Culori tempera si guase

Culori tempera si culori guase


Tempera este un tip de culoare cu uscare rapida, fabricata din amestecul pigmentilor cu un liant pe baza de apa (de obicei, acest liant este galbenusul de ou).
Picturile realizate cu tempera sunt foarte rezistente in timp (se mai pastreaza inca decoratiuni de pe sarcofagele Egiptului antic, sau picturi din secolul I). Culorile de tempera pe baza de ou au fost preferate de artisti pana prin secolul XVI, cand au fost treptat inlocuite de culorile de ulei.
Spre deosebire de procesul traditional de fabricare al culorilor tempera (amestecul pigmentilor cu galbenusul de ou), astazi gasim tempera comercializata in tuburi, ce contine o cantitate mica de ulei, pentru a creste timpul de pastrare in aceste tuburi.


Guasele sunt "inrudite" cu acuarelele, in sensul ca sunt tot culori pe baza de apa, diferenta fiind data de opacitatea mare a acestora. Culorile guase sunt fabricate din pigment, apa si liant (de regula guma arabica sau dextrina).
La fel ca si culorile de acuarela, si guasele pot fi re-udate, iar de la culorile acrilice si cele de ulei imprumuta caracteristici precum opacitatea si formarea unui strat elastic pe suportul de pictura.
O variatie relativ noua a guasei traditionale o reprezinta guasa acrilica. Liantul clasic din procesul de fabricare este inlocuit cu unul acrilic. Diferenta consta in faptul ca guasa acrilica, desi va fi solubila in apa, dupa uscare va deveni insolubila.