Hartie pictura, hartie desen, hartie calc

Articole
Share

Ghidul alegerii hartiei de pictura sau desen


Hârtia pe care lucrezi, indiferent ce tehnică de pictură ai ales, are un rol crucial in aspectul final al lucrării tale. Materialul din care este făcută hârtia pentru pictură sau hârtia pentru desen, felul în care este tratată și tehnologiile folosite în fabricarea hârtiei sunt variabile importante. Fiecare tehnică are cerințele sale – pentru acuarelă ai nevoie de o hârtie mai groasă, care să rămână la forma inițială atunci când este udă, pentru ulei e nevoie de o grosime bună și o rezistență sporită, iar pentru pasteluri sau creion ai nevoie de o suprafață cât mai netedă. Iată care sunt principalele variabile la care trebuie să fii atent atunci când îți alegi hârtia pentru pictură:
Materialul
Hârtia pentru pictură poate fi fabricată din bumbac sau celuloză. Bumbacul este mai rezistent în timp, nu îngălbenește și are o rezistență bună la tratamente fizice cum ar fi ștersăturile, mascarea sau frecarea. Hârtia din fibră de bumbac poate fi folosită pentru tehnici uscate (pasteluri, cărbune sau creion) dar și pentru acuarele, tuș sau markere (în acest caz puterea de absorbție a hârtiei și grosimea vor fi factori importanți).
Greutate
O greutate de 300 g/mp la hârtia pentru pictură îți garantează că aceasta nu se încrețește o dată ce o umezești sau aplici culoare (acrilic sau acuarelă) pe ea. Dacă folosești pentru aceste tehnici de pictură o hârtie mai subțire, poți să o lipești cu bandă adezivă pe margini, pentru a evita deformarea acesteia în timpul lucrului. Exista mai multe tipuri de hartie pentru desen (tehnici uscate), care au de obicei o greutate de 60 – 90 pe când dacă vrei să lucrezi în acrilic sau acuarelă, este recomandat să alegi o hârtie mai grea, de 300 g/mp. Nu exista o regulă despre cum alegi hârtia pentru desen sau cum alegi hârtia pentru pictură ci totul depinde de preferințele fiecărui artist, la care vei ajunge prin teste asupra diferitelor texturi, greutăți și game disponibile. E indicat ca orice coală de hârtie sub 400 g să fie bine întinsă și lipită de șevalet sau de placa de lucru cu bandă de mascare. Astfel te asiguri că hârtia nu se va ondula în timp ce este umezită.
Granulație – rough, cold pressed sau hot pressed
Aceste trei categorii de hârtie reflectă textura acesteia iar decizia îți aparține și trebuie luată în funcție de aspectul final pe care îl dorești în lucrare. O hârtie texturată pentru pictură îți va sublinia anumite efecte sau tușe, pe când hârtia netedă te va susține să pictezi cu 0 mai mare precizie și detaliu. Textura rough poate să adauge mai multă expresivitate unei lucrări (se va observa aspectul granulat), cea cold pressed va oferi o textură între rough și hot pressed, iar hârtia hot pressed este cea mai netedă și lucrând pe ea vei putea explora treceri de culoare și detalii mai fine. Finisajul satinat îți oferă o suprafață fină pe care merge perfect să aplici linii subțiri și detalii, fine grain (cea mai folosită textură) este nici prea netedă, nici prea dură și e ușor de adaptat pentru majoritatea situațiilor. Hârtia Torchon are o suprafață mai aspră, care are tendința de a șterge detaliile și astfel necesită o tehnică foarte bună. Deși nu e potrivită pentru subiecte detaliate, merge excelent pentru a scoate în evidență culoarea și efecte de relief.
Hârtie pentru pasteluri – Mi Teintes
Mi Teintes este o hârtie ideală pentru pasteluri uscate sau pasteluri de ulei, este fabricată cu 50% bumbac, nu are acid și are o greutate de 160 g/mp. Hârtia este texturată pe o singură parte (textură tip fagure de miere) și își păstrează culoarea foarte bine în timp. Poate fi folosită și pentru desene în creion, cărbune, creioane colorate de acuarelă.
Hârtie pentru culori acrilice – Acrylic
Cu o greutate de 400 g/ mp, hârtia din gama pentru culori acrilice, de la Canson nu conține aditivi de albire sau acizi și are o longevitate foarte bună. Este ideală pentru lucrul cu vopsea acrilică diluată pentru a obține efecte speciale de acuarelă și este obținută prin presare la rece.



Hârtie acuarelă

O variantă bună de hârtie acuarelă este cea din gama Heritage, o hârtie cu textura apropiată celei fabricate manual, ce permite tușe de culoare uniforme și reprezentarea culorilor cu o tonalitate vibrantă. Este fabricată 100% din bumbac pur, are un gramaj de 300 g/ mp, nu conține agenți optici de înălbire sau acizi și este tratată împotriva mucegaiului. Disponibilă în textură fină, satinată sau cu granulație mare.

O altă variantă de hârtie acuarelă este de la Magnani, de alb natural, produsă cu matriță cilindrică. Compoziția este din bumbac 100%, nu conține acid și înălbitori, este rezistentă la razele UV, detaliu care garantează durabilitatea acesteia în timp. Hârtia Italia este tratată la interior și exterior și e potrivită pentru tehnici precum acuarelă, guașe, cerneală și acrilice și are greutatea de 300 g/mp.

Hârtie mix media

O hârtie pentru tehnicile mix media, cu granulație medie, ce poate fi folosită pentru tehnici ude (acuarelă, acrilic sau gouache).



Hârtie pentru desen – C a grain

Hârtia C a grain este ideală pentru desen datorită texturii sale – nu este nici prea netedă, nici proeminentă și permite efecte de relief și un rezultat delicat și echilibrat. Este fabricată din alfa celuloză, este albă în mod natural (fără aditivi de iuminare sau acid) iar suprafața hârtiei permite ștergerea repetată fără exfoliere.



Hârtie de ulei – Figueras

O hârtie special concepută pentru pictura în ulei, cu o textură cu aspect similar cu pânza (nu este preparată cu strat de grund). Uleiul din culori nu se va intinde pe hârtie, aceasta având o rezistență sporită în timp. Vezi aici mai multe variante de hârtie de ulei.

O altă variantă de hârtie pentru ulei la o calitate foarte, foarte bună este hârtia de ulei Arches. Cu o greutate de 300 g/mp, 100% bumbac, presată la rece, cu un PH neutru și fără acid, acest tip de hârtie permite absorbția uniformă a apei, solvenților sau lianților, în timp ce pigmenții de culoare vor rămâne la suprafață. Toate cele patru laturi ale unei coli sunt nefinisate, astfel încât se păstrează aspectul tradițional al hârtiei Arches.

Hârtie pentru ilustrație  – Illustration

În cazul ilustrației, hârtia trebuie să îndeplinească două cerințe – să fie groasă și rigidă. Hârtia din gama Illustration este foarte rezistentă (de exemplu la ștergeri repetate) și datorită grosimii, este potrivită și pentru caricatură (creion, cerneală, cărbune, pastel sau markere).



Alte variante interesante de hârtie pe care le poți avea în vedere pentru următorul tău proiect - Canson The Wall, hârtie dedicată artiștilo graffiti, designerilor și ilustratorilor. Combină caracteristicile unui perete (rezistența la markere pe bază de alcool și la aerosoli) și permite trasarea unor linii subțiri și precise cu orice tip de marker. Cerneala nu se vede pe cealaltă parte a hârtiei, datorită unui proces unic de fabricare. Vezi toate tipurile de hârtie de la Canson, în magazinul nostru online!
Hârtie pentru markere pe bază de alcool
Hârtia pentru markerele pe bază de alcool, cum sunt markerele Copic, trebuie să păstreze mult din pigment la suprafață, pentru ca artistul să poată obține gradienții de culoare pentru care markerele Copic sunt cunoscute în întreaga lume. Și în acest caz există mai multe variante, din care îți recomandăm un bloc cu spiră pentru schițe, de dimensiuni micuțe, chiar de la Copic, un bloc pentru markere de la Transotype cu hârtie de culoare albă, de 50 de file, tratate pe o parte pentru a nu permite culorilor pe bază de alcool să treacă pe următoarea coală. Și un bloc pentru markere de la Canson poate fi o variantă - hârtia semi-transparentă, ultra albă și foarte fină este rezistentă la apă și are o peliculă/ barieră specială care previne absorbția cernelii din marker în profunzimea fibrei de hârtie, împiedicând astfel culoarea să treacă pe partea cealaltă.
Cum să găsești hârtia de desen sau pictură care ți se potrivește?
În primul rând, observă efectele și tușele care îți plac cel mai mult. Încearcă hârtie de bumbac și hârtie de celuloză și observă comportamentul la lucru, testând mai multe tehnici (ud pe ud, ud pe uscat, uscat pe uscat, etc.) apoi vezi care producător de hârtie îți oferă cea mai bună variantă de hârtie pictură. La fel și hârtia pentru desen - și în acest caz există multe tipuri de texturi și culori, fiecare apreciate de artiști datorită beneficiilor pe care le oferă, la lucru. Nu uita că și în cazul hârtiei există game de studiu - dacă ești la început, ai putea prefera acest tip de gamă, fiind destinată studenților sau artiștilor amatori care sunt într-un proces de învățare - proces care de multe ori înseamnă folosirea unei cantități mai mari de hârtie sau culori. În funcție de felul în care lucrezi, te poți orienta către tipuri de hârtie pictură sau hârtie desen care să susțină anumite aplicații - dacă obișnuiești să ai o schiță înainte de a picta în acuarelă, e foarte bine să alegi o hârtie cu suprafața mai rezistentă la ștersături și tot așa, dacă folosești fluid de mascare ai nevoie de o suprafață care să nu fie deteriorată atunci când, după ce ai aplicat culoarea și ai lăsat-o la uscat, ștergi fluidul de mascare uscat de pe suprafața colii pe care pictezi.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Interviu: de ce prefera artista Maria Raczynska hartia de la Hahnemuhle

Maria Raczynska pictează în acuarelă și este instructor pentru trei școli online. Cariera ei a început în 2016, atunci când și-a creat primul canal de YouTube. La început, a fost doar un hobby, în care posta ocazional tutoriale de pictură în acuarelă însă atunci când audiența ei online a crescut, a considerat că e momentul să și predea. Maria locuiește în Southern Orange, California și în acest interviu poți citi despre momentele importante în cariera sa, despre creșterea canalului de YouTube dar și motivele pentru care artista preferă hârtia de pictură de la Hahnemuhle.
Mama ta pictează în ulei și ai crescut într-o familie plină de artiști. Ți-a fost mereu clar că vei urma acest drum?
Am crescut urmărind-o pe mama pictând cu uleiuri. Asta a făcut întreaga ei viață, vânzând tablouri și predând. Dar nu m-am imaginat făcând același lucru – mama mea era foarte bună în ceea ce făcea și a avut succes, însă existau și momente în care s-a chinuit mult și a suferit din punct de vedere financiar. Deci am visat să călătoresc și să lucrez în turism. Totuși, faptul că am putut să o văd pe mama pictând mi-a dat încredere, astfel încât atunci când am început și eu să pictez, nu mi-a fost teamă de această experiență.

Cum ai ajuns să preferi acuarela, în detrimentul culorilor de ulei?
Cred că e din cauza faptului că am văzut-o pe mama murdară de culori haha nu am fost un fan al mirosului de terebentină. Deci atunci când am decis că voi face ceva artistic, am mers pe niște culori mai curate..    
Ți-ai pus bazele unei cariere profesionale prin canalul de YouTube, pe care l-ai început în 2016. Numărul de followeri a crescut foarte mult, de la o săptămână la alta. Ai idee care a fost secretul?
În 2014 am început să pictez, însă nu eram prea motivată fiindcă nu știam ce să pictez. Apoi am avut o pierdere în familie și am început să pictez imaginile preferate ale fratelui meu decedat, perioadă care m-a ajutat să mă vindec.
Am urcat primul video pe canalul mariamorjane în 2016, cred că era pictura unei păsări. Nu a avut prea multe views. Poate 5 – probabil eu, care mă uitam singură la video. Următoarea lună am urcat o pictură cu o vulpe sau cu un trandafir. Nu pictam foarte des, poate o dată pe lună.  Apoi am uploadat o pictură cu o plajă și alte peisaje, apoi o țestoasă sub apă. Scena de pe plajă a avut multe views, dar și celelalte peisaje.

În august, numărul de abonați a crescut la câteva mii. Îmi amintesc că am fost atât de încântată încât am început să pictez zilnic și să uploadez video-uri. Primeam foarte multe vizualizări și am început să-mi întreb publicul ce să mai pictez. La final de octombrie, ajunsesem la aproximativ 4 mii de subscriberi.
M-a ajutat mult faptul că eram activă pe canal, interacționam destul de mult cu abonații mei. I-am ascultat și am păstrat un ritm consistent la upload-uri. Aveam un obiectiv de a atinge 10 000 de subscriberi până la finalul anului, dar am ajuns la 14 000 pe 31 decembrie. Apoi, anul următor în iulie eram deja la 50 000 de abonați. Am continuat, dar am mers mai ușor cu upload-ul video-urilor, am scăzut de la 7 la cinci pe săptămână fiindcă nu mai făceam față.

Acum, postez un  video pe săptămână, în fiecare sâmbătă. Cu faptul că predau la trei școli online, canalul de YouTube și social media, nu ar mai fi posibil să public clipuri atât de des, așa că mi-am făcut un program care funcționează pentru mine.
Pentru a răspunde la întrebare, care a fost secretul, cred că am fost doar norocoasă. Atunci era totul despre algoritmul YouTube. Un video cu noroc a dus la următorul, YouTube îmi recomanda clipurile și utilizatorilor noi așa că am continuat să cresc. Totul este despre recomandările de pe YouTube. Astăzi, sunt mii de canale similare cu al meu. Când am început, erau doar câteva canale de pictură în acuarelă.

În plus, algoritmul YouTube s-a schimbat și e greu să apari în feed-urile oamenilor dacă nu este recomandat de rețea. Chiar dacă ai foarte mulți abonați. E un ciclu – pentru cei care își construiesc un canal, durează până intri în acel ciclu de vizualizări. E foarte important să fii consistent – într-o zi, unul din clipuri va prinde vizualizări și vei începe să câștigi abonați.
Recomanzi Hahnemuhle the Collection – hârtia de pictură preferată, de ce este atât de specială pentru tine?
Da, este hârtia mea preferată. Am știut mereu că hârtia ieftină, de studiu, te va ține pe loc. Prima mea hârtie de pictură, în 2011, era presată la cald și avea o calitate bună. Apoi, am încercat să fac o economie și am încercat mărci mai ieftine de hârtie pentru pictură. Am înțeles rapid că hârtia este cu adevărat baza picturii în acuarelă.

După câțiva ani de pictură, am început să descopăr mai multe probleme la hârtia de pictură pe care o utilizam. Calitatea varia. Am început să citesc și am descoperit că se folosea inclusiv gelatina de origine animală, ingredient care explica inclusiv mirosul ciudat al unor coli de hârtie. Am ajuns la hârtia Hahnemuhle și nu mi-a venit să cred câte tipuri de hârtie oferea marca. Am primit câteva mostre, le-am testat și apoi am descoperit gama The Collection, nouă în acel moment.
Găsisem o hârtie pentru acuarelă care nu era doar similată altor hârtii, dar mai bună. Calitatea mi-a adus abilitatea de a face lucruri pe care nu le puteam face înainte. Ce e important pentru mine e că această hârtie poate fi folosită pentru straturi și e o hârtie cu același comportament, de fiecare dată. Am înțeles apoi că Hahnemuhle folosește doar materiale pe bază de plante, așa că nu am întâlnit niciun miros ciudat la colile noi.

M-am îndrăgostit de această hârtie din start. Hârtia din The Collection nu e bună doar pentru pictura în straturi ci îți ridică culorile, ceea ce e foarte neobișnuit pentru o hârtie care permite straturi. Picturile mele sunt vibrante și arată culorile adevărate, din pigmenții pe care-i folosesc.
Dacă ai fi la începutul carierei tale, e ceva ce ai schimba?
Probabil să mă stresez mai puțin. La început, luam lucrurile prea personal, dar aveam și un alt job, astfel încât lucram 15 – 16 ore pe zi. Aș vrea să fi știut că trebuia doar să urmez câteva cursuri de acuarelă pentru a-mi da seama că asta era direcția mea.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto: Hahnemuhle
Share

5 Idei creative pentru a decora ghivecele de flori cu hârtie decupată

Plantele sunt o modalitate minunată de a aduce natura și în interiorul casei noastre. Dar de ce să ne mulțumim doar cu ghivecele obișnuite și monotone? Dacă ești în căutarea unei modalități accesibile de a le oferi o notă personală și de a le transforma în adevărate opere de artă, hârtia este alegerea perfectă. Versatilă și foarte ușor de utilizat, hârtia îți permite să creezi modele și forme unice, adăugând un plus de stil și personalitate ghivecelor tale. Mai mult, există atâtea tipuri diferite de hârtie pe care le poți utiliza în astfel de proiecte, încât nu te vei plictisi prea curând experimentând.

Atunci când lucrezi pe suprafețe precum ceramica, metalul sau plasticul, trebuie să te asiguri că folosești materialele potrivite. Pentru un astfel de proiect, noi îți sugerăm hârtia colorată de la Canson. Trebuie să optezi pentru un tip de hârtie îndeajuns de groasă încât să nu se altereze în timp, dar îndeajuns de maleabilă încât să o poți tăia, îndoi și aplica în funcție de preferințe. Mai departe, pentru un plus de precizie și rezistență, noi îți recomandăm un adeziv siliconic cu aplicator de la Craft GSSG.
Am căutat atent și am selectat câteva idei de proiecte și decorațiuni pe care tu să le încerci acasă. Iată care sunt propunerile noastre creative pentru a decora ghivecele de flori cu ajutorul hârtiei.





1. Decorațiuni delicate cu fluturi:
Hârtia poate fi utilizată pentru a crea decorațiuni inedite, sub forma unor fluturi de diverse forme, mărimi și culori. Desenează pe o coală de hârtie conturul aripilor, corpului și antenelor. Acum ești gata să decupezi formele fluturilor din hârtie colorată pe care le-ai trasat anterior. Odată decupate, trebuie doar să le lipești cu multă grijă pe suprafața ghivecelor de flori. Poți opta pentru fluturi în culori vii, îndrăznețe, pentru un efect jucăuș sau pentru nuanțe pastelate, pentru o decorațiune subtilă, dar de efect. Această metodă simplă va aduce o notă de farmec și delicatețe ghivecelor tale.



2. Siluete:
Folosește hârtia decupată pentru a crea siluete care să-ți decoreze ghivecele de flori. De exemplu, poți decupa siluetele unor oameni de animale, astfel încât imaginea creată de tine să spună o poveste. Această tehnică poate fi adaptată și pentru a crea alte forme, cum ar fi obiecte abstracte. Te poți juca, folosind diferite nuanțe și dimensiuni pentru a obține un efect spectaculos. Atunci când compui imagini utilizând doar siluete, provocarea constă în redarea unor idei sau emoții folosind puține detalii. Noi te încurajăm să fii creativ și să compui propria poveste, spusă printr-un joc de culori și forme.

3. Mozaicuri creative:
Transformă-ți ghivecele obișnuite în opere de artă în miniatură, prin adăugarea unui mozaic de hârtie colorată decupată. Primul pas este să decizi care este modelul pe care vrei să îl realizezi. Mai apoi, selectează culorile pe care vrei să le folosești în proiectul tău. Poți decupa bucăți de de hârtie de diferite dimensiuni, sub diverse forme și culori. Îți rămâne să lipești bucățelele de hârtie pe ghiveci, creând un model sau un design - fie o imagine prestabilită, fie un design abstract, spontan. Mozaicul va adăuga un plus de textură și culoare ghivecelor tale și va atrage cu siguranță privirile tuturor musafirilor - și mai ales pe a ta, atunci când treci pe lângă noua ta plantă decorată.




4. Decorațiuni florale tridimensionale:
Dacă te simți extra, e momentul să oferi un plus de viață ghivecelor tale. Cum altcumva, dacă nu cu ajutorul unor flori tridimensionale, realizate din hârtie decupată. Decupează petalele și frunzele individuale și asamblează-le pentru a crea flori din hârtie. Poți alege să realizezi flori precum trandafiri, margarete sau floarea-soarelui. Dacă te simți îndrăzneț, poți opta pentru flori cu modele și forme atipice, precum lavanda, gura-leului sau floarea-de-colț. Asamblează petalele pe rând, lipindu-le în centru pentru a crea o floare din hârtie cât mai realistă. Apoi, lipește florile pe suprafața ghiveciului sau atașează-le pe sârme subțiri și înfige-le în pământul din ghiveci pentru a crea un aranjament floral inedit. Noi îți recomandăm sârma floristică Meyco, întrucât este creată special pentru aranjamente florale.

5. Cuvinte și mesaje inspiraționale:
Utilizează hârtia pentru a adăuga cuvinte, citate și mesaje inspiraționale ghivecelor tale. Decupează literele și cuvintele din hârtie colorată și lipește-le pe suprafața ghiveciului, formând un citat sau un mesaj. Sfatul nostru este să optezi pentru un vers dintr-o melodie care îți place sau pentru un mesaj motivațional, care să te înveselească în zilele mai puțin „roz”. Dă frâu liber imaginației și oferă personalitate plantelor tale - amprenta ta se va resimți în fiecare detaliu, de la formă, culoare și mărime, până la fontul ales.




Hârtia decupată este un material versatil și accesibil, care îți permite să oferi un plus de stil, personalitate și originalitate ghivecelor plantelor tale. De la decorațiuni delicate și subtile, precum siluete și fluturi, până la mozaicuri abstracte, flori tridimensionale și citate, există o mulțime de idei creative pe care le poți încerca. Prin adăugarea acestor elemente decorative, poți transforma ghivecele obișnuite în adevărate opere de artă - fără prea mult efort și cu o investiție minimă. Dă-ți timp să explorezi noi idei, tehnici și abordări artistice, și nu ezita să dai frâu liber creativității. Experimentează și nu-ți fie frică de erori - din ele înveți și ele te ajută să îți perfecționezi tehnicile. Spor la decupat!

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!