Culori acuarela

Culori acuarela

Culorile acuarela sunt fabricate dintr-un amestec al unei suspensii de pigmenti intr-o solutie pe baza de apa.
Suportul traditional, si cel mai des intalnit, pentru pictura in acuarela il reprezinta hartia (fabricata partial sau total din bumbac). Totusi, culorile de acuarela se mai pot aplica si pe material textil, piele, lemn, plastic, papirus, panza etc.
Istoria acuarelei se pierde in paleoliticul european, fiind gasite picturi pe peretii pesterilor locuite de oamenii preistorici. De asemnea, gasim culorile de acuarela folosite si in Egiptul Antic sau in Europa Evului Mediu. Insa, gloria absoluta a acuarelei va incepe in Renastere, pictorul german Albrecht Durer fiind considerat unul dintre exponentii timpurii ai picturii in acuarela.


Seturi culori acuarela
Un set culori acuarela de mentionat este reprezentat de pastile acuarela rusesti, de la Nevskaya Palitra. Set 12 acuarele White Nights (godete) sunt obtinute din cei mai fini pigmenti, au o rezistenta crescuta la lumina si nu isi modifica intensitatea o data cu uscarea.


Daca vrei sa gasesti cel mai bun set culori acuarela pentru tine, este recomandat sa testezi mai multe marci de produse. Iti poti achizitiona cate o singura culoare (de la marcile principale de culori acuarela) si poti analiza pe o schita de lucru variabilele care te intereseaza, cum ar fi daca isi schimba culoarea atunci cand se usuca, cat de mult le poti dilua astfel incat sa nu isi piarda intensitatea, etc. Este important ca in acest tip de test sa folosesti si o hartie de calitate dar si pensule realizate la un standard inalt.

Articole
Share

8 tutoriale video de pictura in acuarela pentru incepatori

Atunci când începi să pictezi în acuarelă, este important să cauți materiale și tutoriale care să îți ofere cât mai multe informații despre această tehnică. Experiența este foarte importantă în orice tehnică creativă ai aborda, însă dacă te informezi foarte bine asupra celor mai bune practici, experiența de pictură în acuarelă va fi eficientă și vei depăși rapid dificultățile de început. Iată o serie de tutoriale video pictură în acuarelă pentru începători, pe care le poți urmări cu subtitrarea în limba română, prezentate de un pictor acuarelist rus, Konstantin Sterkhov și Nevskaya Palitra (producătorul acuarelelor profesionale White Nights).

Despre Konstantin Sterkhov

Konstantin Sterkhov este un pictor rus, absolvent al Academiei Repin de Fine Arts, membru al Societății de Acuarelă din Saint-Petersburg. A participat la numeroase expoziții locale și internaționale, cu picturi sau ca membru al juriului, predă pictura în Rusia și în străinătate și este autorul unei serii de cărți despre tehnica acuarelei.

„Pictura pentru mine este ca o meditație în sensul în care mă bucur de proces dar sunt în același timp total detașat. Există foarte multă frumusețe în lume. Cred că este un dar să pot să o văd și să pot reflecta, chiar și o parte din ea, în lucrările mele.

Iubesc să lucrez și în ulei și în acuarelă, dar mă întorc mereu la pictura în acuarelă. Care e atracția ei? Acuarela întrupează, pentru mine, toată spontaneitatea apei. Apa este sursa a tot. Nu există viață fără apă. Sunt 25 de ani de când pictez în acuarelă și această tehnică continuă să mă surprindă.” – Konstantin Sterkhov

8 tutoriale video din care poți învăța bazele picturii în acuarelă

În această serie de tutoriale de pictură în acuarelă pentru începători, se folosesc acuarelele White Nights (de la Nevskaya Palitra), pe care le găsești fie la bucată (pastile 2.5 ml), fie la set. Hârtia pentru acuarelă folosită în această serie de tutoriale este de la Hahnemuhle și poți începe cu un bloc pentru acuarelă cum este Britannia – 300 g/mp.

Înainte de a începe să pictezi, e important să ai pe masa de lucru toate instrumentele, până la cel mai mic detaliu. De exemplu, e important ca sub hârtia pe care lucrezi să ai o suprafață care să respingă apa, astfel apa va rămâne în hârtia pe care lucrezi. Mai mult, vei afla de ce e important să ai la îndemână un uscător de păr și un card de plastic și la ce sunt acestea necesare în timp ce pictezi și vei afla și care sunt funcțiile unui medium pentru pictură în acuarelă.

Există patru modalități de pictură în acuarelă – pictură umedă pe umed, pictură uscată pe umed, pictură umedă pe suprafață uscată și uscat pe uscat. În lecțiile video de mai jos te vei familiariza cu tehnica umed pe umed.

Pentru a urmări subtitrarea în limba română, apasă butonul CC din dreapta jos a playerului video.

Din al doilea tutorial video pictură în acuarelă vei afla cum să tratezi ideea de graniță/ limită a culorii, cum să pregătești culorile pentru a fi aplicate pe hârtie, cum să umezești hârtia înainte de a aplica culoarea (mișcări verticale și orizontale).

Urmează schița în acuarelă, pe un exemplu de pictură a unor trandafiri albi. Indiciile din această lecție implică și prioritizarea elementelor dintr-o lucrare, ca și importanță, pentru a oferi o dinamică foarte clară în lucrare.

Pictura fundalului trebuie să înceapă de la cea mai caldă culoare, pentru a face o construcție în straturi.

Pentru trandafiri – elementele principale ale picturii din exemplu, trebuie să surprinzi cât mai corect tonurile și umbrele existente și să ții sub control contrastul cu fundalul.

Un alt exemplu predat de pictorul Konstantin Sterkhov este pictura unei pisici. Diferit de lucrarea cu trandafiri, din acest tutorial video pictură în acuarelă vei învăța cum să faci mai întâi o schiță în creion a subiectului pe care dorești să-l reprezinți în lucrare.

Urmează din nou aplicarea culorii pe fundal – construit la fel, de la nuanțele deschise la nuanțele închise și verificarea zonelor de contact ale fundalului cu subiectul.

Subiectul lucrării – în acest caz este vorba de o pisică, va fi pictat cu atenție la textură și granulație, la zonele de întâlnire cu fundalul și la naturalețea efectelor.


 

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Cum să-ți alegi acuarelele?

Dacă te-ai decis să lucrezi în acuarelă, varietatea de materiale dedicate acestei tehnici dintr-un magazin de artă poate fi copleșitoare. Deciziile par greu de luat, mai ales fiindcă există atât de multe variabile, toate importante, de la cost până la trăsături precum rezistența la lumină sau intensitatea pigmentului, dar și marcă. În acest articol, vei găsi informațiile de care ai nevoie pentru a simplifica procesul de decizie asupra materialelor de artă, totul în funcție de etapa la care ești.

Dacă nu ai mai pictat niciodată în acuarelă și ai început să urmărești tutoriale video sau te gândești să urmezi un curs online de pictură în acuarelă și vrei să vezi cum se simte pensula încărcată de acuarelă pe hârtie, atunci e bine să îți achiziționezi strictul necesar și pe măsură ce îți dezvolți tehnica și deprinderea, să experimentezi mai multe mărci și tipuri de produse, până îți stabilești preferințele.

Astfel, un kit de lucru de bază ar trebui să implice un bloc de hârtie pentru acuarelă, pensule (ideal din fir de păr natural dar există și variante sintetice foarte bune calitativ) și un set de acuarele care să conțină culorile de bază.
Gama – studio sau profesională?
Diferența principală între o gamă de acuarele din categoria studio și una profesională este dată calitatea pigmenților și lianților din compoziția acuarelei.

Compoziția de lianți, pigmenți (care pot fi organici – mai scumpi, sau artificiali – care au un impact în costul mai mic al culorii finale) și aditivi și proporțiile dintre aceste componente sunt cele care oferă atât trăsăturile culorii cât și costul final. Din această perspectivă, de obicei gamele profesionale de acuarele sunt mai costisitoare, fiindcă procentul de pigment natural din culoare și deci calitatea acesteia (tradusă în termeni precum intensitate, puritate a culorii dar și rezistență la lumină) este una mai bună.



Intrând în detalii, procesul de fabricare al unei culori de acuarelă de calitate profesională implică uneori procese destul de complexe (de exemplu, în fabricile Schmincke, fiecare pastilă de acuarelă Horadam sau Akademie trece printr-un proces etapizat de uscare la temperaturi controlate care durează chiar și câteva săptămâni).

Rețeta fiecărui furnizor este și ea extrem de importantă – de exemplu, în gama White Nights de la Neva Palette, pigmenții puri, naturali sunt măcinți foarte fin și reprezintă un procent foarte mare din culoare, comparativ cu cel de liant (și el natural în cazul acestei game profesionale, adică gumă arabică).

Comparativ, o gamă studio ca Sonnet îți oferă pigmenți analogi și lianți sintetici, care însă păstrează foarte mult din trăsăturile și comportamentul pigmenților naturali (un rezultat la care s-a ajuns datorită inovațiilor tehnologice) și au deci o calitate optimă pentru exerciții și studii, răspunzând perfect nevoilor unui artist care e într-un proces de învățare și exersare a acestei tehnici. Avantajul mare al unei game studio de acuarele este costul mai mic.

Pe lângă aceste două mari categorii de acuarele (studio sau profesionale), ai de ales între varianta de acuarelă la tub sau pastilă. În cazul acuarelelor la pastilă, e necesară activarea cu apă, înainte de a le folosi – după câteva minute de la contactul cu apa, pigmentul va fi pregătit pentru lucru. Poți vedea în acest tutorial de ce este importantă o astfel de pregătire a acuarelelor. E important să folosești o paletă de pictură dacă vrei să combini culorile, pentru a nu amesteca culorile direct în godetă (există riscul să pierzi pigment prețios atunci când le cureți).

Acuarelele la tub nu necesită activarea în prealabil (prin umezirea pigmentului, așa cum e descris mai sus) și pot fi amestecate direct pe paletă, cu o cantitate de apă optimă, pentru efectul dorit. Pentru a le păstra curate, poți ține – după fiecare folosire – capacul tubului sub un jet de apă caldă, după care îl poți șterge bine cu o cârpă uscată. Astfel, te asiguri că păstrezi fiecare tub cât mai bine închis și nu lași acuarela să se usuce în interior prin evaporarea apei din culoare.

Un exemplu de set de culori acuarelă din gama studio, la tub, este setul de 12 acuarele de la Pebeo (o altă marcă foarte bine cunoscută deja datorită culorilor de calitate).

Deci, în ambele cazuri – îngrijirea acuarelelor necesită atenție și grijă, obiectivul fiind să te asiguri că prețioasele tale culori de acuarelă durează cât mai mult. Fiecare pictor are propriile obiceiuri de îngrijire pentru instrumente de lucru și culori și e bine să dedici acest timp pentru curățarea fiecărei pensule și menținerea culorilor în stare bună – acest pas îți va antrena și o stare bună la lucru și te va ajuta să și lungești durata de viață a culorilor și a pensulelor.

Mai departe, preferințele asupra unei anumite game sau mărci de acuarelă se formează în timp și sunt rezultatul observațiilor și stilului fiecărui artist. Granulația, felul în care culoarea se usucă pe hârtie, obținerea unor anumite nuanțe sau chiar tendința de a folosi anumite nuanțe dintr-o gamă sunt direcții pe care le vei descoperi cu siguranță, dacă experimentezi mai multe tipuri de acuarele.
Descoperă și acuarelele lichide Aqua Drop - nou lansate de Schmincke!

Cum să citești eticheta unei acuarele
Fiecare producător de acuarele poate avea propriul stil de semnalizare a informațiilor relevante pe etichetă. În cele ce urmează, vom identifica împreună cele mai importante informații de pe o culoare de acuarelă de la Neva Palette, pentru a înțelege ce înseamnă fiecare notație.

Iată ce poți observa pe eticheta unei culori de acuarelă White Nights:

Numele și numărul culorii

Rezistența la lumină – cele trei steluțe vor apărea pe eticheta acuarelelor cu cea mai mare rezistență la lumină, pe când două steluțe vor indica o rezistență la lumină medie și o singură stea – o rezistență redusă la lumină.

Puterea de acoperire – semnalizată cu un pătrat gol (în cazul culorilor transparente), umplut pe jumătate (va apărea pe eticheta culorilor semi-transparente) sau un pătrat negru, adică plin – care semnifică faptul că acea culoare este mai degrabă opacă.

Monopigment vs. polipigment – alaturi de indicii referitori la rezistența la lumină și puterea de acoperire, vei mai observa, pe eticheta unei acuarele de la Neva Palette, o enumerare de pigmenți, notați cu litere. Atunci când pe etichetă este trecut un singur pigment (de exemplu P.Y. 35 – cum este cazul culorii Cadmium Yellow), acest lucru înseamnă că ai o culoare foarte pură, care poate fi ușor amestecată cu o alta. Atunci când observi pe etichetă 2 sau 3 pigmenți menționați, este vorba de o culoare poli-pigmentată. Un exemplu ar fi Scarlet, pe a cărei etichetă descoperim P.R. 2 (roșu) și P.R. 4 (yellowish red) – acest lucru înseamnă că e vorba de o culoare pe care e bine simplă, fiind o nuanță specială. De obicei, este un lucru cunoscut faptul că o culoare de acuarelă monopigment va avea pe hârtie o puritate mai mare și faptul că orice amestec de mai mult de trei pigmenți (amestec pe paleta de lucru) deja începe să sufere în termeni de saturație sau intensitate a culorii.



Există și indicatori noi (introduși anul trecut) pe care îi poți găsi pe eticheta unei acuarele Neva Palette:

Rezistența la spălare – reprezentată printr-un triunghi gol, pe jumătate sau plin – unde triunghiul plin este asociat culorilor care sunt foarte rezistente la spălarea pe hârtie.

Granulația – litera G însoțește etichetele acelor culori care vor forma granule minuscule pe hârtie, după uscare – un efect pe care-l poți prefera la o culoare sau pe care e posibil să nu-l dorești în cazul unei lucrări, în funcție de preferințele personale ale fiecărui artist.

Numărul culorii – menționat chiar pe pastila de acuarelă (nu pe etichetă), te poate ajuta să îți organizezi foarte bine culorile și deci să îți faci cu mai mare ușurință planul de culoare pentru o lucrare.
În concluzie:



Dacă ești începător, îți poți îndrepta atenția către o gamă de acuarele studio și apoi, pe măsură ce exersezi această tehnică de pictură, poți trece la o gamă profesională;
Testează, testează, testează - stabilește-ți preferințele prin teste asupra mai multor game de acuarele (dar și hârtie și pensule), astfel îți vei putea formula observații și preferințe personale, care te vor aduce, în timp, la o selecție eficientă a materialelor de pictură;
Încearcă și alternative la acuarelele pastile sau la tub, cum ar fi un tuș pe bază de apă sau o acuarelă fluidă;
Analizează-ți culorile și nuanțele preferate și în timp, formează-ți colecții (există și acuarele care pot fi achiziționate la bucată, nu doar în cadrul unui set predefinit) pornind de la propriul stil;



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București! 

 
Share

Cum aplici acuarele Horadam, fluid de mascare și Aqua Bronze de la Schmincke?

Dacă ești în căutarea unor soluții pentru a-ți îmbogăți tehnica de pictură în acuarelă, în acest articol te poți familiariza cu Aqua Bronze, pigmenți metalici (Rich gold, Rich pale gold, Pale Gold, Copper sau Silver) de la Schmincke, cu care poți obține regiuni strălucioare și intense într-o pictură.

 

Materiale necesare:

o suprafață mai puțin absorbantă – carton sau hârtie de acuarelă
acuarele Horadam – pentru tutorialul de mai jos s-au folosit Indian Yellow și Magenta
fluid de mascare – disponibil fie în recipient cu vârf de dozare, fie în sticluțe (poți citi mai multe despre fluidul de mascare în acest articol)
Aqua Bronze – culoarea Copper
pensule pentru acuarelă
apă
un dozator spray cu apă
paletă de pictură

Tutorial, pe pași, pentru utilizarea fluidului de mascare și a culorilor de acuarelă în combinație cu Aqua Bronze de la Schmincke
Lucrează la schiță folosind fluidul de mascare (pe hârtie uscată), pentru a masca anumite zone de pe hârtie, cele care vor rămâne albe. Așteaptă apoi uscarea fluidului de mascare – liniile trasate trebuie să fie perfect uscate înainte să treci la aplicarea culorii.

[caption id="attachment_2030" align="aligncenter" width="650"] Primul pas este aplicarea fluidului de mascare pe hârtie[/caption]

Folosind o pensulă pentru pictura în acuarelă, artistul a pictat o floare, folosind cele două culori menționate deja – Indian Yellow și Magenta. Pentru un efect interesant, artistul a aplicat (folosind dozatorul spray) picături de apă deasupra culorii umede deja aplicate.

[caption id="attachment_2032" align="aligncenter" width="650"] Acuarele Horadam - Magenta și Indian Yellow[/caption]

După ce culorile s-au uscat total, amestecă pe paletă o cantitate mică de Aqua Bronze cu apă. Cantitatea de apă adăugată influențează opacitatea și strălucirea pigmenților metalici – Copper în acest exemplu.

[caption id="attachment_2035" align="aligncenter" width="650"] Aqua Bronze se amestecă cu puțină apă[/caption]

Acum poți trece la a aplica tușe din acest amestec pe diferite regiuni din lucrare. Poți experimenta cu variații ale stratului aplicat – mai subțire sau mai gros, pentru a descoperi efectele diferite pe care le va avea fiecare din variante. Culoarea se lasă din nou la uscat.

[caption id="attachment_2034" align="aligncenter" width="650"] Aplicarea bronzului Aqua, nuanța Copper[/caption]

La final, șterge prin frecare ușoară fluidul de mascare de la Schmincke.

[caption id="attachment_2031" align="aligncenter" width="650"] Cum se șterge fluidul de mascare - prin frecare ușoară a hârtiei, cu degetele[/caption]

Este recomandat să nu lași fluidul de mascare mai mult de 2 zile pe hârtie, altfel hârtia se poate îngălbeni ușor.

[caption id="attachment_2037" align="aligncenter" width="650"] Diferite nuanțe de albastru combinate cu Aqua Bronze, de această dată nuanța Rich Gold[/caption]

[caption id="attachment_2038" align="aligncenter" width="650"] Diferite nuanțe de acuarele Horadam (Cadmium yellow light, Indian Yellow, Magenta, Yellow ocre, Burnt Sienna și Titanium opaque white) combinate cu Aqua Bronze – Copper[/caption]



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București! 
Share

Acuarele profesionale Horadam – tutorial pe pasi cu varianta de culori super granulate

Acuarelele profesionale super granulate de la Schmincke, lansate de curând, au un caracter distinct oferit de efectul de pigment granulat pe care îl oferă. Artista Sabine Zigler surprinde perfect atmosfera Veneției în acest tutorial de pictură în acuarelă, folosind o selecție de culori din seria Tundra perfectă pentru a reprezenta sentimentul orașului vechi. În acest articol, vei descoperi atât lista de materiale folosite de artistă cât și pașii pe care i-a urmat pentru a obține pictura în acuarelă cu Veneția.
Materiale folosite în tutorial:

Acuarele supergranulate Horadam – Tundra Orange, Tundra Pink, Tundra Violet, Tundra Blue, Tundra Green
Acuarele Horadam - Quinacridone gold hue (217), Transparent orange (218), Potter's pink (370), cobalt cerulean (499)
Pensule acuarelă de la da Vinci de diferite dimensiuni
Hârtie pentru acuarelă de 300 g/mp de la Hahnemuhle
Creion pentru schițe


Pentru început, artista face o schiță în creion, pe hârtia de acuarelă. Va aplica apoi primul strat de culoare, pe fundal – începe din partea stângă, unde aplică Potter's pink și Transparent Orange, trece apoi la Tundra Orange și lasă culorile să se îmbine în spate, în Quinacridone gold.

Recomandarea artiste pentru această etapă este să lași suficient de mult din albul hârtiei liber. Tot acum, artista se asigură că dizolvă margininile și lasă culoarea să pălească către regiunea cerului, dar și că aplică niște culoare în zona de jos, a apei, pentru a surprinde reflexia.

Pentru regiunea de mijloc din lucrare, artista continua să lucreze la partea dreaptă a casei, cu Tundra pink. Pentru fundal folosește Tundra Orange iar barca este pictată cu Tundra blue. Pentru a obține efectul de reflexie, folosește tehnica ud pe ud în regiunea apei. Apoi, lasă la uscat pictura și apoi, pentru pod, folosește un amestec de Potters pink și Transparent orange.

Primul strat pentru regiunea cerului și al acoperișului bisericii sunt pictate cu un amestec de Cobalt cerulean și Potters Pink. Artista pictează culoarea pe partea umbrei (dreapta caselor) și deja aplică niște accente, cum ar fi formele ferestrelor.

Când culoarea s-a uscat, artista a întărit culorile caselor și a utilizat noile straturi pentru a indica ferestrele sau zonele îmbătrânite ale caselor. Adaugă și un strat de Tundra blue pe ușa de la intrarea casei principale.

Aproape de final, artista definește domul bisericii din fundal cu un glaze de Tundra blue. Folosește aceeași culoare pentru a picta umbra bărcii, în stânga. Cu Tundra violet întărește umbra din dreapta casei și indică, prin puncte, umbrele cărămizilor. Pentru ferestre folosește un mix de Tundra orange și Tundra violet pentru a obține un gri cald.

Acum poți utiliza mixul de Cobalt cerulean și Potter s pink pentru a reprezenta reflexia cerului în apă. Apoi, sub pod, adaugă umbra cu Tundra violet și Tundra blue și pictează tușe de culoare orizontale în apă, până în zona bărcii. Casa din fundal este și ea întărită cu un strat de Tundra blue. Barca va fi și ea întărită cu un strat de culoare și reflexia sa în apă este conturată.

Podul este scos în evidență prin adăugarea de extra culoare pe casa din apropiere, în spatele podului, cu Tundra orange.
Următorul pas este să insiste pe zona umbrită a ușii și să realizeze reflexia în apă cu Tundra blue. Detaliile podului sunt pictate cu Tundra violet. Pe dreapta, urmează un nou strat de umbra al bărcii, cu Tundra violet și Tundra blue. Aici culoarea este apoi aplicată pe regiunea apei și întărită în zona de umbră a picturii, în dreapta și apoi în stânga jos a picturii.  La final, artista mai adaugă mici accente.
Acuarele profesionale Horadam în varianta super granulată
Culorile super granulate oferite de producătorul german Schmincke conțin culori din categorii de tonuri precum  "deep sea", "forest", "glacier", "tundra", "galaxy", "shire", "desert" si "volcano".

Pigmentul de calitate, oferit de Schmincke este în această variantă de acuarelă intensificat printr-un efect de granulare, efect care poate fi susținut și de utilizarea unei hârtii pentru pictură cu un graine accentuat.

Culorile din această gamă sunt semi opace, semi transparente și au 4 și 5 stele pentru rezistența la lumină.

Gama de acuarele Horadam este o gamă de acuarele profesionale, cu pigmenți organici și lianți naturali (ex. gumă arabică).

Despre Sabine Zigler
Artista a luat lecții de acuarelă și ulei la academiile din Hohenaschau (Germania) și Bad Reichenhall și din 2004 este membră a Grafinger painters.
Începând cu 2008 predă cursuri de acuarelă și acrilic - studio și plein air și este membră a Watercolor Club și German Watercolor Society, cu numeroase expoziții individuale și de grup în Germania sau în alte țări. O găsești pe Sabine pe ziegler-art.de.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Share

Descoperă magia acuarelei: Ghid pentru crearea de opere de artă impresionante cu ajutorul seturilor noastre de acuarele

Acuarela este o tehnică artistică captivantă și plină de viață, care oferă o modalitate unică de a crea opere de artă impresionante.


În acest articol, vom explora minunata lume a acuarelei și vom descoperi de ce este considerată una dintre cele mai frumoase și expresive forme de artă. Vom discuta despre caracteristicile și avantajele picturii în acuarelă, cum se diferențiază față de alte medii artistice și cum poți crea opere de artă remarcabile folosind seturile noastre de acuarele.




Ce este acuarela și cum se diferențiază de alte medii artistice?

Acuarela se numește atât vopseaua obținută prin amestecul unei suspensii de pigmenti într-o soluție pe baza de apa, cât și tehnica prin care această vopsea este aplicată pe hârtie sau pe alte suprafețe absorbante. Principala caracteristică a acuarelei este transparența culorilor, care oferă o strălucire și un efect luminos aparte. Acest medium permite obținerea de nuanțe subtile, dar și suprapunerea de straturi de culoare pentru a crea efecte de profunzime și luminozitate.

Atunci când vine vorba despre acuarele, ai două variante principale. Poți opta pentru un set de acuarele de dimensiuni reduse, perfect pentru începătorii care vor să ofere acestui medium o șansă, dar și pentru pasionații de tehnica plein air. Acest tip de set este ușor de transportat și depozitat. O altă variantă, potrivită pentru cei care doresc o gamă mai vastă de culori și cei ce oferă acuarelei o primă încercare este un set complet, ce conține mai multe culori, o paletă, hârtie și pensule speciale pentru acest tip de medium. Noi îți recomandăm setul de la Pebeo.




De ce să alegi acuarela pentru creația ta artistică?

Expresivitate și libertate: Acuarela oferă o libertate creativă imensă, permițând artistului să experimenteze cu diferite tehnici și efecte. De la straturi subțiri și transparente la aplicații mai opace, acuarela îți permite să exprimi emoții și să creezi o atmosferă specifică în lucrările tale.

Versatilitate și portabilitate: Seturile de acuarele sunt compacte și ușor de transportat, ceea ce face ca pictura în acuarelă să fie ideală pentru călătorii sau pentru lucrul în aer liber. Poți crea opere de artă impresionante oriunde te-ai afla - cu ajutorul acuarelelor, unei surse de apă și a pensulelor.




Efecte speciale și texturi interesante:Acuarela permite obținerea de efecte unice, cum ar fi stropiturile sau pictura umed-pe-umed, care oferă textură și dinamism lucrărilor tale. Poți crea atât peisaje delicate și romantice, cât și compoziții abstracte, pline de energie.

Noi ți-am pregătit câteva sfaturi care să te ajute să creezi opere de artă impresionante cu ajutorul seturilor noastre de acuarele.

Explorează culorile și amestecurile: Seturile noastre de acuarele oferă o varietate bogată de culori vibrante și intense. Experimentează cu diferite combinații și amestecuri de culori pentru a obține efecte și nuanțe unice.




Stabilește un plan și schițează: Înainte de a începe să pictezi, stabilește o compoziție și schițează-o pe hârtie. Te va ajuta să ai o direcție mult mai clară în crearea lucrării tale finale.

Începe cu straturi de bază și adaugă detaliile: Începe prin aplicarea straturilor mai ușoare și transparente, pentru a reda adâncime și lumină lucrării tale. Adaugă treptat detalii și umbre pentru a da viață picturii.




Experimentează cu tehnici și efecte: Folosește diferite tehnici precum stropiturile, tehnica umed-pe-umed sau pictura cu pensula uscată pentru a crea texturi și efecte interesante în lucrarea ta. Fii curajos și explorează-ți creativitatea!

Finalizează și protejează lucrarea: După ce ai terminat pictura, las-o să se usuce complet. Pentru a te asigura că lucrarea ta se va menține în timp, poți aplica un strat subțire de spray fixativ pentru a proteja culorile și pentru a păstra lucrarea în timp.




Acuarela este o tehnică artistică frumoasă și expresivă, care oferă posibilități infinite de creație. Seturile noastre de acuarele îți permit să explorezi culorile vibrante și să creezi opere de artă impresionante. Indiferent dacă ești începător sau un artist experimentat, acuarela te va captiva cu frumusețea și versatilitatea sa. Începe călătoria ta în lumea acuarelei și lasă-ți imaginația să zboare în culori vibrante și pline de viață!


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!