Activitati pentru copii: idei de activitati care stimuleaza creativitatea
Dacă ești părinte și ești în căutarea unor idei de activități pentru copii care să fie educative – să dezvolte creativitatea, memoria, inteligența și imaginația, e bine să știi că activitățile arts & crafts sunt cele care au cele mai multe beneficii pentru un copil. Iată un articol cu cele mai bune activități de interior pentru copii, activități practice pentru copii și principii din jocurile Montessori și sistemul Waldorf, jocuri senzoriale pe care le poți face acasă, dar și recomandări pentru cele mai bune materiale pe care le poți folosi – acuarele pentru copii, fetru, hârtie și carton colorat, culori pentru pictura cu degetele și kituri pentru dezvoltarea creativității copilului tău.
Cum alegi cea mai bună activitate pentru copilul tău?
Cea mai bună metodă de a alege acele activități pentru copii care sunt potrivite copilului tău este să-l observi cu atenție la joacă și în timpul liber, să identifici acele acțiuni sau subiecte care îi trezesc interesul mai mult timp. Apoi, îi poți propune subiecte de activități practice pentru copii și poți chiar dezvolta împreună cu el proiecte creative – implicându-l în decizia asupra activităților viitoare, va putea participa și la planificarea acestora, dezvoltându-și astfel și capacitatea de organizare.
Activitati creative pentru copii de până în 3 ani
În această perioadă, obiectivul unui joc educativ pentru copii ar trebui să fie referitor la dezvoltarea funcțiilor motorii, să antreneze coordonarea mână ochi. Te mai poți concentra pe recunoașterea culorilor dar și pe orice exercițiu sau activitate practică pentru copii care are ca obiectiv îmbunătățirea recunoașterii, a orientării și a coordonării.
Jocurile senzoriale sunt idei perfecte de activități practice pentru copiii până în trei ani, fiindcă acest tip de joc le va stimula simțurile, explorarea senzorială fiind chiar un principiu prezent foarte des în jocurile Montessori. Obiectele care pot fi potrivite pentru un joc senzorial e bine să aibă diferite texturi, culori și dimensiuni, pentru a putea fi studiate și manevrate de copilul tău cu atenție, în cadrul acestui tip de activitate creativă. În primele
O altă idee de activitate practică pentru un copil de această vârstă este o carte senzorială. Pentru a confecționa o astfel de carte senzorială ai nevoie de fetru, adeziv pentru fetru și în funcție de ideile pe care vrei să le pui în pagină – de accesorii cum ar fi nasturi, arici, fermoare, ciucuri colorați sau alte accesorii colorate și frumoase. Poți găsi toate accesoriile din spuma autoadezivă aici.
O carte senzorială este de obicei interactivă în sensul în care cel mic poate să manevreze sau să atingă diferite elemente din carte, pentru un proces de învățare cât mai bun.
Idei de activități creative pentru copii de 3 – 5 ani
Ideile pentru activități practice pentru copiii de 3-5 ani ar trebui să includă exerciții de memorie și de logică, ei deja reușind în această perioadă să facă diferența între forme cubice vs. sferice sau între culorile calde și reci. Mai mult, este o perioadă în care copilul tău poate începe să asimileze informații și noțiuni de cultură generală, deci activitățile creative pot să pună accent și pe diverse informații despre lumea înconjurătoare. Mai mult, este o perioadă în care se poate exersa și motricitatea fină și capacitatea de sortare, prin diferite activități craft sau prin idei de lucru manual pentru copii.
Culori pentru pictura cu degetele
Alege o vopsea pentru pictura cu degetele pentru o activitate creativă pentru copilul tău – vezi setul de guașe Tvetik, setul de pictura cu degetele Norris Club dar și setul de 6 culori pictură cu degetele de la Faber.
Dacă vrei un set care să conțină mai multe instrumente, descoperă Kitul de pictură pentru copii de la Pebeo, care conține guașe clasice și perlate, ștample din burete, un șablon, 105 stickere, suprafețe pentru pictat dar și sorțuri și rollere din burete.
Nu uita să ai la îndemână și o folie de protecție pentru masă sau un șorț de pictură, pentru ca totul să fie mult mai ușor de curățat după ce sesiunea de pictură s-a terminat.
Dacă vrei să păstrezi ca amintire operele de artă ale copilului tău, tot ce ține de pictura cu degetele, poți folosi o hârtie mai groasă (cea subțire se va ondula la întâlnirea cu vopseaua) dintr-un bloc cu hârtie pentru pictură și apoi să înrămezi și să expui în camera copilului cele mai noi picturi cu degetele!
Activități practice pentru copii – dezvoltarea motricității fine
Câteva idei pentru dezvoltarea motricității fine pot fi:
potrivirea unor mărgele (dimensiuni diferite) pe un șnur;
realizarea unor ștampile pe hârtie (poți folosi tot guașe potrivite pentru pictura cu degetele și câteva ștampile cu model interesant, cum ar fi setul de ștampile cu litere sau setul de ștampile cu animale;
modelarea plastilinei – ai la dispoziție chiar un tip de plastilină 100% naturală și organică, pe care copilul tău o poate folosi pentru a-ți dezvolta motricitatea fină prin acțiuni de frământare, rulare sau modelare a diverselor forme;
utilizarea creioanelor colorate;
introducerea unor elemente cu forme diferite în recipiente diferite (sticluțe mai mici sau mai mari găsești aici);
sortarea literelor sau a altor obiecte (ex. pom pom-uri) pe culori – descoperă aici un set de 78 de litere din fetru sau un set de pom-pom-uri cu glitter;
prinderea unor forme de hârtie cu cleștișori similari celor de rufe; iata aici un set de carlige din lemn natur. https://www.profiart.ro/set-50-carlige-lemn-natur-3034.html
folosirea pensulei și a acuarelelor pentru copii;
Activități creative pentru copii de 5-7 ani și pentru copiii mai mari
La această vârstă, deja multe din activitățile creative preferate ale copilului tău pot fi susținute mai mult timp (nu se va plictisi atât de rapid ca la o vârstă mai fragedă), pictura poate fi la ordinea zilei – dacă e printre activitățile creative preferate ale celui mic.
Pe de altă parte, poate fi greu să ții pasul cu nivelul ridicat de energie, așa că e bine să ai la îndemână mereu idei de activități practice pentru copii de 6-7 ani. Iată o listă de idei de activități care stimulează creativitatea, la care poți lucra alături de copilul tău:
lucrează la perle din hârtie reciclată – iată aici un kit care te poate inspira;
colorați împreună – un set de creioane sau carioci colorate poate fi o idee bună;
faceți decorațiuni de sezon – aici ingredientele principale ar fi cartonul colorat, pasla sau fetru, markere cu culori opace, și orice alte elemente decorative;
pictați litere de mucava pentru camera copilului – aici puteți fie să folosiți culori pentru pouring, pentru un efect interesant, fie să le pictați cu acrilice sau guașe pentru copii;
decorați măști din papier mache cu acrilice și accesorii (elemente decorative);
realizați colaje tematice – elemente decupate din hârtie colorată, dar și desene proprii sau decupaje din reviste pot fi materiale foarte bune pentru colaje tematice (fie de sezon fie cu o anumită temă, în care copilul e încurajat să găsească soluții proprii și să fie liber să facă asocieri creative) – pentru colaje, poți alege un liant acrilic cum e Bindex, care își va păstra transparența după uscare. Pentru acest tip de proiect mai poți folosi și materiale din categoria scrapbooking cum ar fi panglici dantelate din catifea autoadezivă sau benzi adezive cu diverse modele;
creați țesături colorate – cu ajutorul acestui cadru de țesut vei putea organiza o activitate practică și creativă pentru copilul tău;
Nu uita - o idee care îl va încuraja pe cel mic este să îi expui lucrările în cameră - astfel, veți lucra împreună și la decorațiuni camera copilului, pe care să le schimbați în funcție de lucrările noi pe care le faceți sau în funcție de sezon.
Pe măsură ce copilul tău crește și se poate descurca și cu sarcini și jocuri mai complexe, iată ce mai poți încerca, alte idei de activități creative pentru copiii de 7 ani sau mai mult:
brodați un unicorn – descoperă aici un kit de broderie care conține 1 cadru din lemn, pânză tipărită, ac și ațe pentru broderie dar și paiete.
turnați împreună săpun în formă de dinozaur – kitul pentru săpun dino conține săpunuri și matrițe pentru a face săpunuri tematice (această activitate nu se poate realiza fără un adult care să fie prezent);
decorați haine - folosind markerele pentru materiale textile, e destul de simplu să aplici culoarea pentru textilă. Mai mult, poți folosi și un șablon decorativ pentru a putea crea modele cât mai de efect.
Nu uita că ne poți vizita într-unul din cele șase magazine ProfiArt din București pentru a te inspira cu cele mai bune idei de proiecte creative pe care le poți face alături de copilul tău!
De ce e important ca cel mic să își dezvolte creativitatea prin activități practice?
Din punct de vedere psihoologic, imaginația și creativitatea sunt mijloace personale foarte valoroase, care, o dată dezvoltate la un copil, îi garantează o multitudine de șanse de dezvoltare. Creativitatea are legătură și cu atenția, cu înțelegerea, cu memoria și cu punerea în mișcare a multor calități personale.
Deși există uneori prejudecata conform căreia creativitatea ar fi o trăsătură înnăscută, acest lucru este departe de adevăr, mai ales în cazul copiilor. Creativitatea poate fi dezvoltată, este educabilă – cu mult mai ușor la un copil decât la un adult și orice persoană este creativă. Creativitatea nu înseamnă neapărat un simț artistic (deși de multe ori oamenii creativi au și personalități artistice) ci înseamnă o capacitate de a găsi soluții inedite la probleme, de a analiza situațiile într-un fel nou și are și o legătură foarte importantă cu comunicarea – capacitatea de a exprima propriile idei este esențială în dezvoltarea psihologică a unui copil.
Principii prezente în jocuri Montessori
Iată pe scurt principiile prezente în jocurile Montessori, pe care le poți utiliza pentru a inventa jocuri noi alături de copilul tău dar și pentru a te asigura că atmosfera din cadrul activităților creative ale celui mic este total în beneficiul copilului tău. Jocurile Montessori, devenite populare datorită principiilor creative și obiectivelor lor de a dezvolta independența și naturalețea unui copil, implică:
Controlul erorii – în toate jocurile și exercițiile din sistemul Montessori, este evitat controlul asupra copilului – adultul prezent intervine foarte puțin, copilul fiind încurajat să își descopere și să îndrepte propriile erori. Astfel, încrederea este obținută prin experiență individuală, prin independență și se evită dezvoltarea obedienței față de adult.
Practică, practică, practică – întreg sistemul Montessori are la bază ideea de concepte abstracte care derivă din activități practice pentru copii și exerciții (jocurile Montessori) foarte des bazate pe experiența senzorială.
Ritm propriu – antrenarea imaginației și a pasiunilor trebuie făcută având mare grijă la ritmul propriu copilului – astfel, se urmează o logica naturală, firească a învățării și copilul nu ajunge să simtă presiune din exterior.
Concentrarea pe abilitate – orice abilitate, cum ar fi comunicarea sau capacitatatea de expresie creativă, poate fi descompusă în elemente componente. De aici poți porni pentru a gândi activitățile practice pentru copii sau activitățile creative pentru copii, având în vedere că orice se învață și că orice poate fi învățat trebuie să urmeze niște etape pentru ca informația practică și abstractă să poată fi asimilată foarte bine.
Principii din educația Waldorf pe care le poți avea în vedere pentru activitățile practice ale copilului tău
Pe lângă sistemul Montessori, un alt curent de pedagogie din care te poți inspira pentru a structura un program de activități care stimulează creativitatea este pedagogia Waldorf. Iată, pe scurt, ce principii poți avea în vedere atunci când petreci timp cu copilul tău și planifici activitățile practice:
Fiecare copil are nevoi individuale - acestea sunt cheia dezvoltării sale sănătoase – asta înseamnă că a fi atent pentru a identifica acel tip de creativitate pe care copilul tău îl manifestă, efortul de a înțelege temele și subiectele de care e atras în mod natural sunt acțiuni esențiale în educație.
Poveștile sunt baza – în pedagogia Waldorf, povestea este în centru – fie că îi citești copilului povești și basme, fie că inventați împreună povești și întâmplări prin care trece un personaj imaginar sau chiar o jucărie sau organizați scurte piese de teatru – povestea are marele avantaj că dezvoltă imaginația, vocabularul și înțelegerea lumii și a mediului din jur.
Aproape de natură – conectarea cu natura înseamnă atenție față de lumea din jur. Fie că lucrezi decorațiuni de sezon, că mergeți la cules de frunze sau admirați florile și gâzele din parc, atenția asupra fenomenelor naturii îi va dezvola celui mic o înțelegere complexă asupra lumii.
Joaca e totul – în educația Waldorf, principiul este că jucăriile simple aprind creativitatea. În multe jocuri și exerciții de tip Waldorf, obiectele capătă mai multe roluri și se pornește de la o simplitate extremă a acestora – ghinde, pietre, carton, lemn, bețe și ramuri, cârpe colorate sau fire de ață sunt tot atâtea obiecte care pot fi asamblate și pot fi un pretext creativ excelent.
Timp pentru artă – în acest sistem de educație, activitatea creativă sau artistică nu trebuie să lipsească. Mai mult, conform creatorului acestui sistem de educație alternativ, jucăriile simple și puține îi ajută pe copii să își dezvolte o mai mare creativitate iar spațiile foarte bine organizate sunt și ele de dorit, ca parte din rutina și disciplina din programul unui copil.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Cum alegi cea mai bună activitate pentru copilul tău?
Cea mai bună metodă de a alege acele activități pentru copii care sunt potrivite copilului tău este să-l observi cu atenție la joacă și în timpul liber, să identifici acele acțiuni sau subiecte care îi trezesc interesul mai mult timp. Apoi, îi poți propune subiecte de activități practice pentru copii și poți chiar dezvolta împreună cu el proiecte creative – implicându-l în decizia asupra activităților viitoare, va putea participa și la planificarea acestora, dezvoltându-și astfel și capacitatea de organizare.
Activitati creative pentru copii de până în 3 ani
În această perioadă, obiectivul unui joc educativ pentru copii ar trebui să fie referitor la dezvoltarea funcțiilor motorii, să antreneze coordonarea mână ochi. Te mai poți concentra pe recunoașterea culorilor dar și pe orice exercițiu sau activitate practică pentru copii care are ca obiectiv îmbunătățirea recunoașterii, a orientării și a coordonării.
Jocurile senzoriale sunt idei perfecte de activități practice pentru copiii până în trei ani, fiindcă acest tip de joc le va stimula simțurile, explorarea senzorială fiind chiar un principiu prezent foarte des în jocurile Montessori. Obiectele care pot fi potrivite pentru un joc senzorial e bine să aibă diferite texturi, culori și dimensiuni, pentru a putea fi studiate și manevrate de copilul tău cu atenție, în cadrul acestui tip de activitate creativă. În primele
O altă idee de activitate practică pentru un copil de această vârstă este o carte senzorială. Pentru a confecționa o astfel de carte senzorială ai nevoie de fetru, adeziv pentru fetru și în funcție de ideile pe care vrei să le pui în pagină – de accesorii cum ar fi nasturi, arici, fermoare, ciucuri colorați sau alte accesorii colorate și frumoase. Poți găsi toate accesoriile din spuma autoadezivă aici.
O carte senzorială este de obicei interactivă în sensul în care cel mic poate să manevreze sau să atingă diferite elemente din carte, pentru un proces de învățare cât mai bun.
Idei de activități creative pentru copii de 3 – 5 ani
Ideile pentru activități practice pentru copiii de 3-5 ani ar trebui să includă exerciții de memorie și de logică, ei deja reușind în această perioadă să facă diferența între forme cubice vs. sferice sau între culorile calde și reci. Mai mult, este o perioadă în care copilul tău poate începe să asimileze informații și noțiuni de cultură generală, deci activitățile creative pot să pună accent și pe diverse informații despre lumea înconjurătoare. Mai mult, este o perioadă în care se poate exersa și motricitatea fină și capacitatea de sortare, prin diferite activități craft sau prin idei de lucru manual pentru copii.
Culori pentru pictura cu degetele
Alege o vopsea pentru pictura cu degetele pentru o activitate creativă pentru copilul tău – vezi setul de guașe Tvetik, setul de pictura cu degetele Norris Club dar și setul de 6 culori pictură cu degetele de la Faber.
Dacă vrei un set care să conțină mai multe instrumente, descoperă Kitul de pictură pentru copii de la Pebeo, care conține guașe clasice și perlate, ștample din burete, un șablon, 105 stickere, suprafețe pentru pictat dar și sorțuri și rollere din burete.
Nu uita să ai la îndemână și o folie de protecție pentru masă sau un șorț de pictură, pentru ca totul să fie mult mai ușor de curățat după ce sesiunea de pictură s-a terminat.
Dacă vrei să păstrezi ca amintire operele de artă ale copilului tău, tot ce ține de pictura cu degetele, poți folosi o hârtie mai groasă (cea subțire se va ondula la întâlnirea cu vopseaua) dintr-un bloc cu hârtie pentru pictură și apoi să înrămezi și să expui în camera copilului cele mai noi picturi cu degetele!
Activități practice pentru copii – dezvoltarea motricității fine
Câteva idei pentru dezvoltarea motricității fine pot fi:
potrivirea unor mărgele (dimensiuni diferite) pe un șnur;
realizarea unor ștampile pe hârtie (poți folosi tot guașe potrivite pentru pictura cu degetele și câteva ștampile cu model interesant, cum ar fi setul de ștampile cu litere sau setul de ștampile cu animale;
modelarea plastilinei – ai la dispoziție chiar un tip de plastilină 100% naturală și organică, pe care copilul tău o poate folosi pentru a-ți dezvolta motricitatea fină prin acțiuni de frământare, rulare sau modelare a diverselor forme;
utilizarea creioanelor colorate;
introducerea unor elemente cu forme diferite în recipiente diferite (sticluțe mai mici sau mai mari găsești aici);
sortarea literelor sau a altor obiecte (ex. pom pom-uri) pe culori – descoperă aici un set de 78 de litere din fetru sau un set de pom-pom-uri cu glitter;
prinderea unor forme de hârtie cu cleștișori similari celor de rufe; iata aici un set de carlige din lemn natur. https://www.profiart.ro/set-50-carlige-lemn-natur-3034.html
folosirea pensulei și a acuarelelor pentru copii;
Activități creative pentru copii de 5-7 ani și pentru copiii mai mari
La această vârstă, deja multe din activitățile creative preferate ale copilului tău pot fi susținute mai mult timp (nu se va plictisi atât de rapid ca la o vârstă mai fragedă), pictura poate fi la ordinea zilei – dacă e printre activitățile creative preferate ale celui mic.
Pe de altă parte, poate fi greu să ții pasul cu nivelul ridicat de energie, așa că e bine să ai la îndemână mereu idei de activități practice pentru copii de 6-7 ani. Iată o listă de idei de activități care stimulează creativitatea, la care poți lucra alături de copilul tău:
lucrează la perle din hârtie reciclată – iată aici un kit care te poate inspira;
colorați împreună – un set de creioane sau carioci colorate poate fi o idee bună;
faceți decorațiuni de sezon – aici ingredientele principale ar fi cartonul colorat, pasla sau fetru, markere cu culori opace, și orice alte elemente decorative;
pictați litere de mucava pentru camera copilului – aici puteți fie să folosiți culori pentru pouring, pentru un efect interesant, fie să le pictați cu acrilice sau guașe pentru copii;
decorați măști din papier mache cu acrilice și accesorii (elemente decorative);
realizați colaje tematice – elemente decupate din hârtie colorată, dar și desene proprii sau decupaje din reviste pot fi materiale foarte bune pentru colaje tematice (fie de sezon fie cu o anumită temă, în care copilul e încurajat să găsească soluții proprii și să fie liber să facă asocieri creative) – pentru colaje, poți alege un liant acrilic cum e Bindex, care își va păstra transparența după uscare. Pentru acest tip de proiect mai poți folosi și materiale din categoria scrapbooking cum ar fi panglici dantelate din catifea autoadezivă sau benzi adezive cu diverse modele;
creați țesături colorate – cu ajutorul acestui cadru de țesut vei putea organiza o activitate practică și creativă pentru copilul tău;
Nu uita - o idee care îl va încuraja pe cel mic este să îi expui lucrările în cameră - astfel, veți lucra împreună și la decorațiuni camera copilului, pe care să le schimbați în funcție de lucrările noi pe care le faceți sau în funcție de sezon.
Pe măsură ce copilul tău crește și se poate descurca și cu sarcini și jocuri mai complexe, iată ce mai poți încerca, alte idei de activități creative pentru copiii de 7 ani sau mai mult:
brodați un unicorn – descoperă aici un kit de broderie care conține 1 cadru din lemn, pânză tipărită, ac și ațe pentru broderie dar și paiete.
turnați împreună săpun în formă de dinozaur – kitul pentru săpun dino conține săpunuri și matrițe pentru a face săpunuri tematice (această activitate nu se poate realiza fără un adult care să fie prezent);
decorați haine - folosind markerele pentru materiale textile, e destul de simplu să aplici culoarea pentru textilă. Mai mult, poți folosi și un șablon decorativ pentru a putea crea modele cât mai de efect.
Nu uita că ne poți vizita într-unul din cele șase magazine ProfiArt din București pentru a te inspira cu cele mai bune idei de proiecte creative pe care le poți face alături de copilul tău!
De ce e important ca cel mic să își dezvolte creativitatea prin activități practice?
Din punct de vedere psihoologic, imaginația și creativitatea sunt mijloace personale foarte valoroase, care, o dată dezvoltate la un copil, îi garantează o multitudine de șanse de dezvoltare. Creativitatea are legătură și cu atenția, cu înțelegerea, cu memoria și cu punerea în mișcare a multor calități personale.
Deși există uneori prejudecata conform căreia creativitatea ar fi o trăsătură înnăscută, acest lucru este departe de adevăr, mai ales în cazul copiilor. Creativitatea poate fi dezvoltată, este educabilă – cu mult mai ușor la un copil decât la un adult și orice persoană este creativă. Creativitatea nu înseamnă neapărat un simț artistic (deși de multe ori oamenii creativi au și personalități artistice) ci înseamnă o capacitate de a găsi soluții inedite la probleme, de a analiza situațiile într-un fel nou și are și o legătură foarte importantă cu comunicarea – capacitatea de a exprima propriile idei este esențială în dezvoltarea psihologică a unui copil.
Principii prezente în jocuri Montessori
Iată pe scurt principiile prezente în jocurile Montessori, pe care le poți utiliza pentru a inventa jocuri noi alături de copilul tău dar și pentru a te asigura că atmosfera din cadrul activităților creative ale celui mic este total în beneficiul copilului tău. Jocurile Montessori, devenite populare datorită principiilor creative și obiectivelor lor de a dezvolta independența și naturalețea unui copil, implică:
Controlul erorii – în toate jocurile și exercițiile din sistemul Montessori, este evitat controlul asupra copilului – adultul prezent intervine foarte puțin, copilul fiind încurajat să își descopere și să îndrepte propriile erori. Astfel, încrederea este obținută prin experiență individuală, prin independență și se evită dezvoltarea obedienței față de adult.
Practică, practică, practică – întreg sistemul Montessori are la bază ideea de concepte abstracte care derivă din activități practice pentru copii și exerciții (jocurile Montessori) foarte des bazate pe experiența senzorială.
Ritm propriu – antrenarea imaginației și a pasiunilor trebuie făcută având mare grijă la ritmul propriu copilului – astfel, se urmează o logica naturală, firească a învățării și copilul nu ajunge să simtă presiune din exterior.
Concentrarea pe abilitate – orice abilitate, cum ar fi comunicarea sau capacitatatea de expresie creativă, poate fi descompusă în elemente componente. De aici poți porni pentru a gândi activitățile practice pentru copii sau activitățile creative pentru copii, având în vedere că orice se învață și că orice poate fi învățat trebuie să urmeze niște etape pentru ca informația practică și abstractă să poată fi asimilată foarte bine.
Principii din educația Waldorf pe care le poți avea în vedere pentru activitățile practice ale copilului tău
Pe lângă sistemul Montessori, un alt curent de pedagogie din care te poți inspira pentru a structura un program de activități care stimulează creativitatea este pedagogia Waldorf. Iată, pe scurt, ce principii poți avea în vedere atunci când petreci timp cu copilul tău și planifici activitățile practice:
Fiecare copil are nevoi individuale - acestea sunt cheia dezvoltării sale sănătoase – asta înseamnă că a fi atent pentru a identifica acel tip de creativitate pe care copilul tău îl manifestă, efortul de a înțelege temele și subiectele de care e atras în mod natural sunt acțiuni esențiale în educație.
Poveștile sunt baza – în pedagogia Waldorf, povestea este în centru – fie că îi citești copilului povești și basme, fie că inventați împreună povești și întâmplări prin care trece un personaj imaginar sau chiar o jucărie sau organizați scurte piese de teatru – povestea are marele avantaj că dezvoltă imaginația, vocabularul și înțelegerea lumii și a mediului din jur.
Aproape de natură – conectarea cu natura înseamnă atenție față de lumea din jur. Fie că lucrezi decorațiuni de sezon, că mergeți la cules de frunze sau admirați florile și gâzele din parc, atenția asupra fenomenelor naturii îi va dezvola celui mic o înțelegere complexă asupra lumii.
Joaca e totul – în educația Waldorf, principiul este că jucăriile simple aprind creativitatea. În multe jocuri și exerciții de tip Waldorf, obiectele capătă mai multe roluri și se pornește de la o simplitate extremă a acestora – ghinde, pietre, carton, lemn, bețe și ramuri, cârpe colorate sau fire de ață sunt tot atâtea obiecte care pot fi asamblate și pot fi un pretext creativ excelent.
Timp pentru artă – în acest sistem de educație, activitatea creativă sau artistică nu trebuie să lipsească. Mai mult, conform creatorului acestui sistem de educație alternativ, jucăriile simple și puține îi ajută pe copii să își dezvolte o mai mare creativitate iar spațiile foarte bine organizate sunt și ele de dorit, ca parte din rutina și disciplina din programul unui copil.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!