Sevalete pictura

Sevalete pictura

Beneficiile folosirii unui sevalet la pictura incep cu pozitia corecta a corpului, in timp ce lucrezi. Atunci cand petreci mai multe ore in fata panzei, e important ca pozitia corpului tau sa fie cat mai relaxata si comoda. Pe langa acest tip de beneficiu, folosirea unui sevalet mai aduce si imbunatatiri asupra pespectivei. Vei putea analiza diferitele etape ale lucrarii tale din diferite unghiuri si la diferite distante.


Alege-ti sevaletul pictura in functie de dimensiunile picturilor la care vei lucra. Sevaletele realizate special pentru ateliere sunt greu de transportat, dar au mai multe functionalitati care iti vor fi de ajutor la lucru.


In ceea ce priveste tipul de lemn din care este realizat un sevalet, lemnul de fag este printre cele mai populare. Poti trata lemnul cu ulei de in, pentru a te asigura ca lemnul nu se deformeaza in timp.


In categoria de sevalete pictura, poti alege produse in functie de inaltimea maxima a panzei – sub 100 de centimetri, de la 100 centimetri la 150 cm sau peste 150 de centimetri, in functie de materialul din care este confectionat – lemn sau aluminiu sau de tipul sevaletului. Dupa tipul sevaletului, gasesti sevalete de atelier, de camera, de camp, pentru copii, de masa sau de prezentare dar si cutii pentru a depozita sau transporta sevaletul.

Articole
Share

Sevalet de pictura – model de masa sau de studio?

Dacă pasiunea ta pentru pictură s-a dezvoltat suficient încât să ai în vedere utilizarea unui șevalet de pictură, e bine să analizezi toate variabilele importante, pentru a alege cea mai bună variantă de șevalet pentru tine. Pornește de la obiceiurile tale și propriul tău proces de lucru – dimensiunile tablourilor pe care le pictezi, spațiul pe care îl ai la dispoziție și tehnica pe care o folosești sunt indicii importante referitoare la ce tip de șevalet este potrivit pentru tine.
Beneficiile utilizării unui șevalet de pictură
Cel mai important avantaj al folosirii unui șevalet pictură ține de unghiul din care privești lucrarea.
Probabil ți s-a întâmplat să simți nevoia, în timp ce pictezi, să vezi întregul tablou – fie să te ridici în picioare și să te uiți la tabloul tău de sus, fie să-l așezi sprijinit de perete și să te îndepărtezi cu câțiva pași, pentru a analiza pictura.
Atunci când pictezi pe masa de lucru, unghiul din care privești se schimbă și deci, se distorsionează un pic și perspectiva. Știi deja principiul de bază – faptul că obiectele de la depărtare par mai mici decât cele apropiate, însă acest detaliu se poate transforma într-un defect al lucrării, fiindcă, dacă hârtia sau pânza ta este așezată orizontal, vei simți nevoia să mărești dimensiunile obiectelor din partea de sus a lucrării, pentru a compensa. Acest detaliu se va observa la final, atunci când vei ridica lucrarea în poziție verticală și vei observa că partea de sus a acesteia poate părea încărcată sau disproporționată. În cazul unei panorame sau al unui tablou abstract, e posibil ca acest tip de detaliu să fie insesizabil însă în cazul unui portret, disproporția poate să devină o problemă. La fel, poziția orizontală mai poate deveni o problemă atunci când lucrezi cu niște culori foarte fluide și vrei să obții anumite efecte în lucrare.

Al doilea avantaj foarte important oferit de utilizarea unui șevalet de pictură este libertatea de mișcare. Atunci când pictezi pe masă, cu pânza sau hârtia așezată pe orizontală și petreci ore în șir la lucru, e absolut normal să stai aplecat și în timp, această poziție poate să se traducă într-o tensiune crescută pe mușchii gâtului, pe umeri și spate. Mișcarea mâinilor este și ea redusă în acest caz – vei lucra mai mult din încheietură, cu mișcări reținute, cauzate de poziția corpului. În cazul unui șevalet de pictură – fie el de masă sau de studio, vei putea să îți menții spatele drept, să ai o amploare mai mare a mișcării brațelor, detaliu care se poate traduce într-o expresivitate crescută a tușelor și un stil de a picta mai energic.
Bineînțeles, utilizarea unui șevalet de pictură poate să aibă un impact și asupra vitezei cu care pictezi și poate să aibă și funcția de a-ți delimita spațiul de lucru. Chiar dacă nu ai un studio de pictură, e ideal să-ți amenajezi un colț în casă dedicat picturii, bine delimitat de restul casei, pentru a-ți spori starea de confort.
Când să alegi un șevalet de masă?
În general, șevaletele de masă au dimensiuni reduse și sunt indicate pentru lucrul la tablouri de dimensiuni mai mici. Mai e recomandat să alegi un șevalet de masă atunci când nu beneficiezi de foarte mult spațiu și ai nevoie de optimizarea zonei de pictură. În plus, un șevalet de masă poate fi depozitat mai ușor.

Alege un șevalet de masă cu placă dacă obișnuiești să pictezi în acuarelă, de exemplu. Vei putea folosi banda de mascare pentru a lipi hârtia pe placă.
Când să alegi un șevalet de studio?
Un șevalet de studio îți va deveni indispensabil dacă tablourile tale sunt mai mari și poate fi o idee bună atunci când ai suficient spațiu acasă pentru a-ți amenaja un colț de pictură sau când ai deja propriul studio, în care te poți desfășura.

De obicei, un șevalet de studio este reglabil și vei putea astfel să controlezi înclinarea pânzei dar și înălțimea de la care lucrezi, totul pentru a obține un maxim de confort și relaxare la lucru.
Șevalet de pictură pentru copii – la ce ajută?
Chiar dacă în cazul unui copil, pictura este mai mult o joacă, păstrarea interacțiunii cu o suprafață verticală poate avea beneficii importante.

Mișcarea liberă a mâinii poate avea un impact asupra dezvoltării întregii coordonări ochi-mână și a unei poziții corecte a corpului, în care sunt implicați toți mușchii. Alte beneficii pentru utilizarea unui șevalet pentru copii pot ține de percepția spațiului (sunt mult mai ușor de înțeles astfel termenii de sus, jos, dreapta, stânga) dar și de faptul că un copil își poate satisface nevoia de mișcare atunci când pictează sau desenează pe o suprafață verticală.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!