Articole
Share

Cum sa faci cele mai frumoase notite pentru scoala

Dacă ai căutat măcar o dată pe Insta “aestetic notes”, știi deja că a lua notițe frumoase pentru școală, bine structurate și de pe care să-ți facă plăcere să înveți e o activitate destul de complexă. Pe lângă structurarea informațiilor din cursuri, ai o grămadă de decizii referitoare la culorile pe care le utilizezi pentru a-ți ușura asimilarea informațiilor, la stilul de scris și la felul în care desenezi schemele de lucru. Află din acest articol care sunt sfaturile lui Roxie, studentă în anul 5 la medicină (pe care o poți urmări și pe Insta, la @roxie.med) referitoare la un conspect sau la notițele și schemele de studiu dar și recomandările noastre referitoare la materialele pe care să le folosești.
Recomandări pentru cele mai bune notițe de studiu
Dacă ești la un liceu sau la o facultate în care volumul de informații este mare, notițele de studiu pot fi cruciale pentru procesul tău de învațare. Cu cât mai bine organizat un subiect pe hârtie, după o logică din care să poți învăța cât mai simplu, cu cât mai bine structurat e un conspect, cu atât vei reține mai bine informația esențială din cursuri.
Iată câteva sfaturi de la Roxie.med care ne-a împărtășit care sunt în opinia sa cele mai importante detalii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să ai notițe frumoase și bine organizate pentru școală.
Care ți se pare cea mai grea etapă a organizării notițelor de studiu?
Atunci când îmi fac notițele, încerc să fac foarte multe desene, scheme și să folosesc cât mai puține cuvinte. Cred că cel mai greu lucru este acesta, să rezum un volum imens de informație la câteva cuvinte cheie care să mă ajute să înțeleg ce citesc și să memorez doar esențialul.

Ce recomandări ai pentru elevii/ studenții care sunt la început cu organizarea notițelor?
Să nu transcrie cuvânt cu cuvânt materia pe foaie, trebuie extrasă informația de bază și cuvintele cheie.
Să apeleze la cât mai mult suport vizual (poze, videoclipuri pe youtube) când fac notițe.
Să nu piardă timpul cu ele dacă li se pare că nu îi ajută sau nu se mai uită peste ele niciodată, nu tuturor ni se potrivește stilul acesta de învățat. Secretul este să ne găsim fiecare ritmul și metoda cea mai bună și eficientă prin care învățăm. Notițele sunt de cele mai multe ori doar pentru a face tot procesul mai distractiv și ușor, dar nu îți garantează o notă bună sau mai puține ore de studiu petrecute la birou.
Cum ai detalia, pe scurt, procesul tău de sinteză a informațiilor?
Eu îmi fac notițele cu ajutorul internetului, de cele mai multe ori. Mă uit rapid peste capitolul pe care vreau să-l învăț din carte/curs și subliniez definițiile și cuvintele cheie, după care încep să caut videoclipuri, poze și scheme despre topic.

Atunci când consider că am tot ce îmi trebuie și mi-am făcut o idee despre ce învăț, încep să transcriu schemele, tabelele găsite și să fac desene dacă e cazul. După ce am terminat de scris, citesc cu atenție capitolul din carte și mă ajut de schemele și desenele din notițe, timp în care mai adaug informații în plus, dacă e cazul.
Care sunt nuanțele tale preferate, cele pe care le folosești mai des și despre care consideri că te ajută cel mai mult atunci când recitești notițele?
Cel mai mult imi place sa scriu cu un creion simplu sau pix negru, nu mă obosește vizual comparativ cu un pix albastru de exemplu. Pentru titluri îmi place să folosesc culori închise sau stridente, roșu, albastru intens, verde. Cuvintele cheie le scriu cu roșu, galben, portocaliu. În general, nu-mi place să amestec foarte multe nuanțe pe o singură pagină, pentru că pierd esențialul dacă e totul colorat. Keep it simple.

De ce contează notițele frumoase și conspectele bine structurate?
Notițele colorate îți încurajează creativitatea și inspirația - dacă un caiet de notițe este plăcut privirii și este logic structurat, îți crești cu siguranță șansele de a reține informația, pentru că îți va fi foarte simplu să citești informația așezată în stilul tău și cu propriul scris. Din punct de vedere psihologic, lucrând la notițele proprii, îți creezi un mediu confortabil, pe care îți pui amprenta personală prin scrisul de mână și culorile alese. Ce poate fi mai bine pentru a-ți însuși informația?

Iată la ce e bine să ții cont atunci când îți alegi instrumentele de scris, evidențiatoarele și hârtia pe care iei notițe.
Decide-te la o paletă de culori cât mai relaxantă
Poți folosi evidențiatoare pastel sau evidențiatoare metalice, dar și linere în nuanțe care nu obosesc ochiul. Nu uita - poți face propriile reguli referitoare la codurile de culoare, pe care să le aplici în toate notițele. De exemplu, delimitează informația esențială de cea explicativă prin utilizarea culorilor roșu și galben – roșul îți va atrage instant atenția, deci va deveni prioritar în pagină, perfect pentru a fi asociat cu informația esențială din conspect sau notițe.
Folosește contrastul și grosimea liniilor
Pixul negru pe o coală albă va avea un maxim de contrast, dar poate fi asociat și cu o hârtie kraft, ivory sau gri. Și grosimea liniei trasate poate avea un impact asupra întregii estetici de pe notițele tale. Poți încerca chiar și linere pentru desen tehnic, instrumente la care găsești de obicei și vârfuri foarte subțiri pe care le poți testa la scrisul de mână.
Hârtia e importantă
Cu cât hârtia pe care o folosești la notițe este mai groasă, cu atât va putea susține mai bine markere/ linere cu mai multă cerneală și nu vei obține vreun bleeding (important mai ales dacă ai de făcut multe planșe și vrei să le faci pe ambele părți ale unei foi).
Poți alege un bloc de desen dacă ai de făcut mai multe schițe sau desene sau un bloc punctat, recomandat scrierilor caligrafice. Punctele te vor ajuta să stabilești distanțe între rânduri/ elemente fără să ai nevoie de riglă, cum e cazul unui bloc cu hârtie albă simplă.
La fel, dimensiunea unei coli pe care faci notițe este și ea importantă - în general, blocurile de desen vin în variante de A4 și chiar A3, astfel încât poți lucra chiar și planșe mai mari, atunci când ai nevoie de acest tip de conspect sau schemă.
E bine ca înainte de a-ți alege hârtia, să știi deja ce instrumentele de scris vei folosi, pentru a înțelege cum va reacționa hârtia. De exemplu, dacă folosești markere pe bază de alcool, e bine să alegi un bloc pentru markere - acesta are hârtia mai subțire dar cu un strat protector care întârzie ușor uscarea cernelii pe bază de alcool, detaliu care te va ajuta dacă în reprezentările tale grafice vrei să creezi și treceri de la o culoare la alta. Dacă folosești linere sau pixuri și creioane colorate, poți alege un bloc pentru schițe (acesta va fi foarte bun pentru toate tehnicile uscate).
Așază totul în pagină cât mai îngrijit

Studiile arată că un design relaxant pentru ochi este unul în care fiecare element este poziționat cu spațiu în jur dar și într-o relație armonioasă cu celelalte elemente, în sens de grupare. Poți structura în mai multe feluri spread-ul tău de notițe de studiu, fie cu un element principal în mijloc, însoțit de explicații și notițe, fie ca o înșiruire de elemente, poziționate de la dreapta la stânga sau de sus în jos.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto: Unsplash, Roxie.med
Share

Cum să creezi un jurnal artistic cu ajutorul markerelelor colorate

Journalingul este o activitate care aduce numeroase beneficii pentru sănătatea mentală și emoțională. Această practică simplă presupune înregistrarea gândurilor, sentimentelor și experiențelor personale într-un jurnal sau caiet, și poate avea un impact profund asupra bunăstării tale.

Iată trei aspecte cheie ale beneficiilor journalingului:În primul rând, ajută la reducerea stresului și a anxietății. Journalingul oferă un spațiu sigur pentru a te descărca de emoțiile și gândurile negative acumulate. Atunci când notezi ceea ce simți sau îți exprimi temerile și frustrările pe hârtie, poți experimenta o eliberare a tensiunii emoționale. Acest proces te ajută să te eliberezi de stres și anxietate și să-ți reduci nivelul de îngrijorare.

Mai apoi, journalingul ajută la auto-reflecție și dezvoltare personală. Prin journaling, ai oportunitatea de a te cunoaște mai bine pe tine însuți. Înregistrând gândurile și experiențele tale, poți obține o perspectivă mai clară asupra propriilor tale reacții și comportamente. Aceasta îți oferă posibilitatea de a identifica modele de gândire și de comportament și de a lucra asupra dezvoltării personale și a creșterii tale emoționale.Nu în ultimul rând, această activitate ajută la îmbunătățirea capacității de luare a deciziilor. Prin journaling, poți analiza în profunzime opțiunile și alegerile pe care le ai în fața ta. Înregistrarea gândurilor tale te ajută să evaluezi mai obiectiv avantajele și dezavantajele fiecărei decizii posibile. Această claritate poate facilita procesul de luare a deciziilor și poate contribui la obținerea rezultatelor dorite în viața ta.Crearea unui jurnal artistic cu ajutorul markerelor colorate poate fi o experiență minunată și terapeutică, care te ajută să-ți exprimi creativitatea și să înregistrezi momente speciale din viața ta. Dacă vrei să începi acest proces sau să-ți dezvolți abilitățile în cadrul acestui hobby, iată câteva sfaturi și pași simpli pentru a crea un jurnal artistic colorat și personalizat:
1. Alege un jurnal potrivit:
Începe prin a alege un jurnal sau un caiet de calitate, cu hârtie suficient de groasă pentru a rezista markerelor fără să se înmoaie sau să sangereze cerneală. Poți opta pentru un jurnal cu pagini albe sau cu un fundal ușor texturat, în funcție de preferințele tale artistice.2. Planifică temele și paginile:
Decide ce teme sau subiecte vrei să explorezi în jurnalul tău artistic. Aceasta poate include jurnalizarea zilnică, schițe de peisaje, ilustrații de călătorie, gânduri și reflecții personale sau orice altceva care te inspiră. Planifică paginile și spațiile pentru fiecare dintre aceste teme.

3. Alege culorile potrivite:
Selectează seturile de markere colorate care corespund temelor sau stărilor pe care vrei să le transmiți. Ai la dispoziție o gamă largă de culori și nuanțe, așa că poți să-ți exprimi creativitatea în modul cel mai personal.4. Experimentează cu tehnici diferite:
În afară de simpla colorare, explorează diverse tehnici artistice cu markerele colorate. Poți să folosești umbrire, contururi, amestecarea culorilor sau să adaugi detalii cu alte instrumente de desen, precum creioane colorate sau pasteluri. Experimentarea te va ajuta să-ți dezvolți abilitățile artistice.

5. Adaugă text și notițe:
Dacă dorești să-ți îmbogățești jurnalul artistic cu elemente de jurnalizare sau cu gânduri personale, nu ezita să adaugi text și notițe. Folosește markerele pentru a scrie cu o scrisoare frumoasă sau pentru a crea titluri decorative.6. Explorează și învață:
Jurnalul artistic este un loc în care poți să-ți exprimi liber gândurile și stările, dar și să înveți și să te dezvolți pe plan artistic. Nu te teme de greșeli sau de imperfecțiuni; ele fac parte din procesul creativ.

7. Fii consecvent:
Pentru a dezvolta acest obicei și pentru a vedea progresul tău, încearcă să fii consecvent în actualizarea jurnalului artistic. Poate fi o rutină zilnică sau săptămânală, în funcție de disponibilitatea ta.
8. Bucură-te de proces:
Cea mai importantă parte a creării unui jurnal artistic este să te bucuri de proces și să te lăși inspirat de culorile și formele pe care le creezi. Fiecare pagină devine o mică operă de artă personală.

În final, un jurnal artistic cu ajutorul markerelor colorate nu doar că îți permite să te exprimi artistic, dar și să-ți înregistrezi amintirile și gândurile într-un mod vizual și creativ. Este o modalitate minunată de a te conecta cu partea ta creativă și de a adăuga o notă de frumusețe în viața ta de zi cu zi.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!.

Share

Sfaturi pentru Decorarea Agendelor cu Motive de Primăvară

În prag de primăvară, este momentul perfect să aduci o notă proaspătă și vibrantă în viața ta, iar una dintre cele mai plăcute activități creative este să decorezi agendele cu motive specifice acestei anotimpuri.

Dacă ești în căutarea unor modalități de a aduce primăvara în fiecare zi, prin intermediul agendei tale personale, atunci acest articol este pentru tine. Vei descoperi sfaturi și idei pentru a-ți personaliza agenda cu motive de primăvară, creând astfel un instrument util și plin de farmec în același timp.Primăvara este un moment al înfloririi naturii, al renașterii și al optimismului. Prin urmare, decorarea agendei tale cu motive de primăvară poate sărbători aceste aspecte ale anotimpului într-un mod personal și creativ.1. Alegeri de hârtie și culori:
Începe prin a selecta hârtii cu motive de primăvară sau culori pastelate pentru a acoperi agendele tale. Poți alege hârtie cu flori, păsări, fluturi sau alte elemente specifice primăverii. Culorile pastelate, cum ar fi verde, roz sau albastru deschis, vor completa perfect atmosfera.

2. Autocolante tematice:
Folosește autocolante tematice pentru a adăuga un plus de viață paginilor agendei tale. Poți găsi autocolante cu flori, pomi în floare, animale specifice primăverii și multe altele. Acestea adaugă un element ludic și estetic agenda ta.3. Ilustrații sau desene personale:
Dacă ai abilități artistice, poți să creezi ilustrații sau desene cu motive de primăvară în agendă. Fie că alegi să desenezi flori, copaci înfrunziți sau simboluri ale primăverii, aceste creații personale vor face agendele tale cu adevărat speciale.


4. Materiale naturale:
Poți adăuga o notă de autenticitate și textură agendelor tale prin aplicarea unor materiale naturale, cum ar fi frunze presate sau petale de flori uscate. Aceste elemente vor aduce un strop de natură în agenda ta personală.5. Citate inspiraționale:
Încorporează în agenda ta citate inspiraționale care să te motiveze și să te bucure în fiecare zi. Aceste citate pot fi scrise cu litere frumos stilizate sau pot fi autocolante cu texte inspiraționale.

6. Colțuri de decor:
Adaugă colțuri decorative în paginile agendei tale pentru a crea un aspect rafinat. Aceste colțuri pot fi făcute din hârtie sau din material și pot fi personalizate în funcție de preferințele tale.7. Subliniază sărbătorile de primăvară:
Marchează în agenda ta sărbători precum Ziua Mamei, Paștele sau Ziua Pământului cu mici desene sau autocolante tematice, pentru a le face mai speciale și mai vizibile.

Decorarea agendei tale cu motive de primăvară nu numai că te va ajuta să fii mai organizat, dar îți va aduce și un strop de bucurie și optimism în viață. Fiecare pagină personalizată devine o mică operă de artă care sărbătorește frumusețea și prospețimea primăverii. Așadar, ia-ți puțin timp pentru a-ți aduce agenda la viață și pentru a te bucura de fiecare zi cu entuziasm în acest anotimp minunat.Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!.
Share

Descoperă Noi Tehnici cu Blocurile Canson XSmart

Blocurile Canson din gama XSmart sunt create special pentru a-ți stimula creativitatea și a te încuraja să explorezi diverse tehnici artistice.
Create pentru pasionați și foarte prietenoase pentru începători, aceste blocuri de desen sunt ideale pentru a-ți pune în practică ideile și pentru a experimenta noi modalități de expresie artistică. Gama XSmart include produse versatile și de înaltă calitate, perfect adaptate nevoilor tale artistice.

Bloc Canson XSmart Sketch & Notes A4
Blocul Canson XSmart Sketch & Notes este realizat dintr-o hârtie netedă, de culoare alb natural, ideală pentru a lua notițe în timpul orelor de curs, a-ți scrie gândurile și ideile din timpul zilei și a capta momente din viața cotidiană, rapid și accesibil. Această hârtie este perfectă pentru creioanele grafit, oferind o suprafață pe care poți șterge ușor fără a lăsa urme. Fie că vrei să notezi idei spontane, să schițezi rapid sau să îți exprimi emoțiile prin desen, acest bloc îți oferă suportul necesar pentru a face toate acestea.

Gama Canson® XSmart este ideală pentru cei care doresc să învețe și să experimenteze cele mai noi tehnici de desen. Fiecare bloc îți oferă hârtia perfectă pentru a-ți explora imaginația și a-ți exprima creativitatea. Blocul Sketch & Notes te ajută să-ți organizezi ideile și să-ți păstrezi toate schițele și notițele într-un singur loc, fiind un instrument indispensabil pentru orice artist.

Bloc Canson XSmart Pixel Art
Blocul Canson XSmart Pixel Art este conceput pentru iubitorii de artă digitală și desen tehnic. Această hârtie netedă, albă, este imprimată pe o parte cu o grilă de 5x5 mm, perfectă pentru desenele tale pixel art. Este ideală pentru creioane grafit, creioane colorate și markere fine pentru contur, oferindu-ți precizia necesară pentru a crea desene detaliate și complexe.
Pixel art-ul, un stil de artă inspirat din mediul digital care a câștigat popularitate datorită esteticii sale unice și tehnicii precise, poate fi explorat în detaliu cu ajutorul acestui bloc. Gama Canson® XSmart îți oferă hârtia perfectă pentru a-ți dezvolta abilitățile în această tehnică și pentru a-ți exprima creativitatea într-un mod inovativ. Blocul Pixel Art te ajută să transformi ideile abstracte în opere de artă precise și captivante, oferindu-ți un cadru structurat pentru a-ți explora imaginația.

Bloc Canson XSmart Fashion Design
Blocul Canson XSmart Fashion Design este ideal pentru cei pasionați de designul vestimentar și desenul grafic. Hârtia sa foarte albă și netedă este perfectă pentru utilizarea markerelor, linerelor și creioanelor, permițând crearea liniilor clare și precise. Fiecare linie greșită se șterge ușor, fără a lăsa urme și fără a compromite calitatea hârtiei. Acest avantaj face blocul Canson XSmart Fashion ideal pentru schițele și desenele de modă, unde liniile precise, detaliile și modificările sunt esențiale.

Acest bloc îți oferă suportul necesar pentru a-ți exprima creativitatea în domeniul designului vestimentar. Indiferent dacă lucrezi la conceptele inițiale ale unei colecții sau la detalii de croi și textură, blocul XSmart Fashion Design te ajută să-ți transformi ideile în desene detaliate și impresionante. Gama Canson® XSmart este perfectă pentru cei care doresc să învețe și să experimenteze cele mai noi tehnici de desen.

Bloc Canson XSmart Fan Art
Blocul Canson XSmart Fan Art este destinat celor care adoră să creeze desene ale personajelor preferate din filme, jocuri sau benzi desenate. Hârtia sa foarte albă și groasă este special concepută pentru a rezista utilizării repetate a markerelor fine și a stilourilor, păstrând calitatea desenului chiar și după multiple corecturi. Suprafața netedă a hârtiei face ca liniile să fie fluide și precise, iar rezistența la ștergere permite ajustări continue fără a deteriora hârtia.

Acest bloc este perfect pentru artiștii care doresc să-și perfecționeze tehnica și să creeze opere de artă impresionante ale personajelor lor preferate. Gama Canson® XSmart îți oferă hârtia ideală pentru a te juca fără griji cu ideile inedite, a-ți explora imaginația și a-ți exprima creativitatea într-un mod liber și inspirat. Blocul XSmart Fan Art te ajută să aduci la viață personajele tale favorite cu detalii și precizie remarcabile.


Bloc Canson XSmart Drawing Art
Blocul Canson XSmart Drawing Art este ideal pentru perfecționarea abilităților de desen, oferind o hârtie albă care scoate în evidență culorile aplicate cu ajutorul creioanelor și markerelor. Textura și grosimea hârtiei îți permite să desenezi pe ambele fețe ale colii; hârtia este ușor de șters, permițându-ți să faci modificări și ajustări rapide în timp ce desenezi. Această caracteristică face blocul XSmart Drawing Art ideal pentru exerciții de desen și pentru crearea de efecte frumoase și detaliate.

Indiferent dacă ești la început de drum sau un artist experimentat, acest bloc îți oferă flexibilitatea și suportul necesar pentru a explora și a experimenta noi tehnici artistice. Blocul XSmart Drawing Art este partenerul perfect în artă, oferindu-ți un suport de înaltă calitate pentru toate proiectele tale.
Gama Canson® XSmart este concepută pentru a-ți încuraja creativitatea și a te ajuta să îți dezvolți abilitățile într-un mod inovativ și captivant. Blocurile Canson XSmart sunt mai mult decât simple blocuri de hârtie; ele sunt partenerii tăi de încredere în călătoria artistică. Indiferent dacă îți place să schițezi rapid idei sau să creezi desene elaborate de tip pixel art, aceste blocuri îți oferă suportul necesar pentru a-ți dezvolta pasiunea și pentru a experimenta noi tehnici. Încurajează-ți creativitatea și lasă-ți imaginația să zboare cu ajutorul blocurilor Canson XSmart!

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!