Stilouri | Pixuri

Articole
Share

Cum sa faci cele mai frumoase notite pentru scoala

Dacă ai căutat măcar o dată pe Insta “aestetic notes”, știi deja că a lua notițe frumoase pentru școală, bine structurate și de pe care să-ți facă plăcere să înveți e o activitate destul de complexă. Pe lângă structurarea informațiilor din cursuri, ai o grămadă de decizii referitoare la culorile pe care le utilizezi pentru a-ți ușura asimilarea informațiilor, la stilul de scris și la felul în care desenezi schemele de lucru. Află din acest articol care sunt sfaturile lui Roxie, studentă în anul 5 la medicină (pe care o poți urmări și pe Insta, la @roxie.med) referitoare la un conspect sau la notițele și schemele de studiu dar și recomandările noastre referitoare la materialele pe care să le folosești.
Recomandări pentru cele mai bune notițe de studiu
Dacă ești la un liceu sau la o facultate în care volumul de informații este mare, notițele de studiu pot fi cruciale pentru procesul tău de învațare. Cu cât mai bine organizat un subiect pe hârtie, după o logică din care să poți învăța cât mai simplu, cu cât mai bine structurat e un conspect, cu atât vei reține mai bine informația esențială din cursuri.
Iată câteva sfaturi de la Roxie.med care ne-a împărtășit care sunt în opinia sa cele mai importante detalii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să ai notițe frumoase și bine organizate pentru școală.
Care ți se pare cea mai grea etapă a organizării notițelor de studiu?
Atunci când îmi fac notițele, încerc să fac foarte multe desene, scheme și să folosesc cât mai puține cuvinte. Cred că cel mai greu lucru este acesta, să rezum un volum imens de informație la câteva cuvinte cheie care să mă ajute să înțeleg ce citesc și să memorez doar esențialul.

Ce recomandări ai pentru elevii/ studenții care sunt la început cu organizarea notițelor?
Să nu transcrie cuvânt cu cuvânt materia pe foaie, trebuie extrasă informația de bază și cuvintele cheie.
Să apeleze la cât mai mult suport vizual (poze, videoclipuri pe youtube) când fac notițe.
Să nu piardă timpul cu ele dacă li se pare că nu îi ajută sau nu se mai uită peste ele niciodată, nu tuturor ni se potrivește stilul acesta de învățat. Secretul este să ne găsim fiecare ritmul și metoda cea mai bună și eficientă prin care învățăm. Notițele sunt de cele mai multe ori doar pentru a face tot procesul mai distractiv și ușor, dar nu îți garantează o notă bună sau mai puține ore de studiu petrecute la birou.
Cum ai detalia, pe scurt, procesul tău de sinteză a informațiilor?
Eu îmi fac notițele cu ajutorul internetului, de cele mai multe ori. Mă uit rapid peste capitolul pe care vreau să-l învăț din carte/curs și subliniez definițiile și cuvintele cheie, după care încep să caut videoclipuri, poze și scheme despre topic.

Atunci când consider că am tot ce îmi trebuie și mi-am făcut o idee despre ce învăț, încep să transcriu schemele, tabelele găsite și să fac desene dacă e cazul. După ce am terminat de scris, citesc cu atenție capitolul din carte și mă ajut de schemele și desenele din notițe, timp în care mai adaug informații în plus, dacă e cazul.
Care sunt nuanțele tale preferate, cele pe care le folosești mai des și despre care consideri că te ajută cel mai mult atunci când recitești notițele?
Cel mai mult imi place sa scriu cu un creion simplu sau pix negru, nu mă obosește vizual comparativ cu un pix albastru de exemplu. Pentru titluri îmi place să folosesc culori închise sau stridente, roșu, albastru intens, verde. Cuvintele cheie le scriu cu roșu, galben, portocaliu. În general, nu-mi place să amestec foarte multe nuanțe pe o singură pagină, pentru că pierd esențialul dacă e totul colorat. Keep it simple.

De ce contează notițele frumoase și conspectele bine structurate?
Notițele colorate îți încurajează creativitatea și inspirația - dacă un caiet de notițe este plăcut privirii și este logic structurat, îți crești cu siguranță șansele de a reține informația, pentru că îți va fi foarte simplu să citești informația așezată în stilul tău și cu propriul scris. Din punct de vedere psihologic, lucrând la notițele proprii, îți creezi un mediu confortabil, pe care îți pui amprenta personală prin scrisul de mână și culorile alese. Ce poate fi mai bine pentru a-ți însuși informația?

Iată la ce e bine să ții cont atunci când îți alegi instrumentele de scris, evidențiatoarele și hârtia pe care iei notițe.
Decide-te la o paletă de culori cât mai relaxantă
Poți folosi evidențiatoare pastel sau evidențiatoare metalice, dar și linere în nuanțe care nu obosesc ochiul. Nu uita - poți face propriile reguli referitoare la codurile de culoare, pe care să le aplici în toate notițele. De exemplu, delimitează informația esențială de cea explicativă prin utilizarea culorilor roșu și galben – roșul îți va atrage instant atenția, deci va deveni prioritar în pagină, perfect pentru a fi asociat cu informația esențială din conspect sau notițe.
Folosește contrastul și grosimea liniilor
Pixul negru pe o coală albă va avea un maxim de contrast, dar poate fi asociat și cu o hârtie kraft, ivory sau gri. Și grosimea liniei trasate poate avea un impact asupra întregii estetici de pe notițele tale. Poți încerca chiar și linere pentru desen tehnic, instrumente la care găsești de obicei și vârfuri foarte subțiri pe care le poți testa la scrisul de mână.
Hârtia e importantă
Cu cât hârtia pe care o folosești la notițe este mai groasă, cu atât va putea susține mai bine markere/ linere cu mai multă cerneală și nu vei obține vreun bleeding (important mai ales dacă ai de făcut multe planșe și vrei să le faci pe ambele părți ale unei foi).
Poți alege un bloc de desen dacă ai de făcut mai multe schițe sau desene sau un bloc punctat, recomandat scrierilor caligrafice. Punctele te vor ajuta să stabilești distanțe între rânduri/ elemente fără să ai nevoie de riglă, cum e cazul unui bloc cu hârtie albă simplă.
La fel, dimensiunea unei coli pe care faci notițe este și ea importantă - în general, blocurile de desen vin în variante de A4 și chiar A3, astfel încât poți lucra chiar și planșe mai mari, atunci când ai nevoie de acest tip de conspect sau schemă.
E bine ca înainte de a-ți alege hârtia, să știi deja ce instrumentele de scris vei folosi, pentru a înțelege cum va reacționa hârtia. De exemplu, dacă folosești markere pe bază de alcool, e bine să alegi un bloc pentru markere - acesta are hârtia mai subțire dar cu un strat protector care întârzie ușor uscarea cernelii pe bază de alcool, detaliu care te va ajuta dacă în reprezentările tale grafice vrei să creezi și treceri de la o culoare la alta. Dacă folosești linere sau pixuri și creioane colorate, poți alege un bloc pentru schițe (acesta va fi foarte bun pentru toate tehnicile uscate).
Așază totul în pagină cât mai îngrijit

Studiile arată că un design relaxant pentru ochi este unul în care fiecare element este poziționat cu spațiu în jur dar și într-o relație armonioasă cu celelalte elemente, în sens de grupare. Poți structura în mai multe feluri spread-ul tău de notițe de studiu, fie cu un element principal în mijloc, însoțit de explicații și notițe, fie ca o înșiruire de elemente, poziționate de la dreapta la stânga sau de sus în jos.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
Surse foto: Unsplash, Roxie.med