Tot ce trebuie sa stii despre pictura pe numere
Share

Tot ce trebuie sa stii despre pictura pe numere

Dacă te gândești să faci primii pași în pictură cu un kit de pictura pe numere, pe lângă a-ți alege modelul preferat, e important să te familiarizezi și cu cele mai bune metode de lucru la o astfel de pictură. Beneficiile unui hobby creativ, în acest caz experiența lucrului ghidat la o pictură, sunt numeroase și încep cu dezvoltarea unor calități personale, precum atenția, răbdarea, respectarea unui plan de lucru. Iată un articol cu tot ce trebuie să știi despre pictura pe numere!
Ce conține un kit de pictură pe numere?
Un kit de pictură pe numere conține, în primul rând, o pânză numerotată conform unui model. Fiecărui număr printat pe pânza montată pe șasiu îi corespunde o culoare acrilică dintr-un set de culori acrilice disponibil în același kit. Apoi, într-un astfel de kit, ai pensule – de diferite dimensiuni, pentru a putea acoperi cu acrilic atât regiunile mai mari (unde vei lucra cu o pensulă mai mare) cât și regiunile mai micuțe din pictură (unde vei folosi pensula cea mai mică din set).

În timp, dacă îți dezvolți acest hobby și te decizi să mai încerci și alte modele de pictură pe numere, îți poți completa kit-ul personal de lucru cu un set de pensule potrivite picturii pe numere, cum este acest set de pensule pictură de diferite mărimi.

Pentru a-ți pregăti spațiul de lucru unde vei picta pe numere, mai ai nevoie de o față de masă din plastic (care să îți protejeze masa de stropii de culoare care o pot păta), unul sau mai multe recipiente de apă curată pentru a curăța pensulele de culoare și cârpe umede sau șervețele de hârtie uscată. Nu uita – și spațiul în care lucrezi este important și poate fi gândit pentru a-ți oferi un maxim de relaxare. Mai târziu, dacă hobby-ul tău referitor la pictura pe numere se dezvoltă, poți să-ți iei și un șevalet de masă, pentru a menține o poziție cât mai sănătoasă în timp ce pictezi.
Picturi pe numere – pașii de lucru
Dacă e pentru prima oară când încerci picturi pe numere, iată cele mai importante recomandări la lucru, pentru ca experiența ta să fie cât mai plăcută și fără erori.

Pregătește-ți toate materialele – e bine să ai la îndemână chiar 2 pahare de apă curată, pentru a-ți spăla pensulele în timp ce pictezi. Nu uita de protecția mesei de lucru și chiar a hainelor (cu un șorț de pictură). Lumina naturală ajută destul de mult în pictură, așa că dacă ai posibilitatea de a lucra lângă o fereastră, e recomandat.

Fă câteva teste de culoare înainte de a începe pictura pe numere – o idee ar fi să testezi pe o hârtie separată (sau direct pe lucrare, în câteva regiuni mai mici) toate culorile acrilice din setul de pictură pe numere. Astfel, vei descoperi care culori din setul de lucru sunt opace (deci acoperă dintr-un singur strat numărul de pe pânză), care sunt semi-transparente și care sunt transparente (pentru acestea vei avea nevoie să aplici 2-3 straturi pentru a te asigura că numărul de pe pânză nu mai e deloc vizibil). În general, culorile mai deschise au o anumită transparență (acest lucru este normal în cazul acrilicelor) și acest pas te va ajuta să-ți faci un plan de lucru realist.

Ia-ți timp – o pictură pe numere, ca orice demers creativ, necesită timp. Nu te grăbi și nu îți propune să termini în doar câteva zile tabloul pe numere ci ia-ți timp și bucură-te de experiență. Pentru unii, poate fi vorba de o oră pe zi petrecută cu picturi pe numere, pentru alții, poate fi un weekend întreg – esențial este să nu uiți că acest tip de pictură este o activitate pentru atunci când ești relaxat, pentru a te bucura cât mai mult de ea.

Începe de la cea mai închisă culoare – această metodă este cea mai bună recomandare de lucru. Dacă începi pictura pe numere de la aplicarea celei mai închise culori, elimini riscul de apariție a erorilor mai târziu.

Aplică pe rând culorile – există și varianta în care mergi pe acoperirea unor anumite regiuni/ obiecte din pictură iar această modalitate de lucru are beneficiul că vei vedea regiuni finalizate mai repede. Însă, aplicarea culorilor pe rând eficientizează un pic procesul de lucru în sensul în care nu va mai trebui să speli pensula atât de des și elimini și riscul să încurci culorile și regiunile unde acestea trebuie aplicate.

Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate – în general, începătorii au tendința de a respecta delimitările dintr-o pictură pe numere într-un mod foarte strict. Este în regulă să te lași un pic purtat de experiența picturii și să aplici culoarea relaxat, fără să ții cont cu o strictețe prea mare de limitele trasate deja, mai ales în ceea ce privește culorile mai deschise. În cazul unei picturi pe numere, ai marele avantaj că schița e foarte bine făcută deja. În plus, vei descoperi mai târziu în acest articol cum să faci treceri de culoare mai fine, pentru ca detaliile tabloului tău să fie cât mai bine pictat. Ca și detaliu, e de dorit să acoperi liniile (la fel cum faci cu cifrele), astfel încât la final, vizibilă să fie doar culoarea din tabloul tău pe numere.Îmbină culorile – pe măsură ce capeți experiență și ajungi la detaliile de final, vei observa că trecerile de culoare între două regiuni din lucrare vor arăta mai natural dacă îmbini cele două culori. Atunci când stratul de culoare este mai bogat, poți oricând să revii cu pensula umedă și să adaugi niște mici tușe cu care să obții niște treceri fine de culoare. Pentru acest pas de final – folosește o pensulă mai mare, cu care să poți acoperi ușor linia care desparte cele două regiuni. Una din metodele pe care le ai la dispoziție este să tragi câteva linii subțiri în culoarea alăturată, apoi să speli pensula și să aplici în același mod culoarea cealaltă peste prima. La final, vei obține o regiune în care culorile se îmbină foarte bine.

Diluează cu apă – în funcție de culorile din kit, există posibilitatea ca acrilicele să se îngroașe în timp. Testează tușele de culoare diluate cu câteva picături de apă pe pânză și stabilește dacă ajută sau nu să folosești o culoare mai subțire. Pentru acest pas, poți folosi inclusiv o paletă de pictură.

Curăță pensulele după fiecare sesiune de pictat - în caz contrar, riști ca pensulele pentru tabloul pe numere să se strice. Vopseaua acrilică rămâne în firele pensulei și devine greu, dacă nu imposibil de îndepărtat după ce s-a uscat. E indicat să speli pensulele după fiecare utilizare, cu apă călduță și săpun și să le lași la uscat (niciodată cu vârful în jos fiindcă firul de păr se poate deforma). Bineînțeles, e indicat să speli bine pensulele și atunci când schimbi culoarea pe care o aplici pe modelul tău de pictură pe numere, pentru a obține tușe curate, nu combinate cu urmele de vopsea acrilică folosită anterior.

La final, aplică un strat de vernis – vernis-ul este un lac protector, care sigilează stratul de culoare și îl protejează de impuritățile care s-ar putea depune pe suprafața picturii tale, în timp. Există mai multe tipuri de vernis-uri (spray sau în variantă lichidă) însă e important să alegi un vernis care să fie special realizat pentru culorile acrilice. Nu aplica imediat după ce ai terminat acest strat protector, ci lasă pictura să se usuce în profunzime, timp de cel puțin 24 de ore.
Ce greșeli să eviți atunci când lucrezi la o pictură pe numere?
Nu ignora confortul!
Experiența lucrului la o pictură pe numere poate fi plăcută, însă doar dacă ai grijă de propriul confort. Poziția dreaptă a corpului (aici ajută mult un șevalet de pictură, mai ales dacă tabloul pe numere este deja înrămat), lumina naturală și organizarea unor sesiuni scurte de lucru par a fi detalii însă sunt esențiale pentru a nu te obosi.
Citește instrucțiunile
Există situații în care producătorul unui kit picturi numere menționează informații esențiale în instrucțiuni, cum ar fi faptul că dacă există o regiune care nu trebuie acoperită cu acrilic, ea nu este numerotată. Sau, atunci când identifici o regiune în care sunt trecute două numere, e necesar să aplici un amestec din cele două culori corespondente.
Nu începe de jos în sus
Una din regulile de bază a picturii pe numere este să începi din colțul stânga sus (dacă ești dreptaci) și din colțul din dreapta sus (dacă folosești mai mult mâna stângă) și să închei cu aplicarea culorilor acrilice în partea de jos a picturii. Astfel, eviți poziția inconfortabilă a mâinii.
Folosește dimensiunea potrivită a pensulei
Dacă ai o regiune mai mare din lucrare care trebuie să fie acoperită cu culoare, folosește cea mai mare pensulă din kit. Pentru regiunile mici, folosește o pensulă subțire. Nu uita, e indicat ca pe măsură ce încerci mai multe modele de tablouri pe numere, să îți iei pensule mai bune, pe care să le folosești constant. Utilizarea unor pensule potrivite, ușor de manevrat, calitative și rezistente îți va îmbunătăți mult experiența picturii pe numere.
Nu uita culorile fără capac
Între sesiunile de pictură, asigură-te că ai închid bine toate căpăcelele recipientelor de culoare acrilică. Altfel, culoarea se va usca și va deveni imposibil de folosit.


Nu folosi prea multă vopsea
Testează întâi toate culorile și apoi, la lucru, asigură-te că stratul pe care-l aplici este suficient încât să acopere numărul de pe pânză. Dacă folosești prea multă vopsea din kit, e posibil să se termine și nu vei putea finaliza întreaga pictură. Poți dilua culorile (mai ales cele opace, în general cele închise) cu puțină apă, pentru a te asigura că aplici pe pânză cantitatea optimă.
Experimentează!
Când lucrezi la primul tău model de tablou pe numere, e posibil să apară teama de a greși. În cazul culorilor acrilice, e important să știi că nu poți greși foarte grav. Orice strat de culoare sau orice margine poate fi acoperită cu un nou strat de culoare, după ce s-a uscat primul, deci poți ajusta la final.
Nu te descuraja
Fiindcă unele modele de pictură pe numere sunt destul de complexe, există posibilitatea să te simți copleșit și să vrei să renunți. Respectă planul de lucru și aplică recomandările din acest articol – ușor ușor vei vedea rezultatele timpului tău petrecut pe pictura pe numere și îți vei recăpăta curajul. Un alt indiciu – pe lângă a începe pictura cu culorile cele mai închise, este să lucrezi mai întâi regiunile mai mari din lucrare, mai ales cele de fundal. Acest mic truc îți va oferi o perspectivă de ansamblu asupra tabloului și vei putea avea o viziune de ansamblu mai rapid.


Ce proiecte creative mai poți încerca, în afară de pictura pe numere?
Dacă vrei să experimentezi mai mult și să încerci și alte medii și tipuri de tehnici, iată câteva idei simplu de realizat, cu care vei merge la sigur pentru a-ți realiza decorațiuni, pentru a le oferi prietenilor cadou sau pentru a-ți petrece timpul într-un mod plăcut.

Cărți de colorat pentru adulți – ai la dispoziție mai multe modele de cărți de colorat dar și seturi de creioane colorate (pe care le poți achiziționa și la bucată, dacă ai preferințe asupra culorilor și știi deja ce vrei să folosești), deci seara ta liniștită alături de culorile preferate este astfel asigurată!

Mandale schițate – apropiat de conceptul picturii pe numere sunt și pânzele cu mandale schițate. În acest caz însă, ai nevoie de un set de culori acrilice sau de markere acrilice și poți să-ți alegi singur paleta de culori, așa cum preferi.

Decorul textilelor cu șabloane decorative – dacă alegi un set de culori speciale pentru textile sau culori individuale, poți să-ți decorezi piese textile – haine, fețe de pernă, fețe de masă sau peretare pentru decor interior chiar și dacă e prima oară când pictezi. Câteva recomandări importante – alege un spray adeziv cu care să fixezi bine șablonul de materialul textil (un tip de adeziv spray care se curăță la prima spălare), astfel încât culoarea să nu intre pe sub șablon, aplică apoi culoarea cu o pensulă sau cu un burețel pentru pictură și lasă la uscat. După ce culoarea pentru textile este bine uscată, calcă cu ajutorul fierului de călcat, pe partea opusă, câteva minute – expunerea la această temperatură ridicată va fixa culoarea în fibra textilă astfel încât ea va rămâne intensă și pigmentată și după spălare.

Urmărește clipul de mai jos pentru mai multe detalii referitoare la recomandările de utilizare a culorilor textile (apasă butonul CC pentru subtitrarea în limba română)Alte idei de tehnici de hobby creativ destinate începătorilor ar mai putea fi tehnica decoupage sau tehnica șervețelului, confecționarea lumânărilor, pouring art sau decorul obiectelor de sticlă sau porțelan.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram și YouTube dar și în magazinele din București!
Citește mai mult . . .