Penite caligrafie si tocuri caligrafie

Penite caligrafie si tocuri caligrafie

Alegerea unei penite pentru caligrafie tine de preferintele personale ale artistului. Daca esti la inceput, este recomandat sa testezi mai multe tipuri de penite pentru a descoperi ce tip de penita iti place cel mai mult. Pentru incepatori, este recomandat sa alegi o penita cu flexibilitate medie si pe masura ce exersezi si avansezi, poti trece la penite cu o flexibilitate mai ridicata. O alta variabila importanta la o penita este capacitatea de incarcare cu tus sau cerneala.


In general, inainte de a folosi o penita, e necesar sa o cureti. Acest pas este necesar pentru a indeparta stratul protector pe care producatorii il aplica pe acest tip de produs. Poti curata penita cu alcool.


In categoria de penite caligrafie si tocuri caligrafie ProfiArt, gasesti inclusiv seturi de penite din care cele mai multe tipuri sunt de la Manuscript. Poti analiza oferta pentru a vedea ce tip de penita te incanta cel mai mult pentru viitoarele tale experimente de caligrafie - gamele penite Manuscript sunt Copperplate, Round Plate sau Leonardt.


Si in ceea ce priveste tocurile de caligrafie ai de ales intre produse interesante – toc oblic, toc cu ferula, toc din lemn cu efect marmorat, din lemn simple sau cu forma ergonomica.

Articole
Share

Exercitii de caligrafie pentru incepatori

Învățarea unei scrieri caligrafice poate fi o provocare pentru un începător, fiindcă necesită timp, răbdare și exersarea unor reguli mai degrabă stricte, dacă vrei să înveți o scriere tradițională. Iată un articol din care vei afla care sunt principalele materiale pe care ar trebui să le ai în trusa de caligrafie și câteva exerciții de caligrafie pentru începători.
Beneficiile caligrafiei nu se opresc la lucrările finalizate, ci țin mult de procesul de lucru pe care-l vei dezvolta. Timpul petrecut pe acest tip de hobby va fi plin de farmec, îndeosebi fiindcă îți vei dezvolta răbdarea, precizia și îți vei educa, prin studiu, viziunea estetică asupra unei lucrări caligrafice. În plus, sunetul peniței pe hârtie, bucuria de a fi martorul propriei evoluții în ceea ce privește o scriere și entuziasmul de a observa diferitele rezultate oferite de o cerneală nouă sau de o peniță pe care o încerci pentru prima oară sunt în sine beneficii importante, la nivel personal.
Trusa de caligrafie pentru începători – ce ar trebui să conțină?
Pentru primii pași în caligrafie, ai nevoie de un set de lucru care să conțină un toc, câteva modele diferite de penițe (pentru a le putea simți la lucru în ceea ce privește flexibilitatea, tipul de linie etc.) și un tuș negru. La fel de importantă este și hârtia – poți alege un bloc cu hârtie punctată, hârtie care te va ajuta să exersezi în mod comod dimensiunile literelor din scrierea pe care alegi să o lucrezi.

Penite caligrafie
E bine ca atunci când începi să te ocupi de caligrafie, să studiezi cât se poate de mult atât formele literelor cât și tipurile de penițe care ți-ar putea fi de folos. O altă recomandare ar fi să nu folosești materiale de proastă calitate, ci să începi să-ți construiești o trusă de caligrafie încetul cu încetul, dar care să conțină piese la o calitate cât mai bună.
De exemplu, o peniță flexibilă, cu vârf ascuțit ar trebui să susțină diferite tipuri de presiune și astfel să poți obține cu ușurință treceri de la linii groase la linii mai subțiri, care vor oferi un maxim de expresivitate lucrărilor tale.
Găsești în secțiuena de penițe de caligrafie toate tipurile de penițe de la Manuscript.
Toc pentru caligrafie

Și în acest caz ai la dispoziție mai multe variante, toate cu beneficii specifice. Pentru început, poți merge pe un toc cu plută, simplu și rezistent, de lemn iar mai târziu poți exersa tocurile oblice. Un toc oblic pentru caligrafie va menține vârful peniței într-un anumit unghi, detaliu care te va ajuta foarte mult de exemplu în cazul unor scrieri caligrafice precum Copperplate, care necesită penița înclinată la 55 de grade.
Cerneala pentru caligrafie
În mod clasic, cerneala pentru caligrafie este neagră și are o anumită textură, optimizată pentru lucrul cu penița. Mai ales pentru început, e bine să alegi o cerneală specială pentru caligrafie iar mai apoi, pe măsură ce îți dezvolți preferințe și observații specifice, poți exersa și tușuri acrilice (mai groase), tușuri pe bază de apă sau chiar acuarele lichide, totul în funcție de penițele pe care le folosești cel mai des.
Hârtia pentru caligrafie

Pentru ca penița să funcționeze în mod optim pe hârtie, ai nevoie de hârtie netedă, fără textură. Grosimea acesteia poate ajunge până la grosimea recomandată pentru lucrările în acuarelă (250 g/mp – 300 g/mp), în funcție de tipul lucrării (vei avea nevoie de o hârtie mai groasă de exemplu dacă lucrezi invitații caligrafiate, sau un tip de proiect de lettering în care vei adăuga și elemente decorative cu ajutorul unei pensule).
Pentru primii pași în caligrafie, îți va fi de un deosebit ajutor hârtia punctată. În loc de liniile gen dictando, vei avea la dispoziție o coală cu linii punctate, care te vor ajuta să menții dimensiunile literelor din scrierea caligrafică pe care o exersezi. Alternativ, poți bineînțeles să folosești rigla și un creion pentru a-ți trasa linii despărțitoare, pe o hârtie albă.
Exerciții caligrafie pentru începători – caligrafie modernă
În cazul în care îți propui să înveți caligrafia modernă, e bine să știi că în acest caz vei avea o libertate creativă mai mare. Bineînțeles, consistența (utilizarea unui ghid pentru a păstra același unghi și înălțime a literelor) este foarte importantă. La fel este și cu spațierea literelor – păstrează aceleași distanțe între litere pentru a obține o scriere lizibilă.

Poți downloada de aici un ghid creat de ArtsyNibs pentru Manuscript

O altă variantă pe care o poți studia este o scriere caligrafică modernă cu înflorituri – poți downloada și printa alfabetul de aici, creat de ArtsyNibs pentru Manuscript.
Exerciții caligrafie pentru începători – scrierea gotică
Pentru a exersa acest tip de scriere, ai nevoie de această dată de o peniță cu vârful plat. Este considerată o scriere grea (fiindcă fiecare literă necesită mai multe linii, dar și pentru că trebuie respectate cu strictețe coordonatele grafice ale scrierii), însă cu exercițiu, de vei putea bucura de rezultate frumoase în lucrările tale de caligrafie.

Poți downloada ghidul pentru scrierea gotică –majusculele, de aici.
Ghidul este realizat de Sandro Bonomo, pentru Manuscript și vei găsi semnalizate toate liniile pe care e nevoie să le trasezi pentru a obține literele acestei scrieri.

La fel, dacă vrei să exersezi și literele mici, downloadează de aici ghidul, realizat de același caligraf.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!