PICTURA | SCULPTURA

PICTURA | SCULPTURA

Materiale pentru pictura si sculptura


In categoria de materiale pentru pictura de pe ProfiArt, ai la dispozitie culori pictura, accesorii, pensule (par natural sau fir sintetic) sevalete, mediumuri/ vernisuri, diluanti, panza si suporturi pictura.
Atunci cand iti alegi materialele pentru pictura, este ideal sa le testezi in prealabil – culorile, pensulele, medium-urile, toate se comporta diferit si exista diferente clare intre producatori. Pe ProfiArt, am facut o selectie de furnizori de top din intreaga lume in ceea ce priveste materialele de pictura, astfel incat vei gasi produse calitative in aceasta categorie, fabricate la standarde inalte de productie. Iata cativa producatori cunoscuti la nivel mondial pe care-I vei gasi in categoria de materiale pentru pictura – Pebeo, Schmincke, Sonnet, Nevskaya Palitra, DaVinci, Montana, Ars, Cappelletto, Derwent, LaDoga, LeFranc & Bourgeois sau Liquitex.


Cum sa iti alegi materialele pentru pictura


Pentru a cunoaste cat mai bine ce efecte au anumite medium-uri, ce intensitate si rezistenta au anumite culori si care este, de exemplu, diferenta intre doua tipuri de pensule, este ideal sa testezi cat mai multe materiale. Dupa cateva experiente iti vei stabili singur un set de criterii si te vei familiariza cu mai multe marci de materiale de arta. Alternativa este sa te informezi foarte bine – citeste despre tipul de produs pe care vrei sa il achizitionezi si despre istoricul producatorilor care au o oferta disponibila in stoc.

Articole
Share

Ghid pentru incepatori: materiale necesare pentru pictura in ulei


Te pregătești să lucrezi la primul tău tablou în ulei? Ei bine, a venit momentul să-ți pui la punct trusa de pictor începător. Îți venim, așadar, în ajutor cu o listă completă a materialelor de care vei avea nevoie pentru pictura în ulei.

Culori de ulei

Există diverse tipuri și branduri de culori de ulei disponibile pe piață. Vestea bună este că, atât timp cât alegi produse de calitate, special concepute pentru pictori, nu poți da greș.




Una din cele mai apreciate game de culori ulei este Master Class, de la Nevskaya Palitra.



Iată un exemplu de paletă pentru începători, compusă din câteva culori de bază pe care le vei folosi foarte des:


Roșu cardinal;
Galben ocru;
Galben muștar;
Verde virisian;
Roșu purpuriu;
Maro roșiatic;
Alb titan;
Negru fildeș.


Poți începe cu un set de culori ulei și apoi, pe măsură ce îți dai seama ce culori îți place să folosești mai des în picturile tale în ulei, să îți cumperi tuburi de culori separate.

Diluant (solvent)

Acest produs are rolul de a dilua vopselele. Diluantul va ajuta la:


Obținerea unei mai bune fluidități a culorilor;
Diluarea vopselei - lucru care îl face excelent și pentru estomparea aplicațiilor;
Grăbirea considerabilă a procesului de uscare.


Poți alege dintr-o multitudine de solvenți, însă dacă ești începător, îți recomandăm să alegi unul inodor, cum este white spirit. Alte variante, precum terebentina, s-ar putea să fie prea puternice, în special dacă lucrezi în spații închise.

Ulei de în

Chiar dacă vopselele au deja ulei în compoziție, poți totuși să mai adaugi puțin pentru a le schimbă consistența. Uleiul de în face parte din categoria numită mediumuri pentru pictură și reprezintă un minunat liant pentru a produce paste cu care se lucrează ușor, întărind repede și ferm vopseaua și oferind un finisaj frumos și rezistent. De asemenea, te poți folosi de uleiul de in pentru a crește strălucirea culorilor.

În ceea ce privește mediumurile pentru pictura în ulei, ai la dispoziție mai multe variante. O dată testate, vei putea face diferența între textura tușei oferită de un ulei de in, cea oferită de un medium pe bază de ou, unul pe bază de ceară de albine sau de un medium cu o compoziție bogată în rășini (cum ar fi rășina de dammar) sau un sicativ. Poți testa mediumuri și în funcție de efectul acestora - efect de fluidizare, lucios, mat, de transparență, textură sau structură.

Uleiul de in este, așadar, folosit pentru a îngroșa vopseaua. Acesta ajută la:


Obținerea unei fluidități deosebite;
Încetinirea timpului de uscare;
Obținerea unei transparențe mai pronunțate a culorii, perfectă în procesul de glazurare.


Pictura în ulei constă într-un echilibru constant între cantitatea de ulei și cea de solvent. Regula generală este să-ți începi tabloul ajutându-te de diluant și să adaugi, progresiv puțin câte puțin ulei de în. Ultimele trasări cu pensula trebuie să fie cele mai uleioase.

Pensule

Contrar așteptărilor majorității începătorilor, nu sunt necesare atât de multe pensule pentru pictura în ulei. De fapt, este de preferat să optezi pentru un set de 5-6 pensule de bună calitate. Dacă este posibil, îndreaptă-te spre pensulele cu perii tari, cum ar fi cele confecționate din păr de porc. Acest fir de păr natural este potrivit tehnicii de pictură în ulei datorită calităților sale - are o rezistență bună în timp, este mai gros și susține o bună încărcare a culorii pe pensulă.

Poți urmări acest video pentru a afla mai multe informații despre tradiția de fabricare manuală a pensulelor, de la producătorul german de pensule DaVinci.



Cuțite pentru pictură

Vei avea nevoie de aceste materiale nu doar pentru amestecarea culorilor pe paletă, ci și pentru a obține efecte de volum prin trasările texturate pe pânză. Cuțitele pentru pictură trebuie să fie flexibile și rezistente.


Pânză pentru pictura în ulei

Poți lucra pe diverse suprafețe, însă pânza este cea mai populară și potrivită alegere pentru pictura în ulei. Când ești la început, este recomandat să te orientezi mai întâi spre cartonul pânzat - pânză aplicată peste o bucată de carton solid. Acesta este foarte accesibil și nu ocupă mult spațiu. Pe măsură ce avansezi, poți să treci la pânza pe șasiu.

Șevalet





Sevalet simplu cu trei picioare și suport pentru pânză, din lemn de pin, de la Sonnet.



La început, poți picta și fără să ai un șevalet, însă acesta este, totuși, de mare ajutor. Șevaletul îți permite să te miști în jurul tabloului și să menții o bună postură a corpului în timp ce lucrezi.

Paleta de pictură

Desigur, vei avea nevoie de o paletă de pictură pentru a folosi și combina culorile. Alege una care este ușor de curățat și manevrat.

Soluție pentru curățarea pensulelor

Curățatul pensulelor este, poate, singurul proces neplăcut al picturii cu ulei. Însă dacă achiziționezi o soluție specială pentru curățare, nu te vei mai chinui încercând să scoți vopseaua din perii pensulelor.





Soluție curățare pensule de la Pebeo



Ce mai ai nevoie pentru pictura în ulei

Accesoriile de care vei avea nevoie pentru a picta în ulei sunt următoarele:

• Prosoape de hârtie (pentru a îndepărta excesul de vopsea de pe pensule și curățarea altor suprafețe);• Borcane pentru diluant și ulei;• Creioane cu mină de cărbune;• Haine de lucru confortabile.

În concluzie:


Alege culori pentru pictura în ulei cât mai bune din punct de vedere al calității. Poți începe cu un set de culori și apoi poți să îți cumperi tuburi, în funcție de culorile pe care preferi să le folosești în pictură.



Testează un diluant pentru a obține o bună fluiditate a culorii.



Pentru a crește strălucirea culorilor din lucrarea ta, poți încerca uleiul de in sau un alt medium pentru pictura în ulei (informează-te atent despre compoziție și despre efectele pe care medium-ul le va avea asupra tușei)



Alege pensule rezistente, eventual din păr de porc. Acestea nu se vor deteriora ușor și te vor ajuta să păstrezi o calitate și o textură bună a tușei pe pânză.



Pe măsură ce avansezi cu tehnica picturii în ulei, ai în vedere și achiziția unui șevalet, folosirea unor cuțite de pictură și testează pe parcurs mai multe tipuri de pânză special realizată pentru pictura în ulei.



Înainte să te apuci de pictat, asigură-te că ai lista completă de accesorii și materiale necesare, până la cel mai mic detaliu (paletă de pictură, soluție pentru curățarea pensulelor, borcane pentru diluant și ulei, prosoape de hârtie).


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Culorile acrilice - ce trebuie sa stii despre ele inainte sa le cumperi?


Ești pasionat de pictură, îți câștigi existența din artă sau pur și simplă găsești o metodă de relaxare eficientă în acest tip de activitate? Probabil știi deja că rezultatele pe care vrei să le obții depind în mod direct de instrumentele pe care alegi să le folosești. E important să investești într-un set de pensule de calitate, care îți vor garanta precizie în conturarea formelor reprezentate pe pânză ori pe hârtie, dar și în culori acrilice puternice, vii și cu o densitate suficientă pentru a-și păstra nuanța și după ce pictura ajunge să se usuce.

Dacă ești curios să afli cu ce se diferențiază culorile acrilice de cele de tip acuarelă sau tempera, am pregătit pentru tine tot ce trebuie să știi despre aceste culori destinate picturii.

Acrilicele vor avea aderență pe orice suprafață

Suprafețele convenționale amintite mai sus, adică hârtia sau pânza, sunt și cele mai ușor de colorat, însă cum gestionezi un suport mai puțin obișnuit pe care alegi să pictezi? Lemnul, plasticul, ceramica sau tencuiala pot prinde viață sub pensula ta de pictură, dacă vei folosi culori acrilice, care sunt aderente pe orice suprafață. Ai o mică afacere destinată organizării de evenimente, pentru care creezi desene pe pahare din sticlă ori obiecte din metal sau ai ales să îți pictezi propriile haine, pentru un plus de originalitate? Culorile acrilice își vor îndeplini menirea cu succes și în cazul acestor materiale!



Gama Studio Acrylic conține culori acrilice cu vâscozitate ridicată, pe care le poți încerca atunci când vrei să obții dimensiune sau volum într-o lucrare. Poți folosi culorile ca atare sau împreună cu mediumurile Pebeo, pentru un maxim de efect.



Timpul de uscare al culorilor acrilice este mai scurt

După ce ai terminat de pictat, va trebui să lași acrilicele să se usuce doar un sfert de oră, spre deosebire de restul culorilor, cărora le este necesar un timp mult mai îndelungat pentru o uscare completă. Desigur, timpul de uscare depinde de câțiva factori, precum grosimea stratului aplicat sau vâscozitatea culorilor alese. Dacă ai aplicat un strat gros de culoare, e posibil ca timpul de uscare să se prelungească, însă vei învăța cât vei avea de așteptat pe măsură ce capeți experiență în pictură.

Alege culori acrilice versatile

Probabil cea mai importantă caracteristică a culorilor acrilice este versatilitatea acestora. Aplicate în straturi mai groase sau diluate cu apă, ele se vor transforma după bunul tău plac, iar rezultatul va fi unul spectaculos de colorat.

 



Un exemplu de lucrare mixed media în care s-au folosit acrilice dar și produse inovatoare (de exemplu Fantasy Moon sau Prisme) , care oferă acel efect de fagure sau conturul 3d.



Dacă analizezi cu atenție oferta producătorilor de renume din domeniul culorilor, vei afla cât de mult a crescut versatilitatea acestui tip de culoare. De exemplu, acum poți mixa acrilice cu medium-uri inovatoare, care vor oferi efecte speciale lucrării tale dar și texturi distincte, contraste foarte bine definite și extra-intensitate.

Aspect compact

Imediat ce lucrarea s-a uscat, poți observa flexibilitatea straturilor acrilice, care nu se vor fisura la atingere, așa cum se poate întâmpla în cazul culorilor de ulei. Aspectul lor mat și pigmentarea puternică va face ca, odată aplicate, culorile să nu mai poată fi șterse de pe suprafața pe care au fost așezate din vârful pensulei.

Absența mirosului

Culorile acrilice nu emană niciun miros și nu conțin vapori toxici. Asta înseamnă că sunt ideale pentru persoanele pasionate de pictură, dar sensibile sau alergice la anumite substanțe. Nu vei avea nevoie de solvent pentru a putea lucra cu acestea după bunul tău plac, deci le vei putea utiliza în orice spațiu, indiferent de mărimea acestuia.

Poți alege consistența culorilor acrilice

În funcție de lucrarea pe care vrei să o realizezi și de tehnica pe care o vei aplica, ai la dispoziție trei variante de culori acrilice, în funcție de densitatea acestora, și anume culori fluide, culori medii și culori dense. Pentru acrilicele fluide vei utiliza pensula sau aerograful, în vreme ce pentru culorile dense vei avea nevoie de pensule speciale sau un cuțit de pictură. Dacă ai cumpărat o culoare prea densă, o poți dilua cu apă sau cu un medium.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

8 tutoriale video de pictura in acuarela pentru incepatori

Atunci când începi să pictezi în acuarelă, este important să cauți materiale și tutoriale care să îți ofere cât mai multe informații despre această tehnică. Experiența este foarte importantă în orice tehnică creativă ai aborda, însă dacă te informezi foarte bine asupra celor mai bune practici, experiența de pictură în acuarelă va fi eficientă și vei depăși rapid dificultățile de început. Iată o serie de tutoriale video pictură în acuarelă pentru începători, pe care le poți urmări cu subtitrarea în limba română, prezentate de un pictor acuarelist rus, Konstantin Sterkhov și Nevskaya Palitra (producătorul acuarelelor profesionale White Nights).

Despre Konstantin Sterkhov

Konstantin Sterkhov este un pictor rus, absolvent al Academiei Repin de Fine Arts, membru al Societății de Acuarelă din Saint-Petersburg. A participat la numeroase expoziții locale și internaționale, cu picturi sau ca membru al juriului, predă pictura în Rusia și în străinătate și este autorul unei serii de cărți despre tehnica acuarelei.

„Pictura pentru mine este ca o meditație în sensul în care mă bucur de proces dar sunt în același timp total detașat. Există foarte multă frumusețe în lume. Cred că este un dar să pot să o văd și să pot reflecta, chiar și o parte din ea, în lucrările mele.

Iubesc să lucrez și în ulei și în acuarelă, dar mă întorc mereu la pictura în acuarelă. Care e atracția ei? Acuarela întrupează, pentru mine, toată spontaneitatea apei. Apa este sursa a tot. Nu există viață fără apă. Sunt 25 de ani de când pictez în acuarelă și această tehnică continuă să mă surprindă.” – Konstantin Sterkhov

8 tutoriale video din care poți învăța bazele picturii în acuarelă

În această serie de tutoriale de pictură în acuarelă pentru începători, se folosesc acuarelele White Nights (de la Nevskaya Palitra), pe care le găsești fie la bucată (pastile 2.5 ml), fie la set. Hârtia pentru acuarelă folosită în această serie de tutoriale este de la Hahnemuhle și poți începe cu un bloc pentru acuarelă cum este Britannia – 300 g/mp.

Înainte de a începe să pictezi, e important să ai pe masa de lucru toate instrumentele, până la cel mai mic detaliu. De exemplu, e important ca sub hârtia pe care lucrezi să ai o suprafață care să respingă apa, astfel apa va rămâne în hârtia pe care lucrezi. Mai mult, vei afla de ce e important să ai la îndemână un uscător de păr și un card de plastic și la ce sunt acestea necesare în timp ce pictezi și vei afla și care sunt funcțiile unui medium pentru pictură în acuarelă.

Există patru modalități de pictură în acuarelă – pictură umedă pe umed, pictură uscată pe umed, pictură umedă pe suprafață uscată și uscat pe uscat. În lecțiile video de mai jos te vei familiariza cu tehnica umed pe umed.

Pentru a urmări subtitrarea în limba română, apasă butonul CC din dreapta jos a playerului video.

Din al doilea tutorial video pictură în acuarelă vei afla cum să tratezi ideea de graniță/ limită a culorii, cum să pregătești culorile pentru a fi aplicate pe hârtie, cum să umezești hârtia înainte de a aplica culoarea (mișcări verticale și orizontale).

Urmează schița în acuarelă, pe un exemplu de pictură a unor trandafiri albi. Indiciile din această lecție implică și prioritizarea elementelor dintr-o lucrare, ca și importanță, pentru a oferi o dinamică foarte clară în lucrare.

Pictura fundalului trebuie să înceapă de la cea mai caldă culoare, pentru a face o construcție în straturi.

Pentru trandafiri – elementele principale ale picturii din exemplu, trebuie să surprinzi cât mai corect tonurile și umbrele existente și să ții sub control contrastul cu fundalul.

Un alt exemplu predat de pictorul Konstantin Sterkhov este pictura unei pisici. Diferit de lucrarea cu trandafiri, din acest tutorial video pictură în acuarelă vei învăța cum să faci mai întâi o schiță în creion a subiectului pe care dorești să-l reprezinți în lucrare.

Urmează din nou aplicarea culorii pe fundal – construit la fel, de la nuanțele deschise la nuanțele închise și verificarea zonelor de contact ale fundalului cu subiectul.

Subiectul lucrării – în acest caz este vorba de o pisică, va fi pictat cu atenție la textură și granulație, la zonele de întâlnire cu fundalul și la naturalețea efectelor.


 

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Tutorial pictura culori acrilice – cum sa pictezi pesti

Din acest tutorial de pictură în culori acrilice vei învăța care sunt pașii pentru a picta o farfurie cu pești – de la pregătirea hârtiei (Canson Oil and Acrylic) și a fundalului până la aplicarea corectă, în straturi, a culorilor, păstrând atenția la luminozitate și evidențierea subiectului. Nivelul necesar pentru realizarea acestei lucrări este intermediar, iar timpul de care ai nevoie este în jur de 3 ore jumătate, plus câteva ore pentru uscarea gesso-ului aplicat la început pe hârtia de lucru.

Pictura în acrilic este destul de populară datorită faptului că vopseaua acrilică se usucă rapid și poate fi ușor aplicată în straturi, pentru efecte interesante într-o pictură. Pentru realizarea acestui tutorial s-a folosit o hârtie special realizată pentru pictura în acrilic, cu o greutate mai mare, rezistentă și absorbantă.

Materiale necesare

Hârtie: Canson Oil and Acrylic

Culori acrilice: negru, alb, gri, albastru ultramarin, albastru, albastru phthalo, galben, galben Naples, roșu, roșu Bordeaux, maro, argintiu

Instrumente de lucru: pensule pentru culoare acrilică, cuțit de pictură

Accesorii: gesso acrilic, burete, cârpă uscată, farfurii de plastic, borcan cu apă

Pasul 1: pregătirea hârtiei

Folosește un cuțit normal pentru a tăia hârtia la dimensiunile 30 cm X 30 cm și apoi plasează hârtia pe placa de lucru, fixând-o bine.


Folosește o pensulă lată pentru a aplica straturile de gesso acrilic – este recomandată ca în această etapă să existe doi pași: aplică primul strat cu mișcări orizontale ale pensulei și al doilea – pe verticală. Așteaptă ca gesso-ul să se usuce bine, conform instrucțiunilor de pe produsul ales. În general, timpul de uscare nu ar trebui să depășească 2 ore jumătate.

Pasul 2: substratul

Combină albastru ultramarin cu negru, în cantități egale, pe o farfurie de plastic. Adaugă alb pentru a deschide nuanța rezultată – vei obține astfel un gri- albăstrui cu o textură cremoasă. Nu pune excesiv de multă vopsea în această combinație – acrilicele se usucă destul de repede și suprafața pe care lucrezi este destul de mică.



Aplică sub-stratul pe lucrare, tot în doi pași – o dată orizontal și o dată cu mișcări pe verticală. Dacă rezultatul nu este perfect și au mai rămas urme, nu e nicio problemă, acest detaliu va adăuga mai multă profunzime picturii tale. Lasă la uscat aproximativ 1 oră.

Pasul 3: desenează subiectul folosind acrilic alb

Următorul pas în acest tutorial pictură culori acrilice este conturarea subiectului picturii tale, fără a intra încă în detalii. Pentru acest pas, folosește o pensulă cu vârful lat și culoare albă. Pentru a desena conturul farfuriei, poți plasa o farfurie reală pe lucrare. Nu uita, nicio formă nu trebuie să fie perfectă.



Un mic truc, atunci când pictezi în acrilice – dacă ai făcut o greșeală, poți să o ștergi atâta timp cât vopseaua nu s-a uscat. Folosește o un burete umed (bine stors) pentru a șterge linia greșită și apoi aplică rapid culoare din nou.

Pasul 4: culoarea de fundal

Pregătește pe o farfurie de plastic o cantitate suficientă de culoare argintie, în care adaugă nuanța de gri (raportul ar trebui să fie 2 părți argintiu la 1 parte de gri). Amestecă bine, până obții o compoziție uniformă și cremoasă. Pune deoparte o cantitate mică de culoare, pe care o vei folosi la pasul 5 (conturul farfuriei).



Aplică nuanța rezultată în straturi mai groase, în jurul subiectului principal al lucrării. Lucrează de jos în sus și adaugă, pe măsură ce înaintezi, câte un pic de argintiu în compoziția de culoare. Astfel, vei crea, gradual, un efect de luminozitate în lucrare.

Pasul 5: culoarea farfuriei

Pe o altă farfurie de plastic, combină o parte de argintiu cu 1/3 de alb și 1/3 de gri. Folosește o pensulă mai subțire, dar tot cu vârful plat, pentru a adăuga stratul de culoare pe farfurie. Curăță bine pensula la final.



Pentru a sublinia conturul farfuriei, revino la cantitatea de vopsea pe care ai pus-o deoparte la pasul anterior. Adaugă puțin maro, amestecă bine și aplică culoarea rezultată pe conturul farfuriei.

Pasul 6: realizarea efectelor prin folosirea unui cuțit de pictură

Folosind un cuțit de pictură de dimensiuni medii, uniformizează zone din lucrare, mai ales de pe fundal – acest detaliu va adăuga luminozitate. Ai grijă să nu exagerezi cu netezirea culorii, textura este și ea importantă.



Decorează partea dreaptă a farfuriei. Poți folosi vârful aceluiași cuțit, după ce l-ai curățat și șters bine, pentru a crea efecte impasto cu aceeași culoare aplicată la conturul farfuriei.

Pasul 7: nuanțele de albastru

Compune diferite nuanțe de albastru, folosind galben, alb, albastru și albastru phthalo și maro. Nu uita – albastru simplu + maro = albastru închis, albastru phthalo + galben + alb = albastru turcoaz. Încearcă diferite combinații, până ajungi la tonuri care îți sunt pe plac.



Fiecare pește poate fi colorat cu 2-3 nuanțe de albastru, dar e bine să te asiguri că lași și regiuni cu albastru închis, pentru a menține un contrast bun în lucrare. Lasă la uscat aproximativ 10 minute.

Pasul 8: nuanțele de roșu

Pentru pasul 8 din acest tutorial pictură culori acrilice, ai nevoie de diferite tonuri – de la roz deschis la violet închis. Pentru acest obiectiv, combină conform inspirației roșu simplu, galben Naples, roșu Bordeaux, maro, negru și alb.



Nu uita - dacă combini nuanțe de roșu cu galben Naples le vei adăuga luminozitate iar dacă le combini cu puțin albastru, vei obține violet.

Pasul 9: volum

Pentru a adăuga volum peștilor, e suficient să combini un pic de maro cu alb și folosind o pensulă mai fină, să adaugi linii subțiri pe abdomenul fiecărui pește. Astfel vei sugera volumul subiectului, asigurând profunzime.



Combină, în părți egale, negru și albastru phthalo și folosind o pensulă cu vârf subțire, retrasează conturul peștilor, fără a închide total formele. Astfel, îi vei evidenția în compoziție.

Pasul 10: detaliile de final

Folosind cuțitul de pictură, lucrează fiecare regiune a lucrării până ești mulțumit.



Lasă la uscat 24 de ore și apoi adaugă o ramă potrivită picturii tale.


Nu uita:

Nu lucra niciodată cu o pensulă prea udă. Atunci când vrei să schimbi culoarea, curăță pensula și apoi șterge-o bine cu o cârpă curată și uscată. De-abia apoi poți folosi o nouă culoare.

Dacă ai făcut o greșeală, culorile acrilice pot fi șterse rapid. Folosește un burete umed și șterge problema.



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Curatare aerograf - Tehnici de indepartare a reziduurilor din pistolul airbrush


Curățarea aerografului este esențială pentru menținerea pulverizatorului de vopsea într-o stare bună cât mai mult timp. Dacă nu îndepărtezi frecvent pigmentul de pe componentele pistolului aerograf, poți constata că vopseaua curge cu intermitențe sau nu mai curge deloc, ceea ce-ți poate întârzia sau chiar deteriora proiectele. 

Frecvența cu care ar trebui să demontezi și să cureți un pistol aerograf profesional sau pentru începători depinde și de regularitatea cu care îl folosești. De exemplu, dacă utilizezi aerograful rar, doar o dată sau de două ori pe săptămână, e suficientă o singură curățare completă pe lună. Dacă îl folosești de mai mult de patru ori pe săptămână, ar fi bine să-l cureți în profunzime săptămânal. 

Îți vom arăta în continuare atât etapele curățării aerografului cu demontarea pieselor, cât și o metodă rapidă de curățare înainte să schimbi culoarea, în cazul aerografelor cu alimentare prin gravitație. 

Cum se curăță corect și în profunzime aerograful

Pregătește-ți un spațiu curat unde să poți demonta și curăța aerograful, într-o cameră bine ventilată. În general, toate modelele de aerograf se dezasamblează în moduri similare, dar nu uita să verifici instrucțiunile înainte de a începe să-l cureți pe al tău. Un truc util este să filmezi cu telefonul mobil procesul de demontare a pieselor aerografului. În felul acesta vei putea reasambla cu ușurință instrumentul. 


Așază la îndemână un recipient gol, bețișoare de vată, cârpe uscate, apă curată și soluție de curățare adecvată, adică un diluant adecvat tipului de aerograf pe care îl ai. 



Deconectează pistolul de la furtunul compresorului de aerograf. 



Golește resturile de vopsea din cupă într-un recipient, apoi clătește-o cu apă curată și șterge-o cu un bețișor cu vată înmuiat în soluție specială de curățare. Șterge bine și locașul de prindere al rezervorului. 



Deșurubează capacul acului (din partea din spate a pistolului), slăbește clema și scoate acul, apoi curăță-l cu atenție folosind o cârpă înmuiată în soluție de curățare. 



Deșurubează capacul duzei și duza din corpul pistolului (în partea din față a acestuia). Dacă întâmpini dificultăți, poți folosi un clește ca să deșurubezi capacele, dar ai grijă să nu strângi prea tare. De asemenea, unele kituri de aerografe vin cu o cheie specială pentru demontarea duzei.



Așază componentele în ordine pe un prosop și curăță-le folosind șervețele sau bețișoare cu vată în vârf, înmuiate în agentul de curățare. Vopseaua uscată din duze, din canalul de alimentare și din vârful acestuia pot fi curățate cu ace și perii disponibile, de exemplu, în acest set de curățare a duzelor de la Harder & Steenbeck.


Iată și un scurt video din care vei afla care sunt pașii pentru a-ți monta un set nou cu ac și duză în aerograf.

Dacă vrei să urmărești subtitrarea în limba română, nu uita să apeși butonul CC din dreapta-jos a playerului.



 


După ce componentele s-au uscat, poți reasambla aerograful. Nu înmuia niciodată pistolul aerograf în întregime în soluția de curățare, pentru că acest lucru poate afecta garniturile și va îndepărta stratul de lubrifiere necesar pentru ca instrumentul să funcționeze bine. 


Cum se curăță un aerograf înainte de schimbarea culorii

Dacă folosești un aerograf cu alimentare prin gravitație, înainte de a schimba culorile trebuie să-l cureți rapid. Acest lucru va preveni acumulările de vopsea și amestecul culorilor. 


Golește cupa de resturile de vopsea într-un recipient, apoi clătește-o cu apă. 



Pune soluție de curățare în cupă și trece-o prin aerograf, acționând triggerul de câteva ori, până când pulverizează lichid clar. Încearcă să pulverizezi într-un șervețel, nu în aer, ca să nu inspiri vaporii toxici din solvent și ca să forțezi aerul să vină înapoi în cupă, îmbunătățind astfel procesul de curățare.  



Varsă restul de soluție diluantă rămasă în cupă și pulverizează doar aer de câteva ori, apoi poți schimba culoarea. 


Folosește tehnica de curățare rapidă înainte de schimbarea culorilor și de fiecare dată când închei o ședință de lucru. Săptămânal ori lunar, în funcție de frecvența utilizării, sau de fiecare dată când nu mai pulverizează bine vopseaua, folosește tehnica de curățare în profunzime. 

Nu neglija curățarea aerografului și folosește soluțiile de curățare adecvate modelului tău de pistol airbrush, dacă vrei să te bucuri de experiențe plăcute la fiecare utilizare.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!