GRAFICA

GRAFICA

Materiale pentru grafica si desen


Atunci cand te pregatesti pentru o lucrare grafica sau un desen si esti la inceput, e necesar sa testezi mai multe tipuri de materiale pentru a intelege care sunt acele tipuri de creioane, de hartie, de markere sau alte tipuri de produse care sunt cele mai bune pentru tine. Daca esti un artist cu experienta, stii deja ca materialele calitative de desen sau de grafica te ajuta mult sa iti exprimi cu fidelitate viziunea si iti ofera durabilitate lucrarii.
De exemplu, pastelurile pentru desen artistic – sunt produse des intalnite in magazinele specializate, in foarte multe variante insa calitatea pigmentului va fi o variabila definitorie pentru intensitatea si rezistenta culorii in lucrarea ta. De exemplu, un pastel extra fin de la Schmincke (unul din cei mai importanti producatori de materiale de arta), disponibil in 400 de nuante, cu un adaos minim de liant, va fi o descoperire care te va inspira cu siguranta.
In categoria de grafica si desen de pe ProfiArt gasesti produse de calitate, de la unii din cei mai mari producatori de materiale de arta din lume, cum ar fi Canson, Bagrilo, Copic, Derwent, Faber Castell, Koh-I-Noor, Kuretake, Manuscript, Nevskaya Palitra, Pebeo, Rotring, Schmincke, Transotype sau Slanchogled. Ai la dispozitie carbuni, creioane acuarela, creioane colorate, creioane pastel, creioane schita, pasteluri si stilouri dar si hartie special realizata pentru arta grafica, acuarela, pastel, tehnica mixta, tehnica uda, ulei si acrilic.

Articole
Share

Desen in creion - cele mai bune exercitii pentru incepatori, in functie de tipul subiectului

Desenul în creion este un prilej minunat de a te distra, de a te relaxa și de a-ți folosi imaginația. Bineînțeles, la fel ca în cazul oricărei alte activități, începutul s-ar putea să fie un pic mai dificil. De aceea, îți sărim în ajutor cu câteva exerciții ușoare, care îți vor dezvolta îndemânarea și creativitatea.
Doodling

Acest termen se traduce prin a mâzgăli, iar vestea cea mai bună este că oricine poate să se joace cu creionul pe hârtie, desenând diferite forme. Este un exercițiu excelent pentru începători, care te ajută să îți formezi mâna și să îți definești stilul. Pentru doodling, nu ai nevoie de altceva decât de o foaie de hârtie și niște creioane pentru desen.
Așadar, echipează-te cu cele necesare și începe să desenezi orice lucru îți trece prin minte. Nici măcar nu este nevoie să te concentrezi pe trasarea unor linii drepte. Doodle-urile pot fi realizate în orice formă și culoare.
Chiar dacă este extrem de simplă, această activitate are un efect neașteptat asupra aptitudinilor tale artistice, ajutându-te sa îți îmbunătățește felul în care vizualizezi și procesezi ideile, chiar și atunci când nu încerci acest lucru. Experimentează cu diferite materiale și unelte pentru desen. Poți, de asemenea, să-ți mobilizezi prietenii sau colegii de muncă, pentru a lucra împreună la un colaj doodle, folosind atât creioane, cât și alte obiecte, precum stickere sau notițe adezive în diferite culori.
Noodling
Dacă ai descoperit că îți place foarte mult să mâzgălești, iată că poți încerca și noodling, o activitate strâns legată de doodling. Noodling-ul înseamnă decorarea desenelor pe care le-ai obținut prin mâzgăleala, într-un mod controlat și atent. Prin noodling, poți transforma orice doodle în ceva interesant, care poate stârni cu ușurință admirația privitorilor.
De exemplu, poți decora un doodle trasând câteva linii drepte, paralele, la distanțe egale una de cealaltă, care formează diferite unghiuri etc. Liniile paralele trasate către marginea doodle-ului vor crea forme concentrice, ce se vor micșora progresiv pe hârtie.
O altă idee este desenarea bulinelor, care pot fi integrate în doodle în rânduri drepte sau urmărind alte șabloane. Spațiul dintre fiecare două buline poate fi același, ori poate varia de la pereche la pereche.
Prin folosirea unui creion negru, cu mină moale, formele deja desenate pot căpăta diverse umbre, desenul devenind astfel mai dinamic, mai structurat și mai complex.
Așa cum am menționat și la începutul paragrafului, activitatea de noodling este diferită de doodling, însă cele două au o strânsa legătură. Doodling-ul înseamnă desen liber, lejer, spontan și fragmentat. Noodling-ul, în schimb, este decorarea controlată a unui doodle, un proces care necesită multă atenție, răbdare, mișcări repetitive și mecanice.
Entopic graphomania
Acest exercițiu se bazează pe un joc suprarealist. Vei avea nevoie de o pagină dintr-un ziar vechi, dintr-o carte pe care nu o mai folosești, dintr-o revista pe care ai citit-o deja etc. Desenează puncte sau alte semne peste anumite cuvinte, semne sau litere care se repetă pe acea pagină - ai libertatea de a alege cuvintele, literele sau semnele pe care vrei să le marchezi. Conectează apoi punctele prin linii curbe, în zigzag sau drepte, pentru a obține o formă. Acest exercițiu va dezvălui forme ascunse într-un spațiu inedit, îți va arăta cum alegerile pe care le faci pot duce la crearea diferitelor desene și te vor ajuta să îți dezvolți imaginația.
Mâna non-dominantă

După ce realizezi primele tale desene, există posibilitatea să te simți blocat sau lipsit de inspirație. În acest caz, este momentul să reinventezi modul în care desenezi. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin folosirea mâinii non-dominante. Asta înseamnă că, dacă ești dreptaci, vei desena cu mâna stângă, iar dacă ești stângaci, cu mâna dreapta. La început, poate să ți se pară ciudat acest experiment, însă după câteva zile, când te vei întoarce la folosirea mâinii dominante, vei observa că vei desena mult mai ușor, vei avea mai multe idei, iar mișcările creionului vor fi mai libere.
Forme abstracte

Acesta este, probabil, cel mai ușor exercițiu pentru începători. Pregătește un bloc de desen sau un caiet de schițe și lasă creionul să se miște liber pe hârtie, în orice direcție îl ghidează imaginația ta. Singura regulă este de a te întoarce de unde ai pornit, obținând astfel o formă abstractă.
O temă pe zi

Alege în fiecare zi o tema diferită și realizează desene fără a te abate de la aceasta. Poți varia abordarea propusă prin alegerea unui animal, obiect, culori, mărimi, a unor lucruri care te fac să zâmbești sau a unor obiecte a căror denumire începe cu aceeași litera.
O altă soluție este să corelezi anumite teme: de exemplu, de la verbul a mișca, începe să desenezi lucruri ce te mișcă atât emoțional, cum ar fi chipul unui membru al familiei, cât fi fizic, precum mijloacele de transport. Cu cât vei fi mai creativ, cu atât îți vei exersa mai eficient skill-urile de înțelegere și executare a conceptelor, dar și abilitățile de desen.
Mulțimi de cuvinte
Gândește-te la 8 adjective, 8 substantive și 8 verbe. Scrie fiecare cuvânt pe câte un bilețel de hârtie și împarte bilețelele în trei mulțimi: adjective, substantive și verbe. Amestecă separat bilețelele din fiecare categorie și extrage câte unul din fiecare mulțime, obținând astfel un adjectiv, un verb și un substantiv care vor forma o frază neobișnuită, precum fascinantul copac zâmbește. Desenează frază respectivă.
Chiar dacă lucrarea rezultată nu va deveni o operă de artă consacrată, acest proces te va ajuta să ai mai multă încredere în imaginația ta și să te obișnuiești cu schițarea diferitelor subiecte inedite.
Cu ajutorul acestor exerciții, îți va fi ușor sa-ți îmbunătățești tehnica desenului în creion, sa-ți folosești creativitatea și sa fii mai organizat în ceea ce privește această activitate.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Markere Copic – exercitii pentru incepatori


Cunoscute în întreaga lume pentru calitatea ireproșabilă și pentru design-ul inovativ, markerele Copic sunt folosite de către designeri, artiști, arhitecți sau profesioniști din diverse domenii creative (design interior, design de obiect sau design vestimentar și nu numai). Reîncărcabile și disponibile în două game principale – Ciao și Sketch care conțin sute de nuanțe, un set de markere Copic sunt instrumentele la care apelezi atunci când vrei un rezultat perfect.

Acest articol este destinat începătorilor, indiferent de vârstă, persoanelor pasionate de colorat, celor care vor să își clarifice detalii legate de blending, aplicarea umbrelor sau de obținerea profunzimii prin tehnicile de colorare dar și profesioniștilor care vor să folosească markerele Copic la întregul lor potențial.

Cu ce markere să începi?

Cea mai bună variantă de set cu care să începi este setul de 12 culori de bază de markere, mai ales dacă ești la început cu tehnicile de desen, ilustrație sau design. Astfel te vei familiariza cu felul în care poți folosi markerele și vei testa diferite combinații de culori în desenele tale.



Set markere Copic Ciao - 12 culori de bază
Dacă alegi un set de 12 culori de bază Copic Ciao, ai la dispoziție varianta mai ieftină (gama Ciao a fost realizată pentru a îndeplini și nevoile creativilor care nu au nevoie de un instrument atât de sofisticat cum este markerul Sketch) a Copic și vei avea 12 markere care se pot reumple, pe care le poți folosi ani de zile. Culorile vibrante sunt potrivite pentru tot felul de ilustrații, pentru artă grafică sau pentru design-uri sau proiecte handmade inovative.



Lucrare premiată cu premiul juriului la Copic Award 2017, realizată de Tarsio Allonso (Brazilia)

Dacă deja ești la un nivel profesionist în ceea ce privește ilustrația sau design-ul, este recomandat să începi cu un set de markere Sketch (culorile de bază).

Față de setul Copic Ciao, markerele Sketch au două vârfuri dar poți adăuga și alte vârfuri, cum ar fi Medium Broad nib și cel Super Brush. Aceste variante îți oferă posibilitatea de a alterna liniile de precizie cu o colorare eficientă a regiunilor mai mari din lucrare. Poți instala inclusiv vârful Medium Round sau sistemul Airbrush.

5 exerciții pentru începători

Un video în care vei afla cum să combini 2, 3 sau mai multe culori, cum folosești o nuanță de gri pentru a aplica umbre într-o lucrare dar și mai multe stiluri de a aplica 2 sau 3 culori.



Darlene îți explică în acest tutorial cum să-ți alegi gama de culori și cum să aplici culorile (și în ce ordine) pentru a colora o brioșă.



Un alt exercițiu – folosind un șablon, poți folosi un multiliner de la Copic și culori pentru a lucra la un card pe care îl poți dărui sau chiar înrăma la final.



 

Principalele beneficii ale unor markere Copic:


sunt reîncărcabile, deci le vei putea folosi timp îndelungat
fiindcă sunt markere pe bază de alcool, atunci când culoarea este încă umedă pe hârtie, poți realiza diferite efecte – layering, rendering, blending
gama imensă de culori îți permite să lucrezi cu tonurile de culoare la un nivel superior – umbrele, profunzimea și dimensiunea dintr-o lucrare vor fi astfel foarte fine
disponibile la set dar și în varianta individuală


Tips & tricks

Înainte de a colora pe orice tip de hârtie, ar trebui să testezi markerele pe o bucățică mică de hârtie, să vezi cum reacționează hârtia și dacă absoarbe în mod eficient culoarea din marker. Ai grijă să ai, în cadrul acestui mic test, câteva straturi de hârtie sub foaia pe care lucrezi, pentru a nu risca să pătezi masa.

Dacă lucrezi la o lucrare mixed media, nu aplica liniile markerelor Copic decât după ce restul culorilor s-au uscat foarte bine.

În general, ca și principiu de aplicare a culorii cu markerele Copic, e bine să aplici întâi culoarea cea mai deschisă și să continui, gradual, până la cea mai închisă nuanță pe care vrei să o aplici. Dacă nu respecți această ordine, îți va fi mult mai greu să corectezi eventualele greșeli – dacă începi cu cea mai închisă culoare.



Același principiu este recomandat și dacă vrei să creezi un efect de blending a culorilor – aplici cele două culori în regiuni separate iar în zona intermediară, pornești cu culoarea cea mai deschisă și aplici culoarea până obții efectul dorit.

Mai poți obține un efect interesant și dacă tratezi culoarea din marker ca o culoare de acuarelă. Folosește un marker pentru a colora o bucată de plastic. Cerneala nu va fi astfel absorbită și va rămâne la suprafața plasticului. Apoi, folosește un alt marker (vârful tip pensulă) și atinge culoarea anterioară. Vârful va prelua un pic din prima culoare și atunci când aplici culoarea pe hârtie, vei vedea combinația de culoare.

Markere Copic: Blender

Blenderul Copic este un marker care conține același tuș care se regăsește în toate markerele copic dar fără culoare. Pentru a ajuta efectul de blend – poți aplica mai întâi cerneala fără culoare din blender și apoi culorile, dar înainte ca tușul blenderului să se usuce. Rezultatul va fi mult mai fin.

Mai poți folosi Blenderul pentru a deschide o culoare deja aplicată în anumite regiuni, pentru a crea efectul de gradient către alb, pentru a-ți repara eventualele greșeli de aplicare a culorii, pentru a adăuga textură și pattern-uri și pentru a lucra marginile unui obiect/ ale unei regiuni din desen.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!

Share

Tutorial: gogoși glazurate, pictate cu cerneală acrilică

Culorile acrilice lichide sunt din ce în ce mai apreciate de ilustratori, datorită versatilității lor – pot fi privite în mod clasic sau pot fi utilizate pentru a obține efecte de acuarelă, în lucrări de lettering. Tanja Geier, graphic designer și ilustrator care locuiește în Germania, ne arată care sunt pașii de urmat pentru a picta gogoși glazurate, folosind cerneală acrilică Akademie, de la Schmincke.
Materiale necesare

Culori acrilice lichide Akademie – titanium white, ivory, sand, light ochre, Vandyck brown, primary magenta, primary cyan
Pensule plate și rotunde de la da Vinci
Hârtie pentru pictura în acrilic Hahnemuhle sau pânză
paletă pentru amestecul culorilor
pahar cu apă curată

Pasul 1 - schița
Mai întâi, schițează cele patru forme de gogoși cu ajutorul unui creion. Poți construi forma gogoșilor cu câteva cercuri, detaliu care te ajută să păstrezi perspectiva și să definești forma de bază. Apoi, e mult mai ușor să aplici culorile pentru glazură și alte detalii mai fine.


Pasul 2
Înainte de orice, agită bine recipientele de culoare. Pune câteva picături de titanium white și light ochre pe paletă și amestecă cele două culori, cu ajutorul unei pensule umede. Vei obține un ton perfect pentru baza gogoșilor. Este recomandat să începi cu tonul cel mai deschis și apoi să construiești umbrele, folosind un amestec din care să rezulte un ton mai închis.


Pasul 3
Pentru această etapă, ai nevoie de cerneală acrilică Vandyke brown. Pune câteva picături pe paletă și colorează întreaga suprafață a gogoșii cu ciocolată. Poți aplica zonele luminoase cât culoarea este încă umedă, aplicând un ton maro deschis. Dacă aplici acest ton cât încă nuanța închisă este umedă, culorile se vor combina frumos pe hârtie. În această etapă, e important să fii cât se poate de atent la plasarea corectă a luminii și a umbrelor – regiunile în care gogoșile se suprapun vor avea mereu cea mai închisă culoare.


Pasul 4
Curăță bine pensulele și pune câteva picături de magenta și cyan pe paletă. Se continuă cu glazurile. Din nou, începe cu cea mai deschisă tonalitate – o vei obține fie prin diluarea cu apă a culorii, fie prin amestecul acesteia cu alb.

Lucrează strat cu strat, de la deschis la închis și evită regiunile în care vei aplica alte culori. În cazul de față, gogoașa din partea de sus va avea o glazură de vanilie și culoarea utilizată este obținută prin amestecul light ocre cu titanium white.


Pasul 5
După ce regiunile în care ai aplicat culorile sunt bine uscate, te poți concentra pe detalii. E important aici să folosești o pensulă mai subțire. Alege 3 sau 4 culori puternice și pictează elementele decorative de pe suprafața gogoșilor. Adaugă o linie de sos de ciocolată pe gogoașa din partea de sus și – conform inspirației – elemente decorative în formă de stea sau sprinkles simple. Gogoșile glazurate sunt gata și pot fi puse în ramă.


Cerneală acrilică Akademie de la Schmincke

Culori fără cadmium, în recipiente cu pipetă, de 50 ml
Pigmentare, culori și numerotare identică cu gama de culori acrilice Akademie (compatibilitate perfectă)
Se agită înainte de utilizare
Devin rezistente la apă după uscare
Se aplică cu pensula, pipeta, liner sau airbrush (duze de la 0.3 mm)

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Ghidul alegerii hartiei de pictura sau desen


Hârtia pe care lucrezi, indiferent ce tehnică de pictură ai ales, are un rol crucial in aspectul final al lucrării tale. Materialul din care este făcută hârtia pentru pictură sau hârtia pentru desen, felul în care este tratată și tehnologiile folosite în fabricarea hârtiei sunt variabile importante. Fiecare tehnică are cerințele sale – pentru acuarelă ai nevoie de o hârtie mai groasă, care să rămână la forma inițială atunci când este udă, pentru ulei e nevoie de o grosime bună și o rezistență sporită, iar pentru pasteluri sau creion ai nevoie de o suprafață cât mai netedă. Iată care sunt principalele variabile la care trebuie să fii atent atunci când îți alegi hârtia pentru pictură:
Materialul
Hârtia pentru pictură poate fi fabricată din bumbac sau celuloză. Bumbacul este mai rezistent în timp, nu îngălbenește și are o rezistență bună la tratamente fizice cum ar fi ștersăturile, mascarea sau frecarea. Hârtia din fibră de bumbac poate fi folosită pentru tehnici uscate (pasteluri, cărbune sau creion) dar și pentru acuarele, tuș sau markere (în acest caz puterea de absorbție a hârtiei și grosimea vor fi factori importanți).
Greutate
O greutate de 300 g/mp la hârtia pentru pictură îți garantează că aceasta nu se încrețește o dată ce o umezești sau aplici culoare (acrilic sau acuarelă) pe ea. Dacă folosești pentru aceste tehnici de pictură o hârtie mai subțire, poți să o lipești cu bandă adezivă pe margini, pentru a evita deformarea acesteia în timpul lucrului. Exista mai multe tipuri de hartie pentru desen (tehnici uscate), care au de obicei o greutate de 60 – 90 pe când dacă vrei să lucrezi în acrilic sau acuarelă, este recomandat să alegi o hârtie mai grea, de 300 g/mp. Nu exista o regulă despre cum alegi hârtia pentru desen sau cum alegi hârtia pentru pictură ci totul depinde de preferințele fiecărui artist, la care vei ajunge prin teste asupra diferitelor texturi, greutăți și game disponibile. E indicat ca orice coală de hârtie sub 400 g să fie bine întinsă și lipită de șevalet sau de placa de lucru cu bandă de mascare. Astfel te asiguri că hârtia nu se va ondula în timp ce este umezită.
Granulație – rough, cold pressed sau hot pressed
Aceste trei categorii de hârtie reflectă textura acesteia iar decizia îți aparține și trebuie luată în funcție de aspectul final pe care îl dorești în lucrare. O hârtie texturată pentru pictură îți va sublinia anumite efecte sau tușe, pe când hârtia netedă te va susține să pictezi cu 0 mai mare precizie și detaliu. Textura rough poate să adauge mai multă expresivitate unei lucrări (se va observa aspectul granulat), cea cold pressed va oferi o textură între rough și hot pressed, iar hârtia hot pressed este cea mai netedă și lucrând pe ea vei putea explora treceri de culoare și detalii mai fine. Finisajul satinat îți oferă o suprafață fină pe care merge perfect să aplici linii subțiri și detalii, fine grain (cea mai folosită textură) este nici prea netedă, nici prea dură și e ușor de adaptat pentru majoritatea situațiilor. Hârtia Torchon are o suprafață mai aspră, care are tendința de a șterge detaliile și astfel necesită o tehnică foarte bună. Deși nu e potrivită pentru subiecte detaliate, merge excelent pentru a scoate în evidență culoarea și efecte de relief.
Hârtie pentru pasteluri – Mi Teintes
Mi Teintes este o hârtie ideală pentru pasteluri uscate sau pasteluri de ulei, este fabricată cu 50% bumbac, nu are acid și are o greutate de 160 g/mp. Hârtia este texturată pe o singură parte (textură tip fagure de miere) și își păstrează culoarea foarte bine în timp. Poate fi folosită și pentru desene în creion, cărbune, creioane colorate de acuarelă.
Hârtie pentru culori acrilice – Acrylic
Cu o greutate de 400 g/ mp, hârtia din gama pentru culori acrilice, de la Canson nu conține aditivi de albire sau acizi și are o longevitate foarte bună. Este ideală pentru lucrul cu vopsea acrilică diluată pentru a obține efecte speciale de acuarelă și este obținută prin presare la rece.



Hârtie acuarelă

O variantă bună de hârtie acuarelă este cea din gama Heritage, o hârtie cu textura apropiată celei fabricate manual, ce permite tușe de culoare uniforme și reprezentarea culorilor cu o tonalitate vibrantă. Este fabricată 100% din bumbac pur, are un gramaj de 300 g/ mp, nu conține agenți optici de înălbire sau acizi și este tratată împotriva mucegaiului. Disponibilă în textură fină, satinată sau cu granulație mare.

O altă variantă de hârtie acuarelă este de la Magnani, de alb natural, produsă cu matriță cilindrică. Compoziția este din bumbac 100%, nu conține acid și înălbitori, este rezistentă la razele UV, detaliu care garantează durabilitatea acesteia în timp. Hârtia Italia este tratată la interior și exterior și e potrivită pentru tehnici precum acuarelă, guașe, cerneală și acrilice și are greutatea de 300 g/mp.

Hârtie mix media

O hârtie pentru tehnicile mix media, cu granulație medie, ce poate fi folosită pentru tehnici ude (acuarelă, acrilic sau gouache).



Hârtie pentru desen – C a grain

Hârtia C a grain este ideală pentru desen datorită texturii sale – nu este nici prea netedă, nici proeminentă și permite efecte de relief și un rezultat delicat și echilibrat. Este fabricată din alfa celuloză, este albă în mod natural (fără aditivi de iuminare sau acid) iar suprafața hârtiei permite ștergerea repetată fără exfoliere.



Hârtie de ulei – Figueras

O hârtie special concepută pentru pictura în ulei, cu o textură cu aspect similar cu pânza (nu este preparată cu strat de grund). Uleiul din culori nu se va intinde pe hârtie, aceasta având o rezistență sporită în timp. Vezi aici mai multe variante de hârtie de ulei.

O altă variantă de hârtie pentru ulei la o calitate foarte, foarte bună este hârtia de ulei Arches. Cu o greutate de 300 g/mp, 100% bumbac, presată la rece, cu un PH neutru și fără acid, acest tip de hârtie permite absorbția uniformă a apei, solvenților sau lianților, în timp ce pigmenții de culoare vor rămâne la suprafață. Toate cele patru laturi ale unei coli sunt nefinisate, astfel încât se păstrează aspectul tradițional al hârtiei Arches.

Hârtie pentru ilustrație  – Illustration

În cazul ilustrației, hârtia trebuie să îndeplinească două cerințe – să fie groasă și rigidă. Hârtia din gama Illustration este foarte rezistentă (de exemplu la ștergeri repetate) și datorită grosimii, este potrivită și pentru caricatură (creion, cerneală, cărbune, pastel sau markere).



Alte variante interesante de hârtie pe care le poți avea în vedere pentru următorul tău proiect - Canson The Wall, hârtie dedicată artiștilo graffiti, designerilor și ilustratorilor. Combină caracteristicile unui perete (rezistența la markere pe bază de alcool și la aerosoli) și permite trasarea unor linii subțiri și precise cu orice tip de marker. Cerneala nu se vede pe cealaltă parte a hârtiei, datorită unui proces unic de fabricare. Vezi toate tipurile de hârtie de la Canson, în magazinul nostru online!
Hârtie pentru markere pe bază de alcool
Hârtia pentru markerele pe bază de alcool, cum sunt markerele Copic, trebuie să păstreze mult din pigment la suprafață, pentru ca artistul să poată obține gradienții de culoare pentru care markerele Copic sunt cunoscute în întreaga lume. Și în acest caz există mai multe variante, din care îți recomandăm un bloc cu spiră pentru schițe, de dimensiuni micuțe, chiar de la Copic, un bloc pentru markere de la Transotype cu hârtie de culoare albă, de 50 de file, tratate pe o parte pentru a nu permite culorilor pe bază de alcool să treacă pe următoarea coală. Și un bloc pentru markere de la Canson poate fi o variantă - hârtia semi-transparentă, ultra albă și foarte fină este rezistentă la apă și are o peliculă/ barieră specială care previne absorbția cernelii din marker în profunzimea fibrei de hârtie, împiedicând astfel culoarea să treacă pe partea cealaltă.
Cum să găsești hârtia de desen sau pictură care ți se potrivește?
În primul rând, observă efectele și tușele care îți plac cel mai mult. Încearcă hârtie de bumbac și hârtie de celuloză și observă comportamentul la lucru, testând mai multe tehnici (ud pe ud, ud pe uscat, uscat pe uscat, etc.) apoi vezi care producător de hârtie îți oferă cea mai bună variantă de hârtie pictură. La fel și hârtia pentru desen - și în acest caz există multe tipuri de texturi și culori, fiecare apreciate de artiști datorită beneficiilor pe care le oferă, la lucru. Nu uita că și în cazul hârtiei există game de studiu - dacă ești la început, ai putea prefera acest tip de gamă, fiind destinată studenților sau artiștilor amatori care sunt într-un proces de învățare - proces care de multe ori înseamnă folosirea unei cantități mai mari de hârtie sau culori. În funcție de felul în care lucrezi, te poți orienta către tipuri de hârtie pictură sau hârtie desen care să susțină anumite aplicații - dacă obișnuiești să ai o schiță înainte de a picta în acuarelă, e foarte bine să alegi o hârtie cu suprafața mai rezistentă la ștersături și tot așa, dacă folosești fluid de mascare ai nevoie de o suprafață care să nu fie deteriorată atunci când, după ce ai aplicat culoarea și ai lăsat-o la uscat, ștergi fluidul de mascare uscat de pe suprafața colii pe care pictezi.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

De ce ar trebui sa ai un caiet de schite pentru pictura sau desen

Cel mai important motiv pentru care ar trebui să ai un caiet de schițe pentru pictură sau desen, dacă ești pasionat de aceste tehnici, e faptul că astfel ai la îndemână un loc de joacă personal, unde poți fi liber să exersezi cât mai multe tehnici, forme și idei. Fiecare artist știe deja că ideile bune se uită repede, așa că cel mai bun lucru pe care-l poți face este să ai mereu alături de tine un sketchbook pe care să poți nota ce te inspiră.
Top motive pentru care ar trebui să ai un caiet de schițe
Indiferent de nivelul la care ești cu tehnicile de pictură sau desen, un caiet de schițe pe care să-l folosești constant are marele beneficiu de a te aduce, ușor ușor, mai aproape de propriul stil. Gândește-te la acest caiet de schițe ca la un loc unde greșelile sunt încurajate și nu te judeca deloc dacă desenul sau schița picturii nu-ți iese din prima. Nimeni nu s-a născut învățat, nici cei mai talentați artiști! Iată cel mai importante motive pentru care ar trebui să ai un caiet de schițe:
Documentează-ți evoluția
Mai ales atunci când ești la început cu o tehnică de pictură sau desen, este crucial să-ți menții motivația de a lucra zilnic și entuziasmul. Dacă ai un caiet schițe desen sau pictură în care să studiezi forme și concepte vizuale care îți plac, experiența de a te uita pe lucrări mai vechi se poate dovedi deosebit de utilă. Cu cât lucrezi mai mult și mai structurat, cu atât vei avea în caietul tău de schițe un martor al evoluției, pe care-l poți consulta chiar atunci când te simți demotivat.

Nu-ți pierde ideile
Un caiet cu schițe de desen (în format mai mic – A5 sau A6) pe care să-l poți lua cu tine oriunde mergi te va ajuta să-ți notezi toate ideile pentru lucrări noi. Astfel, în timp, vei avea la dispoziție schițe de desen din care poți alege atunci când ai un blocaj creativ sau nu reușești să te decizi asupra următoarei lucrări. Diferit de fotografii (care sunt folosite de mulți artiști drept referințe cu o anumită imagine), schița de la fața locului îți va păstra memoria proaspătă apropo de ce ai simțit și ce te-a inspirat din imaginea respectivă, având inclusiv ceva din amprenta ta personală. Deci, un caiet de schițe poate fi o sursă personală de inspirație!
Relaxează-te
Diferit de lucrările pe care le faci pentru a le expune sau pentru a le oferi, care necesită un proces de creație profesionist, un plan de lucru și o execuție fără greșeli, un sketchbook îți oferă toată relaxarea din lume. Deci, o formă de art terapie pe care o poți integra în ritmul tău zilnic fără prea mult efort.
Experimente și greșeli
Un bloc de desen pentru schițe poate fi locul de joacă ideal pentru experimente cu medium-uri și culori noi. Dacă alegi un bloc sau un sketchbook mixed media, care au în general o hârtie mai groasă, deci poate susține mai multe tipuri de tehnici, inclusiv ude, nu ești limitat de trăsăturile hârtiei și poți decide mult mai rapid dacă o anumită tehnică este pentru tine sau nu. În plus, atunci când obții niște efecte/ tușe care îți plac, vei putea oricând reveni la ele, ca referință, pentru a le reproduce în lucrări.
Apoi – un caiet de schițe poate avea și scopul de a-ți rezolva, în timp, frica de a nu greși, fiindcă poate fi un caiet în care să îți încurajezi și să-ți exersezi procesul de învățare din greșeli, fără a pune presiune pe tine. După o perioadă în care vei analiza fără să te judeci prea mult atât efortul depus cât și rezultatele obținute (din ce în ce mai bune), frica de a nu greși va dispărea și în locul ei se va instala o mai mare încredere în capacitățile tale creative.
Exercițiu zilnic de schițe de desen în creion
Un bloc de schițe sau un sketchbook cu hârtie mai groasă, adică un carnet dedicat pentru exercițiu de desen artistic poate fi argumentul perfect pentru a-ți introduce în programul zilnic măcar câteva minute de lucru. Acest timp dedicat în mod constant pasiunii tale e rețeta perfectă pentru a-ți îmbunătăți tehnica, pentru a intra într-un ritm consistent de exercițiu, totul cu obiectivul de a deveni mai bun în felul în care gândești și lucrezi o pictură sau un desen.

Începe cu forme simple, pentru a te obișnui cu exercițiul zilnic într-un mod cât mai relaxant
Urban sketching
O modalitate bună de a petrece timp de calitate la o cafea pe terasa ta preferată, în weekend, este să te relaxezi cu o schiță. În funcție de hârtia pe care o alegi, poți utiliza fie creioane simple sau colorate și chiar markere pe bază de alcool sau culori de acuarelă (la care te va ajuta destul de mult un waterbrush).
În termeni artistici, crochiul este o schiță informală, o bază rapidă pe care ulterior artistul o dezvoltă într-o sesiune de lucru în atelier. Pentru acest tip de schițe de desen, un bloc/ carnet în format mic și un creion cu mina moale este tot ce ai nevoie.
Recomandări pentru un sketchbook
Deși ideea unui caiet de schițe sau al unui bloc de desen pare destul de simplă, când intri în detalii, lucrurile se pot complica. E important să știi, în mod aproximativ, pentru ce tehnică ai nevoie de acest sketchbook și ce alte tehnici mai vrei să exersezi pe același caiet. Pentru un artist, orice detaliu poate să fie important – felul în care se simte coperta sau dacă sketchbook-ul se deschide perfect plat (în cazul în care ai nevoie să îți scanezi lucrările).
Astfel, există carnete de desen legate cu spiră sau cu adeziv, care conțin hârtii de la 70-80 g/mp (pentru tehnici uscate) până la blocuri cu hârtie groasă, pentru acuarelă sau alte tehnici ude, cu hârtie de gramaj 300 g/mp până la 600 g/mp. În general, hârtia din bumbac este mai scumpă, pe când cea realizată din fibre de celuloză sau un mix din cele două este la un cost mai mic. Tipurile de sketchbook-uri sau blocuri pentru desen din game de studiu sunt iarăși mai convenabile ca și cost, pe când cele cu hârtie de înaltă calitate, au un cost mai mare, datorită materialelor naturale folosite în procesul de fabricație.
În secțiunea de sketchbook și bloc de desen de pe ProfiArt ai la dispoziție foarte multe modele din care poți alege. În primul rând – tehnica dictează grosimea hârtiei. Dacă lucrezi în creion, nu are neapărat rost să îți iei o hârtie groasă însă dacă vei adăuga și accente de culoare de acuarelă, e necesar să alegi o hârtie de peste 200 g/mp. La fel, dacă vei lucra cu markere pe bază de alcool (de exemplu markerele Copic) în sketchbook, e bine să alegi un carnet cu hârtie specială pentru această tehnică, în care nu e de dorit ca pigmentul să intre rapid în profunzimea fibrei, pentru a putea obține acei gradienți de culoare.

Deci, cel mai eficient este să folosești astfel filtrele de selecție din pagina categoriei de sketchbook și bloc desen. Cu doar câteva click-uri în partea stangă a paginii, vei ajunge instant la o listă scurtă de variante de sketchbook, din care poți alege ceea ce e potrivit bugetului tău. În primul rând, dacă ai o marcă preferată de hârtie, bifează numele acesteia în filtrul din partea stângă a paginii. Apoi, dacă vrei să ajungi direct la sketchbook-urile potrivite pentru tehnica pe care o vei folosi, bifează mai jos, în secțiunea de categorii blocuri/ carnete. Dacă ai preferințe foarte specifice legate de gramajul hârtiei, poți alege și această variabilă iar ultimul filtru se referă la compoziție – aici poți alege un sketchbook cu hârtie de bumbac sau celuloză, sau un mix în diferite procente dintre cele două.
Nu uita să verifici și secțiunea de accesorii pentru desen artistic.
Ce creioane să folosești?
În general, e recomandat să începi cu creioane cu vârf mediu – nici tare, nici prea moale și să încerci în timp și creioanele moi.
Creioanele cu vârf tare conțin litera H și lasă urme pe hârtie, la utilizare, pe când cele cu mina moale sunt semnalizate cu litera B, nu vor zgâria hârtia și vor lăsa o urmă de un negru foarte intens.

Mai poți utiliza și creioane colorate, pe care le găsești în seturi cu nuanțele de bază. Nu uita că există și creioane acuarelabile. În cazul acestora, există mai multe feluri prin care le poți utiliza – fie aplici culoarea uscată (la fel cum ai face în cazul unui creion colorat normal) și apoi activezi pigmenții de culoare prin trecerea unei pensule umede deasupra desenului, fie umezești ușor vârful creionului acuarelabil și urma rezultată va conține un efect fin de acuarelă.
Mai poți utiliza pentru a lucra într-un caiet de schițe și cărbune sau mină de grafit. Acestea sunt un pic mai greu de folosit decât un creion obișnuit însă e bine să încerci, chiar și atunci când ești la început, pentru a observa cum te simți la lucru și ce poți obține și de la un astfel de instrument.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!