Pictura pe ceramica: ghidul incepatorului

Pictura pe ceramica: ghidul incepatorului
Share

Recomandările referitoare la diferitele tipuri de vopsea ceramică sau sticlă încep cu selecția unor culori special realizate pentru fiecare tip de suprafață. Apoi, e destul de important să ai un plan de lucru care implică schița modelului decorativ și să te decizi asupra unei palete de culori. Buna cunoaștere a comportamentului culorilor, a tipului de finisaj și a diferitelor efecte pe care le poți obține în funcție de instrumentul cu care lucrezi (pensulă, burețel de pictură, etc.) sunt esențiale pentru primele experimente creative în ceea ce privește pictura pe ceramică sau pe sticlă.

Ce tip de vopsea ceramica sa alegi?

Pentru a răspunde la întrebarea ce vopsea ceramică să alegi, iată câteva lămuriri. Există mai multe tipuri de vopsea pentru sticlă și ceramică. Această categorie este în general împărțită în două tipuri de produse – culorile pe bază de apă, pentru fixarea cărora este necesară coacerea în cuptor a obiectului de sticlă/ ceramică decorat și culori pe bază de solvent – care se usucă la aer. În cazul culorilor pe bază de solvent, este indicat să lucrezi într-un spațiu aerisit, fiindcă – diferit de culorile pe bază de apă, ele au un miros ușor. Apoi, indiferent de ce tip de vopsea pentru ceramică și sticlă, evită să decorezi obiecte din care consumi mâncarea. Este indicat să pictezi doar exteriorul unei căni sau al unui pahar și poți înfrumuseța și farfurii cu acest tip de culori, atâta vreme cât acestea au un rol strict decorativ. Alte diferențe între gamele de vopseluri pentru sticlă și ceramică țin de finisajul obținut. Aici discutăm de culori transparente sau opace, în funcție de proiectul pe care dorești să îl realizezi.

Culorile Ceramic - vopsea ceramica de la Pebeo

Vopsea pentru ceramică pe bază de solvent, cu opacitate crescută și strălucire intensă. Culorile din această gamă se pot aplica pe orice fel de materiale ceramice, pe teracotă, lemn sau pânză. Pot fi utilizate cu succes în proiecte mixed media, alături de alte culori din gamele Pebeo. Culori ceramica Culori pentru ceramica

Aceste culori se usucă la aer (în 2 ore la atingere și în 10 ore în profunzime) iar suprafețele decorate devin rezistente la zgârieturi și la spălarea în apă rece. În gamă mai există și un medium pentru deschiderea culorilor și un medium de umplere pentru ceramică (pe bază de apă), cu funcție de primer pentru o suprafață absorbantă cum este cea de ceramică. Acest strat intermediar maximizează luminozitatea culorilor ceramice.

Exemplu de obiect ceramic decorat cu vopsea ceramica de la Pebeo

Culorile Vitrail

Gama de culori pentru sticlă Vitrail este o altă gamă pe bază de solvent, care nu necesită coacerea în cuptor pentru fixare. Gama conține culori transparente și opalescente, care se pot aplica pe mai multe tipuri de suprafețe lucioase cum ar fi sticlă, metal, oglindă dar și lemn sau pânză, în proiecte mixed media, fiind 100% compatibile cu restul culorilor Pebeo. Gama conține și câteva medium-uri interesante – medium mat și medium strălucitor, dar și contururi pentru vitraliu Cerne Relief (black, gold, silver, king gold sau imitation lead) – pastă care poate fi trasată cu ușurință direct din recipient pe suprafața suport, va rămâne rezistentă și poate fi utilizată pentru a delimita regiuni din lucrare – la final, aspectul va fi foarte apropiat de cel al unui vitraliu. culori si contur Vitrail Culorile Vitrail folosite alături de un contur din aceeași gamă

Culorile Porcelaine

Gama de culori Porcelaine conține culori gloss, matt, pastel și shimmer, pe bază de apă, care după coacerea la cuptor capătă un aspect de email și devin rezistente la spălarea în mașina de vase. culori pentru portelan Culori Porcelaine Obiectele decorate cu acest tip de culori se lasă la uscat mai întâi la aer, timp de 24 de ore, apoi se coc în cuptor timp de 35 de minute, la 150 de grade Celsius. Este recomandat ca obiectul să fie plasat în cuptor înainte de a-l aprinde, pentru ca încălzirea să aibă loc gradual.  Ceainic decorat cu nuanța Gold din gama Porcelaine

Dacă optezi pentru acest tip de culori, ai la dispoziție markere pentru sticlă din aceeași gamă, contururi, un diluant pentru culorile Porcelaine (va face culorile mai fluide însă nu le va scădea intensitatea) sau un medium lucios, ce va crește strălucirea culorii.

Culorile Vitrea

Culorile Vitrea vin în varianta shimmer, gloss sau frosted (efect de îngheț) și sunt recomandate pentru sticlă și cristal. culori pentru sticla vitrea Borcan de sticlă decorat cu nuanța Sun Yellow din gama Vitrea La fel ca gama Porcelaine, acest tip de culoare se coace în cuptor, pentru 40 de minute la 160 de grade Celsius, dupa ce obiectul a fost lăsat la uscat timp de 24 de ore. După această etapă, intensitatea culorii va crește. În gama Vitrea mai ai la dispoziție și un diluant pentru culori sticla, un medium frosted (va oferi un efect de îngheț culorilor), un medium iridiscent, contururi decorative și markere.

De ce materiale ai nevoie pentru a picta pe ceramică?

În primul rând, e important să știi de ce e necesar să alegi o vopsea specială pentru sticlă atunci când ai în plan decorarea unor obiecte din acest material. Acrilicele obișnuite, potrivite pentru aplicarea pe hârtie sau pânză, se vor coji în timp de pe o suprafață lucioasă cum e sticla, porțelanul sau ceramica. O culoare special realizată pentru sticlă, va asigura o aderență mai mare și o rezistență bună în timp, fără a-și pierde din intensitatea culorii. Dacă este prima oară când pictezi pe ceramică sau sticlă, alege-ți câteva culori, pensule de diferite mărimi sau burețel de pictură și neapărat, schițează pe hârtie cu un creion modelul pe care vrei să îl reproduci pe obiect. În funcție de tipul de vopsea, e bine să ai la îndemână fie un white spirit (atunci când lucrezi cu vopsea pe bază de solvent) fie un pahar de apă (pentru culorile pe bază de apă), pentru a-ți curăța pensulele la final. Mai e important să folosești o protecție pentru masa pe care lucrezi și să pregătești șervețele de hârtie pentru a corecta erorile care pot apărea în reproducerea modelului. Ce tip de obiecte pot fi astfel decorate? Vaze transparente, plăci de ceramică sau faianță, obiecte decorative din sticlă, porțelan sau ceramică, plăci de teracotă, obiecte de veselă – căni, pahare, farfurii. Acum că ai aflat cu ce se pictează vesela și ai câteva idei referitoare la o vopsea pentru pictarea paharelor, următorul pas este să îți alegi culorile și să treci la treabă.

Ce pensule sunt recomandate pentru vopseaua pe ceramică?

Poți folosi vopseaua ceramică cu pensule, cu bureței de pictură sau chiar în proiecte de pouring art. În timp, după ce faci primii pași în pictura pe ceramică și experimentezi mai multe tipuri de culori și modele, îți vei forma preferințe clare. La fel se întâmplă și cu pensulele. Este recomandat să alegi pensule sintetice pentru pictura pe sticlă sau ceramică și pentru a-ți forma preferințele, poți testa mai multe forme de pensule – cu vârf lat, cu vârf foarte subțire sau de tip evantai. Fiecare din ele vor lăsa o tușă specifică și în scurt timp vei cunoaște ce tip de vârf ai nevoie pentru a-ți pune în aplicare ideile de modele pentru pictura pe sticlă. Îngrijirea pensulelor este și ea importantă. Curăță-le cu apă călduță (în cazul vopselelor de sticlă pe bază de apă) sau cu white spirit (în cazul culorilor pe bază de solvent) și lasă-le la uscat cu vârful în sus. Astfel, le vei prelungi durata de viață.

Cum pregătești ceramica pentru pictură?

Pe orice tip de suprafață suport ai lucra – ceramică, teracotă, porțelan, sticlă sau oglindă, curățarea foarte riguroasă a acesteia este esențială. Orice pată de grăsime rămasă pe sticlă poate să reducă aderența culorii. Deci, obiectul de ceramică pe care urmează să îl decorezi trebuie să fie foarte bine degresat, curățat și uscat.

Sfaturi utile pentru pictura pe ceramică

  • Experimentează! Încearcă mai multe tipuri de culori pentru sticlă/ ceramică, pentru a înțelege cum se comportă pigmenții la lucru. Te asiguri astfel că știi care sunt posibilitățile și efectele pe care le poți obține.
  • Începe cu modele simple. Mai ales la început, încearcă să lucrezi modele simple, pe care să le poți realiza cu ușurință.
  • Dacă alegi culori care necesită coacerea în cuptor, nu le pune în cuptorul încins. Pune obiectul în cuptor înainte de a-l aprinde și dupa ce l-ai copt (conform instrucțiunilor de folosire), lasă-l la răcit tot în cuptor.
  • Dacă folosești culori pentru sticlă care se usucă la aer, asigură-te că lași la uscat obiectul decorat într-un loc în care să nu existe praf sau impurități în aer – acestea se pot lipi de suprafața încă umedă a culorii.
  • Nu uita să nu consumi alimente din farfurii decorate cu vopsea pentru sticlă sau ceramică. Acestea sunt decorative. Poți decora obiecte de veselă pe exterior (căni, pahare) sau pe margini (farfuriile).

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!