Culori de ulei

Culori de ulei

Uleiurile reprezinta un tip de culori cu uscare lenta, fabricate dintr-o suspensie de pigmenti in ulei ce se va usca, de regula ulei de in. Vascozitatea culorilor de ulei variaza in functie de cantittea de solvent ce se adauga in acestea. Solventul poate fi white spirit sau terebentina, de asemenea se poate adauga un vernis pentru diferite efecte (ex. cresterea stralucitii culorilor de ulei).


Culorile de ulei sunt folosite in Europa incepand cu sec.XII, pentru decoratiuni simple, dar vor fi adoptate ca tehnica pe scara larga abia in sec.XV.


Datorita proprietatii de uscare lenta a culorilor de ulei, artistii pot lucra gradual. Culori cu uscare rapida, precum tempera nu permiteau aplicarea corectiilor sau a unor schimbari pe lucrari. Dezavantajul picturilor in culori de ulei il reprezinta faptul ca uscarea completa se produce in luni, sau chiar ani.
Culorile de ulei se amesteca foarte bine intre ele, facand posibile variatii multiple de culoare sau aplicatea de lumini si umbre pe lucrare.


Culori ulei de la marci de top
Daca vrei sa iti realizezi singur propriul set de culori ulei pentru pictura, poti sa alegi din produse excelente, de la marci de top la nivel international. Poti testa culori ulei Schmincke (trei game disponibile la bucata – Schmincke College, Norma si Mussini), culori ulei rusesti Ladoga sau Sonnet, variantele extra fine din gama Master Class sau culori ulei XL Studio (de la producatorul francez Pebeo).

Articole
Share

Ghid pentru incepatori: materiale necesare pentru pictura in ulei


Te pregătești să lucrezi la primul tău tablou în ulei? Ei bine, a venit momentul să-ți pui la punct trusa de pictor începător. Îți venim, așadar, în ajutor cu o listă completă a materialelor de care vei avea nevoie pentru pictura în ulei.

Culori de ulei

Există diverse tipuri și branduri de culori de ulei disponibile pe piață. Vestea bună este că, atât timp cât alegi produse de calitate, special concepute pentru pictori, nu poți da greș.




Una din cele mai apreciate game de culori ulei este Master Class, de la Nevskaya Palitra.



Iată un exemplu de paletă pentru începători, compusă din câteva culori de bază pe care le vei folosi foarte des:


Roșu cardinal;
Galben ocru;
Galben muștar;
Verde virisian;
Roșu purpuriu;
Maro roșiatic;
Alb titan;
Negru fildeș.


Poți începe cu un set de culori ulei și apoi, pe măsură ce îți dai seama ce culori îți place să folosești mai des în picturile tale în ulei, să îți cumperi tuburi de culori separate.

Diluant (solvent)

Acest produs are rolul de a dilua vopselele. Diluantul va ajuta la:


Obținerea unei mai bune fluidități a culorilor;
Diluarea vopselei - lucru care îl face excelent și pentru estomparea aplicațiilor;
Grăbirea considerabilă a procesului de uscare.


Poți alege dintr-o multitudine de solvenți, însă dacă ești începător, îți recomandăm să alegi unul inodor, cum este white spirit. Alte variante, precum terebentina, s-ar putea să fie prea puternice, în special dacă lucrezi în spații închise.

Ulei de în

Chiar dacă vopselele au deja ulei în compoziție, poți totuși să mai adaugi puțin pentru a le schimbă consistența. Uleiul de în face parte din categoria numită mediumuri pentru pictură și reprezintă un minunat liant pentru a produce paste cu care se lucrează ușor, întărind repede și ferm vopseaua și oferind un finisaj frumos și rezistent. De asemenea, te poți folosi de uleiul de in pentru a crește strălucirea culorilor.

În ceea ce privește mediumurile pentru pictura în ulei, ai la dispoziție mai multe variante. O dată testate, vei putea face diferența între textura tușei oferită de un ulei de in, cea oferită de un medium pe bază de ou, unul pe bază de ceară de albine sau de un medium cu o compoziție bogată în rășini (cum ar fi rășina de dammar) sau un sicativ. Poți testa mediumuri și în funcție de efectul acestora - efect de fluidizare, lucios, mat, de transparență, textură sau structură.

Uleiul de in este, așadar, folosit pentru a îngroșa vopseaua. Acesta ajută la:


Obținerea unei fluidități deosebite;
Încetinirea timpului de uscare;
Obținerea unei transparențe mai pronunțate a culorii, perfectă în procesul de glazurare.


Pictura în ulei constă într-un echilibru constant între cantitatea de ulei și cea de solvent. Regula generală este să-ți începi tabloul ajutându-te de diluant și să adaugi, progresiv puțin câte puțin ulei de în. Ultimele trasări cu pensula trebuie să fie cele mai uleioase.

Pensule

Contrar așteptărilor majorității începătorilor, nu sunt necesare atât de multe pensule pentru pictura în ulei. De fapt, este de preferat să optezi pentru un set de 5-6 pensule de bună calitate. Dacă este posibil, îndreaptă-te spre pensulele cu perii tari, cum ar fi cele confecționate din păr de porc. Acest fir de păr natural este potrivit tehnicii de pictură în ulei datorită calităților sale - are o rezistență bună în timp, este mai gros și susține o bună încărcare a culorii pe pensulă.

Poți urmări acest video pentru a afla mai multe informații despre tradiția de fabricare manuală a pensulelor, de la producătorul german de pensule DaVinci.



Cuțite pentru pictură

Vei avea nevoie de aceste materiale nu doar pentru amestecarea culorilor pe paletă, ci și pentru a obține efecte de volum prin trasările texturate pe pânză. Cuțitele pentru pictură trebuie să fie flexibile și rezistente.


Pânză pentru pictura în ulei

Poți lucra pe diverse suprafețe, însă pânza este cea mai populară și potrivită alegere pentru pictura în ulei. Când ești la început, este recomandat să te orientezi mai întâi spre cartonul pânzat - pânză aplicată peste o bucată de carton solid. Acesta este foarte accesibil și nu ocupă mult spațiu. Pe măsură ce avansezi, poți să treci la pânza pe șasiu.

Șevalet





Sevalet simplu cu trei picioare și suport pentru pânză, din lemn de pin, de la Sonnet.



La început, poți picta și fără să ai un șevalet, însă acesta este, totuși, de mare ajutor. Șevaletul îți permite să te miști în jurul tabloului și să menții o bună postură a corpului în timp ce lucrezi.

Paleta de pictură

Desigur, vei avea nevoie de o paletă de pictură pentru a folosi și combina culorile. Alege una care este ușor de curățat și manevrat.

Soluție pentru curățarea pensulelor

Curățatul pensulelor este, poate, singurul proces neplăcut al picturii cu ulei. Însă dacă achiziționezi o soluție specială pentru curățare, nu te vei mai chinui încercând să scoți vopseaua din perii pensulelor.





Soluție curățare pensule de la Pebeo



Ce mai ai nevoie pentru pictura în ulei

Accesoriile de care vei avea nevoie pentru a picta în ulei sunt următoarele:

• Prosoape de hârtie (pentru a îndepărta excesul de vopsea de pe pensule și curățarea altor suprafețe);• Borcane pentru diluant și ulei;• Creioane cu mină de cărbune;• Haine de lucru confortabile.

În concluzie:


Alege culori pentru pictura în ulei cât mai bune din punct de vedere al calității. Poți începe cu un set de culori și apoi poți să îți cumperi tuburi, în funcție de culorile pe care preferi să le folosești în pictură.



Testează un diluant pentru a obține o bună fluiditate a culorii.



Pentru a crește strălucirea culorilor din lucrarea ta, poți încerca uleiul de in sau un alt medium pentru pictura în ulei (informează-te atent despre compoziție și despre efectele pe care medium-ul le va avea asupra tușei)



Alege pensule rezistente, eventual din păr de porc. Acestea nu se vor deteriora ușor și te vor ajuta să păstrezi o calitate și o textură bună a tușei pe pânză.



Pe măsură ce avansezi cu tehnica picturii în ulei, ai în vedere și achiziția unui șevalet, folosirea unor cuțite de pictură și testează pe parcurs mai multe tipuri de pânză special realizată pentru pictura în ulei.



Înainte să te apuci de pictat, asigură-te că ai lista completă de accesorii și materiale necesare, până la cel mai mic detaliu (paletă de pictură, soluție pentru curățarea pensulelor, borcane pentru diluant și ulei, prosoape de hârtie).


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Primii pasi - pictura in ulei

Tehnica picturii în ulei este o tehnică folosită de marii maeștri ai picturii, de-a lungul istoriei și rămâne până în zilele noastre, o tehnică apreciată datorită versatilității sale. În general, un tub de culori ulei conține cantități mari de pigmenți de culoare și acesta este motivul pentru care acest tip de culoare te poate ajuta să realizezi picturi vibrante, elegante, în care saturația și contrastul sunt pe primul loc.
Deși timpul de uscare al unor culori de ulei (care este, uneori, destul de mare) poate fi un dezavantaj, tehnica îți oferă și un control sporit asupra procesului de lucru (fiindcă lucrezi în straturi, poți stabili momentul în care aplici un nou strat, în funcție de efectul dorit) și posibilitatea de a corecta eventuale erori din lucrare. În ultimii ani, producătorii de culori au lansat foarte multe tipuri de medium-uri pentru culorile de ulei. Deși unui începător îi este recomandată familiarizarea cu textura simplă a unei culori de ulei, după ce faci primii pași și capeți deprindere în acest tip de pictură, poți testa medium-uri care influențează în mod pozitiv factori cruciali cum ar fi textura culorii, saturația sa, timpul de uscare, etc. Un alt beneficiu major al acestei tehnici este durabilitatea picturii, culorile de ulei fiind cunoscute pentru rezistența lor în timp.
Din punct de vedere creativ..
Tehnica picturii în ulei se dovedește deosebit de utilă în antrenarea creativității intitulate de psihologi și cercetători “creativitate structurată”. Pentru un începător care urmărește antrenarea propriei creativități și rafinarea mijloacelor personale de expresie, fiecare tehnică de pictură vine cu propriile beneficii. Dacă tehnica acuarelei te va ajuta să îți exersezi o componentă de spontaneitate a propriei creativități (acuarela se usucă foarte repede și implică luarea unori decizii creative mai rapide), pictura în ulei poate fi folosită pentru a descoperi această creativitate structurată. Datorită timpului mai mare de uscare pentru culorile de ulei, vei finaliza un tablou în mai mult timp, ceea ce îți permite o planificare mai riguroasă a lucrării și decizii bine cântărite, care implică răbdare și concentrare.
Sursa foto - Unsplash
Materialele potrivite pentru un începător în pictura de ulei
Dacă te gândești să încerci să lucrezi cu culori ulei, este recomandat să începi cu materiale destinate studiului, care au o calitate bună și vin cu avantaje mari în ceea ce ține de buget. Bineînțeles, participarea la un curs de pictură sau timpul dedicat informării (tutoriale video) te ajută mult pentru a înțelege cum se folosesc materialele specifice pentru pictura în ulei.
Set culori ulei
Din culorile de ulei disponibile în oferta noastră, seturile de la Pebeo sunt extrem de bune pentru început – ai la dispoziție 12, 18 sau 24 culori de ulei extra fine, bogate în pigmenți, cu un timp de uscare de 2-6 zile.
O altă marcă potrivită primilor pași în pictura de ulei este Sonnet – ai la dispoziție seturi de 12 culori simple sau seturi care conțin și pensule/ cuțit pentru pictură și carton pânzat, de la același producător rus (Sonnet este o marcă Nevskaya Palitra, unul din cei mai cunoscuți producători de culori și materiale de artă din Rusia). 
Culori ulei rusesti - Sonnet și Master Class
Mai târziu, pe măsura acumulării de experiență și deprindere, poți trece la culori de ulei din gama Master Class, cu adaos de rășini naturale (dammar și mastic) și care au o rezistență bună la lumină și calități superioare de mixare. Primele locuri în ceea ce privește calitatea, textura, structura, calitatea de uscare a culorilor de ulei sunt ocupate de Schmincke (Mussini și Norma) și de culorile de ulei Old Holland.
Pensule pictură ulei
Pentru a susține o bună încărcare și aplicare a unei culori grele, cum este cea de ulei, pensulele potrivite sunt cele cu un fir de păr natural mai dur sau cele sintetice. Ca și principiu, pentru a te familiariza cu mai multe tipuri de tușe în pictura în ulei, un set ideal ar trebui să conțină o pensulă rotundă, pentru detalii, o pensulă mai mare, 2 sau 3 pensule de diferite mărimi, late și o pensulă mare de tip filbert (limbă de pisică), dacă este cazul. Un set care conține tot ce ai nevoie pentru pictura în ulei la nivel de începător este setul cu 8 pensule late și rotunde, de la Pebeo – 4 pensule sunt din fir de păr natural, de porc și 4 pensule sunt sintetice, astfel încât vei putea observa cum se comportă firul de păr natural versus cel sintetic la lucru. Pensula culori ulei si paleta de lemn pentru amestecarea culorilor. Sursa foto - Unsplash
Bineînțeles, îți poți crea propriul set și din pensule individuale, în funcție de preferințe. Îți recomandăm categoria de pensule pictură, unde poți aplica filtre de selecție pentru tehnica pictură de ulei/ ulei și acrilic. Marca de top pe care o găsești în magazinele noastre fizice pentru pensule este DaVinci, care conține pensule din fir de păr natural sau sintetic, fabricate la cele mai înalte standarde.
Pânza
Pentru început, poți începe prin a picta pe carton pânzat. Există posibilitatea ca o pânză mare, pe șasiu să fie destul de intimidantă pentru un pictor la început de drum, așa că poți începe prin a alege un carton pânzat de dimensiuni mai mici, pe care să îți faci mâna. Avantajul acestuia este prețul prietenos, calitatea – pânza aplicată pe carton este din bumbac și faptul că ai la dispoziție variante de carton pânzat de la 10 X 10 centimetri până la 40 x 50 cm, astfel încât poți să te simți confortabil atunci când lucrezi la primele tablouri. Poți vedea dimensiunile și stocurile disponibile, aici.
Și pânza pe șasiu este disponibilă în variante mai micuțe ca și dimensiuni și ai la dispoziție variante de șasiu din lemn de brad, din bumbac, preparat de 2 ori cu grund acrilic universal. Poți vedea mărimile și stocul disponibil, aici. Există și blocuri destinate picturii în ulei, cum este blocul Figueras de la Canson (hârtie fără acid, groasă, special concepută pentru această tehnică, nepreparată) sau blocul de pânze Pop Art de la Pebeo.

Ce mai ai nevoie pentru pictura în ulei?
În afară de pensule, ai putea alege și un cuțit pentru pictură – cu acest instrument poți amesteca culorile dar poți și aplica culorile de ulei pe pânză.
Cutit pentru pictura. Sursa foto - Unsplash
O paletă simplă, destinată culorilor pentru ulei, cum este paleta pentru pictura Sonnet te va ajuta la amestecul uleiurilor alese. Absolut necesar este să ai la dispoziție un diluant pentru a-ți curăța, la finalul sesiunii de pictură, pensulele dar și pentru a efectua mici corecții asupra anumitor regiuni din lucrare (o cârpă îmbibată în terebentină te va ajuta să ștergi și apoi să aplici din nou culoarea de ulei).
Te invităm să accesezi și secțiunea de șevalete pentru pictură - poți începe cu un șevalet de masă, care te va ajuta să menții o poziție corectă în timp ce pictezi dar să ai și o perspectivă de ansamblu, confortabilă, asupra lucrării.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!