Decoupage

Decoupage

Tehnica servetelului


Denumita si tehnica decoupage, tehnica servetelului este una din cele mai populare activitati de hobby, datorita faptului ca este pe cat de simpla, pe atat de spectaculoasa. Orice obiect de decor poate fi infrumusetat prin tehnica decoupage, mai ales ca in aceasta categorie ai la dispozitie hartie decoupage cu modele foarte frumoase.


Cum lucrezi cu tehnica servetelului?


In primul rand, ai nevoie de un obiect de decor – poti sa te uiti si in sectiunea de obiecte decorative din lemn, sticla sau ceramica. Poti realiza cadouri inedite – de la bijuterii la ceasuri decorative, cutii pentru bijuterii sau chiar tablouri, daca folosesti si tehnica mixed media.
Pasii sunt destul de simpli – pe suprafata suport, care trebuie sa fie bine curatata, aplici adezivul pentru tehnica servetelului, folosind o pensula. Apoi, aplici modelul de hartie de orez, care este mai subtire decat un servetel obisnuit. Poti alege din zecile de modele disponibile chiar si modele traditionale romanesti, cum este hartia de orez Junii Brasovului. Apoi, mai poti adauga un strat de adeziv pe deasupra si lasi la uscat.


Pe langa adeziv si hartie de orez, in tehnica servetelului mai poti folosi foita lichida de aurire, ceara pentru aurire sau pasta de reliefare. Daca vrei un design creativ, poti colora anumite regiuni ale lucrarii cu acrilice sau markere acrilice.

Articole
Share

Tehnica servetelului pe lemn

Tehnica șervetelului este una din cele mai apreciate tehnici de hobby – poți lucra obiecte decorative frumoase și de efect iar pașii de lucru sunt printre cei mai simpli. Poți decora cu tehnica șervețelului o multitudine de obiecte – de la cutii de mdf, tăvițe pentru moț, un suport pentru chei dar și piese de mic mobilier – o masă de cafea sau o noptieră vor putea fi cu siguranță înfrumusețate, cu puțină atenție la detalii. În plus, dacă lucrezi la amenajarea unui spațiu, poți decora cu această tehnică și o multitudine de elemente pentru decor – de la litere supradimensionate până la un cadran de ceas, toate pot fi idei excelente, care să scoată din anonimat încăperea.
Materialele necesare: kit tehnica șervețelului pe lemn
Primer/ gesso pentru lemn
Diferența între aplicarea hârtiei de orez pe lemn, comparativ cu alte tipuri de suprafețe suport, este dat de culoarea acestuia. Fie că lucrezi pe un obiect din MDF, fie că decorezi un element din lemn natur, nuanța maronie a culorii acestei suprafețe poate să treacă prin hârtia de orez, care e foarte subțire. Astfel, există riscul ca anumite regiuni ale hârtiei albe de orez să își schimbe culoarea. În acest caz, e indicat să folosești un primer sau un gesso multisuprafețe – acest strat, de cele mai multe ori alb, are mai multe roluri pe o suprafață de lemn poroasă. În primul rând, uniformizează și netezește suprafața, care de multe ori e posibil să aibă mici regiuni mai puțin șlefuite sau noduri, în cazul unui obiect din lemn. Apoi, un alt rol al primerului este să sigileze porii materialului – lemnul absoarbe în general multă culoare, sau lac, deci stratul intermediar de primer te asigură că porii lemnului sunt perfect sigilați. Un strat de gesso alb îți mai garantează și o culoare saturată, care nu mai preia din tonalitățile lemnului, nu se închide și nu pălește în timp.
Obiectul de decorat din lemn sau MDF ales pentru a fi lucrat cu tehnica șervețelului trebuie să fie foarte bine curățat și – în multe cazuri – șlefuit. Atunci când ai de-a face cu un obiect nefinisat, e ideal să îl șlefuiești cu un șmirghel fin – în acest fel toate straturile vor adera mult mai bine, de la primer până la adeziv și hârtie de orez sau culoare și vor fi mai rezistente în timp. Curățarea suprafeței de lemn ajută fiindcă e posibil ca în cazul unor regiuni pătate, adezivul să nu prindă atât de bine.
Adeziv pentru tehnica șervețelului
În general, un adeziv pentru tehnica șervețelului poate funcționa și ca lac protector. Din acest motiv, e bine să testezi mai multe variante până găsești variabilele care te ajută cel mai mult. Astfel, timpul de uscare, aspectul după uscare sau consistența unui astfel de adeziv sunt indicatori la care e bine să fii atent atunci când testezi mai multe tipuri de adeziv, de la mărci diferite. Lacul protector pentru tehnica șervețelului pe lemn are și el anumite specificități dintre care cel mai important este finisajul – găsești lac/ vernis pentru tehnica șervețelului cu finisaj mat sau lucios, în funcție de aspectul final pe care-l dorești la obiectul decorat.
 
O piesă de mobilier decorată cu tehnica șervețelului, cu accente aurii și vopsea mată neagră.
Pensule de dimensiuni diferite
Pensulele au rolul de a netezi suprafața șervețelului și de a ajuta, prin presare, la lipirea acestuia de suprafața suport. Din acest motiv, ai nevoie de pensule cu vârf fin și flexibil dar nu din păr natural (acestea ar putea fi afectate de adeziv) ci sintetic. Pentru a te asigura că ești pregătit pentru diferite tipuri de regiuni (mai mari, mai mici, elemente în relief pe care le-ar putea avea obiectul de lemn), e bine să ai cel puțin o pensulă lată de dimensiuni mai mari și câteva pensule cu vârf rotund. Poți alege chiar un set de pensule pentru hobby în care găsești deja o selecție de vârfuri cât mai variate.
Hârtie de orez
Hârtia de orez se folosește cel mai des în decoupage datorită fineții sale. Un astfel de șervețel are în general 3 straturi, dintre care două de susținere și unul cu model. Hârtia de orez este foarte subțire, se aplică destul de simplu și găsești cele mai diverse modele în categoria noastră de produse pentru decoupage.
Șmirghel
O foaie fină de șmirghel poate fi utilă atunci când vrei să obții un aspect vintage al obiectului final. După ce ai lipit hârtia de orez și adezivul este bine uscat, poți șlefui anumite zone, pentru a obține acest efect.
Pași de lucru – tehnica șervețelului pe lemn
Iată care sunt principalii pași atunci când vrei să decorezi un obiect din lemn cu tehnica șervețelului. Nu uita că poți adăuga în modelul pe care-l lucrezi și culori acrilice opace și chiar foiță din aur sau imitație de aur, pentru a crea obiecte de efect.
Exemplu de tehnica șervețelului pe lemn - comodă vopsită cu nuanțe pastelate și decorată cu hârtie de orez.
Primul pas este să te asiguri că obiectul e bine curățat. Aplică un strat de primer alb și lasă la uscat, conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului ales.
Pregătește-ți hârtia de orez – dezlipește stratul cu model și pregătește-l pentru a fi aplicat. Asigură-te că ai suficientă cantitate pentru a acoperi suprafața de decorat și fă-ți un plan – dacă vrei să ai regiuni acoperite de acrilic, alege-ți paleta de culori și poți chiar să faci schița lucrării, în creion, pe lemn.
Hârtia de orez se poate rupe pentru a decora doar cu anumite elemente din modelul ales. În acest caz, iată un detaliu care îți poate fi de folos – înainte de a rupe elementul decorativ de pe hârtia de orez, umezește ușor cu pensula îmbibată de apă curată marginile modelului și rupe apoi cu grijă acea parte din hârtie. Prin umezire, marginile se vor rupe și mai ușor însă și fibrele de hârtie se vor depărta ușor una de cealaltă, deci marginile se vor subția la rupere și deci vor arăta mai bine la final.
După ce stratul de gesso s-a uscat foarte bine, aplică un strat de adeziv. Cu cât mai gros stratul, cu atât hârtia se va prinde mai repede și mai bine de lemn. Încearcă să aplici un strat uniform pe toată suprafața lemnului și acoperă orice crăpătură sau imperfecțiune ce poate să rămână chiar și după aplicarea primerului.
Aplică șervețelul sau bucățile de șervețel pe stratul de adeziv. Folosește o pensulă uscată pentru a presa hârtia de lemn, dar nu uita să lucrezi cu grijă, hârtia de orez fiind foarte delicată. E posibil să rămână mici bule de aer, pe care le poți îndepărta prin presare, pe măsură ce aplici materialul.
Dacă vrei să obții regiuni șterse/ un efect vintage, după uscarea acestui strat poți trece cu șmirghelul subțire în anumite regiuni ale obiectului de lemn.
La final, după ce șervețelul tău s-a uscat pe lemn, poți adăuga un strat de vernis/ lac protector pentru a sigila suprafața de hârtie și pentru a-i mări rezistența în timp. Două sau chiar trei straturi de lac protector pentru tehnica șervețelului te vor asigura că nu apar zgârieturi pe suprafața astfel decorată.
Tehnica șervețelului pe sticlă și alte suprafețe
Tehnica decoupage pe sticlă trebuie gândită în funcție de transparența materialului suport. În acest caz, e bine să aplici un gesso transparent.
Tehnica șervețelului are o versatilitate deosebită – hârtia de orez sau șervețelele cu modele inedite pot fi aplicate pe lemn, plută, carton, metal, plastic, canvas, lumânări sau polistiren.

În afara pașilor de mai sus, există o diversitate mare de tehnici pe care le poți aplica pentru a obține un obiect mixed media și destul de multe patine, medium-uri cu efecte speciale (de crăpare, de antichizare) sau șabloane care te pot ajuta să obții obiecte cu adevărat ieșite din comun.
Surse foto - Cadence Boya
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!