Quilling

Quilling

Istoria acestei arte de modelare hartie quilling incepe o data cu aparitia hartiei. Dat fiind faptul ca materialul nu este unul foarte rezistent, in muzee nu s-au pastrat decat obiecte decorate prin aceasta tehnica care dateaza din secolele 17 -18. Se pare ca inca din secolul 15, calugaritele din Franta si Italia foloseau quilling-ul pentru a infrumuseta cartile religioase sau obiectele de cult.
Aceasta tehnica de modelare a hartiei prin rulare are mai multe denumiri, printre care si filigran si necesita instrumente specializate, adica acul de quilling (sau un betisor de rasucire cu capat bifurcat) si hartia fasii colorata. Mai ai nevoie de o plata de pluta, daca vrei sa montezi lucrarea pe ea, de sablon cu cercuri si de adeziv.


Accesorii quilling
Pe masura ce avansezi si deprinzi toate detaliile tehnicii quilling, mai poti folosi sabloane cu diferite forme 2d si 3d, penseta de precizie, ondulator de hartie, pieptene de quilling si un lac acrilic pe baza de apa – pe care il poti aplica la finalul lucrarii, pentru a-i oferi acesteia luciu si protectie.


Exercitii quilling incepatori
Pentru inceput, poti realiza cerc strans, cerc lejer quilling, o picatura, o aripa, forma unei frunze sau un semicerc, dar si o forma de inima, triunghi sau patrat.

Articole
Share

Tehnica quilling: materiale necesare si idei de proiecte

Tehnica quilling poate fi un hobby plin de beneficii – atât din punct de vedere al formelor și modelelor rezultate cât și din punct de vedere al relaxării și al timpului creativ pe care-l vei petrece la lucru. Cât de simplă e tehnica quilling? Ai nevoie de hârtie colorată, un instrument pentru a rula hârtia și un adeziv potrivit – în rest, pe măsura imaginației și timpului dedicat, vei putea obține lucrări cu adevărat impresionante!
Despre tehnica quilling
Un hobby deopotrivă relaxant și care îți oferă rezultate frumoase, tehnica quilling implică rularea unor fâșii de hârtie colorată în modele decorative sofisticate. Tehnica are o istorie lungă care începe în Anglia secolului XIX și necesită multă precizie și răbdare. Un alt beneficiu al aceste tehnici este faptul că în general realizarea de seturi quilling cu materialele necesare nu este costisitoare, poți face lejer primii pași cu materiale simple, pentru a exersa diverse modele.

Quilling: materiale necesare
Înainte de orice, e important să te asiguri că ai la dispoziție hârtia potrivită dar și o modalitate eficientă prin care să o tai. Poți începe cu rigla și cutter-ul sau îți poți achiziționa câteva seturi de hârtie quilling deja tăiată. Apoi, mai ai nevoie de un instrument care să te ajute să răsucești hârtia, de adeziv și de modele pe care să-ți propui să le realizezi. Există și seturi quilling, care deja conțin toate accesoriile de care ai nevoie pentru a face primii pași în această tehnică.
Hartie quilling
Hârtia pentru quilling nu trebuie să fie nici prea groasă, nici prea subțire. Dacă fâșiile de hârtie sunt prea groase, va fi dificil să le rulezi, pe când dacă lucrezi cu o hârtie prea subțire, aceasta se va deteriora foarte ușor în timp ce o lucrezi.
Hârtia Canson Vivaldi are o grosime optimă pentru tehnica quilling și e disponibilă în variante de diferite culori, pe care le poți alege în funcție de planul proiectului pe care vrei să-l lucrezi.
Accesorii quilling

Acul pentru quilling te va ajuta să rulezi în mod eficient fâșiile de hârtie, adezivul ales trebuie să fie în mod ideal cu o transparență mare și să fie eficient pentru hârtie iar un al treilea accesoriu care îți va fi de folos este un șablon pentru quilling.
Atunci când treci de prima etapă și începi să capeți experiență, poți să îți dezvolți trusa de quilling cu un pieptene pentru această tehnică sau cu un aparat de ondulat hârtia.
Modele quilling deosebite
Modelele de bază în quilling sunt cercurile simple și picătura iar pe măsură ce capeți experiență în tehnică, poți trece la realizarea unor pătrate sau romburi.
Folosind acul de quilling, rulează strâns fâșia de hârtie colorată și atunci când ajungi la capătul acesteia, adaugă o picătură de lipici pentru a închide cercul. Pentru a obține forma de picătură, ține între degete cercul deschis și apasă ușor, până când obții forma alungită. Din această formă vei obține, tot prin presare, forma de romb sau pătrat.

De obicei, pentru modele quilling deosebite sau realizarea unui tablou quilling la o mărime mai mare, e nevoie de un plan și de o imagine mai mare pe care să o acoperi cu hârtia rulată. Poți face chiar o schiță în creion pe hârtie sau carton pânzat, dar și să îți stabilești o paletă de culori. Apoi, realizează cercurile sau picăturile de hârtie și lipește-le cu adeziv peste schiță. Vei putea obține astfel modele sofisticate, de impact, proiecte de quilling numai bune de oferit cadou.
Tehnica mai are marele beneficiu că poate fi lucrată în mod simplu și de copii, deci poate fi o temă excelentă pentru un weekend creativ în care copilul tău învață cum să ruleze hârtia cu precizie și cum să o lipească pe o schiță pentru a obține un tablou creativ.
Flori din quilling
Urmărește tutorialul de mai jos, realizat de HandiWorks, pentru a vedea cum se realizează peste 30 de modele de quilling, din care poți lucra cu ușurință modele de flori din quilling.

Un tablou de quilling poate fi și cu un model colorat, vesel dar mai sofisticat. Iată un exemplu – o umbrelă haioasă realizată din hârtie rulată.

Un model mai sofisticat de tablou quilling poate implica chiar și lettering, află care sunt pașii pentru un astfel de proiect, în următorul video:

Felicitari quilling
O felicitare quilling poate fi și ea o idee bună pentru o activitate pentru cei mici. Urmărește tutorialul și află care sunt pașii pentru a lucra un astfel de proiect.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!