Textil / Matase / Piele

Textil / Matase / Piele

Tehnicile de pictura sau decor textil au cunoscut in ultimii ani o crestere importanta in popularitate atat in randurile mestesugarilor sau celor pasionati de produse handmade si hobby creativ, cat si in randurile artistilor profesionisti (lucrari mixed media sau lucrari de arta textila).


Daca ai un proiect creativ de pictura textil, trebuie sa stii ca fiecare producatori de culori textil are specificatii clare. Unele culori pot fi subtiate cu ajutorul unui medium, alte culori pot fi mixate pentru a realiza nuante inedite si exista si produse inovative, cum ar fi un contur textile 3d (un tub cu varf ascutit cu care poti trasa cu usurinta un contur pe panza textila, pe care mai apoi sa il umpli cu culoare) sau markere textile, care sunt extrem de usor de folosit. Mai mult, prin folosirea unui sablon decorativ, care poate fi fixat cu ajutorul unui adeziv usor (nu raman urme), poti realiza extrem de rapid obiecte de decor pentru casa, produse handmade creative sau lucrari mixed media (folosirea mai multor tipuri de materiale cum ar fi panza, colaj de carton, diferite tipuri de culori).


Un exemplu bun de culori textile calitative este reprezentat de gama Setacolor de la Pebeo (producator francez care a lansat pe piata materialelor de arta produse inovative pentru mai multe tipuri de tehnici) care contine atat vopsea textila destinata diferitelor tipuri de panza (ex. Setasilk vopsea pictura pe matase) cat si variante de culori textile opace, mate sau schimmer.


Mai mult, in categoria de culori textil ProfiArt gasesti spray textil, marker textil, vopsea spray pentru textil, contur textil, culori acrilice textil, culori pentru piele, pasta de reliefare pentru textile, pudra glitter pentru textile, medium pentru deschiderea culorilor textile, culori acrilice cu efect de marmorare si alte produse inovative, care te vor ajuta sa realizezi lucrari cretive de pictura pe textil.


Cum aplici culori textil pe un material?
Aplicarea culorilor pentru textil se face fie cu pensula, fie cu un burete. Inainte de a aplica culoarea pe textil, trebuie sa te asiguri ca suportul tau este bine curatat (de exemplu, nu e recomandat sa speli panza pe care vei aplica vopsea textil cu balsam, pentru ca acesta formeaza o pelicula pe suprafata fibrei ce poate impiedica vopseaua sa se prinda bine de panza) si ca ai la dispozitie toate uneltele necesare, cum ar fi un sablon decorativ cu modelul preferat.

Articole
Share

Tehnici de pictura pe textile pentru incepatori

Dacă alegi să-ți personalizezi hainele cu markere sau culori pentru materiale textile, e bine să te informezi foarte bine despre cum se aplică și cum se fixează pe material acest tip de culoare specială. Iată câteva idei de tehnici de pictură pe textile care te vor ajuta să obții rezultate impresionante, chiar dacă e prima oară când încerci să-ți decorezi tenișii, tricoul sau altă piesă vestimentară.
Folosește un marker fade out pentru a trasa schița
O primă idee de tehnică de pictură pe textil pentru un începător implică atenția sporită la schiță. Desenează-ți schița mai întâi pe o hârtie – când ești mulțumit de rezultat, o poți redesena pe tricou, pe geaca de blugi sau pe orice alt material textil ai planificat să decorezi.
Există markere fade out pentru materiale textile, care conțin o vopsea specială, care se șterge de la sine în 24 de ore sau, la prima spălare, va dispărea total de pe material.
Acest marker poate fi un sprijin excelent atunci când vrei să trasezi o schiță ajutătoare, înainte să aplici vopseaua de pictat haine. Cu ajutorul unui marker fade-out vei putea controla fiecare linie, vei putea schița dimensiunile exacte și de-abia apoi, când ești mulțumit de rezultat, poți trece la aplicarea culorii efective.

Alege șabloane pictură pe haine pentru primele încercări
Dacă nu vrei să realizezi desene de mână dar totuși vrei să pictezi pe textil modele frumoase, alege șabloane pictură pe haine. Acestea sunt realizate dintr-un plastic subțire și au diferite modele din care îți poți alege preferatul. Un șablon e începutul perfect  - vei putea experimenta culorile pentru textile fără presiunea ideii de a realiza un model original și te poți bucura de rezultatele unui astfel de proiect creativ chiar dacă este prima oară când încerci să pictezi sau să decorezi o piesă vestimentară.

Cum se folosește un șablon pictură pe haine?
Ai nevoie de șablon decorativ, de un spray adeziv pentru șabloane și de materialul pe care-l vrei decorat – spălat fără balsam și călcat, pentru a fi cât mai bine întins, dar și de cleme de birou și de o bucată de carton mai mare, de dimensiunea materialului textil. Acest carton e foarte bun mai ales atunci când pictezi un tricou – va intra în interiorul tricoulului și va împiedica vopseaua textilă să păteze cealaltă față a tricoului.
Fixează șablonul cu ajutorul spray-ului, pe materialul textil. Aplică apoi vopseaua de pictat haine cu ajutorul unui burețel de pictură sau cu o pensulă. Dezlipește șablonul și lasă la uscat. După uscare, e bine să folosești fierul de călcat pe partea opusă celei pe care ai aplicat culoarea, timp de câteva minute – acest pas te asigură că vopseaua de pictat haine se fixează și va putea fi spălată la mașină fără să se cojească.

Culori textile: vopsea lichidă, marker textil sau spray?
În funcție de experiența pe care o ai la pictat pe haine, ai de ales între mai multe tipuri de culori – fluide, care se folosesc cu pensula, markere pentru textile sau spray-uri cu vopsea textilă. Iată cum se folosesc fiecare și ce avantaje oferă.
Culori pentru textile
Culorile lichide pentru textile sunt destul de versatile, se pot amesteca pe o paletă pentru a obține noi nuanțe și sunt ușor de utilizat și pentru a crea treceri de culoare sau gradienți.

Mai mult, o gamă precum Setacolor conține atât culori mate cât și culori cu efect special (ex. culori textile cu efect de piele întoarsă) sau chiar nuanțe pentru textile care conțin glitter. Varietatea de nuanțe și tipurile de finisaje/ efecte speciale se găsesc doar în acest tip de variantă de culoare textilă, la borcănaș.
Mai mult, culoarea pentru textile poate fi diluată cu apă sau cu un medium special și poate fi aplicată atât cu pensula cât și cu un burețel de pictură.

E important să nu ratezi pasul de fixare al acestei culori – conform indicațiilor de pe pagina de produs, piesa textilă decorată trebuie călcată cu fierul timp de câteva minute, pe partea opusă, după ce culoarea s-a uscat bine la aer, timp de câteva ore. Vei obține astfel o piesă pictată care va fi foarte rezistentă, inclusiv la spălarea la masină (dar la o temperatură mai mică).
În timp, după ce exersezi mai mult tehnica de pictură pe textile, poți crea chiar și un efect de acuarelă a acestor culori de la Pebeo (poți vedea un live pe Instagram cu un scurt tutorial pe subiect, aici). 
Marker textil
Pentru a răspunde la întrebarea “unde găsesc markere pentru textile“ trebuie să știi că găsești acest tip de marker în oricare din cele șase magazine ProfiArt din București dar și online, pe site-ul nostru. E vorba de un marker textile permanent, care își va crește rezistența prin fixarea cu fierul de călcat. Există mai multe culori disponibile pentru markere textile (ai la dispoziție și marker alb pentru textile, popular pentru desenul pe blugi sau geci denim), printre care și culori metalizate sau pastelate.
Aceste markere textile termorezistente sunt de mai multe feluri:

pentru textile deschise la culoare – variante de markere textile culori clasice și fluorescente
pentru textile închise la culoare – variante de markere textile în culori opace, metalice și pastelate


Aceste markere pot fi folosite mai ales pentru a-ți decora teniși de pânză sau o pereche de sneakeri, dar și pentru orice proiect de pictură pe haine – decorul unei perechi de blugi, a unei geci denim, etc.

La fel ca orice altă culoare pentru material textil, și liniile trasate cu acest tip de carioci textile trebuie fixate cu ajutorul unui fier de călcat. Atunci când acest lucru nu este posibil, cum ar fi pictura pe tehniși, e bine să folosești uscătorul de păr, la o temperatură medie (nu fierbinte).
 Îndreaptă uscătorul de păr către desenul de pe teniși și timp de câteva minute, temperatura caldă a acestuia va ajuta la fixarea culorii pe suportul textil.

Spray vopsea textilă
Spray-ul vopsea textilă te ajută cel mai mult atunci când vrei să acoperi o regiune mai mare de material textil cu o anumită culoare dar poate fi folosit și în combinație cu markerele, perfecte pentru detaliere.

Se folosesc cel mai ușor cu șabloane decorative (lipite în același fel, cu un spray adeziv ușor) de la 20-30 cm distanță, după ce ai agitat foarte, foarte bine spray-ul pentru ca pigmentul să fie cât mai bine amestecat în recipient.

Ai la dispoziție trei tipuri de culori pentru spray-urile Setacolor – mate, metalice și pastelate.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
 
Share

Tutorial tehnica tie dye

Tehnica tie dye are o popularitate in crestere – ce poate fi mai interesant decât un proiect crafty de weekend în care îți decorezi un tricou sau o față de pernă în cele mai haioase modele? În acest articol, vei descoperi pașii de lucru pentru decorul unei perne cu ajutorul setului de culori tie dye Setacolor de la Pebeo.
Materiale necesare pentru un proiect tie dye


Un recipient cu pulverizator pentru apă;
Culori tie dye și pipete (incluse în setul de culori tie dye);
Față de pernă albă, crem sau gri deschis;
Borcănele de sticlă pentru amestecul culorilor;
Folie de plastic pentru a-ți proteja spațiul de lucru;

Timpul necesar pentru acest proiect este de aproximativ 2 ore plus timpul pentru uscarea culorilor.
Înainte de orice, protejează-ți spațiul de lucru cu folia de plastic, acest pas te va asigura că nu pătezi masa de lucru. E bine, mai ales dacă lucrezi acest tutorial alaturi de un copil, să purtați șorțuri de pictură.

În acest tutorial se folosesc culorile Azure Blue, Gypsy Blue, Cyan Blue și s-au realizat și amestecuri de culoare. De exemplu, pentru a obține o culoare apropiată de cea a prunei, amestecă Gipsy Blue cu puțin Raspberry. Pentru a obține un roz Coral, amestecă Raspberry cu galben și adaugă o picătură de roșu. Pentru Emerald Green, amestecă Cyan Blue cu picături de galben și Raspberry.
Înainte de a aplica efectiv culoarea, o poți testa pe o bucată separată de material – vei obține un mostrar util și pentru viitoarele proiecte. Vei putea vedea culoarea reală de-abia după uscare, așa că e recomandat să lucrezi la acest mostrar al culorilor tie dye înainte cu o zi de proiectul în care pictezi perna decorativă.
Următorul pas este să introduci o bucată de plastic între cele două straturi de material textil al pernei. Acest lucru te va asigura că nicio culoare nu va trece pe partea cealaltă.
Folosește pulverizatorul cu apă curată pentru a umezi ușor materialul textil pe care vei lucra. Cu cât mai umed materialul, cu atât culorile tie dye aplicate vor difuza în fibra textilă și vor crea acel efect de acuarelă.
Iată mai jos diferența între culorile tie dye picurate pe materialul uscat (în partea din stânga) și cele picurate pe materialul umed (în partea din dreapta).

Folosind pipeta, picură conform inspirației culoarea pe material. Pentru a obține un efect ca în imaginile din acest tutorial tie dye, lucrează la a aplica cercuri de culoare, picătură cu picătură.
Distribuie culorile începând cu partea de jos a pernei. Adaugă în partea de jos picături mai apropiate între ele și pe măsură ce urci către partea de sus a materialului, lasă mai mult spațiu între picăturile de culoare tie dye.

Lasă la uscat câteva ore. Apoi, poți trece la fixarea culorilor. Acest pas este necesar fiindcă îți va permite să speli materialul la mașina de spălat. Fixarea se face cu ajutorul fierului de călcat – calcă pe partea opusă a culorii, timp de 5 minute, fără abur, la temperatura potrivită materialului.

Nu uita că după uscare, culoarea se va modifica ușor, va deveni ușor pastelată, mai ales datorită faptului că este aplicată pe materialul umed. 

Despre setul de culori tie dye de la Pebeo
Noul set de culori pentru tehnica tie dye, de la Pebeo, conține 6 culori ce se pot picura pe materiale textile mai deschise la culoare: primary yellow, Hermes red, raspberry, cyan, gitane blue, azure blue plus 6 pipete din plastic și un ghid. Culorile sunt pe bază de apă, sunt vibrante, luminoase și mate și au o difuzie foarte rapidă, intrând în profunzimea materialului textil. Culorile conservă suplețea materialului și se pot amesteca între ele (sunt compatibile cu toate culorile din gama Setacolor de la Pebeo).

Aceste culori au o consistență specială, realizată special pentru proiectele tie dye, au o rezistență foarte bună la lumină (calitate care se traduce prin faptul că materialele decorate cu aceste culori nu își vor pierde intensitatea în timp) și trebuie fixate cu fierul de călcat, pentru a putea fi spălate la mașină, la o temperatură de 40 de grade Celsius.
Culorile tie dye (și în general culorile din gama Setacolor pentru materiale textile) pot fi utilizate pe orice tip de fibră de textil însă cele mai bune rezultate se vor obține atunci când decorezi fibre naturale, cum ar fi cele din bumbac.
Alte idei de proiecte tie dye
Așa cum îi spune și numele, tehnica tie dye în general implică legarea materialului și vopsirea lui. Este inspirată din tehnica asiatică pe nume shibori, termen care se traduce prin strângere, apăsare sau legare.
Se pot astfel decora hoodie-uri, tricouri, pantaloni, fețe de pernă etc. Este ideal să folosești o piesă vestimentară din bumbac sau in sau orice altă fibră naturală, deschisă la culoare. Astfel, te asiguri că vei obține culori intense și profunde – culorile pentru tie dye (dar și celelalte culori din gama Setacolor) se comportă foarte bine în contact cu fibra naturală.

Foarte pe scurt, piesa textilă pe care vrei să o decorezi se leagă strâns cu sfoară rezistentă, în mai multe părți, conform modelului dorit sau inspirației. Un alt detaliu de notat este că pentru a obține acel efect de acuarelă sau de difuzie a culorii în fibră, e bine ca înainte de a aplica picăturile de culoare tie dye, piesa vestimentară să fie ușor umedă.
După ce ai legat strâns materialul textil, e bine să te asiguri că lucrezi pe un grătar, într-un lighean, astfel încât să nu pătezi masa de lucru. Vei picura culorile preferate pe suprafața materialului astfel strâns și lași la uscat. La final, se fixează culoarea pe materialul textil cu un fier de călcat, se calcă timp de 5 minute, fără abur, pe partea opusă culorii.
Vei obține astfel modele impresionante, impredictibile și unicat, pe piese vestimentare decorate chiar de tine.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto: Pebeo, Unsplash.com