Tot ce trebuie sa stii despre foita de aur
Cat de veche e tehnica auririi?
Încă din vechime, tehnica de aplicare a foiței de aur pentru a decora obiecte – fie ele obiecte de cult religios, statui sau elemente arhitecturale, a fost preferată în cadrul acelor proiecte care trebuiau să comunice bogăție, abundență și apartenența la o clasă socială superioară. Dat fiind faptul că foița de aur pur nu corodează, este o tehnică pe cât de frumoasă, pe atât de rezistentă în timp.
Se pare că tehnica auririi este originară din Turcia, acum mai bine de 8000 de ani, de unde a fost preluată de egipteni, fenicieni și apoi transmisă și în Europa și chiar în America, unde în perioada revoluției industriale, familiile bogate obișnuiau să își decoreze casele cu aur pur (perioadă numită chiar Gilded Age).
Tehnica aplicării foiței de aur este una extrem de delicată, care necesită deprindere, atenție și precizie, fiind rezervată artiștilor și meșteșugarilor care cunosc foarte bine atât pașii de lucru cât și momentul potrivit în care foița de aur poate fi aplicată, pentru cele mai bune rezultate.
Ce e foita de aur? Cate tipuri de foita de aur exista?
Foița de aur pur este un material valoros și datorită procesului de producție – aurul pur este bătut (manual și mecanic) până când ajunge în forma de foaie extrem de subțire, de doar câțiva microni.
Există foițe din aur pur (alb sau galben), cu transfer și fără transfer, dar și foițe din argint sau imitații de foiță din aur (denumirea este de slagmetal).
E important să știi că nuanța unei foițe din aur pur poate să difere de la un lot la altul – poate merge către acel galben abundent sau către nuanțe mai roșiatice. Într-o astfel de foiță aur, cu cât mai mare conținutul de aur, cu atât mai bună rezistența la coroziune. Pentru proiecte profesionale, calitatea aurului folosit este crucială – dacă alegi un furnizor cum este Giusto Manetti, cu experiență și tradiție în fabricarea foiței de aur, te asiguri că proiectul tău (fie aplicarea foiței pe o icoană, pe un obiect decorativ sau pe un tablou) va fi finisat perfect și rezistența în timp va fi ireproșabilă.
Foita de aur cu transfer si foita de aur fara transfer
Foițele de aur cu transfer sunt considerate a fi mai ușor de utilizat și se recomandă pentru suprafețele plane. Acest tip de foiță aur este așezată între bucăți de hârtie.
O foiță de aur fără transfer se aplică doar cu pensula special (peri foarte fini, vârf lat) și se recomandă pentru acele suprafețe care au caneluri, elemente în relief sau alte detalii decorative.
Foita de aur pur
Foița din aur pur este cea mai scumpă foiță și se poate aplica fie cu un mixtion (pe bază de apă, ulei sau alcool) fie cu ajutorul bolusului.
În oferta noastră găsești foiță de aur fabricată de Giusto Manetti, una din cele mai vechi companii din Florența. Istoria companiei începe în 1820 și astăzi este unul din cei mai mari producători de foiță de aur pur din întreaga lume.
Cum se aplica foita de aur pur – mixtionul pentru foiță
Tehnica tradițională de aplicare a unei foițe aur este cea pe bază de ulei. Mixtionul pentru foiță care are în compoziție ulei este preferat de artiști atunci când au o suprafață mare de acoperit, atunci când aplică foița la exterior sau în medii umede. Suprafața care urmează să fie decorată cu foiță de aur pur se tratează cu gesso și nu poate fi șefuită, deci la final va avea o tentă mai degrabă mată.
Există și alte tipuri de mixtion, cum ar fi cel pe bază de apă, cu un timp de uscare mai rapid. La fel este și mixtionul pe bază de alcool, ambele fiind recomandate pentru aurirea obiectelor care vor fi păstrate la interior.
În general, mixtionul trebuie să fie bine uscat înainte de aplicarea foiței – își va schimba ușor culoarea și ar trebui să nu fie lipicios la atingere. Momentul potrivit, în care foița de aur poate fi aplicată cu cele mai bune rezultate, se surprinde în urma testelor repetate și a bunei cunoașteri a comportamentului materialelor.
Referitor la mixtion, e bine să știi că există multe variabile care au un impact asupra timpului de uscare, cum ar fi temperatura din mediu sau umiditatea. Deci, acesta nu se va usca mereu în intervalul comunicat de producător. Testul pentru a determina dacă mixtionul s-a uscat se face prin atingere cu degetul – dacă mixtionul este lipicios sau se ia pe piele, mai trebuie așteptat. Foița de aur poate fi aplicată atunci când la atingere mixtionul este aproape uscat. Un alt detaliu cunoscut și respectat de profesioniștii care au experiență în aplicarea unei foițe de aur pictură este importanța unei atmosfere de lucru curate – orice fir de praf care se așază pe suprafața mixtionului va duce la imperfecțiuni pe suprafața foiței.
Aplicarea foiței cu bolus are avantajul că suprafața finală poate fi șlefuită și deci vei obține o strălucire mai mare. Se poate folosi pentru rame din lemn, icoane dar și în proiectele de restaurare, fiind o tehnică de maximă atenție.
Bolusul este o substanță compusă din argilă și clei, disponibil în două variante – galben și roșu. Fiecare din aceste variante va influența ușor nuanța rezultată a foiței – galbenul este recomandat pentru un substrat care va oferi foiței acea luminozitate și căldură ușor de perceput în ideea de aurire iar bolusul roșu va fi util atunci când dorești să obții o nuanță caldă. Există și bolus negru, o variantă sintetică, pe bază de argilă.
După aplicarea a două trei straturi de bolus și uscarea intermediară, se poate lustrui suprafața, pentru a obține o bază cât mai lipsită de imperfecțiuni.
Unii profesioniști aplică și un grund înainte de foița de aur. Acest grund poate fi obținut dintr-un adeziv (cu cât mai natural, cu atât mai apreciat – de exemplu cleiul de iepure sau de oase) și o bază gen bolos sau praf de cretă.
Aplicarea unei foițe aur cu bolus este o tehnică care implică și utilizarea apei – pensula umedă va activa stratul intermediar de adeziv și va duce la lipirea foarte bună a foițelor de aur.
Slefuirea suprafetei decorate cu foita de aur
Urmează șlefuirea, pentru care instrumentul recomandat este piatra de agat. Piatra de agat este disponibilă în instrumente cu mai multe tipuri de vârf – plat sau curbat, de diferite dimensiuni, care vor fi folosite în funcție de suprafața care urmează să fie șlefuită.
Și acest pas are secretele sale, cum ar fi șlefuirea într-o singură direcție dar și faptul că piatra de agat nu trebuie să intre în contact cu pielea – uleiurile din pielea umană se pot transfera pe suprafața foiței și astfel nu se va obține acel efect de maximă luminozitate și strălucire.
Foițe de aur imitație (schlagmetal)
Există și imitație de foițe de aur, care poate fi o variantă bună mai ales pentru proiectele de interior. Nefiind din aur pur ci din alte metale (cupru și aluminiu), această foiță va coroda în timp, mai ales atunci când în mediu există o umiditate crescută, deci este absolut necesară sigilarea stratului cu un vernis sau lac de protecție pentru slagmetal.
Cum se aplica foita schlagmetal – lac de protecție pentru foițe de aur
Foita slagmetal se aplica tot cu ajutorul unui mixtion pentru foita, singura diferență fiind stratul de vernis la final, care e absolut necesar în cazul acestei imitații de foiță de aur.
Pensule pentru aurire
Pensulele pentru aurire, cu care se aplică foițele de aur pur, sunt instrumente esențiale, care vor contribui la o suprafață perfectă la final.
Iată trei idei de pensule pentru aurire de la daVinci, producător german de pensule pentru pictură.
Pensula pentru aurire ovală, seria 710
O pensulă aurire din fir de păr de veveriță, cu forma ovală a vârfului și o densitate crescută. Fabricată manual, în fabrica daVinci.
Pensula aurire seria 502
O pensulă care conține același fir de păr natural, de veveriță, de această dată albastră. Pensula are un strat dublu de păr și este disponibilă în mai multe dimensiuni.
Pensula aurire seria 500
O pensulă cu un singur strat de păr și fire de păr naturale, de veveriță albastră. Suportul de prindere este pe carton verde și vine în cinci variante de dimensiuni.
Foiță de aur lichidă, ceara pentru aurire și fulgi de foiță
Pentru a obține într-o lucrare efectele strălucitoare asemănătoare foiței de aur natural ai la dispoziție și variante mai puțin costisitoare, cum ar fi foița de aur lichidă, ceara pentru aurire sau fulgii de foiță.
Foiță de aur lichidă
Găsești în oferta noastră mai multe variante de foiță de aur lichidă. Varianta de foiță aur lichidă de la Pebeo are o consistență groasă, o putere bună de acoperire și e disponibilă în mai multe variante de gold.
Ceara pentru aurire
Ceara pentru aurire este realizată din particule foarte fine de metal, amestecate cu ceară și rășini acrilice. Se poate aplica pe metal, ipsos, carton sau sticlă, dar și pânză, hârtie etc. Imită foarte bine foița de aur și este mai ușor de folosit (și are un cost mult mai mic), deci este potrivită pentru proiecte de o anvergură mai mică. Se aplică cu o pensulă sau cu degetul (cu o mănușă).
Fulgi de foiță
Fulgii de foiță sunt ideali pentru lucrările decorative (tablouri, aplicații în decor interior) mai ales datorită costului mic. Se aplică cu ajutorul mixtionului pe bază de apă – pe o suprafață perfect curată și degresată de lemn, ipsos, sticlă, pânză, metal, carton etc. Se sigilează cu un vernis (ex. vernis-ul Deco).
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!