Cum să-ți organizezi acasă un mini-studio de pictură

Cum să-ți organizezi acasă un mini-studio de pictură
Share
Indiferent cât timp dedici picturii, e recomandat să ai un spațiu dedicat acestei activități creative. Un spațiu special pentru pictură, separat de celelalte zone ale casei te va ajuta să îți delimitezi clar activitatea și din punct de vedere psihologic, astfel vei intra mai rapid într-o stare relaxată, care să îți permită să îți exprimi creativitatea prin tehnica de pictură aleasă.
Iată care sunt principalele noastre recomandări dacă vrei să îți organizezi un mic colț de lucru creativ.

Lumina naturală

Este ideal ca pe parcursul timpului pe care-l petreci zilnic pictând, să ai lumină naturală. Din acest motiv, este indicat să îți plasezi masa de lucru sau șevaletul în apropierea unei ferestre.


Dacă vremea îți permite, apropierea de o fereastră ce poate fi deschisă mai are un beneficiu și anume faptul că poți menține spațiul bine ventilat. În cazul anumitor culori sau medium-uri folosite în pictură, mirosul poate fi destul de puternic și atunci este recomandat ca micul tău studio să fie foarte bine aerisit. Ca și detaliu – e bine ca spațiul să fie ventilat din două surse, astfel încât aerul să circule cât mai bine.

Dacă perioada din zi în care poți să lucrezi este seara, e bine să te asiguri că ai o sursă de lumină caldă, dar suficient de puternică încât să nu îți obosești ochii în timp ce pictezi.

Poziția corectă în timp ce lucrezi

Ideal ar fi să folosești un șevalet de pictură (există și modele mai mici pe care poți achiziționa) însă dacă nu ai un șevalet, e important să ai o masă și un scaun cât mai bun, care să îți permită o poziție relaxată a corpului. Un șevalet este recomandat datorită faptului că te va ajuta atât la fluiditatea mișcărilor cât și la a lua o pauza de la statul pe scaun.

Organizarea instrumentelor și culorilor

Fiecare pictor are o modalitate preferată de a-și organiza materialele și instrumentele de lucru. Atunci când nu ai un spațiu foarte mare în care să te desfășori, organizarea culorilor și a pensulelor este esențială. De exemplu, poți gândi această organizare în funcție de instrumentele pe care le folosești cel mai des. Fie că ai un raft dedicat materialelor, fie că le păstrezi într-o cutie de depozitare, poți găsi cu siguranță soluții de a păstra materialele cât mai bine organizat, având acces mai rapid la cele pe care le utilizezi cel mai des.

Alte idei ar fi să îți organizezi un peretar din textil, cu secțiuni dedicate fiecărei categorii de instrumente – culori, creioane, linere și markere, pensule, hârtie sau sketchbook. Mai poți folosi și un coș de nuiele sau o cutie de depozitare suficient de mare încât să îți permită să incluzi toate materialele pe care le ai.

Protejarea spațiului de pete de culoare


Dacă pictezi în acrilic sau culori de ulei, știi deja că acest tip de culoare se îndepărtează mai greu de pe suprafețe față de petele de acuarelă. Pentru a-ți păstra totul intact (pereții, pardoseala sau masa de lucru), e indicat ca înainte de a te apuca de pictat, să protejezi zona cu o folie de plastic.

În plus, păstrează la îndemână o cârpă curată cu care poți curăța rapid petele de culoare care pot apărea în spațiul în care pictezi.

Decorațiuni pentru spațiul tău creativ

Dacă spațiul permite, îți poți decora colțul creativ în care pictezi în foarte multe feluri, pe măsura inspirației. Fie că îți acoperi peretele cu propriile creații, sau cu print-urile artiștilor preferați, fie că lucrezi la proiecte handmade pentru depozitarea materialelor de lucru sau ai grijă să ai mereu flori proaspete, e important ca spațiul să conțină cât mai mult din texturile, culorile și formele care te inspiră.


Mai poți utiliza și muzica – dacă îți place să asculți muzică în timp ce pictezi dar și uleiuri esențiale sau bețișoare parfumate cu arome florale delicate, pentru a-ți crea cea mai bună stare posibilă, utilizând stimuli distincți – vizuali, auditivi sau care țin de miros.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube dar și în magazinele din București