Lut si pasta de modelaj

Lut si pasta de modelaj

Variante pentru lut de modelat sau pasta de modelaj


Pe ProfiArt ai cateva variante de lut pentru modelat de la furnizori precum Pebeo, care iti pune la dispozitie un lut de modelat cu uscare la aer sau lut de modelare cu uscare la cuptor. Mai gasesti in oferta noastra si plastilina pentru sculptura, ipsos usor sau ipsos dur, pudra ceramica - potrivite pentru proiectele artistice sau de craft pe care le-ai putea planui.


Pasta polimerica - fimo


In categoria de pasta de modelaj de pe ProfiArt mai gasesti si numeroase tipuri de pasta polimerica fimo. Acest tip de pasta poate fi foarte usor manevrata (unele variante, cum ar fi Fimo Soft sunt extrem de moi, mai ales daca le amesteci timp de cateva minute) si este folosita de artisti din intreaga lume pentru a realiza decoratiuni handmade din fimo - de la cani decorate cu fimo pana la martisoare din fimo sau decoratiuni pentru Craciun din Fimo pana la bijuterii si brose din Fimo. E indicat sa folosesti instrumentele dedicate lucrului cu pasta polimerica, un exemplu ar fi rollerul din acrilic pentru pasta fimo, care nu va lasa nicio amprenta sau textura pe foaia de fimo.
Specificul unui obiect realizat din pasta polimerica fimo este faptul ca acesta trebuie copt in cuptor timp de cateva minute, la temperatura specificata pe eticheta tipului de Fimo ales. Dupa acest pas, o data cu racirea, obiectul handmade din fimo se va intari si va putea fi utilizat pentru scopul sau - bijuterie, decoratiune pe cana, martisor, etc.


Articole
Share

Tutorial pasta polimerica - cani decorate cu fimo

Cum lucrezi cu fimo? Ce unelte pentru fimo trebuie să ai la îndemână atunci când începi să lucrezi la un proiect handmade cu pastă polimerică? Cum să realizezi modele decorative, pentru a le aplica pe o cană? Află din acest articol pașii de lucru, instrumentele necesare și ce pastă fimo să folosești pentru a obține o cană decorată cu fimo dar și pentru cadouri handmade fimo, mărțișoare din pastă fimo sau broșe din fimo.
Materiale necesare pentru căni decorate cu fimo sau pastă polimerică
Fimo, pasta fimo sau pasta polimerică este o argilă cu polimer, care se modelează foarte ușor manual (are o textură similară plastilinei) și apoi se coace în cuptor (30 de minute la 110 grade Celsius). După acest pas, pasta fimo se întărește în forma în care a fost modelată și coaptă. Astfel, poți obține bijuterii din fimo, mărțișoare pasta fimo, broșe fimo sau orice alt tip de decorațiune handmade dorești.

Deși fimo este relativ ușor de utilizat ca principiu, pentru a obține textură pe suprafața fimo, pentru a te asigura că lipirea decorațiunii din fimo pe suprafața cănii se face într-un mod care să crească durata de viață a cănii tale, există câteva detalii pe care le vei rafina o dată ce capeți experiență la lucrul cu fimo.
Iată mai jos materialele pe care e bine să le ai la îndemână dacă vrei să faci căni decorate cu fimo:

Fimo în culorile preferate și fimo alb (vei putea să creezi amestecuri de fimo) – pentru cănile din acest tutorial s-a folosit fimo soft 
Cana de sticlă – suficient de mare încât să poți crea un model decorativ din pastă fimo
Roller de întins fimo – cu această unealtă din acrilic vei putea întinde stratul de fimo astfel încât suprafața să rămână perfect netedă
Set de ebosoare
Planșetă de plastic transparentă (lucioasă)
Instrumente de embosat
Cutter
Foi texturate 
Folie de plastic simplă (poți utiliza și folie de plastic alimentară)
Instrumente de decupat (set forme pentru pasta de modelaj) 
Fimo lichid – pentru a lipi piesele modelate din fimo de cană 
Lac pentru fimo
Set ace pentru fimo
Mănuși chirurgicale

Fimo soft este o pastă polimerică foarte flexibilă, moale și ușor de manevrat. Este unul din cele mai populare tipuri de pastă fimo fiindcă are o flexibilitate crescută și se amestecă perfect cu alte paste din gama fimo.
Descoperă toate tipurile de fimo aici și citește și articolul despre pasta polimerică, din care vei afla mai multe despre ce este și cum se folosește fimo.
Căni decorate cu fimo – idei de cadouri handmade inedite

O cană decorată cu fimo poate fi un cadou handmade de efect, mai ales dacă ai răbdare la lucru și realizezi modele cât mai complexe.
O dată uscat și dat cu lac, fimo poate fi spălat chiar și la mașina de spălat vase, nu necesită un tratament special din acest punct de vedere. 
Pe lângă căni decorate cu fimo, mai poți lucra și broșe din fimo sau mărțișoare din fimo, atâta timp cât dedici un timp pentru a experimenta diferite forme și modele și te ocupi de a învăța cum să manevrezi instrumentele și accesoriile care îți sunt necesare.
Pașii de lucru pentru căni decorate cu fimo sau pentru mărțișoare pastă fimo

Înainte de orice, asigură-te că ai toate instrumentele la îndemână, inclusiv mănușile. Pasta fimo este destul de sensibilă la amprente și pentru a obține suprafețe cât mai fine ale obiectului modelat, e bine să ai mereu mănuși atunci când modelezi.
Un alt pas important este să degresezi foarte bine cana pe care vei lucra – dacă sari acest pas, e posibil ca fimo să nu se lipească bine de suprafața de sticlă și riști ca modelul tău de cană decorată cu fimo să nu fie foarte rezistent în timp.
Iată care sunt pașii de lucru pentru cana decorată cu fimo – macarons și flori, realizată de Laura, consultant în tehnici de arts & crafts.
Primul pas pe care Laura l-a făcut în acest proiect a fost să amestece fimo alb cu un violet din gama Fimo Soft, în proporție de 2 părți alb la o parte violet. A obținut astfel o nuanță intensă, perfectă pentru macarons. La fel, a realizat amestecul albastru deschis – din două părți alb și o parte albastru mai închis.
Amestecul a fost realizat manual, timp de câteva minute, până când cele două nuanțe de fimo s-au omogenizat perfect. Pe măsură ce modelezi și amesteci cu mâinile pasta fimo, aceasta se înmoaie iar culorile se întrepătrund – timpul dedicat acestei perioade trebuie să fie de câteva minute, altfel culoarea pastei va rămâne cu un efect marmorat.
Următorul pas a fost modelarea propriu zisă – Laura a întins o foaie mai groasă de fimo, pe care a decupat-o în formă de macaroon cu ajutorul unei forme rotunde de tăiat.  Un mic detaliu – pentru a obține marginile rotunjite ale macaroon-ului, e indicat să folosești folia de plastic, pe care să o așezi peste stratul de fimo și apoi să folosești forma de tăiat.
Apoi, așază un strat de fimo alb între straturile colorate de fimo. Pentru o îmbinare cât mai bună și o durabilitate crescută, poți utiliza între straturi și fimo lichid – o dată uscat, acesta va deveni transparent și nu va fi vizibil. În plus, pentru a crește aderența straturilor, poți crea o textură pe suprafețele care vor fi astfel lipite (cu fimo lichid) cu ajutorul unui ac.
Pentru a crea suprafața texturată a macarons, poți utiliza un ac special pentru fimo.
Taie cele două macarons în jumătăți și lipește-le de cană. E important ca aceasta să fie foarte bine degresată, altfel e posibil ca fimo să se desprindă în timp. Pentru un plus de siguranță, între suprafața de sticlă și macarons, aplică fimo lichid – acesta va avea o aderență mai bună și va funcționa ca un adeziv între cele două suprafețe pe care le lipești. Apăsarea elementelor nu se face direct cu degetul în această etapă (s-ar putea deforma) ci cu grijă, folosind un băț de embosat (vârful rotund îți va permite să aplici presiune fără să deformezi suprafața elementului pe care l-ai modelat).
Următoarea etapă este să modelezi florile și frunzele, dintr-un strat mai subțire de fimo. Decupează fiecare formă de petală și frunză și adaugă textură folosind instrumentele pentru modelaj. Lipirea acestor elemente decorative se face în același mod, utilizând fimo lichid.
Cana ta decorată cu fimo este aproape gata! Încălzește cuptorul electric la 110 grade și bagă cana cu macarons în cuptor, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă la cuptor timp de 25-30 de minute. Atunci când vei scoate tava cu obiectele tale din fimo, e important să știi că acestea nu vor fi tari. După polimerizare, obiectele modelate din fimo se vor întări pe măsură ce se răcesc.
La final, aplică un strat de lac protector pentru fimo – astfel te asiguri că decorațiunile macarons de pe cană vor avea o rezistență crescută.

În cazul modelului de cană decorată cu fimo în formă de personaj feminin – pașii sunt aceiași ca mai sus, excepție făcând grosimea straturilor lucrate și a faptului că în acest caz poți folosi foaia texturată, înainte de a aplica elementele vestimentare ale personajului – cu o ușoară apăsare a rollerului, textura dantelată a foii speciale se va imprima în fimo. În rest, detaliile decorative – firele de păr, funda sau dantela trebuie realizate cu atenție și cu o cât mai mare finețe la lucru.
Coacerea se face în același mod, iar aplicarea stratului de vernis e indicat să se realizeze după ce elementele decorative din fimo s-au răcit și întărit.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!