Desen in creion - cele mai bune exercitii pentru incepatori, in functie de tipul subiectului
Doodling
Acest termen se traduce prin a mâzgăli, iar vestea cea mai bună este că oricine poate să se joace cu creionul pe hârtie, desenând diferite forme. Este un exercițiu excelent pentru începători, care te ajută să îți formezi mâna și să îți definești stilul. Pentru doodling, nu ai nevoie de altceva decât de o foaie de hârtie și niște creioane pentru desen.
Așadar, echipează-te cu cele necesare și începe să desenezi orice lucru îți trece prin minte. Nici măcar nu este nevoie să te concentrezi pe trasarea unor linii drepte. Doodle-urile pot fi realizate în orice formă și culoare.
Chiar dacă este extrem de simplă, această activitate are un efect neașteptat asupra aptitudinilor tale artistice, ajutându-te sa îți îmbunătățește felul în care vizualizezi și procesezi ideile, chiar și atunci când nu încerci acest lucru. Experimentează cu diferite materiale și unelte pentru desen. Poți, de asemenea, să-ți mobilizezi prietenii sau colegii de muncă, pentru a lucra împreună la un colaj doodle, folosind atât creioane, cât și alte obiecte, precum stickere sau notițe adezive în diferite culori.
Noodling
Dacă ai descoperit că îți place foarte mult să mâzgălești, iată că poți încerca și noodling, o activitate strâns legată de doodling. Noodling-ul înseamnă decorarea desenelor pe care le-ai obținut prin mâzgăleala, într-un mod controlat și atent. Prin noodling, poți transforma orice doodle în ceva interesant, care poate stârni cu ușurință admirația privitorilor.
De exemplu, poți decora un doodle trasând câteva linii drepte, paralele, la distanțe egale una de cealaltă, care formează diferite unghiuri etc. Liniile paralele trasate către marginea doodle-ului vor crea forme concentrice, ce se vor micșora progresiv pe hârtie.
O altă idee este desenarea bulinelor, care pot fi integrate în doodle în rânduri drepte sau urmărind alte șabloane. Spațiul dintre fiecare două buline poate fi același, ori poate varia de la pereche la pereche.
Prin folosirea unui creion negru, cu mină moale, formele deja desenate pot căpăta diverse umbre, desenul devenind astfel mai dinamic, mai structurat și mai complex.
Așa cum am menționat și la începutul paragrafului, activitatea de noodling este diferită de doodling, însă cele două au o strânsa legătură. Doodling-ul înseamnă desen liber, lejer, spontan și fragmentat. Noodling-ul, în schimb, este decorarea controlată a unui doodle, un proces care necesită multă atenție, răbdare, mișcări repetitive și mecanice.
Entopic graphomania
Acest exercițiu se bazează pe un joc suprarealist. Vei avea nevoie de o pagină dintr-un ziar vechi, dintr-o carte pe care nu o mai folosești, dintr-o revista pe care ai citit-o deja etc. Desenează puncte sau alte semne peste anumite cuvinte, semne sau litere care se repetă pe acea pagină - ai libertatea de a alege cuvintele, literele sau semnele pe care vrei să le marchezi. Conectează apoi punctele prin linii curbe, în zigzag sau drepte, pentru a obține o formă. Acest exercițiu va dezvălui forme ascunse într-un spațiu inedit, îți va arăta cum alegerile pe care le faci pot duce la crearea diferitelor desene și te vor ajuta să îți dezvolți imaginația.
Mâna non-dominantă
După ce realizezi primele tale desene, există posibilitatea să te simți blocat sau lipsit de inspirație. În acest caz, este momentul să reinventezi modul în care desenezi. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin folosirea mâinii non-dominante. Asta înseamnă că, dacă ești dreptaci, vei desena cu mâna stângă, iar dacă ești stângaci, cu mâna dreapta. La început, poate să ți se pară ciudat acest experiment, însă după câteva zile, când te vei întoarce la folosirea mâinii dominante, vei observa că vei desena mult mai ușor, vei avea mai multe idei, iar mișcările creionului vor fi mai libere.
Forme abstracte
Acesta este, probabil, cel mai ușor exercițiu pentru începători. Pregătește un bloc de desen sau un caiet de schițe și lasă creionul să se miște liber pe hârtie, în orice direcție îl ghidează imaginația ta. Singura regulă este de a te întoarce de unde ai pornit, obținând astfel o formă abstractă.
O temă pe zi
Alege în fiecare zi o tema diferită și realizează desene fără a te abate de la aceasta. Poți varia abordarea propusă prin alegerea unui animal, obiect, culori, mărimi, a unor lucruri care te fac să zâmbești sau a unor obiecte a căror denumire începe cu aceeași litera.
O altă soluție este să corelezi anumite teme: de exemplu, de la verbul a mișca, începe să desenezi lucruri ce te mișcă atât emoțional, cum ar fi chipul unui membru al familiei, cât fi fizic, precum mijloacele de transport. Cu cât vei fi mai creativ, cu atât îți vei exersa mai eficient skill-urile de înțelegere și executare a conceptelor, dar și abilitățile de desen.
Mulțimi de cuvinte
Gândește-te la 8 adjective, 8 substantive și 8 verbe. Scrie fiecare cuvânt pe câte un bilețel de hârtie și împarte bilețelele în trei mulțimi: adjective, substantive și verbe. Amestecă separat bilețelele din fiecare categorie și extrage câte unul din fiecare mulțime, obținând astfel un adjectiv, un verb și un substantiv care vor forma o frază neobișnuită, precum fascinantul copac zâmbește. Desenează frază respectivă.
Chiar dacă lucrarea rezultată nu va deveni o operă de artă consacrată, acest proces te va ajuta să ai mai multă încredere în imaginația ta și să te obișnuiești cu schițarea diferitelor subiecte inedite.
Cu ajutorul acestor exerciții, îți va fi ușor sa-ți îmbunătățești tehnica desenului în creion, sa-ți folosești creativitatea și sa fii mai organizat în ceea ce privește această activitate.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!