Cum alegi cele mai bune pensule pentru pictura in acuarela?

Cum alegi cele mai bune pensule pentru pictura in acuarela?
Share
Decizia asupra materialelor de artă cu care lucrezi este una care vine din experiență și teste repetate dar și dintr-o informare corectă. Majoritatea artiștilor își formează preferințe clare referitor la materialele cu care lucrează – cele mai bune pensule pentru acuarelă – sintetice sau din fir de păr natural, pigmenții unui anumit tip de culoare, felul în care se usucă acestea, puterea de încărcare a unei pensule și durabilitatea ei - toate sunt detalii pe care înveți să le recunoști și să le apreciezi în timp. Află tot ce trebuie să știi despre pensulele potrivite pentru pictura în acuarelă din acest articol – care sunt trăsăturile pe care e bine să le ai în vedere atunci când îți alegi pensula pentru pictură, care sunt formele des întâlnite la o pensulă pentru acuareliști și la ce ajută fiecare, cum să îți îngrijești pensulele și la ce trebuie să fii atent pentru a recunoaște o pensulă de calitate.

Criterii pentru alegerea pensulei pentru acuarelă

O pensulă pentru acuarelă ar trebui, pentru a te sprijini cât mai mult la pictură, să aibă următoarele trăsături:
  • să aibă o putere de încărcare a culorii foarte mare
  • să formeze și să mențină un vârf subțire în timpul lucrului
  • să aibă un fir de păr elastic și fin dar în același timp rezistent la uzură
  • să aplice culoare cât mai uniform pe hârtie
  • să-și păstreze forma după folosire/ uscare

Fir de păr natural sau sintetic?

Ce pensule se folosesc pentru acuarelă? Cele mai bune pensule pentru acuarelă sunt cele fabricate din fir de păr natural, cum ar fi cele din fir de păr de zibelină Kolinsky. Trăsăturile specifice ale acestui tip de fir de păr sunt interesante – structura firului de păr Kolinsky este conică, foarte elastică și firele sunt acoperite de niște “solzi”, toate rezultate din adaptarea speciei la condițiile dure de iarnă din Siberia – regiunea în care trăiește zibelina. Aceste trăsături te ajută ca în timpul picturii cu o asemenea pensulă să te bucuri de o experiență foarte bună – pensula se va încărca foarte bine, va fi extrem de flexibilă și tușele trasate vor avea o finețe aparte.
Urmărește clipul următor pentru a vedea care sunt pașii fabricării manuale a pensulei pentru acuarelă din fir de păr de veveriță.

În general, pensulele realizate din fir de păr natural dur (ex. porc) sunt mai des întâlnite în pictura cu acrilice sau ulei, datorită rezistenței și a faptului că răspund foarte bine la cerințele acestor tehnici (ex. culoarea de ulei este mai densă, mai grea și va necesita un instrument pe măsură).

Și fibrele sintetice pot fi decizii foarte bune atunci când vrei o pensulă pentru acuarelă care să fie de calitate. La rândul lor, există multe tipuri de asemenea pensule, dar producătorii cu tradiție în domeniul pensulelor de pictură au lansat în ultimii ani modele de pensule sintetice la o calitate excepțională, cu fibre care imită trăsăturile firului de păr natural (de exemplu, forma conică a firului de păr Kolinsky a fost reprodusă extrem de fidel în procese tehnologice avansate). Avantajul acestor pensule este și unul care ține de preț – o pensulă din fir de păr natural poate să aiba un cost destul de mare (mai ales având în vedere și procesul de fabricare, care este în multe cazuri manual în cazul unei mărci cu tradiție cum este DaVinci).

Componente pensulă acuarelă – pămătuful, manșonul și mânerul

Mânerul unei pensule este important din mai multe puncte de vedere. În cazul unei pensule de o calitate slabă, mânerul poate fi acoperit cu un lac protector sau vopsea care va sări în timp, uneori chiar în timp ce pictezi. Până și lemnul folosit pentru fabricarea unui mâner de pensulă ar trebui să aibă o anumită calitate. De exemplu, un lemn care rezistă la umiditate, care nu crapă ușor și care nu are noduri este de preferat dacă vrei o pensulă rezistentă.

Manșonul este de obicei fabricat din metal și poate fi rotund sau plat. Rolul său principal este să țină foarte bine firele de păr de mâner, dar trebuie să aibă și o funcționalitate în timpul picturii, adică să te ajute să fixezi bine pensula între degete. În cazul pensulelor de o calitate slabă, manșonul se poate desprinde cu ușurință.

Pămătuful are vârf (de mai multe feluri) și un corp al cărui rol este de a conține cât mai multă apă și culoare. Vârful pensulei este deosebit de important în pictura cu acuarele, fiindcă te ajută să trasezi linii subțiri – firele dintr-o pensulă care nu este de calitate nu vor forma un vârf, caz în care vei avea dificultăți în a controla forma tușei pe hârtie și în a picta detalii.

Tipuri de pensule folosite în pictura cu acuarelă

Pensulele folosite în pictura cu acuarelă sunt în primul rând mai scurte decât cele pentru ulei sau acrilic. O altă trăsătură este faptul că pămătuful trebuie să fie mult mai moale și mai flexibil – e nevoie ca straturile de culoare să fie aplicate delicat dar e nevoie și ca hârtia să își păstreze textura, și să nu fie zgâriată de un fir de păr mai dur.

Pensula rotundă
Pensula washing seria 498 CASANEO da Vinci

Forma clasică pentru pictura în acuarelă – vârful este fin iar pensula are o putere mare de încărcare datorită firului de păr și a corpului pămătufului, care este mai mare. Este o formă foarte versatilă de pensulă, fiindcă poți trasa atât linii subțiri, medii sau groase și poți umple și regiuni din lucrare cu acuarelă. Este un model care intră în top pensule pictura acuarela datorită expresivității pe care o poți obține.
Mărimea mare a unei pensule rotunde pentru acuarelă mai e denumită și pensulă “mop” și poate fi folosită pentru washing, fiindcă are o putere ridicată de încărcare.

Pensula lată
Pensula lata acuarela Pensula acuarela Casaneo XS Da Vinci 986

O altă pensulă folosită destul de des în pictura în acuarelă, pensula cu vârf lat este potrivită pentru linii drepte, subțiri dar și pentru a acoperi în mod uniform o regiune mai mare din lucrare cu acuarelă sau apă sau pentru a aplica diferite alte tehnici, cum ar fi glazing. O asemenea pensulă poate avea, la rândul ei, firul de păr mai lung sau mai scurt, diferența fiind dată de formele tușelor pe care le obții la lucru.

Pensulă Sword
Pensula sword acuarela Pensula acuarela Sword Casaneo XS Da Vinci 987

Cu o formă atipică, în linii curbe și firul de păr lung, pensula de tip Sword îți permite o tușă elegantă, dar și detalii expresive.

Pensula ovală
Pensula ovala acuarela English da Vinci seria 803

Pensule care au o formă ovală dar sunt late, denumite și limbă de pisică, sunt folosite mult mai des în pictura în ulei și acrilic, dar există situații în care se folosesc și în tehnica acuarelei – de exemplu când vrei să realizezi tușe rotunde sau să pictezi, de exemplu, petalele unei flori.

Pensula acuarela liner
Pensula tip liner caligrafie Kolinsky da Vinci seria 1105

Cu firul de păr mai lung, dar cu un pămătuf de obicei subțire, pensulele liner te vor ajuta să trasezi linii destul de fine, la diferite dimensiuni. Lungimea acestui pămătuf permite o încărcare mai bună a pensulei cu apă și culoare, ceea ce înseamnă că vei putea trasa, de exemplu, o linie neîntreruptă (curbă sau dreaptă) fără să ridici pensula de pe hârtie pentru a o încărca. Este un tip de pensulă ce necesită practică, pentru un control bun.

Pensula evantai
O pensulă în formă de evantai pentru pictură oate fi folosită pentru a obține efecte inedite sau texturi. Uscată, va transporta acuarela pe hârtie și va lăsa o tușă interesantă iar atunci când e udă și încărcată te poate ajuta, de exemplu, să pictezi rapid fire de iarbă.

Îngrijirea pensulelor pentru acuarelă

  • Atunci când folosești o pensulă nouă pentru prima dată, pentru a curăța stratul protector care există pe pensulă pentru a rezista transportului, e important să o speli în apă curată.
  • Spală pensula după fiecare utilizare – nu este recomandat să lași culoarea să se întărească pe o pensulă, fiindcă firul se va întări și își va pierde forma. Lasă la uscat cu pămătuful în sus, din același motiv – pentru a proteja forma pămătufului.
  • Nu folosi detergent agresiv pentru a curăța pensulele de acuarelă

Cum identifici o pensulă de calitate?

Verifică mânerul și manșonul – acestea trebuie să fie bine lipite iar vopseaua de pe mâner nu trebuie să fie ciobită. Verifică forma acestor două elemente – dacă sunt strâmbe sau prezintă denivelări, acestea pot fi indicii despre calitatea mai slabă a pensulei.
Pămătuful trebuie să aibă o formă perfectă – dacă la atingere, firele de păr se desprind sau dacă pămătuful nu are o formă clară, ai de-a face cu o pensulă care nu va rezista prea mult.
Dacă ești la început, nu ai nevoie de foarte multe pensule pentru a exersa și pentru a învăța tehnica acuarelei. Este de preferat ca în loc să-ți iei mai multe pensule de calitate medie, să investești în materiale de calitate, pentru o experiență foarte bună la lucru. Apoi, în funcție de preferințe și stilul pe care îl adopți, îți poți completa instrumentele de lucru cu o pensulă de washing și pensule rotunde de mai multe dimensiuni sau alte tipuri de pensule pictură acuarelă, cu design special.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!