Cum să-ți alegi acuarelele?

Cum să-ți alegi acuarelele?
Share
Dacă te-ai decis să lucrezi în acuarelă, varietatea de materiale dedicate acestei tehnici dintr-un magazin de artă poate fi copleșitoare. Deciziile par greu de luat, mai ales fiindcă există atât de multe variabile, toate importante, de la cost până la trăsături precum rezistența la lumină sau intensitatea pigmentului, dar și marcă. În acest articol, vei găsi informațiile de care ai nevoie pentru a simplifica procesul de decizie asupra materialelor de artă, totul în funcție de etapa la care ești.
Dacă nu ai mai pictat niciodată în acuarelă și ai început să urmărești tutoriale video sau te gândești să urmezi un curs online de pictură în acuarelă și vrei să vezi cum se simte pensula încărcată de acuarelă pe hârtie, atunci e bine să îți achiziționezi strictul necesar și pe măsură ce îți dezvolți tehnica și deprinderea, să experimentezi mai multe mărci și tipuri de produse, până îți stabilești preferințele.

Astfel, un kit de lucru de bază ar trebui să implice un bloc de hârtie pentru acuarelă, pensule (ideal din fir de păr natural dar există și variante sintetice foarte bune calitativ) și un set de acuarele care să conțină culorile de bază.

Gama – studio sau profesională?

Diferența principală între o gamă de acuarele din categoria studio și una profesională este dată calitatea pigmenților și lianților din compoziția acuarelei.

Compoziția de lianți, pigmenți (care pot fi organici – mai scumpi, sau artificiali – care au un impact în costul mai mic al culorii finale) și aditivi și proporțiile dintre aceste componente sunt cele care oferă atât trăsăturile culorii cât și costul final. Din această perspectivă, de obicei gamele profesionale de acuarele sunt mai costisitoare, fiindcă procentul de pigment natural din culoare și deci calitatea acesteia (tradusă în termeni precum intensitate, puritate a culorii dar și rezistență la lumină) este una mai bună.


Intrând în detalii, procesul de fabricare al unei culori de acuarelă de calitate profesională implică uneori procese destul de complexe (de exemplu, în fabricile Schmincke, fiecare pastilă de acuarelă Horadam sau Akademie trece printr-un proces etapizat de uscare la temperaturi controlate care durează chiar și câteva săptămâni).

Rețeta fiecărui furnizor este și ea extrem de importantă – de exemplu, în gama White Nights de la Neva Palette, pigmenții puri, naturali sunt măcinți foarte fin și reprezintă un procent foarte mare din culoare, comparativ cu cel de liant (și el natural în cazul acestei game profesionale, adică gumă arabică).

Comparativ, o gamă studio ca Sonnet îți oferă pigmenți analogi și lianți sintetici, care însă păstrează foarte mult din trăsăturile și comportamentul pigmenților naturali (un rezultat la care s-a ajuns datorită inovațiilor tehnologice) și au deci o calitate optimă pentru exerciții și studii, răspunzând perfect nevoilor unui artist care e într-un proces de învățare și exersare a acestei tehnici. Avantajul mare al unei game studio de acuarele este costul mai mic.

Pe lângă aceste două mari categorii de acuarele (studio sau profesionale), ai de ales între varianta de acuarelă la tub sau pastilă. În cazul acuarelelor la pastilă, e necesară activarea cu apă, înainte de a le folosi – după câteva minute de la contactul cu apa, pigmentul va fi pregătit pentru lucru. Poți vedea în acest tutorial de ce este importantă o astfel de pregătire a acuarelelor. E important să folosești o paletă de pictură dacă vrei să combini culorile, pentru a nu amesteca culorile direct în godetă (există riscul să pierzi pigment prețios atunci când le cureți).

Acuarelele la tub nu necesită activarea în prealabil (prin umezirea pigmentului, așa cum e descris mai sus) și pot fi amestecate direct pe paletă, cu o cantitate de apă optimă, pentru efectul dorit. Pentru a le păstra curate, poți ține – după fiecare folosire – capacul tubului sub un jet de apă caldă, după care îl poți șterge bine cu o cârpă uscată. Astfel, te asiguri că păstrezi fiecare tub cât mai bine închis și nu lași acuarela să se usuce în interior prin evaporarea apei din culoare.

Un exemplu de set de culori acuarelă din gama studio, la tub, este setul de 12 acuarele de la Pebeo (o altă marcă foarte bine cunoscută deja datorită culorilor de calitate).

Deci, în ambele cazuri – îngrijirea acuarelelor necesită atenție și grijă, obiectivul fiind să te asiguri că prețioasele tale culori de acuarelă durează cât mai mult. Fiecare pictor are propriile obiceiuri de îngrijire pentru instrumente de lucru și culori și e bine să dedici acest timp pentru curățarea fiecărei pensule și menținerea culorilor în stare bună – acest pas îți va antrena și o stare bună la lucru și te va ajuta să și lungești durata de viață a culorilor și a pensulelor.

Mai departe, preferințele asupra unei anumite game sau mărci de acuarelă se formează în timp și sunt rezultatul observațiilor și stilului fiecărui artist. Granulația, felul în care culoarea se usucă pe hârtie, obținerea unor anumite nuanțe sau chiar tendința de a folosi anumite nuanțe dintr-o gamă sunt direcții pe care le vei descoperi cu siguranță, dacă experimentezi mai multe tipuri de acuarele.

Descoperă și acuarelele lichide Aqua Drop - nou lansate de Schmincke!


Cum să citești eticheta unei acuarele

Fiecare producător de acuarele poate avea propriul stil de semnalizare a informațiilor relevante pe etichetă. În cele ce urmează, vom identifica împreună cele mai importante informații de pe o culoare de acuarelă de la Neva Palette, pentru a înțelege ce înseamnă fiecare notație.

Iată ce poți observa pe eticheta unei culori de acuarelă White Nights:

Numele și numărul culorii
Rezistența la lumină – cele trei steluțe vor apărea pe eticheta acuarelelor cu cea mai mare rezistență la lumină, pe când două steluțe vor indica o rezistență la lumină medie și o singură stea – o rezistență redusă la lumină.

Puterea de acoperire – semnalizată cu un pătrat gol (în cazul culorilor transparente), umplut pe jumătate (va apărea pe eticheta culorilor semi-transparente) sau un pătrat negru, adică plin – care semnifică faptul că acea culoare este mai degrabă opacă.

Monopigment vs. polipigment – alaturi de indicii referitori la rezistența la lumină și puterea de acoperire, vei mai observa, pe eticheta unei acuarele de la Neva Palette, o enumerare de pigmenți, notați cu litere. Atunci când pe etichetă este trecut un singur pigment (de exemplu P.Y. 35 – cum este cazul culorii Cadmium Yellow), acest lucru înseamnă că ai o culoare foarte pură, care poate fi ușor amestecată cu o alta. Atunci când observi pe etichetă 2 sau 3 pigmenți menționați, este vorba de o culoare poli-pigmentată. Un exemplu ar fi Scarlet, pe a cărei etichetă descoperim P.R. 2 (roșu) și P.R. 4 (yellowish red) – acest lucru înseamnă că e vorba de o culoare pe care e bine simplă, fiind o nuanță specială. De obicei, este un lucru cunoscut faptul că o culoare de acuarelă monopigment va avea pe hârtie o puritate mai mare și faptul că orice amestec de mai mult de trei pigmenți (amestec pe paleta de lucru) deja începe să sufere în termeni de saturație sau intensitate a culorii.


Există și indicatori noi (introduși anul trecut) pe care îi poți găsi pe eticheta unei acuarele Neva Palette:

Rezistența la spălare – reprezentată printr-un triunghi gol, pe jumătate sau plin – unde triunghiul plin este asociat culorilor care sunt foarte rezistente la spălarea pe hârtie.

Granulația – litera G însoțește etichetele acelor culori care vor forma granule minuscule pe hârtie, după uscare – un efect pe care-l poți prefera la o culoare sau pe care e posibil să nu-l dorești în cazul unei lucrări, în funcție de preferințele personale ale fiecărui artist.

Numărul culorii – menționat chiar pe pastila de acuarelă (nu pe etichetă), te poate ajuta să îți organizezi foarte bine culorile și deci să îți faci cu mai mare ușurință planul de culoare pentru o lucrare.

În concluzie:

    • Dacă ești începător, îți poți îndrepta atenția către o gamă de acuarele studio și apoi, pe măsură ce exersezi această tehnică de pictură, poți trece la o gamă profesională;
    • Testează, testează, testează - stabilește-ți preferințele prin teste asupra mai multor game de acuarele (dar și hârtie și pensule), astfel îți vei putea formula observații și preferințe personale, care te vor aduce, în timp, la o selecție eficientă a materialelor de pictură;
    • Încearcă și alternative la acuarelele pastile sau la tub, cum ar fi un tuș pe bază de apă sau o acuarelă fluidă;
    • Analizează-ți culorile și nuanțele preferate și în timp, formează-ți colecții (există și acuarele care pot fi achiziționate la bucată, nu doar în cadrul unui set predefinit) pornind de la propriul stil;
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube dar și în magazinele din București