MESTESUGURI

MESTESUGURI

Materiale pentru mestesuguri


Orice tehnica handmade sau de mestesug ai practica, in aceasta categorie de pe ProfiArt gasesti numai produse utile pentru proiecte creative. Gasesti produse pentru tehnica servetelului (o tehnica simplu de folosit si cu efecte ce pot fi spectaculoase pe obiecte de décor) pentru quilling (modelarea hartiei) dar si pentru confectionarea ceasurilor sau pentru confectionarea lumanarilor. Mai mult, gasesti accesorii decor pe care le poti picta sau folosi in proiectele tale creative handmade dar si articole din diferite materiale (sticla, plastic, lemn, metal) pe care le poti decora dupa bunul plac.


Materiale pentru proiecte handmade


Poti sa gasesti cu usurinta ceea ce cauti in aceasta categorie de materiale proiecte handmade daca folosesti filtrele din partea stanga a paginii – produsele sunt impartite in adezivi, produse pentru aurire, benzi autoadezive, charm-uri, dantele, decoratiuni, mediumuri, pasta cerata, patine, primer, solveniti, stampile decorative sau produse pentru transferul imaginilor, tusiere si vernish-uri, potrivite pentru o gama larga de tehnici handmade sau pentru mestesuguri.
Proiectele handmade sau mestesugurile inedite sunt hobby-uri excelente – poti realiza, prin propria imaginatie si folosind materiale calitative (culori acrilice, elemente de decor, etc.) obiecte minimaliste, traditionale sau moderne, pe care le poti oferi cadou celor dragi sau pe care le poti folosit pentru a-ti decora propria casa.

Articole
Share

Arta Origami. Cum a aparut si ce modele poti face din hartie pliata.

Origami este arta de a împături hârtia în forme și figuri decorative. Denumirea sa provine din combinația cuvintelor japoneze oru (a împături) și kami (hârtie). În continuare, vom vorbi despre istoria interesantă a origami-ului și îți vom da câteva idei de modele pe care le poți face din hârtie pliată.
Origami - o istorie bogată și complexă
Origami traditional și clasic
Hârtia a fost inventată în China, în jurul anului 105 î.Hr., și a fost adusă în Japonia de călugări, în secolul VI. Hârtia era pe acea vreme un produs de lux pe care și-l permiteau puține persoane, iar origami-ul se făcea doar cu scopul de a obține decorațiuni pentru ceremonii religioase și alte ocazii speciale.
În perioada Edo (1603 - 1868), împăturirea hârtiei încă se folosea pentru a crea ornamente festive, însă a devenit încetul cu încetul o activitate recreațională, dezvoltându-se până atunci numeroase modele. A ajuns apoi, treptat, să fie privită ca o formă de artă din ce în ce mai populară, mai ales după ce hârtia a început să se producă în masă și a devenit mai accesibilă. Primele instrucțiuni pentru plierea hârtiei au apărut prima dată în 1797 în lucrarea lui Akisaro Rito intitulată Sembazuru Orikata. În 1845, Adachi Kazuyuki a publicat o compilație mai cuprinzătoare de instrucțiuni și exemple. La finele anilor 1800, termenul pentru împăturirea hârtiei s-a transformat din orikata (care înseamna în japoneză forme pliate) în origami.
În Europa, împăturirea hârtiei a început să fie practicată în secolul XII, atunci când Maurii au adus acest obicei în Spania. Spaniolii au continuat să dezvolte activitatea, transformând-o într-o practică artistică numită papiroflexia sau pajarita. În anii 1800, copiii din Europa și Japonia învățau de la vârste fragede să creeze diferite modele din hârtie.
Origami modern
În timp ce origami-ul tradițional este caracterizat prin transmiterea instrucțiunilor și modelelor pe cale orală, de către autori anonimi, din generație în generație, cel modern implică, de cele mai multe ori, modele create de designeri. Majoritatea acestor modele sunt considerate materiale protejate de copyright sau proprietate intelectuală. Mai mult, origami-ul modern prioritizează un aspect de puzzle al modelelor și plierea pornind de la un singur pătrat de hârtie, fără a folosi tăieturi sau lipici.
Akira Yoshizawa, care a murit în 2005, la vârsta de 94 de ani, este considerat unul dintre pionierii origami-ului modern. În anii ‘30, el a dezvoltat un sistem de tipare ce implică folosirea unui set de simboluri, săgeți și diagrame. În anii ‘50, aceste tipare au fost publicate și erau deja disponibile publicului larg, contribuind la popularizarea origami-ului în întreaga lume. Împreuna cu alți experți în origami, Yoshizawa a înființat numeroase organizații locale și internaționale pentru cei pasionați de această activitate.
Ce modele poți face din hârtia pliată?
Iată câteva idei de figurine perfecte pentru începători.
Cocorul japonez sau paper crane (orizuru)

Sursa foto: Pixabay
Orizuru este, poate, cel mai popular model. Baza figurinei este un pătrat din hârtie origami, iar tradiția spune că dacă împăturești o mie de cocori japonezi ai dreptul să îți pui o dorință specială.
Cubul modular
Acest cub se realizează din șase unități Sonobe. Poți să creezi cuburi modulare de diferite dimensiuni și în diferite culori pentru a le folosi atât cu scop decorativ, cât și pentru a le transforma în cutii originale de cadou.
Floare origami

Sursa foto: Pixabay
Această floare drăguță din hârtie are două părți: petalele și tulpina. Așadar, vei avea nevoie de două pătrate din hârtie pentru a o realiza. Crează câteva flori origami și pune-le într-o vaza, obținând astfel un aranjament ce va înfrumuseța orice spațiu și va rezista mult timp.
Prin urmare, această activitate are o istorie fascinantă și reprezintă un hobby excelent pentru a-ți pune creativitatea la încercare și a crea diverse modele din hârtie pentru origami.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Cum decorezi o masuta de cafea folosind mozaicul?

Tehnica mozaicului poate fi o idee bună pentru un weekend în care vrei să lucrezi la un proiect do-it-yourself pentru casă, cum ar fi decorarea unei măsuțe de cafea. Există foarte multe tipuri de piese mozaic cu care poți lucra iar tehnica este deopotrivă simplă și interesantă – realizarea modelului dorit implică atât o parte creativă cât și o parte tehnică, cum ar fi chituirea sau lăcuirea bucățelelor de piatră sau sticlă.

Aplicarea mozaicului pe o măsuță de cafea

Dacă ai o masă de aspectul căreia te-ai plictisit, aplicarea unui model decorativ din mozaic îi poate da acel aspect chic pe care-l cauți. Fie că e vorba de o masă pentru exterior (pentru curte, terasă sau grădină) sau o masă pentru interior, poți aplica tehnica mozaicului în câțiva pași simpli.

Primul pas din acest proiect DIY este pregătirea suprafeței mesei. Dacă este vorba de o masă din lemn, e bine să o șlefuiești bine, cu ajutorul unei bucăți de glaspapir. Dacă masa este din alt material, e bine să o cureți foarte bine înainte de aplicarea adezivului pentru mozaic.


Apoi, planul de lucru. Aici, fie te inspiri dintr-un model de mozaic deja existent, fie realizezi un model original. E important să alegi piesele de mozaic în funcție de model, dar și de alte cerințe de design interior pe care le poate avea ambientul în care vei plasa masa decorată prin tehnica mozaicului (de exemplu, culorile bucățelelor de mozaic sau textura acestora)

După ce te-ai hotărât asupra modelului, e bine să așezi piesele de mozaic pe o coală mare de hârtie conform design-ului. Astfel îți vei face o imagine clară asupra aspectului final și vei putea face modificări, după gust și inspirație. După acest pas, poți începe aplicarea mozaicului pe măsuța de cafea. Poți trasa liniile modelului pe masă, pentru a te orienta corect în realizarea modelului. Începe din mijloc către exterior și ai grijă să respecți cât mai în detaliu modelul.

Ia fiecare piesă și pune adeziv pe spate, apoi fixeaz-o printr-o ușoară apăsare pe suprafața de lucru. Nu uita să nu lipești piesele una de alta, lasă câțiva milimetri distanță - în aceste rosturi vei plasa chitul la final, după ce adezivul s-a uscat.



După ce ai aplicat toate bucățile de mozaic, netezește suprafața astfel încât să nu existe foarte mari diferențe de înălțime între piesele montate pe măsuță. Este recomandat să lași adezivul la uscat aproximativ 24 de ore.

După ce adezivul este uscat, poți trece la aplicarea pastei pentru rosturi (chit). Este indicat să aspiri un pic măsuța înainte de această aplicare, pentru a te asigura că nu ai niciun fir de praf intrat în rosturi. Apoi, aplică cu generozitate această pastă, fără să îți faci griji dacă acoperă bucățile de mozaic. Lucrează pe suprafețe mici și după aplicarea pastei de rosturi, șterge suprafața plăcilor de mozaic cu o cârpă uscată. Dacă pasta de rosturi apucă să se întărească, este mult mai greu (dacă nu imposibil) de șters de pe suprafața plăcuțelor de mozaic.

La final, după ce chitul este bine uscat, poți sigila suprafața folosind un lac pentru piatră sau mozaic – astfel vei asigura durabilitatea măsuței de cafea.

Ce mai poți face folosind tehnica mozaicului?

Tehnica mozaicului mai poate fi utilizată și pentru alte proiecte DIY pentru decorul casei. Poți decora astfel ghivecele pentru flori, rame de fotografii sau poți face suporturi pentru lumânări.



În cazul celor din urmă, pentru ca lumina lumânării să fie bine pusă în valoare, e bine să alegi un pahar sau un recipient din sticlă transparentă și bucăți de mozaic din sticlă colorată.
Pixel art, o direcție actuală destul de populară, implică folosirea mozaicului pentru a realiza lucrări inspirate din lumea digitală.


Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!
Share

Cum se foloseste rasina epoxidica: matrite silicon si seturi de rasina epoxidica hobby

Decorațiunile din rășină epoxidică au devenit foarte populare în ultimii ani, iar acest lucru este datorat faptului că turnarea rășinii în matrițe de silicon este o tehnică relativ simplă dar de efect. Poți turna în rășină flori uscate, fulgi de foiță, poți aplica un strat de rășină similar unui vernis peste o pictură, poți lucra mărțișoare impresionante dar și obiecte mai mari – pentru design interior, cum ar fi înfrumusețarea unor piese de mobilier.  Un alt avantaj al rășinii este rezistența în timp a decorațiunilor din rășină epoxidică – cu o duritate similară plasticului sau sticlei, lucrările tale vor avea o durată de viață foarte mare. Vei afla din acest articol tot ceea ce trebuie să știi înainte de a începe să lucrezi cu rășină epoxidică bijuterii, decorațiuni, mărțișoare handmade, tăvi decorative pentru botez sau orice alt obiect decorativ îți poți imagina.
În principiu, pentru a obține un obiect din rășină epoxidică, ai nevoie doar de o matriță silicon și de rășină epoxidică.
Dacă ai în plan un proiect creativ mai micuț (ex. bijuterii sau diferite obiecte decorative), mergi la sigur cu un kit de rășină epoxidică de la Pebeo. E bine să știi că în oferta noastră ai la dispoziție kituri de rășină Pebeo pentru proiecte de hobby, craft sau artă, cu avantaje importante:

rășină fără miros puternic;
poate fi manevrată și turnată în interior, cu grijă la instrucțiunile de lucru;
dacă înainte de turnare rășina e lăsată să se liniștească 5 minute, nu vor apărea bule de aer pe suprafață;
rășina Bio este perfectă pentru încastrarea florilor și frunzelor uscate (nu va modifica culoarea în timp), rășina de glazurare este potrivită pentru a fi folosită ca și strat de vernis iar rășina Crystal e potrivită pentru încastrarea obiectelor decorative diverse;
orice tip de rășină de la Pebeo este perfect compatibil cu gamele de culori din oferta Pebeo – alege culori Vitrail pentru a obține o colorare transparentă a rășinii, culori Ceramic pentru obiecte opace sau pigment fluid.

Urmărește clipul pentru a afla cum se amestecă pigmentul fluid Pebeo cu rășină epoxidică:

 
În funcție de complexitatea proiectului tău de turnare rășină epoxidică, e bine să ai la îndemână și bețe de amestecat, pahare de plastic, cupe de măsurare, picurătoare și mască de protecție (găsești toate accesoriile în acest kit pentru aplicarea rășinii).
Ce este rășina epoxidică și cum se utilizează?
Rășina epoxidică este un lichid ce se obține din amestecul a două componente (întăritor și rășină) și care o dată uscat, devine dur. O dată ce aceste două componente se amestecă, reacționează chimic și produc căldură. În cazul kiturilor de rășină de la Pebeo, raportul de amestec este de 2 părți rășină și o parte întăritor și un maxim de 10% culoare (în cazul în care dorești să colorezi rășina transparentă).

Rășina epoxi, atunci când este în stare lichidă, poate fi turnată în matriță. Matrița recomandată pentru turnarea acestui tip de rășină trebuie să fie din silicon, pentru ca după uscare, să poată fi îndepărtată ușor.
Există mai multe tipuri de rășină epoxidică și în secțiunea noastră de rășină epoxi ai la dispoziție mai ales kituri de rășină epoxidică hobby sau rășină epoxidică artă, ușor de folosit, conform instrucțiunilor, dar și matrițe pentru rășină epoxidică.
Cum aplici rășina epoxidică?
După ce te-ai asigurat că ai rășina potrivită pentru proiectul tău de craft și accesoriile necesare, citește instrucțiunile de pe etichetă și vezi proporțiile recomandate de rășină versus întăritor.
E bine să măsori cu exactitate cantitățile, o abatere de câteva procente poate să îți strice rășina. Mai mult întăritor nu înseamnă că rășina ta epoxi se va usca mai repede și mai multă rășină nu înseamnă că poți crește duritatea obiectului rezultat. Respectă perfect instrucțiunile, pentru a nu risca să obții un amestec lipicios care nu se mai întărește.
Un alt pas căruia e posibil să nu-i acorzi suficientă atenție prima dată este amestecul celor două componente. Dacă mixarea nu a fost făcută foarte bine, riști ca în momentul în care încerci să scoți matrița de silicon să observi că există regiuni în obiectul turnat din rășină care sunt lipicioase și nu s-au uscat – asta înseamnă, de cele mai multe ori, că ai neglijat etapa de amestec al componentelor și în general, nu prea mai poți repara – trebuie să o iei de la capăt.

Fie folosești un bețișor de lemn pentru a amesteca, fie un mixer mic, e extrem de important să amesteci câteva minute bune – astfel te asiguri că la final, rășina va avea aceeași consistență peste tot și că reacția chimică necesară pentru întărirea rășinii are loc în parametri optimi. În cazul kiturilor de rășină Pebeo, special create pentru a fi utilizate de începători, e bine să lași rășina în pahar (după ce ai amestecat componentele) să se liniștească timp de 5 minute, pentru a te asigura că nu vei obține nicio bulă de aer.
Iată un scurt exemplu de aplicare a rășinii cu un aplicator și de colorare a acesteia cu pigment fluid:

 
O dată ce te-ai asigurat că rășina pentru proiecte handmade este bine amestecată, poți trece la turnarea în matriță. Asigură-te că forma de silicon pentru rășină este așezată pe o suprafață plană și toarnă ușor rășina până umpli matrița. Dacă ai în plan să încastrezi diferite elemente decorative (frunze sau flori uscate, mărgele, fulgi de foiță etc.) e bine să torni rășina în cel puțin două straturi astfel: toarnă un prim strat subțire, lasă cinci – șase ore rășina să se întărească, apoi adaugă elementele decorative și cel de-al doilea strat de rășină.
Nu uita, pentru situația în care lucrezi un proiect de turnare rășină în care încastrezi elemente decorative, asigură-te că acestea sunt perfect uscate înainte să le pui în formă.
Pentru etapa de turnare a rășinii epoxidice în forme de silicon, este recomandat să începi cu turnarea rășinii transparente în matriță, să observi și să experimentezi cu grijă fiecare pas (pentru a te asigura că înveți corect fiecare etapă) și de-abia apoi să treci la proiecte mai complexe, care necesită încastrarea unor elemente în obiectul de rășină sau la manevrarea pigmenților pentru a crea ape de culoare.
Rășină epoxidică transparentă
Există mai multe variante de kituri de rășină epoxidică transparentă, acest tip de rășină fiind cea mai căutată în cazul proiectelor în care se încastrează elemente decorative. Pentru a obține un amestec perfect transparent (fără bule de aer), e bine să lași amestecul să stea câteva minute în pahar și abia apoi să-l torni, asigurându-te că nu rămân bule de aer la suprafață.
Rășină epoxidică colorată

Pentru proiecte speciale, poți utiliza și rășină colorată – în general, rășina colorată e folosită atunci când gândești un contrast interesant în proiect și la nivel de aplicare, trebuie să respecte exact aceeași pași ca și cea transparentă.
Pigmenți pentru colorarea rășinii
În cazul rășinilor de la Pebeo, acestea pot fi amestecate cu succes cu culori din gama Vitrail (vei obține o culoare transparentă), cu nuanțe din gama Ceramic (vei obține o rășină în culori opace) sau cu pigment fluid.
Dacă dorești să creezi acel efect de ape colorate, poți turna stratul de rășină transparentă, apoi câteva picături de culoare (Vitrail, Ceramic, pigment fluid) pe care să le întinzi cu o scobitoare la suprafața rășinii, conform inspirației.
Rășină glazing – rol de vernis pentru tablouri
Rășina poate fi utilizată și ca un vernis, pentru a proteja suprafața unei picturi. În acest caz, e bine să iei un kit de rășină glazing de la Pebeo – avantajul acesteia este că nu va curge pe marginea tabloului (are o consistență mai densă) și îți va oferi acel efect de super glossy pe lucrare. Atenție – nu aplica niciodată rășina cu pensula, aceasta se toarnă, pentru a obține un strat perfect transparent, fără urme de pensulă.
În cât timp se întărește rășina epoxidică?
Kiturile de rășină epoxidică de la Pebeo au un timp de uscare de aproximativ 24 de ore. E bine să lași forma umplută cu rășină pe o suprafață plană, la temperatura camerei, într-un spațiu fără praf. În timp ce rășina se usucă, aceasta va degaja o ușoară căldură.

Nu lăsa rășina epoxidică Pebeo la uscat în spații în care temperatura este mai mică de 15 grade Celsius, în acest caz riști să apară condens la suprafața formei.
Atunci când torni rășină epoxidică în straturi, e bine să lași primul strat la uscat măcar 5 ore, pentru ca elementele decorative pe care le încastrezi să nu intre în acest strat ci să rămână deasupra lui. Bineînțeles, amestecul de rășină epoxi pentru fiecare strat trebuie făcut fix înainte de turnare, altfel se va întări în pahar.
Matrițe silicon (forme silicon pentru rasina epoxidica)
În categoria de matrițe silicon de pe ProfiArt.ro găsești o varietate de tipuri de forme silicon rășină epoxidică pe care le poți utiliza pentru a-ți realiza proiectele creative.
E bine să citești cu atenție descrierea de pe pagina fiecărei matrite pentru rășină epoxidică, pentru a te asigura că dimensiunea este potrivită pentru proiectul pe care-l ai în vedere.
O matriță rășină epoxidică pentru bijuterii ar trebui să fie special realizată pentru a obține o gaură în bijuterie, pentru ca aceasta să poată să fie pusă pe un șnur, iată un exemplu:

Ce conține un kit rășină epoxidică
Un kit de rășină epoxidică conține un recipient de rășină și un recipient de întăritor, care trebuie amestecate conform instrucțiunilor de pe cutie.
Nu uita că ai la dispoziție și kituri de aplicare a rășinii epoxidice (cu mănuși, cupe de măsurare, bețișoare pentru amestec etc.) dar și seturi care conțin rășină, întăritor, culori și accesorii de aplicare (cum este acest set rășină epoxidică și culori asortate)
Idei pentru obiecte din rășină epoxidică
Dacă până acum ne-am concentrat pe a-ți explica pas cu pas cum se folosește un kit de rășină epoxidică, ce conține un kit de rășină epoxidică și cum să îți alegi matrița de silicon pentru rășină, iată și câteva idei creative pe care le poți implementa pentru primul tău proiect creativ cu rășină!

Bijuterii rășină epoxidică
Un model de bijuterii din rășină epoxidică popular este cel de bijuterii cu flori uscate încastrate în rășină. Ai nevoie de o formă silicon rășină epoxidică, de sârmă de argint, de flori bine uscate și de un kit rășină BIO de la Pebeo (acest tip de rășină bio nu va afecta pigmentul din planta uscată).

 

O altă idee de bijuterie atipică este cea cu boabe de cafea încastrate în rășină epoxidică.

Ideile nu se opresc aici – poți încastra în bijuteriile tale din rășină epoxidică fulgi de foiță, pene sau orice alt tip de obiect, pentru a crea bijuterii spectaculoase.

 

 

Coastere rășină epoxidică
O altă idee care te-ar putea inspira în noul tău proiect creativ, de turnare a rășinii epoxi în formă este realizarea unor suporturi de pahare. Coasterele din rășină epoxidică pot avea și ele diverse obiecte decorative încastrate, cum ar fi fulgi de foiță, mărgele, pene sau orice altceva te inspiră.

Rășină epoxidică artă abstractă
Pentru un tablou de artă abstractă, poți folosi diferite tipuri de rășini colorate sau poți adăuga pigmenți în rășină epoxidică transparentă. Pregătește-ți paharele cu rășină, conform paletei de culori pe care ți-ai ales-o și toarnă rășina pe pânză. Tehnica e foarte similară cu tehnica pouring. Vei obține ape de culoare cu un efect impresionant.

Obiecte de mobilier decorate cu rășină epoxidică
O altă idee populară este decorarea unui blat de masă cu rășină epoxi. Pentru acest tip de proiect, care poate scoate din anonimat o masuță de cafea sau un alt obiect de mobilier, e bine să faci câteva teste înainte, pentru a te asigura că ai experiență și controlezi bine pașii de lucru.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
 
Share

Confectionare lumanari handmade: ce sa alegi pentru un kit de facut lumanari parfumate

Dacă îți place lumina delicată a lumânărilor și atmosfera pe care acestea o aduc într-o încăpere, iată câteva idei referitoare la confecționarea lumânărilor handmade. Din acest articol vei afla ce produse să alegi pentru un kit de făcut lumânări parfumate – de la matrița pentru lumânare la ceară și coloranți dar și toți pașii de lucru de care ai nevoie pentru a-ți face propriile lumânări dar și câteva informații referitoare la a-ți construi propria afacere cu lumânări parfumate! O lumânare handmade este și o idee bună pentru a fi oferită cadou de sărbători, mai ales dacă adaugi un touch personal, cum ar fi un parfum sau un recipient de sticlă decorat chiar de tine.
Ce materiale îți sunt necesare pentru confecționare lumânări?

Cu puțină atenție, poți să îți confecționezi lumânările, așa cum îți plac, chiar și acasă. Ai nevoie de un set de făcut lumânări care să conțină:

recipiente în care să torni ceara fierbinte (fie folosești o matriță pentru lumânări, fie recipiente din sticlă)
ceară (stearină, parafină, amestec de ceară de albine sau ceară din soia)
fitiluri pentru lumânări (ai la dispoziție fitil cu bază metalică, variante din bumbac cerat dar și opțiunea de fitil din lemn)
coloranți pentru lumânări (opțional)
parfum pentru lumânări (opțional)
bețișoare din lemn (pentru a ține fitilul în poziția corectă, cât timp se usucă ceara în recipientul ales)
un termometru alimentar, pentru a urmări temperatura la care se topește ceara
hârtie pentru protecția mesei pe care lucrezi
o oală pe care să o folosești doar pentru confecționarea lumânărilor

Pași de lucru - cum se toarnă ceara într-o matriță pentru lumânări?
Topește ceara în oală, pe aragaz, la foc mic. Poți folosi și un termometru – atunci când ceara ajunge la 80 de grade Celsius, poți adăuga câteva picături din parfumul preferat și să închizi aragazul. Tot acum poți adăuga și batoane de ceară colorată, dacă vrei să obții o anumită culoare a lumânării.

Așază cu grijă fitilul în recipientul de sticlă, centrat. Dacă folosești o matriță pentru lumânări, e bine să o încălzești cu ajutorul unui uscător de păr înainte, pentru ca diferența de temperatură să nu fie prea mare.
Atunci când ceara a ajuns la 55- 57 grade Celsius, o poți turna în recipient, cu grijă.

Lasă lumânarea să se usuce la temperatura camerei, peste noapte și înainte de a o aprinde, asigură-te că fitilul este tăiat la o dimensiune optimă.

Dacă vrei să obții o lumânare în mai multe culori, folosește 2-3 recipiente în care să topești ceara, adaugă coloranții și toarnă pe rând ceara, după ce stratul anterior s-a răcit.
Ce recipiente lumânări poți folosi la confecționarea lumânărilor acasă?
Ai mai multe idei de recipiente lumânări la dispoziție. Există două variante – fie torni ceara direct în matriță și astfel vei obține o lumânare care poate fi așezată pe un suport, fie folosești un recipient lumânări, opțiune care îți deschide mai multe posibilități creative, de decor al unei lumânări handmade. Ca principiu, confecționarea lumânărilor acasă trebuie să fie făcută cu grijă și în recipiente speciale, pe care să le utilizezi doar pentru acest scop.
Citește și articolul cu idei de cadouri handmade pentru cei dragi!
Prima idee de recipient pentru lumânări handmade este un borcan simplu, de sticlă. E bine să ai mereu grijă să nu folosești recipiente care ar putea arde sau care s-ar putea topi, deci exclude orice recipient de plastic, de exemplu. Un borcan simplu, transparent, poate fi o opțiune foarte bună datorită aspectului său minimalist. Dacă adaugi o simplă etichetă, sub formă de sticker, deja ai obținut un aspect de impact pentru produsul tău creativ.
Apoi, în funcție de unghiul în care dorești să îți poziționezi produsele, mai poți utiliza cești de porțelan. Acest tip de recipient lumânări handmade e din ce în ce mai preluat de multe afaceri creative și oferă un farmec distinct produsului.

Recipientele din sticlă mai pot fi și pictate – alege niște culori pentru sticlă sau porțelan și gândește un design unicat, cu care îți poți evidenția stilul. Chiar dacă acest pas, de decorare manuală al unui recipient pentru lumânări implică ma mult timp dedicat procesului de producție, cu siguranță amprenta handmade va fi apreciată de viitorii tăi clienți.
O altă idee relativ nouă este să îți torni singur recipientele pentru lumânări dintr-un material simplu de folosit, cum ar fi cimentul. Din nou, este un pas care va prelungi timpul de producție însă acest tip de material, folosit îndeosebi în amenajările industriale, urbane, poate fi de efect. Pentru un extra efect, poți adăuga bucăți de ciment amestecat cu acrilic în amestec, înainte de turnare, pentru a obține un aspect în stil terrazzo.

Decorul recipientului este și el foarte important pentru aspectul final al produsului tău. Poate fi vorba de o simplă sfoară și rămurele uscate, pentru un aspect rustic, de dantelă pentru un aspect final care să comunice delicatețe sau de alte elemente decorative, pe măsura inspirației.
Ce parfum pentru lumânări și ce vopsea pentru lumânări să alegi?
Dacă vrei să obții lumânări handmade parfumate, e bine să alegi un parfum realizat special pentru lumânări. Uleiurile esențiale sau alte tipuri de parfumuri pot fi ignifuge și e bine să te asiguri că toate ingredientele pe care le adaugi în lumânări sunt sigure. Descoperă pe site-ul ProfiArt un set de 3 parfumuri pentru lumânări (mosc, vanilie și flori).

La fel, există vopsea cu care poți picta lumânările – culori sigure, care nu vor produce un miros neplăcut pe măsură ce lumânarea arde și își vor păstra intensitatea o dată aplicate pe ceară.
Ceara pentru lumânari - care e diferența între stearină, parafină și ceară de albine?         
Ceara de albine sau amestecul de parafină și ceară de albine este cel mai bun material din care să confecționezi lumânările. O astfel de ceară pentru lumânări, din ceară de albine, este o substanță naturală și proprietățile sale vor contribui la o lumânare care arde mult mai mult timp, și un parfum delicat.

Parafina este o substanță sintetică, obținută din uleiuri și hidrocarburi – are avantajul de a avea un preț mai bun însă va arde mult mai repede și va avea o culoare mai albă, diferit de o lumânare din ceară naturală, care va avea o culoare galbenă.
Stearina este un produs natural, biodegradabil, care se obține din extragerea grăsimilor naturale (palmier sau soia). Lumânările din stearină produc mai puțin fum și nu se îndoaie la căldură.
Ceara de soia este și ea o variantă pe care o poți avea în vedere. 
E ideal să faci mai multe teste și să stabilești din propriile observații ce tip de material este potrivit pentru lumânările tale făcute în casă.
Fitil lumânări – de bumbac sau din lemn?

În ceea ce privește un fitil lumânări handmade, ai de ales între două opțiuni – fitilul de bumbac sau fitil din lemn. Există atât diferențe de “funcționalitate“ între aceste două variante cât și diferențe de aspect.

Nu uita că în magazinele ProfiArt sau pe site-ul nostru ai la dispoziție și un kit de făcut lumânări, care conține tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți confecționa primele lumânări handmade.
Cum începi o afacere cu lumânări parfumate handmade?

Dacă pasiunea ta de a confecționa lumânări parfumate handmade este una solidă și ai și deprinderea necesară pentru a o transforma într-o afacere creativă, iată ce ar trebui să ai în vedere.
Procesul de producție trebuie să fie cât mai eficient. În afară de materialele pe care le folosești, e bine să măsori inclusiv timpul pe care-l petreci la lucru, pentru a-ți da seama de consumul tuturor resurselor, inclusiv propriul timp. Astfel vei avea o viziune de ansamblu și vei putea crește în timp.
Ambalajul contează. Pe lângă calitatea produselor din afacerea ta cu lumânări parfumate handmade, e bine să te gândești la toate detaliile cu care cei care comandă produse vor intra în contact. De la ideea din spatele unui produs, care trebuie comunicată în mod eficient până la ambalajul efectiv și cât de frumos arată coletul pe care un client îl primește în urma interacțiunii cu afacerea ta, totul contează și poate fi un plus pentru ca acesta să se întoarcă la tine.
Citește și articolul cu mai multe idei de produse handmade ușor de făcut pentru afacerea ta creativă!
Detalii, detalii, detalii. În cazul oricărui produs handmade, detaliile fac diferența. Rafinează totul până când ești perfect mulțumit de rezultatul final.
Promovează-ți afacerea cu lumânări parfumate. Începe cu un research, pentru a observa ce se întâmplă în domeniu, stabilește-ți diferențiatorii și comunică cât de mult poți în social media. Rețelele sociale sunt un instrument puternic de a ajunge la potențialii clienți, deci învață să folosești toate funcționalitățile relevante pentru afacerea ta. Nu uita că un antreprenor cu o mică afacere creativă trebuie să știe câte un pic din toate domeniile conexe – de la contabilitate la social media marketing.
Fă-ți un plan și îndeplinește-l cu pași mici. În cazul unei afaceri cu lumânări parfumate și mai ales dacă nu ai un buget mare de investit, e bine să îți menții un ritm constant, indiferent cât durează până când comenzile încep să apară. Nu te lăsa demotivat de problemele care pot apărea pe drum și păstrează-ți un ritm constant de lucru și de promovare a lumânărilor.
Fii dinamic. Chiar dacă afacerea ta e la început de drum, ocupă-te de lansarea unori lumânări noi, pentru a avea o diversitate cât mai mare de produse, pe măsura posibilităților. O lumânare cu o formă nouă, cu un parfum inedit sau într-un recipient distinct reprezintă lansarea unui nou produs, pe care o poți comunica în social media, pentru a avea un acces cât mai bun la potențiali clienți.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!
 
Share

Tutorial broderie: cum sa folosesti un ac persan - punch needle

Acul persan, denumit și stilou de brodat sau punch needle, este un instrument pentru broderia în relief, extrem de ușor de folosit, care capătă din ce în ce mai multă popularitate în rândurile pasionaților de proiecte DIY și de broderie manuală sau cusături pe etamină. Broderia manuală cu punch needle, diferit de broderia clasică, va oferi o suprafață puternic texturată, realizată din bucle (cu mărimea ajustabilă în majoritatea instrumentelor punch needle). Tehnica de broderie cu acest stilou de brodat necesită timp și antrenament pentru a prinde detalii de finețe însă în mare, este o tehnică accesibilă oricui. Din acest articol vei afla cum se folosește un punch needle și vei descoperi și câteva modele moderne și simple de broderie manuală cu acul persan, pentru a te inspira în realizarea propriilor modele.
Ce este acul persan și cum se folosește pentru o broderie punch needle?

Acul persan sau stiloul de brodat este un instrument versatil – mărimea buclei pe care o vei realiza pe etamină este ajustabilă iar acest lucru oferă o textură mai evidențiată sau mai puțin în relief în broderia ta. Diferit de broderia clasică, piesele textile realizare cu un stilou de brodat manual iar mult mai puțin timp – broderiile cu ac persan se realizează prin înțeparea etaminei, pe linia unui contur trasat anterior cu markerul.

Pachetul punch needle conține acul persan, cu un mâner confortabil de ținut și manevrat, cu diferite setări – pentru bucle mai mici sau mai mari, 3 ace și 2 dispozitive de înfilare a acului. Aceste dispozitive vor fi de un deosebit ajutor pentru a băga firul în corpul instrumentului dar și prin gaura din vârful acului.

Materiale necesare pentru o broderie cu stiloul de brodat – ce trebuie sa contina un astfel de set broderie

ac persan punch needle – ai la dispoziție două variante – acul persan simplu sau punch needle cu accesorii
gherghef broderie – poți alege între diferite mărimi
etamină – etamina este cel mai bun material pentru broderiile cu acul persan
adeziv pentru textil – la final, pentru a fixa broderia și pentru a conferi rezistență lucrării tale, e bine să aplici un strat de adeziv pentru textil pe spatele lucrării
ață de brodat – culorile și grosimea vor da expresivitate broderiei tale


Nu uita să verifici și kiturile de broderie punch needle, care conțin deja tot ce îți este necesar pentru a realiza prima ta broderie cu acul persan.
Urmărește tutorialul Raising Nobles pentru a vedea recomandările pentru un model de broderie începători cu acul persan.

Broderie cu flori si broderii cu peisaje realizate cu punch needle
Poți realiza și broderii cu flori, cu peisaje sau chiar și broderii abstracte cu punch needle – e important să îți marchezi schița de lucru pe etamină și apoi să umpli spațiile – frunzele, tulpina florilor și petalele dar și fundalul, cu o broderie cu acul persan în culorile preferate.
Iată câteva exemple de modele moderne de broderii realizate cu punch needle:






Urmărește și tutorialul Mamahoela DIY kits pentru a prinde câteva trucuri utile în cazul broderiei cu punch needle:

Un alt model de broderie cu acul persan mai poti urmări și în tutorialul de pe canalul de YouTube Paige Joanna:

Recomandări pentru broderiile cu acul persan
Începe cu bucle mici. Dacă lucrezi la o primă broderie cu un punch needle, e bine să începi cu bucle mai mici, pentru a te familiariza cu tehnica și pentru a evita situația în care bucla rămâne pe partea opusă broderiei. Nu lucra direct pe masă. E foarte important să folosești un gherghef sau o ramă pe care ai lipit etamina, astfel încât stiloul de brodat nu va atinge cu vârful nicio suprafață, ci vei putea lucra liber, în ritmul în care ești confortabil.Spațiile goale pot fi umplute rapid. Partea bună a acestei tehnici este că nu se va observa dacă ratezi un spațiu și apoi te întorci cu acul persan și umpli regiunea din nou cu ață de brodat - aceste stângăcii nu se vor observa în broderia finală.
Ce broderii mai poți face cu stiloul de brodat?
De la etamina montată pe gherghef, care poate deveni rapid o piesă decorativă de perete, până la fețe de pernă sau piese textile mai mari - montate pe șasiu, posibilitățile sunt nelimitate. Poți lucra și la animale brodate, pentru a fi oferite cadou unui copil sau pentru o serie limitată de produse handmade de broderie pe care să le vinzi online.



Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!