De ce ar trebui sa ai un caiet de schite pentru pictura sau desen
Top motive pentru care ar trebui să ai un caiet de schițe
Indiferent de nivelul la care ești cu tehnicile de pictură sau desen, un caiet de schițe pe care să-l folosești constant are marele beneficiu de a te aduce, ușor ușor, mai aproape de propriul stil. Gândește-te la acest caiet de schițe ca la un loc unde greșelile sunt încurajate și nu te judeca deloc dacă desenul sau schița picturii nu-ți iese din prima. Nimeni nu s-a născut învățat, nici cei mai talentați artiști! Iată cel mai importante motive pentru care ar trebui să ai un caiet de schițe:
Documentează-ți evoluția
Mai ales atunci când ești la început cu o tehnică de pictură sau desen, este crucial să-ți menții motivația de a lucra zilnic și entuziasmul. Dacă ai un caiet schițe desen sau pictură în care să studiezi forme și concepte vizuale care îți plac, experiența de a te uita pe lucrări mai vechi se poate dovedi deosebit de utilă. Cu cât lucrezi mai mult și mai structurat, cu atât vei avea în caietul tău de schițe un martor al evoluției, pe care-l poți consulta chiar atunci când te simți demotivat.
Nu-ți pierde ideile
Un caiet cu schițe de desen (în format mai mic – A5 sau A6) pe care să-l poți lua cu tine oriunde mergi te va ajuta să-ți notezi toate ideile pentru lucrări noi. Astfel, în timp, vei avea la dispoziție schițe de desen din care poți alege atunci când ai un blocaj creativ sau nu reușești să te decizi asupra următoarei lucrări. Diferit de fotografii (care sunt folosite de mulți artiști drept referințe cu o anumită imagine), schița de la fața locului îți va păstra memoria proaspătă apropo de ce ai simțit și ce te-a inspirat din imaginea respectivă, având inclusiv ceva din amprenta ta personală. Deci, un caiet de schițe poate fi o sursă personală de inspirație!
Relaxează-te
Diferit de lucrările pe care le faci pentru a le expune sau pentru a le oferi, care necesită un proces de creație profesionist, un plan de lucru și o execuție fără greșeli, un sketchbook îți oferă toată relaxarea din lume. Deci, o formă de art terapie pe care o poți integra în ritmul tău zilnic fără prea mult efort.
Experimente și greșeli
Un bloc de desen pentru schițe poate fi locul de joacă ideal pentru experimente cu medium-uri și culori noi. Dacă alegi un bloc sau un sketchbook mixed media, care au în general o hârtie mai groasă, deci poate susține mai multe tipuri de tehnici, inclusiv ude, nu ești limitat de trăsăturile hârtiei și poți decide mult mai rapid dacă o anumită tehnică este pentru tine sau nu. În plus, atunci când obții niște efecte/ tușe care îți plac, vei putea oricând reveni la ele, ca referință, pentru a le reproduce în lucrări.
Apoi – un caiet de schițe poate avea și scopul de a-ți rezolva, în timp, frica de a nu greși, fiindcă poate fi un caiet în care să îți încurajezi și să-ți exersezi procesul de învățare din greșeli, fără a pune presiune pe tine. După o perioadă în care vei analiza fără să te judeci prea mult atât efortul depus cât și rezultatele obținute (din ce în ce mai bune), frica de a nu greși va dispărea și în locul ei se va instala o mai mare încredere în capacitățile tale creative.
Exercițiu zilnic de schițe de desen în creion
Un bloc de schițe sau un sketchbook cu hârtie mai groasă, adică un carnet dedicat pentru exercițiu de desen artistic poate fi argumentul perfect pentru a-ți introduce în programul zilnic măcar câteva minute de lucru. Acest timp dedicat în mod constant pasiunii tale e rețeta perfectă pentru a-ți îmbunătăți tehnica, pentru a intra într-un ritm consistent de exercițiu, totul cu obiectivul de a deveni mai bun în felul în care gândești și lucrezi o pictură sau un desen.
Începe cu forme simple, pentru a te obișnui cu exercițiul zilnic într-un mod cât mai relaxant
Urban sketching
O modalitate bună de a petrece timp de calitate la o cafea pe terasa ta preferată, în weekend, este să te relaxezi cu o schiță. În funcție de hârtia pe care o alegi, poți utiliza fie creioane simple sau colorate și chiar markere pe bază de alcool sau culori de acuarelă (la care te va ajuta destul de mult un waterbrush).
În termeni artistici, crochiul este o schiță informală, o bază rapidă pe care ulterior artistul o dezvoltă într-o sesiune de lucru în atelier. Pentru acest tip de schițe de desen, un bloc/ carnet în format mic și un creion cu mina moale este tot ce ai nevoie.
Recomandări pentru un sketchbook
Deși ideea unui caiet de schițe sau al unui bloc de desen pare destul de simplă, când intri în detalii, lucrurile se pot complica. E important să știi, în mod aproximativ, pentru ce tehnică ai nevoie de acest sketchbook și ce alte tehnici mai vrei să exersezi pe același caiet. Pentru un artist, orice detaliu poate să fie important – felul în care se simte coperta sau dacă sketchbook-ul se deschide perfect plat (în cazul în care ai nevoie să îți scanezi lucrările).
Astfel, există carnete de desen legate cu spiră sau cu adeziv, care conțin hârtii de la 70-80 g/mp (pentru tehnici uscate) până la blocuri cu hârtie groasă, pentru acuarelă sau alte tehnici ude, cu hârtie de gramaj 300 g/mp până la 600 g/mp. În general, hârtia din bumbac este mai scumpă, pe când cea realizată din fibre de celuloză sau un mix din cele două este la un cost mai mic. Tipurile de sketchbook-uri sau blocuri pentru desen din game de studiu sunt iarăși mai convenabile ca și cost, pe când cele cu hârtie de înaltă calitate, au un cost mai mare, datorită materialelor naturale folosite în procesul de fabricație.
În secțiunea de sketchbook și bloc de desen de pe ProfiArt ai la dispoziție foarte multe modele din care poți alege. În primul rând – tehnica dictează grosimea hârtiei. Dacă lucrezi în creion, nu are neapărat rost să îți iei o hârtie groasă însă dacă vei adăuga și accente de culoare de acuarelă, e necesar să alegi o hârtie de peste 200 g/mp. La fel, dacă vei lucra cu markere pe bază de alcool (de exemplu markerele Copic) în sketchbook, e bine să alegi un carnet cu hârtie specială pentru această tehnică, în care nu e de dorit ca pigmentul să intre rapid în profunzimea fibrei, pentru a putea obține acei gradienți de culoare.
Deci, cel mai eficient este să folosești astfel filtrele de selecție din pagina categoriei de sketchbook și bloc desen. Cu doar câteva click-uri în partea stangă a paginii, vei ajunge instant la o listă scurtă de variante de sketchbook, din care poți alege ceea ce e potrivit bugetului tău. În primul rând, dacă ai o marcă preferată de hârtie, bifează numele acesteia în filtrul din partea stângă a paginii. Apoi, dacă vrei să ajungi direct la sketchbook-urile potrivite pentru tehnica pe care o vei folosi, bifează mai jos, în secțiunea de categorii blocuri/ carnete. Dacă ai preferințe foarte specifice legate de gramajul hârtiei, poți alege și această variabilă iar ultimul filtru se referă la compoziție – aici poți alege un sketchbook cu hârtie de bumbac sau celuloză, sau un mix în diferite procente dintre cele două.
Nu uita să verifici și secțiunea de accesorii pentru desen artistic.
Ce creioane să folosești?
În general, e recomandat să începi cu creioane cu vârf mediu – nici tare, nici prea moale și să încerci în timp și creioanele moi.
Creioanele cu vârf tare conțin litera H și lasă urme pe hârtie, la utilizare, pe când cele cu mina moale sunt semnalizate cu litera B, nu vor zgâria hârtia și vor lăsa o urmă de un negru foarte intens.
Mai poți utiliza și creioane colorate, pe care le găsești în seturi cu nuanțele de bază. Nu uita că există și creioane acuarelabile. În cazul acestora, există mai multe feluri prin care le poți utiliza – fie aplici culoarea uscată (la fel cum ai face în cazul unui creion colorat normal) și apoi activezi pigmenții de culoare prin trecerea unei pensule umede deasupra desenului, fie umezești ușor vârful creionului acuarelabil și urma rezultată va conține un efect fin de acuarelă.
Mai poți utiliza pentru a lucra într-un caiet de schițe și cărbune sau mină de grafit. Acestea sunt un pic mai greu de folosit decât un creion obișnuit însă e bine să încerci, chiar și atunci când ești la început, pentru a observa cum te simți la lucru și ce poți obține și de la un astfel de instrument.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!