Rigla, compas, echer, teu, sablon geometrie

Articole
Share

Matematica prin Artă pentru elevi: Cum pot transforma formele geometrice în artă?

În momentul în care ne gândim la artă, matematica nu este primul lucru care ne trece prin minte. Cu toate acestea, cele două domenii sunt adesea interconectate într-un mod fascinant. Matematica poate fi un instrument puternic pentru a înțelege și crea artă, oferind o nouă perspectivă asupra compozițiilor și formelor.

Dacă dorești să explorezi legătura dintre matematică și artă, te invităm să descoperi cum poți transforma formele geometrice în opere de artă cu ajutorul unor tehnici creative și instrumente speciale.
Secțiunea de Aur și Geometria

Un exemplu fascinant de cum matematica se poate regăsi în artă este prin conceptul de „Secțiune de Aur". Acest principiu matematic exprimă proporția dintre două lungimi, astfel încât raportul dintre cea mai mică lungime și cea mai mare lungime să fie egal cu raportul dintre suma celor două lungimi și cea mai mare lungime.
Acest număr irațional, cunoscut sub numele de „numărul de aur", este înrădăcinat în geometria regulată, cum ar fi pentagonul și decagonul, și poate fi observat în diverse forme derivate din aceste poligoane.


Matematica și Arta Fractală

Arta fractală este o formă de artă algoritmică ce se bazează pe utilizarea fractalilor și reprezentărilor computerizate pentru a genera imagini, animații sau muzică. Fractalii sunt figuri geometrice fragmentate sau frânte, care pot fi divizate în părți astfel încât fiecare fragment să fie o replică redusă a întregului.


Această formă de artă găsește inspirație din natură, unde fractalii sunt prezentați în mod evident în elemente precum muntele cu stânci colțuroase, modelele corolei unui arbore sau rețeaua ramificată a rădăcinilor acestuia, forma schimbătoare a norilor, modelele rețelei hidrografice, valurile mării, structura rețelei de vase sanguine, forma unui fulg de zăpadă sau chiar în Univers sau părți ale acestuia.
În domeniul artistic, fractalii sunt exploatați pentru a crea opere digitale captivante. Ei permit artiștilor să exploreze idei complexe legate de simetrie, autosimilaritate și complexitate într-un mod unic și inovator. Prin utilizarea reprezentărilor computerizate, artiștii pot explora și ilustra aceste concepte matematice într-un mod vizual impresionant și inovator.

Arta fractală oferă o modalitate inedită de a aduce împreună matematica și arta, oferind o perspectivă unică asupra frumuseții și complexității lumii în care trăim. De la imagini digitale captivante până la concepte matematice profunde, arta fractală se întregește într-o formă de exprimare creativă ce continuă să inspire și să surprindă.
Utilizarea Instrumentelor în Creații Artistice

Pentru a explora aceste conexiuni și a transforma formele geometrice în artă captivantă, aveți nevoie de instrumentele potrivite. Instrumentele precum rigla și echerul pot deveni prieteni de nădejde în această aventură matematico-artistică. Rigla din lemn de fag Leniar, Setul 4 piese desen tehnic Arda și Setul 3 florare geometrie ARDA sunt ajutoare esențiale în crearea liniilor precise și în construirea formelor geometrice corecte.
Crearea Perspectivei cu Ajutorul Geometriei

Un exemplu concret de cum puteți folosi matematica în artă este prin crearea perspectivei folosind rigle de diferite mărimi și forme și echerul. Iată câțiva pași pentru a realiza o compoziție cu perspective:Trasați o linie orizontală pentru linia orizontului.
Trasați două linii verticale pentru a reprezenta obiectul sau subiectul.
Trasați o linie diagonală de la unul dintre capetele verticalelor până la linia orizontului. Aceasta va fi linia de fugă.
Trasați linii diagonale de la celălalt capăt al verticalelor până la linia de fugă. Acestea vor reprezenta marginea obiectului.
Trasați o linie orizontală între liniile diagonale pentru a reprezenta baza obiectului.
Trasați linii verticale de la baza obiectului până la linia orizontului pentru a crea adâncime.
Adăugați detalii și umbre pentru a completa compoziția.Această tehnică vă permite să creați iluzia adâncimii și perspectivei în desen, utilizând principii geometrice simple.
Astfel, prin îmbinarea creativității și cunoașterii matematice, puteți transforma formele geometrice în opere de artă captivante și unice. Alegeți instrumentele potrivite și începeți să vă creați propriul univers artistic, în care, matematica și arta colaborează pentru a vă inspira și surprinde în fiecare lucrare.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!