Confectionarea lumanarilor

Confectionarea lumanarilor

Confectionarea lumanarilor


Un hobby care incepe sa devina din ce in ce mai popular, confectionarea lumanarilor este astazi un proces destul de creativ. Poti combina parfumuri si texturi de ceara (fulgi de ceara naturala sau de soia/ parafina) si poti folosi chiar si vopsea pentru lumanari sau un colorant pentru lumanari (cum este cel de la Gedeo).
Pe langa produsele separate, pe care le poti folosi destul de simplu daca ai o matrita pentru lumanari intr-o forma care sa-ti placa, exista si kit pentru crearea lumanarilor (set confectionare lumanari) care contine ceara, culori, fitile, pargum, matrita si un ghid pentru a te ajuta sa fii eficient in primul tau proiect de realizare a unor lumanari.


Cum sa faci lumanari parfumate?


In loc de matrita in care sa torni ceara si fitilul, poti folosi si borcane in forme diferite, pe care le poti eventual vopsi sau colora, pentru un efect impresionant. Mai exista si varianta de lumanari in cesti de cafea de portelan, daca nu vrei sa iti torni singur ceara in matrite speciale.
E indicat, pentru a alege cel mai bun tip de ceara pentru lumanarile pe care le vei realiza, sa testezi mai multe tipuri de fulgi de ceara sau parafina si sa vezi daca durata lumanarii este suficient de buna, cum arata si cum miroase lumanarea rezultata.

Articole
Share

Confectionare lumanari handmade: ce sa alegi pentru un kit de facut lumanari parfumate

Dacă îți place lumina delicată a lumânărilor și atmosfera pe care acestea o aduc într-o încăpere, iată câteva idei referitoare la confecționarea lumânărilor handmade. Din acest articol vei afla ce produse să alegi pentru un kit de făcut lumânări parfumate – de la matrița pentru lumânare la ceară și coloranți dar și toți pașii de lucru de care ai nevoie pentru a-ți face propriile lumânări dar și câteva informații referitoare la a-ți construi propria afacere cu lumânări parfumate! O lumânare handmade este și o idee bună pentru a fi oferită cadou de sărbători, mai ales dacă adaugi un touch personal, cum ar fi un parfum sau un recipient de sticlă decorat chiar de tine.
Ce materiale îți sunt necesare pentru confecționare lumânări?

Cu puțină atenție, poți să îți confecționezi lumânările, așa cum îți plac, chiar și acasă. Ai nevoie de un set de făcut lumânări care să conțină:

recipiente în care să torni ceara fierbinte (fie folosești o matriță pentru lumânări, fie recipiente din sticlă)
ceară (stearină, parafină, amestec de ceară de albine sau ceară din soia)
fitiluri pentru lumânări (ai la dispoziție fitil cu bază metalică, variante din bumbac cerat dar și opțiunea de fitil din lemn)
coloranți pentru lumânări (opțional)
parfum pentru lumânări (opțional)
bețișoare din lemn (pentru a ține fitilul în poziția corectă, cât timp se usucă ceara în recipientul ales)
un termometru alimentar, pentru a urmări temperatura la care se topește ceara
hârtie pentru protecția mesei pe care lucrezi
o oală pe care să o folosești doar pentru confecționarea lumânărilor

Pași de lucru - cum se toarnă ceara într-o matriță pentru lumânări?
Topește ceara în oală, pe aragaz, la foc mic. Poți folosi și un termometru – atunci când ceara ajunge la 80 de grade Celsius, poți adăuga câteva picături din parfumul preferat și să închizi aragazul. Tot acum poți adăuga și batoane de ceară colorată, dacă vrei să obții o anumită culoare a lumânării.

Așază cu grijă fitilul în recipientul de sticlă, centrat. Dacă folosești o matriță pentru lumânări, e bine să o încălzești cu ajutorul unui uscător de păr înainte, pentru ca diferența de temperatură să nu fie prea mare.
Atunci când ceara a ajuns la 55- 57 grade Celsius, o poți turna în recipient, cu grijă.

Lasă lumânarea să se usuce la temperatura camerei, peste noapte și înainte de a o aprinde, asigură-te că fitilul este tăiat la o dimensiune optimă.

Dacă vrei să obții o lumânare în mai multe culori, folosește 2-3 recipiente în care să topești ceara, adaugă coloranții și toarnă pe rând ceara, după ce stratul anterior s-a răcit.
Ce recipiente lumânări poți folosi la confecționarea lumânărilor acasă?
Ai mai multe idei de recipiente lumânări la dispoziție. Există două variante – fie torni ceara direct în matriță și astfel vei obține o lumânare care poate fi așezată pe un suport, fie folosești un recipient lumânări, opțiune care îți deschide mai multe posibilități creative, de decor al unei lumânări handmade. Ca principiu, confecționarea lumânărilor acasă trebuie să fie făcută cu grijă și în recipiente speciale, pe care să le utilizezi doar pentru acest scop.
Citește și articolul cu idei de cadouri handmade pentru cei dragi!
Prima idee de recipient pentru lumânări handmade este un borcan simplu, de sticlă. E bine să ai mereu grijă să nu folosești recipiente care ar putea arde sau care s-ar putea topi, deci exclude orice recipient de plastic, de exemplu. Un borcan simplu, transparent, poate fi o opțiune foarte bună datorită aspectului său minimalist. Dacă adaugi o simplă etichetă, sub formă de sticker, deja ai obținut un aspect de impact pentru produsul tău creativ.
Apoi, în funcție de unghiul în care dorești să îți poziționezi produsele, mai poți utiliza cești de porțelan. Acest tip de recipient lumânări handmade e din ce în ce mai preluat de multe afaceri creative și oferă un farmec distinct produsului.

Recipientele din sticlă mai pot fi și pictate – alege niște culori pentru sticlă sau porțelan și gândește un design unicat, cu care îți poți evidenția stilul. Chiar dacă acest pas, de decorare manuală al unui recipient pentru lumânări implică ma mult timp dedicat procesului de producție, cu siguranță amprenta handmade va fi apreciată de viitorii tăi clienți.
O altă idee relativ nouă este să îți torni singur recipientele pentru lumânări dintr-un material simplu de folosit, cum ar fi cimentul. Din nou, este un pas care va prelungi timpul de producție însă acest tip de material, folosit îndeosebi în amenajările industriale, urbane, poate fi de efect. Pentru un extra efect, poți adăuga bucăți de ciment amestecat cu acrilic în amestec, înainte de turnare, pentru a obține un aspect în stil terrazzo.

Decorul recipientului este și el foarte important pentru aspectul final al produsului tău. Poate fi vorba de o simplă sfoară și rămurele uscate, pentru un aspect rustic, de dantelă pentru un aspect final care să comunice delicatețe sau de alte elemente decorative, pe măsura inspirației.
Ce parfum pentru lumânări și ce vopsea pentru lumânări să alegi?
Dacă vrei să obții lumânări handmade parfumate, e bine să alegi un parfum realizat special pentru lumânări. Uleiurile esențiale sau alte tipuri de parfumuri pot fi ignifuge și e bine să te asiguri că toate ingredientele pe care le adaugi în lumânări sunt sigure. Descoperă pe site-ul ProfiArt un set de 3 parfumuri pentru lumânări (mosc, vanilie și flori).

La fel, există vopsea cu care poți picta lumânările – culori sigure, care nu vor produce un miros neplăcut pe măsură ce lumânarea arde și își vor păstra intensitatea o dată aplicate pe ceară.
Ceara pentru lumânari - care e diferența între stearină, parafină și ceară de albine?         
Ceara de albine sau amestecul de parafină și ceară de albine este cel mai bun material din care să confecționezi lumânările. O astfel de ceară pentru lumânări, din ceară de albine, este o substanță naturală și proprietățile sale vor contribui la o lumânare care arde mult mai mult timp, și un parfum delicat.

Parafina este o substanță sintetică, obținută din uleiuri și hidrocarburi – are avantajul de a avea un preț mai bun însă va arde mult mai repede și va avea o culoare mai albă, diferit de o lumânare din ceară naturală, care va avea o culoare galbenă.
Stearina este un produs natural, biodegradabil, care se obține din extragerea grăsimilor naturale (palmier sau soia). Lumânările din stearină produc mai puțin fum și nu se îndoaie la căldură.
Ceara de soia este și ea o variantă pe care o poți avea în vedere. 
E ideal să faci mai multe teste și să stabilești din propriile observații ce tip de material este potrivit pentru lumânările tale făcute în casă.
Fitil lumânări – de bumbac sau din lemn?

În ceea ce privește un fitil lumânări handmade, ai de ales între două opțiuni – fitilul de bumbac sau fitil din lemn. Există atât diferențe de “funcționalitate“ între aceste două variante cât și diferențe de aspect.

Nu uita că în magazinele ProfiArt sau pe site-ul nostru ai la dispoziție și un kit de făcut lumânări, care conține tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți confecționa primele lumânări handmade.
Cum începi o afacere cu lumânări parfumate handmade?

Dacă pasiunea ta de a confecționa lumânări parfumate handmade este una solidă și ai și deprinderea necesară pentru a o transforma într-o afacere creativă, iată ce ar trebui să ai în vedere.
Procesul de producție trebuie să fie cât mai eficient. În afară de materialele pe care le folosești, e bine să măsori inclusiv timpul pe care-l petreci la lucru, pentru a-ți da seama de consumul tuturor resurselor, inclusiv propriul timp. Astfel vei avea o viziune de ansamblu și vei putea crește în timp.
Ambalajul contează. Pe lângă calitatea produselor din afacerea ta cu lumânări parfumate handmade, e bine să te gândești la toate detaliile cu care cei care comandă produse vor intra în contact. De la ideea din spatele unui produs, care trebuie comunicată în mod eficient până la ambalajul efectiv și cât de frumos arată coletul pe care un client îl primește în urma interacțiunii cu afacerea ta, totul contează și poate fi un plus pentru ca acesta să se întoarcă la tine.
Citește și articolul cu mai multe idei de produse handmade ușor de făcut pentru afacerea ta creativă!
Detalii, detalii, detalii. În cazul oricărui produs handmade, detaliile fac diferența. Rafinează totul până când ești perfect mulțumit de rezultatul final.
Promovează-ți afacerea cu lumânări parfumate. Începe cu un research, pentru a observa ce se întâmplă în domeniu, stabilește-ți diferențiatorii și comunică cât de mult poți în social media. Rețelele sociale sunt un instrument puternic de a ajunge la potențialii clienți, deci învață să folosești toate funcționalitățile relevante pentru afacerea ta. Nu uita că un antreprenor cu o mică afacere creativă trebuie să știe câte un pic din toate domeniile conexe – de la contabilitate la social media marketing.
Fă-ți un plan și îndeplinește-l cu pași mici. În cazul unei afaceri cu lumânări parfumate și mai ales dacă nu ai un buget mare de investit, e bine să îți menții un ritm constant, indiferent cât durează până când comenzile încep să apară. Nu te lăsa demotivat de problemele care pot apărea pe drum și păstrează-ți un ritm constant de lucru și de promovare a lumânărilor.
Fii dinamic. Chiar dacă afacerea ta e la început de drum, ocupă-te de lansarea unori lumânări noi, pentru a avea o diversitate cât mai mare de produse, pe măsura posibilităților. O lumânare cu o formă nouă, cu un parfum inedit sau într-un recipient distinct reprezintă lansarea unui nou produs, pe care o poți comunica în social media, pentru a avea un acces cât mai bun la potențiali clienți.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!