Blaturi icoane

Blaturi icoane


In general, pentru blaturi icoane, sunt recomandate tipurile de lemn nerasinoase, pentru ca acestea permit mai usor lipirea panzei. In vechime, conform traditiei si tehnicii de pictura icoane, lemnul suport pentru pictura unei icoane era taiat din miezul trunchiului si apoi era preparat in cadrul unui proces de lunga durata – dupa ce era lasat la uscat cateva luni, era inmuiat in apa, apoi iarasi lasat la uscat un timp relativ indelungat si tratat cu diferite substante pentru a elimina insecte sau paraziti.


Dupa ce lemnul era pregatit (uscat si curatat conform pasilor de mai sus), se aplica un clei puternic care fixa panza pe suport. Dupa ce se aplicau astfel cateva straturi de clei, panza era perfect lipita si urma aplicarea grundului. Traditia iconarilor, bogata in metode si tehnici de lucru, includea indicatii si recomandari clare si referitor la aplicarea straturilor de culoare, la modelul de desen si la aplicarea foitei de aur.


In categoria noastra de blaturi icoane gasesti produse din MDF si blaturi pentru icoane din lemn de tei – tratate cu aplicatie de tifon, clei si praf de creta (6 straturi). Pe acest blat icoana lemn de tei se recomanda pictura in tempera si acrilic. Exista trei categorii din acest tip de blat – simple, cu pene, cu sipet, fiecare tip de blat fiind disponibil la mai multe dimensiuni.