Tehnici de pictura pe textile pentru incepatori
Folosește un marker fade out pentru a trasa schița
O primă idee de tehnică de pictură pe textil pentru un începător implică atenția sporită la schiță. Desenează-ți schița mai întâi pe o hârtie – când ești mulțumit de rezultat, o poți redesena pe tricou, pe geaca de blugi sau pe orice alt material textil ai planificat să decorezi.
Există markere fade out pentru materiale textile, care conțin o vopsea specială, care se șterge de la sine în 24 de ore sau, la prima spălare, va dispărea total de pe material.
Acest marker poate fi un sprijin excelent atunci când vrei să trasezi o schiță ajutătoare, înainte să aplici vopseaua de pictat haine. Cu ajutorul unui marker fade-out vei putea controla fiecare linie, vei putea schița dimensiunile exacte și de-abia apoi, când ești mulțumit de rezultat, poți trece la aplicarea culorii efective.
Alege șabloane pictură pe haine pentru primele încercări
Dacă nu vrei să realizezi desene de mână dar totuși vrei să pictezi pe textil modele frumoase, alege șabloane pictură pe haine. Acestea sunt realizate dintr-un plastic subțire și au diferite modele din care îți poți alege preferatul. Un șablon e începutul perfect - vei putea experimenta culorile pentru textile fără presiunea ideii de a realiza un model original și te poți bucura de rezultatele unui astfel de proiect creativ chiar dacă este prima oară când încerci să pictezi sau să decorezi o piesă vestimentară.
Cum se folosește un șablon pictură pe haine?
Ai nevoie de șablon decorativ, de un spray adeziv pentru șabloane și de materialul pe care-l vrei decorat – spălat fără balsam și călcat, pentru a fi cât mai bine întins, dar și de cleme de birou și de o bucată de carton mai mare, de dimensiunea materialului textil. Acest carton e foarte bun mai ales atunci când pictezi un tricou – va intra în interiorul tricoulului și va împiedica vopseaua textilă să păteze cealaltă față a tricoului.
Fixează șablonul cu ajutorul spray-ului, pe materialul textil. Aplică apoi vopseaua de pictat haine cu ajutorul unui burețel de pictură sau cu o pensulă. Dezlipește șablonul și lasă la uscat. După uscare, e bine să folosești fierul de călcat pe partea opusă celei pe care ai aplicat culoarea, timp de câteva minute – acest pas te asigură că vopseaua de pictat haine se fixează și va putea fi spălată la mașină fără să se cojească.
Culori textile: vopsea lichidă, marker textil sau spray?
În funcție de experiența pe care o ai la pictat pe haine, ai de ales între mai multe tipuri de culori – fluide, care se folosesc cu pensula, markere pentru textile sau spray-uri cu vopsea textilă. Iată cum se folosesc fiecare și ce avantaje oferă.
Culori pentru textile
Culorile lichide pentru textile sunt destul de versatile, se pot amesteca pe o paletă pentru a obține noi nuanțe și sunt ușor de utilizat și pentru a crea treceri de culoare sau gradienți.
Mai mult, o gamă precum Setacolor conține atât culori mate cât și culori cu efect special (ex. culori textile cu efect de piele întoarsă) sau chiar nuanțe pentru textile care conțin glitter. Varietatea de nuanțe și tipurile de finisaje/ efecte speciale se găsesc doar în acest tip de variantă de culoare textilă, la borcănaș.
Mai mult, culoarea pentru textile poate fi diluată cu apă sau cu un medium special și poate fi aplicată atât cu pensula cât și cu un burețel de pictură.
E important să nu ratezi pasul de fixare al acestei culori – conform indicațiilor de pe pagina de produs, piesa textilă decorată trebuie călcată cu fierul timp de câteva minute, pe partea opusă, după ce culoarea s-a uscat bine la aer, timp de câteva ore. Vei obține astfel o piesă pictată care va fi foarte rezistentă, inclusiv la spălarea la masină (dar la o temperatură mai mică).
În timp, după ce exersezi mai mult tehnica de pictură pe textile, poți crea chiar și un efect de acuarelă a acestor culori de la Pebeo (poți vedea un live pe Instagram cu un scurt tutorial pe subiect, aici).
Marker textil
Pentru a răspunde la întrebarea “unde găsesc markere pentru textile“ trebuie să știi că găsești acest tip de marker în oricare din cele șase magazine ProfiArt din București dar și online, pe site-ul nostru. E vorba de un marker textile permanent, care își va crește rezistența prin fixarea cu fierul de călcat. Există mai multe culori disponibile pentru markere textile (ai la dispoziție și marker alb pentru textile, popular pentru desenul pe blugi sau geci denim), printre care și culori metalizate sau pastelate.
Aceste markere textile termorezistente sunt de mai multe feluri:
pentru textile deschise la culoare – variante de markere textile culori clasice și fluorescente
pentru textile închise la culoare – variante de markere textile în culori opace, metalice și pastelate
Aceste markere pot fi folosite mai ales pentru a-ți decora teniși de pânză sau o pereche de sneakeri, dar și pentru orice proiect de pictură pe haine – decorul unei perechi de blugi, a unei geci denim, etc.
La fel ca orice altă culoare pentru material textil, și liniile trasate cu acest tip de carioci textile trebuie fixate cu ajutorul unui fier de călcat. Atunci când acest lucru nu este posibil, cum ar fi pictura pe tehniși, e bine să folosești uscătorul de păr, la o temperatură medie (nu fierbinte).
Îndreaptă uscătorul de păr către desenul de pe teniși și timp de câteva minute, temperatura caldă a acestuia va ajuta la fixarea culorii pe suportul textil.
Spray vopsea textilă
Spray-ul vopsea textilă te ajută cel mai mult atunci când vrei să acoperi o regiune mai mare de material textil cu o anumită culoare dar poate fi folosit și în combinație cu markerele, perfecte pentru detaliere.
Se folosesc cel mai ușor cu șabloane decorative (lipite în același fel, cu un spray adeziv ușor) de la 20-30 cm distanță, după ce ai agitat foarte, foarte bine spray-ul pentru ca pigmentul să fie cât mai bine amestecat în recipient.
Ai la dispoziție trei tipuri de culori pentru spray-urile Setacolor – mate, metalice și pastelate.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!