Caligrafie

Caligrafie


Regulile caligrafiei traditionale (caligrafia veche) are reguli destul de stricte, care tin de ritm, armonie, proportie a literelor. Caligrafia moderna in schimb, care s-a dezvoltat ca stil creativ in ultimii ani, este mult mai creativa, mai artistica si permite o mai mare expresivitate a formei. Daca vrei sa iti rafinezi deprinderile si tehnicile de caligrafie, ai la dispozitie foarte multe tutoriale, idei si sfaturi practice pe internet, datorita faptului ca acest stil artistic a cunoscut o popularitate mare in ultimii ani.


Caligrafia a cunoscut, in functie de regiunile in care s-a dezvoltat, directii de dezvoltare diferite. Caligrafia din Asia, de exemplu, are instrumente de scris distincte, dar si accesorii inedite, cum ar fi greutati pentru a tine hartia nemiscata sau grile care ajutau incepatorii in arta caligrafiei sa reproduca dimensiunea corecta a literelor. In Islam, regulile de caligrafie antrenau si un anumit limbaj spiritual, fiind o expresie specifica a artei din perioada veche.


Instrumente de caligrafie


Pentru a exersa caligrafia, ai nevoie in primul rand de un set de penite foarte bune calitativ. O penita pentru caligrafie trebuie sa aiba un varf usor flexibil si sa permita o buna incarcare cu cerneala. Astfel, vei controla foarte bine formele literelor si in timp iti va fi mult mai usor sa capeti deprinderea necesara artei caligrafice. Hartia pentru caligrafie este si ea extrem de importanta – nu trebuie sa fie prea texturata (un exemplu bun ar fi hartia pentru acuarela)