Pensule par natural & pensule par sintetic

Pensule par natural & pensule par sintetic

In sectiunea de pensule par natural si pensule par sintetic, ai la dispozitie produse de la marci de top, potrivite pentru tehnici precum acrilic, tempera, acuarela, gouache, caligrafie, aurire, pictura murala, pinstripping sau ulei.


In general, cele mai valoroase pensule sunt cele din par natural (pensule par veverita siberiana, de zibelina rosie sau pensule par porc), care au trasaturi pe care pictorii le apreciaza si care tin de elasticitate, finete a firului de par, de puterea de retinere a lichidelor. Ca si principiu, pasionatii de pictura (profesionisti sau amatori) aleg pensule cu peri moi pentru medii de tipul acuarelei si pensule cu peri grosi si cat mai duri pentru mediile vascoase, cum ar fi culorile de ulei. A folosi o pensula intr-un mediu nepotrivit risca deteriorarea acesteia, de aceea e bine ca inainte de a lua o decizie, sa faci o trecere in revista a tipului de culoare pe care-l vei folosi, dar si a tehnicii dorite si a tipului de efect urmarit in pictura.


Pensulele par sintetic imita structura, comportamentul si textura firului de par natural si sunt de preferat mai ales atunci cand lucrezi in acrilic.


Atunci cand investesti in materiale de pictura, asigura-te ca iei cele mai bune decizii pentru tine si pe termen lung, analizand oferta disponibila in functie de culorile pe care le vei folosi cel mai des si de textura dorita.

Articole
Share

Par natural vs. par sintetic: Ce pensule alegi pentru pictura?

Atunci când ești în fața unui raft plin de pensule de pictură, multitudinea de dimensiuni și forme poate fi copleșitoare. Fără o informare în prealabil, e foarte posibil să alegi pensule nepotrivite pentru tehnica de pictură pe care vrei să o folosești iar rezultatul nesatisfăcător să te descurajeze. E bine să știi că există o întreagă știință referitoare la pensule, în care te putem ajuta să faci primii pași. Deci, ce pensulă alegem pentru pictură?
Diferențele esențiale între pensulele din păr natural și pensulele din fir sintetic
La orice tehnică de pictură, pensula se reîncarcă cu culoare – fie ea acuarelă, acrilică sau culoare de ulei. Cantitatea de culoare pe care o poate susține o pensulă diferă prin chiar structura firului de păr utilizat în fabricare. Cu cât mai mare puterea de încărcare, cu atât mai bun procesul tău la lucru.
Pensula din fir de păr natural pentru pictură
În general, orice fir de păr natural nu este perfect neted, ci are niște lamele/ striații, vizibile de-a lungul firului, la nivel microscopic. Acestea ajută la absorbția unei cantități mai mari de apă sau culoare. La fel, rezistența unui fir de păr natural este o calitate în sine, alături de elasticitate (mai mică în cazul unui fir de păr de porc, de exemplu, însă mai mare în cazul unui fir de păr de veveriță) și finețe. Toate aceste trăsături se traduc în puterea de încărcare a culorii, în formarea naturală a unui vârf subțire și menținerea lui la lucru, în aplicarea uniformă a culorii pe hârtie și în expresivitatea tușei.

Rata de eliberare a culorii dintr-o astfel de pensulă este graduală și consistentă, ceea ce te va ajuta să realizezi un ritm mult mai bun de aplicarea a tușelor, în timp ce lucrezi și astfel îți vei putea exersa și un control mai bun asupra fiecărei linii trasate.

Pensule pentru pictură - gama Casaneo de la daVinci

Un exemplu de fir de păr natural cu trăsături interesante este firul Kolinsky, de la o specie de zibelină roșie ce trăiește mai ales în părți din Rusia și China. Dacă ne-am uita printr-un microscop la acest fir de păr, am observa că are o formă atipică – în sensul în care către vârf, firul devine ușor subțire, apoi mai gros, apoi alungit, terminându-se printr-un vârf ascuțit. Această formă permite ca fiecare fir de păr dintr-o pensulă pentru pictură din fir Kolinsky să contribuie la realizarea unui adevărat rezervor (atunci când culoarea este foarte fluidă, cum este acuarela) care este transportat în mod natural către vârful ascuțit. Rezultatul? O pensulă de precizie, care încarcă și transportă acuarela în mod optim.

Un alt fir natural des întâlnit la pensulele pentru pictură este firul de păr de porc. Este vorba de un fir foarte ferm, care poate susține foarte bine culori heavy body fără ca greutatea mai mare a acestor culori să-i schimbe/ altereze integritatea în timp.

Pensulă de ulei din fir de păr natural, de porc (maestro fresca daVinci seria 7979)
Pensula din fir de păr sintetic pentru pictură
În mod tradițional, o pensulă sintetică este considerată a fi la o calitate inferioară față de o pensulă din fir de păr natural. Însă metodele noi de tehnologie și-au pus amprenta și asupra domeniului de fabricare a pensulelor și au dus la apariția unor modele de pensule sintetice care reproduc aproape perfect comportamentul unei pensule din fir de păr natural.

Tipul de material folosit, diametrul firului, lungimea sa sau mixul între două sau mai multe tipuri de fibre sintetice pot avea efecte excelente în ceea ce privește puterea de absorbție, finețea și elasticitatea fibrei dar și adaptarea anumitor modele la tipul de culoare folosit (culoarea de acuarelă necesită o pensulă cât se poate de fină și elastică, pe când tehnici precum pictura în acrilic/ ulei solicită mai mult pensula, prin greutatea culorii, deci e necesară o rezistență mult mai mare).

Diferența între tipurile de fire de păr constituie principalul motiv pentru diferența de preț – o pensulă din fir de păr natural va fi mereu la un cost mai ridicat, însă există pictori care, printr-o îngrijire riguroasă, păstrează un astfel de instrument zeci de ani.
Cea mai bună pensulă pentru pictură?
Este recomandat să pornești de la propriile nevoi în ceea ce privește pensula pentru pictură, să îți faci un set de bază pentru început și apoi, în timp, să experimentezi diferite forme și dimensiuni de pensule, pentru a-ți identifica propriile preferințe.

Dacă pictezi în acuarelă, încă din primul moment vei simți calitatea unei pensule din fir de păr natural. Pentru început, recomandarea este să alegi o pensulă de washing (mai e numită și tip mop și este folosită pentru a aplica culoarea pe suprafețele mari dintr-o lucrare) o pensulă rotundă (pentru detalii) și o pensulă cu vârful mai lung, pentru a trasa linii fine.

Pentru mai multe detalii, citește și articolul despre pensulele potrivite picturii în acuarelă.

Pensula acuarela Kolinsky Harbin da Vinci seria 1526y

Dacă pictezi în acrilic sau ulei, mergi pe fir de păr natural de porc sau sintetic. Și în acest caz, alege-ți câteva dimensiuni și formele esențiale pentru început: o pensulă mai mare pentru suprafețele mari, câteva pensule pentru diferite tipuri de linii (mai groase sau mai subțiri) și o pensulă pentru acrilic cu vârful mai subțire, pentru detalii.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Cum alegi cele mai bune pensule pentru pictura in acuarela?

Decizia asupra materialelor de artă cu care lucrezi este una care vine din experiență și teste repetate dar și dintr-o informare corectă. Majoritatea artiștilor își formează preferințe clare referitor la materialele cu care lucrează – cele mai bune pensule pentru acuarelă – sintetice sau din fir de păr natural, pigmenții unui anumit tip de culoare, felul în care se usucă acestea, puterea de încărcare a unei pensule și durabilitatea ei - toate sunt detalii pe care înveți să le recunoști și să le apreciezi în timp.
Află tot ce trebuie să știi despre pensulele potrivite pentru pictura în acuarelă din acest articol – care sunt trăsăturile pe care e bine să le ai în vedere atunci când îți alegi pensula pentru pictură, care sunt formele des întâlnite la o pensulă pentru acuareliști și la ce ajută fiecare, cum să îți îngrijești pensulele și la ce trebuie să fii atent pentru a recunoaște o pensulă de calitate.
Criterii pentru alegerea pensulei pentru acuarelă
O pensulă pentru acuarelă ar trebui, pentru a te sprijini cât mai mult la pictură, să aibă următoarele trăsături:

să aibă o putere de încărcare a culorii foarte mare
să formeze și să mențină un vârf subțire în timpul lucrului
să aibă un fir de păr elastic și fin dar în același timp rezistent la uzură
să aplice culoare cât mai uniform pe hârtie
să-și păstreze forma după folosire/ uscare

Fir de păr natural sau sintetic?
Ce pensule se folosesc pentru acuarelă? Cele mai bune pensule pentru acuarelă sunt cele fabricate din fir de păr natural, cum ar fi cele din fir de păr de zibelină Kolinsky. Trăsăturile specifice ale acestui tip de fir de păr sunt interesante – structura firului de păr Kolinsky este conică, foarte elastică și firele sunt acoperite de niște “solzi”, toate rezultate din adaptarea speciei la condițiile dure de iarnă din Siberia – regiunea în care trăiește zibelina. Aceste trăsături te ajută ca în timpul picturii cu o asemenea pensulă să te bucuri de o experiență foarte bună – pensula se va încărca foarte bine, va fi extrem de flexibilă și tușele trasate vor avea o finețe aparte.
Urmărește clipul următor pentru a vedea care sunt pașii fabricării manuale a pensulei pentru acuarelă din fir de păr de veveriță.


În general, pensulele realizate din fir de păr natural dur (ex. porc) sunt mai des întâlnite în pictura cu acrilice sau ulei, datorită rezistenței și a faptului că răspund foarte bine la cerințele acestor tehnici (ex. culoarea de ulei este mai densă, mai grea și va necesita un instrument pe măsură).
Și fibrele sintetice pot fi decizii foarte bune atunci când vrei o pensulă pentru acuarelă care să fie de calitate. La rândul lor, există multe tipuri de asemenea pensule, dar producătorii cu tradiție în domeniul pensulelor de pictură au lansat în ultimii ani modele de pensule sintetice la o calitate excepțională, cu fibre care imită trăsăturile firului de păr natural (de exemplu, forma conică a firului de păr Kolinsky a fost reprodusă extrem de fidel în procese tehnologice avansate). Avantajul acestor pensule este și unul care ține de preț – o pensulă din fir de păr natural poate să aiba un cost destul de mare (mai ales având în vedere și procesul de fabricare, care este în multe cazuri manual în cazul unei mărci cu tradiție cum este DaVinci).

Componente pensulă acuarelă – pămătuful, manșonul și mânerul
Mânerul unei pensule este important din mai multe puncte de vedere. În cazul unei pensule de o calitate slabă, mânerul poate fi acoperit cu un lac protector sau vopsea care va sări în timp, uneori chiar în timp ce pictezi. Până și lemnul folosit pentru fabricarea unui mâner de pensulă ar trebui să aibă o anumită calitate. De exemplu, un lemn care rezistă la umiditate, care nu crapă ușor și care nu are noduri este de preferat dacă vrei o pensulă rezistentă.

Manșonul este de obicei fabricat din metal și poate fi rotund sau plat. Rolul său principal este să țină foarte bine firele de păr de mâner, dar trebuie să aibă și o funcționalitate în timpul picturii, adică să te ajute să fixezi bine pensula între degete. În cazul pensulelor de o calitate slabă, manșonul se poate desprinde cu ușurință.

Pămătuful are vârf (de mai multe feluri) și un corp al cărui rol este de a conține cât mai multă apă și culoare. Vârful pensulei este deosebit de important în pictura cu acuarele, fiindcă te ajută să trasezi linii subțiri – firele dintr-o pensulă care nu este de calitate nu vor forma un vârf, caz în care vei avea dificultăți în a controla forma tușei pe hârtie și în a picta detalii.

Tipuri de pensule folosite în pictura cu acuarelă
Pensulele folosite în pictura cu acuarelă sunt în primul rând mai scurte decât cele pentru ulei sau acrilic. O altă trăsătură este faptul că pămătuful trebuie să fie mult mai moale și mai flexibil – e nevoie ca straturile de culoare să fie aplicate delicat dar e nevoie și ca hârtia să își păstreze textura, și să nu fie zgâriată de un fir de păr mai dur.

Pensula rotundă

Pensula washing seria 498 CASANEO da Vinci

Forma clasică pentru pictura în acuarelă – vârful este fin iar pensula are o putere mare de încărcare datorită firului de păr și a corpului pămătufului, care este mai mare. Este o formă foarte versatilă de pensulă, fiindcă poți trasa atât linii subțiri, medii sau groase și poți umple și regiuni din lucrare cu acuarelă. Este un model care intră în top pensule pictura acuarela datorită expresivității pe care o poți obține.

Mărimea mare a unei pensule rotunde pentru acuarelă mai e denumită și pensulă “mop” și poate fi folosită pentru washing, fiindcă are o putere ridicată de încărcare.

Pensula lată

Pensula acuarela Casaneo XS Da Vinci 986

O altă pensulă folosită destul de des în pictura în acuarelă, pensula cu vârf lat este potrivită pentru linii drepte, subțiri dar și pentru a acoperi în mod uniform o regiune mai mare din lucrare cu acuarelă sau apă sau pentru a aplica diferite alte tehnici, cum ar fi glazing. O asemenea pensulă poate avea, la rândul ei, firul de păr mai lung sau mai scurt, diferența fiind dată de formele tușelor pe care le obții la lucru.

Pensulă Sword

Pensula acuarela Sword Casaneo XS Da Vinci 987

Cu o formă atipică, în linii curbe și firul de păr lung, pensula de tip Sword îți permite o tușă elegantă, dar și detalii expresive.

Pensula ovală

Pensula ovala acuarela English da Vinci seria 803

Pensule care au o formă ovală dar sunt late, denumite și limbă de pisică, sunt folosite mult mai des în pictura în ulei și acrilic, dar există situații în care se folosesc și în tehnica acuarelei – de exemplu când vrei să realizezi tușe rotunde sau să pictezi, de exemplu, petalele unei flori.

Pensula acuarela liner

Pensula tip liner caligrafie Kolinsky da Vinci seria 1105

Cu firul de păr mai lung, dar cu un pămătuf de obicei subțire, pensulele liner te vor ajuta să trasezi linii destul de fine, la diferite dimensiuni. Lungimea acestui pămătuf permite o încărcare mai bună a pensulei cu apă și culoare, ceea ce înseamnă că vei putea trasa, de exemplu, o linie neîntreruptă (curbă sau dreaptă) fără să ridici pensula de pe hârtie pentru a o încărca. Este un tip de pensulă ce necesită practică, pentru un control bun.

Pensula evantai

O pensulă în formă de evantai pentru pictură oate fi folosită pentru a obține efecte inedite sau texturi. Uscată, va transporta acuarela pe hârtie și va lăsa o tușă interesantă iar atunci când e udă și încărcată te poate ajuta, de exemplu, să pictezi rapid fire de iarbă.

Îngrijirea pensulelor pentru acuarelă

Atunci când folosești o pensulă nouă pentru prima dată, pentru a curăța stratul protector care există pe pensulă pentru a rezista transportului, e important să o speli în apă curată.
Spală pensula după fiecare utilizare – nu este recomandat să lași culoarea să se întărească pe o pensulă, fiindcă firul se va întări și își va pierde forma. Lasă la uscat cu pămătuful în sus, din același motiv – pentru a proteja forma pămătufului.
Nu folosi detergent agresiv pentru a curăța pensulele de acuarelă

Cum identifici o pensulă de calitate?
Verifică mânerul și manșonul – acestea trebuie să fie bine lipite iar vopseaua de pe mâner nu trebuie să fie ciobită. Verifică forma acestor două elemente – dacă sunt strâmbe sau prezintă denivelări, acestea pot fi indicii despre calitatea mai slabă a pensulei.
Pămătuful trebuie să aibă o formă perfectă – dacă la atingere, firele de păr se desprind sau dacă pămătuful nu are o formă clară, ai de-a face cu o pensulă care nu va rezista prea mult.
Dacă ești la început, nu ai nevoie de foarte multe pensule pentru a exersa și pentru a învăța tehnica acuarelei. Este de preferat ca în loc să-ți iei mai multe pensule de calitate medie, să investești în materiale de calitate, pentru o experiență foarte bună la lucru. Apoi, în funcție de preferințe și stilul pe care îl adopți, îți poți completa instrumentele de lucru cu o pensulă de washing și pensule rotunde de mai multe dimensiuni sau alte tipuri de pensule pictură acuarelă, cu design special.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!