Origami

Articole
Share

Arta Origami. Cum a aparut si ce modele poti face din hartie pliata.

Origami este arta de a împături hârtia în forme și figuri decorative. Denumirea sa provine din combinația cuvintelor japoneze oru (a împături) și kami (hârtie). În continuare, vom vorbi despre istoria interesantă a origami-ului și îți vom da câteva idei de modele pe care le poți face din hârtie pliată.
Origami - o istorie bogată și complexă
Origami traditional și clasic
Hârtia a fost inventată în China, în jurul anului 105 î.Hr., și a fost adusă în Japonia de călugări, în secolul VI. Hârtia era pe acea vreme un produs de lux pe care și-l permiteau puține persoane, iar origami-ul se făcea doar cu scopul de a obține decorațiuni pentru ceremonii religioase și alte ocazii speciale.
În perioada Edo (1603 - 1868), împăturirea hârtiei încă se folosea pentru a crea ornamente festive, însă a devenit încetul cu încetul o activitate recreațională, dezvoltându-se până atunci numeroase modele. A ajuns apoi, treptat, să fie privită ca o formă de artă din ce în ce mai populară, mai ales după ce hârtia a început să se producă în masă și a devenit mai accesibilă. Primele instrucțiuni pentru plierea hârtiei au apărut prima dată în 1797 în lucrarea lui Akisaro Rito intitulată Sembazuru Orikata. În 1845, Adachi Kazuyuki a publicat o compilație mai cuprinzătoare de instrucțiuni și exemple. La finele anilor 1800, termenul pentru împăturirea hârtiei s-a transformat din orikata (care înseamna în japoneză forme pliate) în origami.
În Europa, împăturirea hârtiei a început să fie practicată în secolul XII, atunci când Maurii au adus acest obicei în Spania. Spaniolii au continuat să dezvolte activitatea, transformând-o într-o practică artistică numită papiroflexia sau pajarita. În anii 1800, copiii din Europa și Japonia învățau de la vârste fragede să creeze diferite modele din hârtie.
Origami modern
În timp ce origami-ul tradițional este caracterizat prin transmiterea instrucțiunilor și modelelor pe cale orală, de către autori anonimi, din generație în generație, cel modern implică, de cele mai multe ori, modele create de designeri. Majoritatea acestor modele sunt considerate materiale protejate de copyright sau proprietate intelectuală. Mai mult, origami-ul modern prioritizează un aspect de puzzle al modelelor și plierea pornind de la un singur pătrat de hârtie, fără a folosi tăieturi sau lipici.
Akira Yoshizawa, care a murit în 2005, la vârsta de 94 de ani, este considerat unul dintre pionierii origami-ului modern. În anii ‘30, el a dezvoltat un sistem de tipare ce implică folosirea unui set de simboluri, săgeți și diagrame. În anii ‘50, aceste tipare au fost publicate și erau deja disponibile publicului larg, contribuind la popularizarea origami-ului în întreaga lume. Împreuna cu alți experți în origami, Yoshizawa a înființat numeroase organizații locale și internaționale pentru cei pasionați de această activitate.
Ce modele poți face din hârtia pliată?
Iată câteva idei de figurine perfecte pentru începători.
Cocorul japonez sau paper crane (orizuru)

Sursa foto: Pixabay
Orizuru este, poate, cel mai popular model. Baza figurinei este un pătrat din hârtie origami, iar tradiția spune că dacă împăturești o mie de cocori japonezi ai dreptul să îți pui o dorință specială.
Cubul modular
Acest cub se realizează din șase unități Sonobe. Poți să creezi cuburi modulare de diferite dimensiuni și în diferite culori pentru a le folosi atât cu scop decorativ, cât și pentru a le transforma în cutii originale de cadou.
Floare origami

Sursa foto: Pixabay
Această floare drăguță din hârtie are două părți: petalele și tulpina. Așadar, vei avea nevoie de două pătrate din hârtie pentru a o realiza. Crează câteva flori origami și pune-le într-o vaza, obținând astfel un aranjament ce va înfrumuseța orice spațiu și va rezista mult timp.
Prin urmare, această activitate are o istorie fascinantă și reprezintă un hobby excelent pentru a-ți pune creativitatea la încercare și a crea diverse modele din hârtie pentru origami.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Creează modele impresionante cu seturile noastre de modele pentru origami

Origami este o formă de artă japoneză, care implică plierea hârtiei pentru a crea diverse modele și forme tridimensionale. Dacă ești începător în arta origami și dorești să-ți dezvolți abilitățile, noi am întocmit un scurt ghid care îți va oferi îndrumare și sfaturi valoroase pentru a crea modele.

Pentru început, noi îți recomandăm unul dintre seturile noastre pentru origami. Sunt ideale pentru cei care vor să dea o șansă acestei arte japoneze, întrucât conțin hârtie specială pentru origami, decorată cu diverse modele și desene. Grosimea și flexibilitatea hârtiei pentru origami sunt două aspecte foarte importante, întrucât aceasta trebuie să se îndoaie îndeajuns de ușor, dar să prezinte un anume grad de rigiditate. Astfel de seturi includ deseori instrucțiuni clare și modele mai simple, astfel încât să te familiarizezi treptat cu tehnica plierii și să obții rezultate satisfăcătoare.

Pentru a-ți construi încrederea și a înțelege bine bazele origami, începe cu modele mai ușor de realizat, precum animale și forme geometrice. Acestea au un număr redus de plieri și sunt ideale pentru a învăța tehnicile de bază.

Respectă instrucțiunile pas cu pas:
În timp ce lucrezi cu seturile de modele pentru origami, asigură-te că urmezi cu atenție instrucțiunile pas cu pas. Uneori, o singură pliere greșită poate afecta rezultatul final al modelului. Acordă atenție detaliilor și asigură-te că pliezi hârtia corect.
Fii răbdător:
Origami necesită răbdare și atenție la detalii. Nu te descuraja dacă primele încercări nu ies perfect. Exersează și repetă modelele de mai multe ori pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și a obține rezultate mai bune. Și, privind partea bună, seturile origami vin deseori cu mai multe coli de hârtie, pentru ca tu să exersezi de câte ori ai nevoie.
Explorează diverse modele:
Pe măsură ce câștigi încredere și abilități în arta origami, încearcă să explorezi modele și forme mai complexe. Seturile noastre de modele pentru origami includ și modele avansate, care te vor provoca să-ți extinzi cunoștințele și să-ți dezvolți abilitățile.
Găsește inspirație online:
Internetul este o sursă bogată de inspirație în arta origami. Caută tutoriale video, diagrame și imagini cu modele origami pentru a obține idei noi și pentru a învăța tehnici avansate.
Exeză în mod regulat:
Ca în orice altă formă de artă, exercițiul este cheia succesului în origami. Încearcă să aloci timp pentru a exersa și a crea modele în mod regulat. Cu cât pliezi mai mult, cu atât vei deveni mai familiar cu tehnicile și vei obține rezultate mai impresionante.
Arta origami este o activitate creativă și relaxantă, care poate fi explorată de oricine - și care poate lua chiar și locul unei activități în grup, alături de prieteni sau familie. Cu seturile noastre de modele pentru origami și cu sfaturile prezentate în acest scurt ghid, vei putea crea modele impresionante și vei dezvolta abilități artistice remarcabile în arta plierii hârtiei. Începe cu modele simple, fii răbdător și exersează în mod constant. Cu timpul, vei deveni un maestru al origami și vei putea crea propriile modele unice și complexe.


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!