crea bijuterii spectaculoase.

 

 

Coastere rășină epoxidică
O altă idee care te-ar putea inspira în noul tău proiect creativ, de turnare a rășinii epoxi în formă este realizarea unor suporturi de pahare. Coasterele din rășină epoxidică pot avea și ele diverse obiecte decorative încastrate, cum ar fi fulgi de foiță, mărgele, pene sau orice altceva te inspiră.

Rășină epoxidică artă abstractă
Pentru un tablou de artă abstractă, poți folosi diferite tipuri de rășini colorate sau poți adăuga pigmenți în rășină epoxidică transparentă. Pregătește-ți paharele cu rășină, conform paletei de culori pe care ți-ai ales-o și toarnă rășina pe pânză. Tehnica e foarte similară cu tehnica pouring. Vei obține ape de culoare cu un efect impresionant.

Obiecte de mobilier decorate cu rășină epoxidică
O altă idee populară este decorarea unui blat de masă cu rășină epoxi. Pentru acest tip de proiect, care poate scoate din anonimat o masuță de cafea sau un alt obiect de mobilier, e bine să faci câteva teste înainte, pentru a te asigura că ai experiență și controlezi bine pașii de lucru.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
 
Share

Tot ce trebuie sa stii despre foita de aur

Tehnica aplicării foiței de aur este o tehnică de precizie și migală, care necesită o experiență solidă și o foarte bună înțelegere a comportamentului materialelor. Foița de aur pur este prelucrată mecanic, pentru a ajunge la o grosime de doar câțiva microni iar aplicarea sa începe de la obiectele de cult, statui, piese de artă și tablouri, dar și decorațiuni extravagante de interior sau detalii pe mobilier. Află din acest articol care sunt tipurile de foiță de aur pur, când se folosește foița schlagmetal, câte tipuri de mixtion există și când e recomandată folosirea vernis-ului pentru foița de aur.
Cat de veche e tehnica auririi?
Încă din vechime, tehnica de aplicare a foiței de aur pentru a decora obiecte – fie ele obiecte de cult religios, statui sau elemente arhitecturale, a fost preferată în cadrul acelor proiecte care trebuiau să comunice bogăție, abundență și apartenența la o clasă socială superioară. Dat fiind faptul că foița de aur pur nu corodează, este o tehnică pe cât de frumoasă, pe atât de rezistentă în timp.

Se pare că tehnica auririi este originară din Turcia, acum mai bine de 8000 de ani, de unde a fost preluată de egipteni, fenicieni și apoi transmisă și în Europa și chiar în America, unde în perioada revoluției industriale, familiile bogate obișnuiau să își decoreze casele cu aur pur (perioadă numită chiar Gilded Age).
Tehnica aplicării foiței de aur este una extrem de delicată, care necesită deprindere, atenție și precizie, fiind rezervată artiștilor și meșteșugarilor care cunosc foarte bine atât pașii de lucru cât și momentul potrivit în care foița de aur poate fi aplicată, pentru cele mai bune rezultate.
Ce e foita de aur? Cate tipuri de foita de aur exista?
Foița de aur pur este un material valoros și datorită procesului de producție – aurul pur este bătut (manual și mecanic) până când ajunge în forma de foaie extrem de subțire, de doar câțiva microni.
Există foițe din aur pur (alb sau galben), cu transfer și fără transfer, dar și foițe din argint sau imitații de foiță din aur (denumirea este de slagmetal).

E important să știi că nuanța unei foițe din aur pur poate să difere de la un lot la altul – poate merge către acel galben abundent sau către nuanțe mai roșiatice. Într-o astfel de foiță aur, cu cât mai mare conținutul de aur, cu atât mai bună rezistența la coroziune. Pentru proiecte profesionale, calitatea aurului folosit este crucială – dacă alegi un furnizor cum este Giusto Manetti, cu experiență și tradiție în fabricarea foiței de aur, te asiguri că proiectul tău (fie aplicarea foiței pe o icoană, pe un obiect decorativ sau pe un tablou) va fi finisat perfect și rezistența în timp va fi ireproșabilă.
Foita de aur cu transfer si foita de aur fara transfer
Foițele de aur cu transfer sunt considerate a fi mai ușor de utilizat și se recomandă pentru suprafețele plane. Acest tip de foiță aur este așezată între bucăți de hârtie.
O foiță de aur fără transfer se aplică doar cu pensula special (peri foarte fini, vârf lat) și se recomandă pentru acele suprafețe care au caneluri, elemente în relief sau alte detalii decorative.

Foita de aur pur
Foița din aur pur este cea mai scumpă foiță și se poate aplica fie cu un mixtion (pe bază de apă, ulei sau alcool) fie cu ajutorul bolusului.

În oferta noastră găsești foiță de aur fabricată de Giusto Manetti, una din cele mai vechi companii din Florența. Istoria companiei începe în 1820 și astăzi este unul din cei mai mari producători de foiță de aur pur din întreaga lume.
Cum se aplica foita de aur pur – mixtionul pentru foiță
Tehnica tradițională de aplicare a unei foițe aur este cea pe bază de ulei. Mixtionul pentru foiță care are în compoziție ulei este preferat de artiști atunci când au o suprafață mare de acoperit, atunci când aplică foița la exterior sau în medii umede. Suprafața care urmează să fie decorată cu foiță de aur pur se tratează cu gesso și nu poate fi șefuită, deci la final va avea o tentă mai degrabă mată.
Există și alte tipuri de mixtion, cum ar fi cel pe bază de apă, cu un timp de uscare mai rapid. La fel este și mixtionul pe bază de alcool, ambele fiind recomandate pentru aurirea obiectelor care vor fi păstrate la interior.
În general, mixtionul trebuie să fie bine uscat înainte de aplicarea foiței – își va schimba ușor culoarea și ar trebui să nu fie lipicios la atingere. Momentul potrivit, în care foița de aur poate fi aplicată cu cele mai bune rezultate, se surprinde în urma testelor repetate și a bunei cunoașteri a comportamentului materialelor.

Referitor la mixtion, e bine să știi că există multe variabile care au un impact asupra timpului de uscare, cum ar fi temperatura din mediu sau umiditatea. Deci, acesta nu se va usca mereu în intervalul comunicat de producător. Testul pentru a determina dacă mixtionul s-a uscat se face prin atingere cu degetul – dacă mixtionul este lipicios sau se ia pe piele, mai trebuie așteptat. Foița de aur poate fi aplicată atunci când la atingere mixtionul este aproape uscat. Un alt detaliu cunoscut și respectat de profesioniștii care au experiență în aplicarea unei foițe de aur pictură este importanța unei atmosfere de lucru curate – orice fir de praf care se așază pe suprafața mixtionului va duce la imperfecțiuni pe suprafața foiței.
Aplicarea foiței cu bolus are avantajul că suprafața finală poate fi șlefuită și deci vei obține o strălucire mai mare. Se poate folosi pentru rame din lemn, icoane dar și în proiectele de restaurare, fiind o tehnică de maximă atenție.
Bolusul este o substanță compusă din argilă și clei, disponibil în două variante – galben și roșu. Fiecare din aceste variante va influența ușor nuanța rezultată a foiței – galbenul este recomandat pentru un substrat care va oferi foiței acea luminozitate și căldură ușor de perceput în ideea de aurire iar bolusul roșu va fi util atunci când dorești să obții o nuanță caldă. Există și bolus negru, o variantă sintetică, pe bază de argilă.
După aplicarea a două trei straturi de bolus și uscarea intermediară, se poate lustrui suprafața, pentru a obține o bază cât mai lipsită de imperfecțiuni.
Unii profesioniști aplică și un grund înainte de foița de aur. Acest grund poate fi obținut dintr-un adeziv (cu cât mai natural, cu atât mai apreciat – de exemplu cleiul de iepure sau de oase) și o bază gen bolos sau praf de cretă.
Aplicarea unei foițe aur cu bolus este o tehnică care implică și utilizarea apei – pensula umedă va activa stratul intermediar de adeziv și va duce la lipirea foarte bună a foițelor de aur.
Slefuirea suprafetei decorate cu foita de aur
Urmează șlefuirea, pentru care instrumentul recomandat este piatra de agat. Piatra de agat este disponibilă în instrumente cu mai multe tipuri de vârf – plat sau curbat, de diferite dimensiuni, care vor fi folosite în funcție de suprafața care urmează să fie șlefuită.

Și acest pas are secretele sale, cum ar fi șlefuirea într-o singură direcție dar și faptul că piatra de agat nu trebuie să intre în contact cu pielea – uleiurile din pielea umană se pot transfera pe suprafața foiței și astfel nu se va obține acel efect de maximă luminozitate și strălucire.
Foițe de aur imitație (schlagmetal)
Există și imitație de foițe de aur, care poate fi o variantă bună mai ales pentru proiectele de interior. Nefiind din aur pur ci din alte metale (cupru și aluminiu), această foiță va coroda în timp, mai ales atunci când în mediu există o umiditate crescută, deci este absolut necesară sigilarea stratului cu un vernis sau lac de protecție pentru slagmetal.
Cum se aplica foita schlagmetal – lac de protecție pentru foițe de aur
Foita slagmetal se aplica tot cu ajutorul unui mixtion pentru foita, singura diferență fiind stratul de vernis la final, care e absolut necesar în cazul acestei imitații de foiță de aur.
Pensule pentru aurire
Pensulele pentru aurire, cu care se aplică foițele de aur pur, sunt instrumente esențiale, care vor contribui la o suprafață perfectă la final.
Iată trei idei de pensule pentru aurire de la daVinci, producător german de pensule pentru pictură.
Pensula pentru aurire ovală, seria 710
O pensulă aurire din fir de păr de veveriță, cu forma ovală a vârfului și o densitate crescută. Fabricată manual, în fabrica daVinci.
Pensula aurire seria 502

O pensulă care conține același fir de păr natural, de veveriță, de această dată albastră. Pensula are un strat dublu de păr și este disponibilă în mai multe dimensiuni.
Pensula aurire seria 500
O pensulă cu un singur strat de păr și fire de păr naturale, de veveriță albastră. Suportul de prindere este pe carton verde și vine în cinci variante de dimensiuni.
Foiță de aur lichidă, ceara pentru aurire și fulgi de foiță
Pentru a obține într-o lucrare efectele strălucitoare asemănătoare foiței de aur natural ai la dispoziție și variante mai puțin costisitoare, cum ar fi foița de aur lichidă, ceara pentru aurire sau fulgii de foiță.
Foiță de aur lichidă
Găsești în oferta noastră mai multe variante de foiță de aur lichidă. Varianta de foiță aur lichidă de la Pebeo are o consistență groasă, o putere bună de acoperire și e disponibilă în mai multe variante de gold.
Ceara pentru aurire
Ceara pentru aurire este realizată din particule foarte fine de metal, amestecate cu ceară și rășini acrilice. Se poate aplica pe metal, ipsos, carton sau sticlă, dar și pânză, hârtie etc. Imită foarte bine foița de aur și este mai ușor de folosit (și are un cost mult mai mic), deci este potrivită pentru proiecte de o anvergură mai mică. Se aplică cu o pensulă sau cu degetul (cu o mănușă).
Fulgi de foiță

Fulgii de foiță sunt ideali pentru lucrările decorative (tablouri, aplicații în decor interior) mai ales datorită costului mic. Se aplică cu ajutorul mixtionului pe bază de apă – pe o suprafață perfect curată și degresată de lemn, ipsos, sticlă, pânză, metal, carton etc. Se sigilează cu un vernis (ex. vernis-ul Deco).
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!