Sculptura | Dalti sculptura | Gravura | Linogravura

Sculptura | Dalti sculptura | Gravura | Linogravura

In categoria de linogravura si sculptura de pe ProfiArt gasesti toate materialele necesare pentru aceste doua tehnici, produse din oferta unor furnizori cunoscuti la nivel international: Abig, Adigraf, Charbonnel, Lefranc & Bourgeois, Meyco, Milan, Schjerning, Schmincke sau Sonnet.


Materiale linogravura
Linogravura este o tehnica grafica ce cunoaste o crestere foarte mare in popularitate in ultimii ani. Chiar daca lucrul cu tehnica linogravurii este destul de specializat, kit-urile pentru realizarea de linogravura pe textil sau pe hartie pot fi folosite cu o destul de mare usurinta si de artisti amatori sau persoane pasionate de hobby creativ. 
Modelul dorit se schiteaza pe linoleum, apoi se sapa cu dalta de linogravura. Urmatorul pas este acoperirea modelului rezultat cu niste culori linogravura si plasarea suportului deasupra. Prin presare, culoarea se transfera pe stratul suport, conform modelului sculptat.


Materiale sculptura
Materialele sculptura din aceasta categorie includ daltite ce pot fi folosite pentru detaliile de finete dintr-o lucrare de sculptura, de la mai multi producatori de top cum ar fi Meyco sau Sonnet. Desi controlul asupra volumelor si formelor necesita un studiu riguros, sculptura poate reprezenta si un hobby creativ, care sa experimenteze detalii decorative in sculptura, pentru realizarea unor obiecte de decor frumoase si utile.

Articole
Share

Ce este linogravura si cum se realizeaza un astfel de proiect?

Linogravura este o tehnică care în ultimii ani a început să își recâștige popularitatea în rândurile artiștilor amatori și profesioniști. Este vorba de un procedeu de reproducere pe hârtie, prin presare, a unei schițe săpate cu dalta într-o foaie de linoleum. Se folosesc cerneluri speciale pentru linogravură și un set linogravură conține de obicei, pe lângă placa de linoleu și tuș, daltițe speciale și roller pentru a întinde vopseaua, înainte de imprimare.
Ce materiale îți sunt necesare pentru a-ți face un set linogravură?
Pentru a face primii pași în linogravură ai nevoie de:

o placă de linoleum
dăltițe de linogravură
culori sau cerneală linogravură
rolă linogravură

Bineînțeles, ai la dispoziție și o trusă linogravură deja configurată, care conține toate instrumentele de care ai nevoie.
Dacă e prima dată când încerci linogravura, iată și pașii de lucru, pe scurt. Fă o schiță în creion pe linoleum, având în vedere faptul că vei obține anumite elemente în relief. Acele regiuni care rămân în relief vor fi cele care se vor imprima pe hârtie, cu ajutorul culorilor linogravură. După ce ai terminat schița, poți începe să sapi cu dăltițele – procesul va fi destul de plăcut, dat fiind faptul că linoleumul este un material moale, care va fi foarte ușor de lucrat.

După ce ai terminat această etapă, acoperă suprafața în relief cu cerneală, folosind rola de linogravură. Așază cu grijă o coală de hârtie peste linoleum, ține apăsat și astfel imaginea se va transfera pe coala de hârtie. Repetă procesul pentru a obține mai multe exemplare din lucrare, dacă dorești o serie limitată de astfel de lucrări.
Deși modelul va rămâne același, fiecare exemplar va avea unicitatea sa. Vei obține o serie limitată, în cadrul căreia poți jongla cu mai multe tipuri de cerneală colorată.
Trusa de linogravură pentru ștampile handmade

Mai poți folosi acest tip de tehnică grafică și pentru a-ți face ștampile personalizate pentru, de exemplu, pachetele pe care le trimiți, dacă ai o afacere creativă. Vei putea săpa în linoleum imagini de mici dimensiuni, pe care le poți utiliza mai apoi pentru a ștampila hârtia de împachetat sau coletul pe care-l trimiți. Pentru acest tip de proiect, poți tăia o placă de linoleum în bucăți mai mici, cu ajutorul unui cutter, în funcție de dimensiunile elementelor pe care vrei să le aplici.
Tot pe principiul unei ștampile, poți lucra și proiecte mai complexe, în care să folosești elementele grafice pe care să le transferi pe anumite regiuni ale unei lucrări.

Cerneală linogravură de la Schmincke
Există două tipuri de culori pentru linogravură de la Schmincke – Aqua Linoprint și College Linol.
Gama Aqua Linoprint este o gamă de culori pentru linogravură pe bază de apă. Culorile conțin lianți naturali – gumă arabică și o combinație de pigmenți organici și anorganici. Timpul de lucru este optimizat pentru acest tip de tehnică, culorile având un timp de uscare foarte mic (devin rezistente la ștergere după aproximativ un sfert de oră).

Au o excelentă rezistență la lumină și intensitate superioară. Se pot aplica pe diferite suprafețe, cum ar fi hârtie, carton sau lemn. La final, se recomandă aplicarea unui vernis universal, de la aceeași marcă, pentru a crește rezistența în timp a lucrării.
Culorile pentru linogravură din gama College Lino sunt culori de studiu. Gama are 12 culori și include câteva culori neon. Sunt tot culori pe bază de apă, sunt perfecte pentru începători și se pot combina cu Aqua Lino.

Pe măsură ce avansezi și capeți experiență în tehnica linogravurii, poți încerca și medium-uri speciale, cum ar fi medium retarder.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!