Culori multisuprafete

Culori multisuprafete

In aceasta categorie, ai la dispozitie culori cu efecte speciale, care pot fi folosite pentru proiecte impresionante – vopsea fosforescenta, paste de reliefare, vopsea cu efect de marmura, Fantasy Moon si Fantasy Prisme, vopsea metalica, vopsea cu glitter sau tip tabla de scris, culori cu efect perlat sau chiar vopsea cu efect de muschi si spray-uri deco interior- exterior.


Culori pentru proiecte handmade creative
Majoritatea culorilor cu efect special pot fi aplicate pe foarte multe tipuri de materiale – suport, asta insemnand ca in aceasta categorie gasesti cam tot ce ai nevoie pentru a realiza proiecte handmade creative. Poti gandi re-folosirea unor obiecte de mic mobilier vechi prin revopsirea sau aplicarea unor elemente care sa scoata piesele din anonimat, poti gandi lucrari inovative – tablouri decorative si poti vopsi elemente decor lemn pentru infrumusetarea unui ambient.


Culori pentru pouring
Tot in aceasta categorie gasesti culori bune pentru tehnica pouring. Tehnica pouring nu implica numai aplicarea culorilor acrilice (uneori subtiate cu un medium, uneori combinate cu ulei siliconic) pe panza – aceste culori acrilice Pebeo pot fi folosite pentru orice obiect decorativ. De exemplu, poti realiza o vaza decorativa foarte frumoasa prin tehnica pouring sau elemente decor impresionante pentru casa. Daca vrei sa lucrezi cu tehnica pouring, este recomandat sa folosesti in combinatia de pouring produse de la acelasi producator, pentru a nu risca incompatibilitatea intre componente (cum se poate intampla atunci cand combini doua produse de la producatori diferiti).

Articole
Share

Pictura pe lemn – pasii de lucru si recomandari de materiale

Principala dificultate în cazul unui proiect de pictură pe lemn este reprezentat de porozitatea și structura absorbantă a acestui tip de material. Fără utilizarea unui grund și fără pregătirea riguroasă a lemnului înainte de pictură, proiectul tău va avea de suferit. Iată un articol din care vei învăța pas cu pas cum să pregătești suprafața unui obiect din lemn înainte de a-l decora, dar și ce tip de culori și ce fel de lac e recomandat pentru pictura pe lemn.
Pregătirea lemnului pentru pictură
Fie că vrei să pictezi o cutie din lemn, o felie de lemn sau o piesă de mobilier, e bine să nu treci peste pasul de pregătire a suprafeței. În caz contrar, riști ca pigmentul pe care-l aplici pe lemn să pălească în timp sau chiar să se cojească, dacă aplici, de exemplu, o culoare peste un strat mai vechi de vopsea.
Șlefuiește lemnul
Șlefuirea lemnului are mai multe funcții – pe de o parte vei obține o suprafață netedă și uniformă și pe de altă parte, te asiguri că elimini orice urmă de straturi de culoare sau lac, în cazul în care lucrezi un proiect de upcycle a unei piese de mobilier.
Poți șlefui lemnul cu hârtie abrazivă sau cu un șlefuitor electric. Poți lucra în două etape, în funcție de starea inițială a piesei din lemn, suprafața suport pe care urmează să pictezi – folosește o hârtie abrazivă cu granulație mare pentru primul pas, apoi finisează suprafața cu o hârtie abrazivă cu granulație fină.

La final, îndepărtează particulele rămase de pe toată suprafața lemnului – poți folosi fie o cârpă uscată, fie poți spăla lemnul cu un burete umed și îl poți lăsa la uscat câteva ore înainte de a trece la aplicarea straturilor de gesso.
Aplică straturi de gesso pentru lemn
Un strat de gesso este un strat intermediar, care are ca rol sigilarea porilor de lemn. Acest pas mai are și beneficiul de a menține culoarea pe care urmează să o aplici intensă și saturată, fiindcă nu va fi absorbită în suprafața lemnului, cum s-ar întâmpla dacă ai aplica o culoare acrilică direct pe lemnul natur.
Gesso-ul alb este în general de preferat, fiindcă va spori luminozitatea culorilor pe care le vei aplica pe lemn. E recomandat să aplici mai multe straturi de gesso, până când întreaga suprafață este perfect sigilată și deci pregătită pentru pictura pe lemn.
Poți aplica straturile de gesso cu o pensulă sau cu un trafalet pentru pictură, acest instrument fiind preferat datorită faptului că nu vei obține tușe ci un strat uniform pe suprafața lemnului.
Aplică două sau chiar trei straturi de gesso și lasă fiecare strat să se usuce în profunzime înainte de a trece la următorul.
Iată trei exemple de gesso potrivit pentru suprafețele de lemn:
Gesso DecoCreme Pebeo – un grund universal, potrivit pentru pregătirea suprafețelor de lemn, poliester, carton, disponibil în varianta alb sau negru.
Gesso multisuprafețe Candence - un primer pe bază de apă, cu finisaj mat și uscare rapidă.
Gesso alb Cadence – potrivit pentru suprafețe de lemn, pereți, teracotă sau ceramică, un primer – bază acrilică ce are o putere mare de acoperire.

Pictura pe lemn cu acrilice
Cele mai rezistente culori pentru pictura pe lemn sunt culorile acrilice. Asigură-te însă că nu alegi acrilice pentru pictură, ci culori acrilice decorative, multisuprafețe. Acestea din urmă au o putere de acoperire mai mare, sunt în general multisuprafețe și opace. Aderența crescută pe lemn a unei culori multisuprafețe te va ajuta să obții straturi de culoare uniforme, fără urme de tușe.
Un exemplu de culori acrilice multisuprafețe pe care le vei aprecia cu siguranță sunt culorile Deco de la producătorul francez Pebeo. Acestea vin în trei variante de finisaj – mat, lucios sau perlat, sunt opace și se pot aplica pe lemn, MDF, ipsos, teracotă, piatră sau metal. Se pot dilua cu apă și au o putere de acoperire excelentă – o sticluță de 45 de mililitri va acoperi jumătate de metru pătrat.

În cazul în care vrei o vopsea pentru mobilă de lemn, ai la îndemână culorile MAT Pub – acestea sunt intens pigmentate și datorită faptului că sunt destinate lucrărilor de pictură murală (chiar și de exterior), îți garantează o durabilitate ieșită din comun.
Dacă ai nevoie să aplici detalii mai fine, nu uita că există și markere acrilice sau markere pe bază de ulei pe care le poți utiliza pentru a decora un obiect din lemn.
Un alt pas pe care e bine să nu îl uiți în ceea ce privește pictura pe lemn este aplicarea unui lac de protecție, la final. După ce straturile de culori acrilice s-au uscat foarte bine, e momentul să aplici un strat de lac protector, potrivit pentru lemn. Acest strat va proteja culoarea și va mări durata de viață a obiectului astfel decorat.
Pictura pe lemn – idei de obiecte din lemn sau MDF
Dacă vrei să pictezi obiecte de lemn decorative, e bine să știi că modelele minimaliste, decorative, care să ofere obiectului tău un aer relaxat și modern, pot fi chiar foarte ușor de realizat. Dacă recondiționezi o piesă de mobilier, poți încerca să asociezi o culoare cu foiță de aur sau cu foiță lichidă. Piesa poate fi accesorizată cu o cutie de bijuterii din mdf, lucrată în același stil.

Găsești în categoria noastră de obiecte din lemn și MDF câteva idei de obiecte pe care le poți decora:

pușculiță din lemn
căsuță din lemn cu horn
cuburi din lemn
inimioare din lemn
suporturi pentru pahare
diferite modele de cutii și cufere din MDF
figurine din lemn
tăvi MDF
rame foto
litere din lemn


Recomandări pentru obiecte din lemn de pictat
Dacă vrei să decorezi un obiect din lemn pentru a-ți decora spațiul, iată câteva recomandări

Alege cu atenție paleta de culori – alege acele culori care există deja în cameră, pentru o cât mai bună integrare estetică a obiectului decorat.
Stilul de decor – în funcție de modelele deja existente în piesele accent sau accesoriile din spațiul unde vei plasa obiectul, alege-ți modelul. Nu te feri de modele simple, pattern-uri botanice sau modele geometrice care să susțină tema de design a spațiului.
Ai grijă să respecți toate recomandările de curățare și pregătire a suprafeței de lemn pe care pictezi – astfel te asiguri că obiectul tău decorativ va avea o rezistență cât mai bună în timp.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!