Rasina epoxidica | Latex | Cauciuc siliconic | Plastic lichid

Rasina epoxidica | Latex | Cauciuc siliconic | Plastic lichid

Rasina epoxi sau rasina epoxidica poate fi folosita pentru foarte multe tipuri de proiecte de arta sau hobby. 


Un kit rasina epoxi bicomponenta cum este cel de la Cadence poate fi aplicat pe foarte multe tipuri de materiale suport – fotografii, panze, marmura, faianta, metal, portelan, sticla, plastic, piatra, lemn, etc. Claritatea de dupa uscare este mare, nu se ingalbeneste in timp si nici nu se zgarie usor.


Rasina epoxi pentru bijuterii
Una din cele mai populare proiecte creative cu rasina epoxi este reprezentat de realizarea bijuteriilor. Daca folosesti o matrita rasina epoxi simpla si torni rasina in doua straturi, poti plasa la mijloc elemente frumoase (flori uscate, culori vopsea cu efect de fagure, elemente de metal, etc.) care sa transforme un pandantiv sau un inel intr-o piesa impresionanta.


Rasina Gedeo de la Pebeo


In categoria de rasina epoxidica gasesti si variante de produse inovative din rasina de la Pebeo (producator francez cunoscut in intreaga lume pentru inovatiile la nivel de materiale de arta) care pot fi combinate cu culori Pebeo cu efect de fagure, pentru un aspect iesit din comun. Gasesti rasina neagra, rasina transparenta si mai ai la dispozitie si un kit de glazurare Biorganic de la Gedeo. Mai mult, exista kituri de aplicare rasina (care contin toate uneltele de care ai nevoie pentru un asemenea proiect), seturi de rasina in culori asortate, ulei pentru demulaj sau chiar rasina cu efect perlat.

Articole
Share

Cum se foloseste rasina epoxidica: matrite silicon si seturi de rasina epoxidica hobby

Decorațiunile din rășină epoxidică au devenit foarte populare în ultimii ani, iar acest lucru este datorat faptului că turnarea rășinii în matrițe de silicon este o tehnică relativ simplă dar de efect. Poți turna în rășină flori uscate, fulgi de foiță, poți aplica un strat de rășină similar unui vernis peste o pictură, poți lucra mărțișoare impresionante dar și obiecte mai mari – pentru design interior, cum ar fi înfrumusețarea unor piese de mobilier.  Un alt avantaj al rășinii este rezistența în timp a decorațiunilor din rășină epoxidică – cu o duritate similară plasticului sau sticlei, lucrările tale vor avea o durată de viață foarte mare. Vei afla din acest articol tot ceea ce trebuie să știi înainte de a începe să lucrezi cu rășină epoxidică bijuterii, decorațiuni, mărțișoare handmade, tăvi decorative pentru botez sau orice alt obiect decorativ îți poți imagina.
În principiu, pentru a obține un obiect din rășină epoxidică, ai nevoie doar de o matriță silicon și de rășină epoxidică.
Dacă ai în plan un proiect creativ mai micuț (ex. bijuterii sau diferite obiecte decorative), mergi la sigur cu un kit de rășină epoxidică de la Pebeo. E bine să știi că în oferta noastră ai la dispoziție kituri de rășină Pebeo pentru proiecte de hobby, craft sau artă, cu avantaje importante:

rășină fără miros puternic;
poate fi manevrată și turnată în interior, cu grijă la instrucțiunile de lucru;
dacă înainte de turnare rășina e lăsată să se liniștească 5 minute, nu vor apărea bule de aer pe suprafață;
rășina Bio este perfectă pentru încastrarea florilor și frunzelor uscate (nu va modifica culoarea în timp), rășina de glazurare este potrivită pentru a fi folosită ca și strat de vernis iar rășina Crystal e potrivită pentru încastrarea obiectelor decorative diverse;
orice tip de rășină de la Pebeo este perfect compatibil cu gamele de culori din oferta Pebeo – alege culori Vitrail pentru a obține o colorare transparentă a rășinii, culori Ceramic pentru obiecte opace sau pigment fluid.

Urmărește clipul pentru a afla cum se amestecă pigmentul fluid Pebeo cu rășină epoxidică:

 
În funcție de complexitatea proiectului tău de turnare rășină epoxidică, e bine să ai la îndemână și bețe de amestecat, pahare de plastic, cupe de măsurare, picurătoare și mască de protecție (găsești toate accesoriile în acest kit pentru aplicarea rășinii).
Ce este rășina epoxidică și cum se utilizează?
Rășina epoxidică este un lichid ce se obține din amestecul a două componente (întăritor și rășină) și care o dată uscat, devine dur. O dată ce aceste două componente se amestecă, reacționează chimic și produc căldură. În cazul kiturilor de rășină de la Pebeo, raportul de amestec este de 2 părți rășină și o parte întăritor și un maxim de 10% culoare (în cazul în care dorești să colorezi rășina transparentă).

Rășina epoxi, atunci când este în stare lichidă, poate fi turnată în matriță. Matrița recomandată pentru turnarea acestui tip de rășină trebuie să fie din silicon, pentru ca după uscare, să poată fi îndepărtată ușor.
Există mai multe tipuri de rășină epoxidică și în secțiunea noastră de rășină epoxi ai la dispoziție mai ales kituri de rășină epoxidică hobby sau rășină epoxidică artă, ușor de folosit, conform instrucțiunilor, dar și matrițe pentru rășină epoxidică.
Cum aplici rășina epoxidică?
După ce te-ai asigurat că ai rășina potrivită pentru proiectul tău de craft și accesoriile necesare, citește instrucțiunile de pe etichetă și vezi proporțiile recomandate de rășină versus întăritor.
E bine să măsori cu exactitate cantitățile, o abatere de câteva procente poate să îți strice rășina. Mai mult întăritor nu înseamnă că rășina ta epoxi se va usca mai repede și mai multă rășină nu înseamnă că poți crește duritatea obiectului rezultat. Respectă perfect instrucțiunile, pentru a nu risca să obții un amestec lipicios care nu se mai întărește.
Un alt pas căruia e posibil să nu-i acorzi suficientă atenție prima dată este amestecul celor două componente. Dacă mixarea nu a fost făcută foarte bine, riști ca în momentul în care încerci să scoți matrița de silicon să observi că există regiuni în obiectul turnat din rășină care sunt lipicioase și nu s-au uscat – asta înseamnă, de cele mai multe ori, că ai neglijat etapa de amestec al componentelor și în general, nu prea mai poți repara – trebuie să o iei de la capăt.

Fie folosești un bețișor de lemn pentru a amesteca, fie un mixer mic, e extrem de important să amesteci câteva minute bune – astfel te asiguri că la final, rășina va avea aceeași consistență peste tot și că reacția chimică necesară pentru întărirea rășinii are loc în parametri optimi. În cazul kiturilor de rășină Pebeo, special create pentru a fi utilizate de începători, e bine să lași rășina în pahar (după ce ai amestecat componentele) să se liniștească timp de 5 minute, pentru a te asigura că nu vei obține nicio bulă de aer.
Iată un scurt exemplu de aplicare a rășinii cu un aplicator și de colorare a acesteia cu pigment fluid:

 
O dată ce te-ai asigurat că rășina pentru proiecte handmade este bine amestecată, poți trece la turnarea în matriță. Asigură-te că forma de silicon pentru rășină este așezată pe o suprafață plană și toarnă ușor rășina până umpli matrița. Dacă ai în plan să încastrezi diferite elemente decorative (frunze sau flori uscate, mărgele, fulgi de foiță etc.) e bine să torni rășina în cel puțin două straturi astfel: toarnă un prim strat subțire, lasă cinci – șase ore rășina să se întărească, apoi adaugă elementele decorative și cel de-al doilea strat de rășină.
Nu uita, pentru situația în care lucrezi un proiect de turnare rășină în care încastrezi elemente decorative, asigură-te că acestea sunt perfect uscate înainte să le pui în formă.
Pentru etapa de turnare a rășinii epoxidice în forme de silicon, este recomandat să începi cu turnarea rășinii transparente în matriță, să observi și să experimentezi cu grijă fiecare pas (pentru a te asigura că înveți corect fiecare etapă) și de-abia apoi să treci la proiecte mai complexe, care necesită încastrarea unor elemente în obiectul de rășină sau la manevrarea pigmenților pentru a crea ape de culoare.
Rășină epoxidică transparentă
Există mai multe variante de kituri de rășină epoxidică transparentă, acest tip de rășină fiind cea mai căutată în cazul proiectelor în care se încastrează elemente decorative. Pentru a obține un amestec perfect transparent (fără bule de aer), e bine să lași amestecul să stea câteva minute în pahar și abia apoi să-l torni, asigurându-te că nu rămân bule de aer la suprafață.
Rășină epoxidică colorată

Pentru proiecte speciale, poți utiliza și rășină colorată – în general, rășina colorată e folosită atunci când gândești un contrast interesant în proiect și la nivel de aplicare, trebuie să respecte exact aceeași pași ca și cea transparentă.
Pigmenți pentru colorarea rășinii
În cazul rășinilor de la Pebeo, acestea pot fi amestecate cu succes cu culori din gama Vitrail (vei obține o culoare transparentă), cu nuanțe din gama Ceramic (vei obține o rășină în culori opace) sau cu pigment fluid.
Dacă dorești să creezi acel efect de ape colorate, poți turna stratul de rășină transparentă, apoi câteva picături de culoare (Vitrail, Ceramic, pigment fluid) pe care să le întinzi cu o scobitoare la suprafața rășinii, conform inspirației.
Rășină glazing – rol de vernis pentru tablouri
Rășina poate fi utilizată și ca un vernis, pentru a proteja suprafața unei picturi. În acest caz, e bine să iei un kit de rășină glazing de la Pebeo – avantajul acesteia este că nu va curge pe marginea tabloului (are o consistență mai densă) și îți va oferi acel efect de super glossy pe lucrare. Atenție – nu aplica niciodată rășina cu pensula, aceasta se toarnă, pentru a obține un strat perfect transparent, fără urme de pensulă.
În cât timp se întărește rășina epoxidică?
Kiturile de rășină epoxidică de la Pebeo au un timp de uscare de aproximativ 24 de ore. E bine să lași forma umplută cu rășină pe o suprafață plană, la temperatura camerei, într-un spațiu fără praf. În timp ce rășina se usucă, aceasta va degaja o ușoară căldură.

Nu lăsa rășina epoxidică Pebeo la uscat în spații în care temperatura este mai mică de 15 grade Celsius, în acest caz riști să apară condens la suprafața formei.
Atunci când torni rășină epoxidică în straturi, e bine să lași primul strat la uscat măcar 5 ore, pentru ca elementele decorative pe care le încastrezi să nu intre în acest strat ci să rămână deasupra lui. Bineînțeles, amestecul de rășină epoxi pentru fiecare strat trebuie făcut fix înainte de turnare, altfel se va întări în pahar.
Matrițe silicon (forme silicon pentru rasina epoxidica)
În categoria de matrițe silicon de pe ProfiArt.ro găsești o varietate de tipuri de forme silicon rășină epoxidică pe care le poți utiliza pentru a-ți realiza proiectele creative.
E bine să citești cu atenție descrierea de pe pagina fiecărei matrite pentru rășină epoxidică, pentru a te asigura că dimensiunea este potrivită pentru proiectul pe care-l ai în vedere.
O matriță rășină epoxidică pentru bijuterii ar trebui să fie special realizată pentru a obține o gaură în bijuterie, pentru ca aceasta să poată să fie pusă pe un șnur, iată un exemplu:

Ce conține un kit rășină epoxidică
Un kit de rășină epoxidică conține un recipient de rășină și un recipient de întăritor, care trebuie amestecate conform instrucțiunilor de pe cutie.
Nu uita că ai la dispoziție și kituri de aplicare a rășinii epoxidice (cu mănuși, cupe de măsurare, bețișoare pentru amestec etc.) dar și seturi care conțin rășină, întăritor, culori și accesorii de aplicare (cum este acest set rășină epoxidică și culori asortate)
Idei pentru obiecte din rășină epoxidică
Dacă până acum ne-am concentrat pe a-ți explica pas cu pas cum se folosește un kit de rășină epoxidică, ce conține un kit de rășină epoxidică și cum să îți alegi matrița de silicon pentru rășină, iată și câteva idei creative pe care le poți implementa pentru primul tău proiect creativ cu rășină!

Bijuterii rășină epoxidică
Un model de bijuterii din rășină epoxidică popular este cel de bijuterii cu flori uscate încastrate în rășină. Ai nevoie de o formă silicon rășină epoxidică, de sârmă de argint, de flori bine uscate și de un kit rășină BIO de la Pebeo (acest tip de rășină bio nu va afecta pigmentul din planta uscată).

 

O altă idee de bijuterie atipică este cea cu boabe de cafea încastrate în rășină epoxidică.

Ideile nu se opresc aici – poți încastra în bijuteriile tale din rășină epoxidică fulgi de foiță, pene sau orice alt tip de obiect, pentru a crea bijuterii spectaculoase.

 

 

Coastere rășină epoxidică
O altă idee care te-ar putea inspira în noul tău proiect creativ, de turnare a rășinii epoxi în formă este realizarea unor suporturi de pahare. Coasterele din rășină epoxidică pot avea și ele diverse obiecte decorative încastrate, cum ar fi fulgi de foiță, mărgele, pene sau orice altceva te inspiră.

Rășină epoxidică artă abstractă
Pentru un tablou de artă abstractă, poți folosi diferite tipuri de rășini colorate sau poți adăuga pigmenți în rășină epoxidică transparentă. Pregătește-ți paharele cu rășină, conform paletei de culori pe care ți-ai ales-o și toarnă rășina pe pânză. Tehnica e foarte similară cu tehnica pouring. Vei obține ape de culoare cu un efect impresionant.

Obiecte de mobilier decorate cu rășină epoxidică
O altă idee populară este decorarea unui blat de masă cu rășină epoxi. Pentru acest tip de proiect, care poate scoate din anonimat o masuță de cafea sau un alt obiect de mobilier, e bine să faci câteva teste înainte, pentru a te asigura că ai experiență și controlezi bine pașii de lucru.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!