Culorile acrilice - ce trebuie sa stii despre ele inainte sa le cumperi?

Culorile acrilice - ce trebuie sa stii despre ele inainte sa le cumperi?
Share

Ești pasionat de pictură, îți câștigi existența din artă sau pur și simplă găsești o metodă de relaxare eficientă în acest tip de activitate? Probabil știi deja că rezultatele pe care vrei să le obții depind în mod direct de instrumentele pe care alegi să le folosești. E important să investești într-un set de pensule de calitate, care îți vor garanta precizie în conturarea formelor reprezentate pe pânză ori pe hârtie, dar și în culori acrilice puternice, vii și cu o densitate suficientă pentru a-și păstra nuanța și după ce pictura ajunge să se usuce.

Dacă ești curios să afli cu ce se diferențiază culorile acrilice de cele de tip acuarelă sau tempera, am pregătit pentru tine tot ce trebuie să știi despre aceste culori destinate picturii.

Acrilicele vor avea aderență pe orice suprafață

Suprafețele convenționale amintite mai sus, adică hârtia sau pânza, sunt și cele mai ușor de colorat, însă cum gestionezi un suport mai puțin obișnuit pe care alegi să pictezi? Lemnul, plasticul, ceramica sau tencuiala pot prinde viață sub pensula ta de pictură, dacă vei folosi culori acrilice, care sunt aderente pe orice suprafață. Ai o mică afacere destinată organizării de evenimente, pentru care creezi desene pe pahare din sticlă ori obiecte din metal sau ai ales să îți pictezi propriile haine, pentru un plus de originalitate? Culorile acrilice își vor îndeplini menirea cu succes și în cazul acestor materiale!


Gama Studio Acrylic conține culori acrilice cu vâscozitate ridicată, pe care le poți încerca atunci când vrei să obții dimensiune sau volum într-o lucrare. Poți folosi culorile ca atare sau împreună cu mediumurile Pebeo, pentru un maxim de efect.

Timpul de uscare al culorilor acrilice este mai scurt

După ce ai terminat de pictat, va trebui să lași acrilicele să se usuce doar un sfert de oră, spre deosebire de restul culorilor, cărora le este necesar un timp mult mai îndelungat pentru o uscare completă. Desigur, timpul de uscare depinde de câțiva factori, precum grosimea stratului aplicat sau vâscozitatea culorilor alese. Dacă ai aplicat un strat gros de culoare, e posibil ca timpul de uscare să se prelungească, însă vei învăța cât vei avea de așteptat pe măsură ce capeți experiență în pictură.

Alege culori acrilice versatile

Probabil cea mai importantă caracteristică a culorilor acrilice este versatilitatea acestora. Aplicate în straturi mai groase sau diluate cu apă, ele se vor transforma după bunul tău plac, iar rezultatul va fi unul spectaculos de colorat.

 


Un exemplu de lucrare mixed media în care s-au folosit acrilice dar și produse inovatoare (de exemplu Fantasy Moon sau Prisme) , care oferă acel efect de fagure sau conturul 3d.

Dacă analizezi cu atenție oferta producătorilor de renume din domeniul culorilor, vei afla cât de mult a crescut versatilitatea acestui tip de culoare. De exemplu, acum poți mixa acrilice cu medium-uri inovatoare, care vor oferi efecte speciale lucrării tale dar și texturi distincte, contraste foarte bine definite și extra-intensitate.

Aspect compact

Imediat ce lucrarea s-a uscat, poți observa flexibilitatea straturilor acrilice, care nu se vor fisura la atingere, așa cum se poate întâmpla în cazul culorilor de ulei. Aspectul lor mat și pigmentarea puternică va face ca, odată aplicate, culorile să nu mai poată fi șterse de pe suprafața pe care au fost așezate din vârful pensulei.

Absența mirosului

Culorile acrilice nu emană niciun miros și nu conțin vapori toxici. Asta înseamnă că sunt ideale pentru persoanele pasionate de pictură, dar sensibile sau alergice la anumite substanțe. Nu vei avea nevoie de solvent pentru a putea lucra cu acestea după bunul tău plac, deci le vei putea utiliza în orice spațiu, indiferent de mărimea acestuia.

Poți alege consistența culorilor acrilice

În funcție de lucrarea pe care vrei să o realizezi și de tehnica pe care o vei aplica, ai la dispoziție trei variante de culori acrilice, în funcție de densitatea acestora, și anume culori fluide, culori medii și culori dense. Pentru acrilicele fluide vei utiliza pensula sau aerograful, în vreme ce pentru culorile dense vei avea nevoie de pensule speciale sau un cuțit de pictură. Dacă ai cumpărat o culoare prea densă, o poți dilua cu apă sau cu un medium.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!