Tutorial tehnica tie dye

Tutorial tehnica tie dye
Share

Tehnica tie dye are o popularitate in crestere – ce poate fi mai interesant decât un proiect crafty de weekend în care îți decorezi un tricou sau o față de pernă în cele mai haioase modele? În acest articol, vei descoperi pașii de lucru pentru decorul unei perne cu ajutorul setului de culori tie dye Setacolor de la Pebeo.

Materiale necesare pentru un proiect tie dye

materiale tehnica tie dye

  • Un recipient cu pulverizator pentru apă;
  • Culori tie dye și pipete (incluse în setul de culori tie dye);
  • Față de pernă albă, crem sau gri deschis;
  • Borcănele de sticlă pentru amestecul culorilor;
  • Folie de plastic pentru a-ți proteja spațiul de lucru;

Timpul necesar pentru acest proiect este de aproximativ 2 ore plus timpul pentru uscarea culorilor.

Înainte de orice, protejează-ți spațiul de lucru cu folia de plastic, acest pas te va asigura că nu pătezi masa de lucru. E bine, mai ales dacă lucrezi acest tutorial alaturi de un copil, să purtați șorțuri de pictură.

tie-dye

În acest tutorial se folosesc culorile Azure Blue, Gypsy Blue, Cyan Blue și s-au realizat și amestecuri de culoare. De exemplu, pentru a obține o culoare apropiată de cea a prunei, amestecă Gipsy Blue cu puțin Raspberry. Pentru a obține un roz Coral, amestecă Raspberry cu galben și adaugă o picătură de roșu. Pentru Emerald Green, amestecă Cyan Blue cu picături de galben și Raspberry.

Înainte de a aplica efectiv culoarea, o poți testa pe o bucată separată de material – vei obține un mostrar util și pentru viitoarele proiecte. Vei putea vedea culoarea reală de-abia după uscare, așa că e recomandat să lucrezi la acest mostrar al culorilor tie dye înainte cu o zi de proiectul în care pictezi perna decorativă.

Următorul pas este să introduci o bucată de plastic între cele două straturi de material textil al pernei. Acest lucru te va asigura că nicio culoare nu va trece pe partea cealaltă.

Folosește pulverizatorul cu apă curată pentru a umezi ușor materialul textil pe care vei lucra. Cu cât mai umed materialul, cu atât culorile tie dye aplicate vor difuza în fibra textilă și vor crea acel efect de acuarelă.

Iată mai jos diferența între culorile tie dye picurate pe materialul uscat (în partea din stânga) și cele picurate pe materialul umed (în partea din dreapta).

tutorial tehnica tie dye

Folosind pipeta, picură conform inspirației culoarea pe material. Pentru a obține un efect ca în imaginile din acest tutorial tie dye, lucrează la a aplica cercuri de culoare, picătură cu picătură.

Distribuie culorile începând cu partea de jos a pernei. Adaugă în partea de jos picături mai apropiate între ele și pe măsură ce urci către partea de sus a materialului, lasă mai mult spațiu între picăturile de culoare tie dye.

proiect tehnica tie dye

Lasă la uscat câteva ore. Apoi, poți trece la fixarea culorilor. Acest pas este necesar fiindcă îți va permite să speli materialul la mașina de spălat. Fixarea se face cu ajutorul fierului de călcat – calcă pe partea opusă a culorii, timp de 5 minute, fără abur, la temperatura potrivită materialului.

fata perna tye die

Nu uita că după uscare, culoarea se va modifica ușor, va deveni ușor pastelată, mai ales datorită faptului că este aplicată pe materialul umed. 

culori tie dye

Despre setul de culori tie dye de la Pebeo

Noul set de culori pentru tehnica tie dye, de la Pebeo, conține 6 culori ce se pot picura pe materiale textile mai deschise la culoare: primary yellow, Hermes red, raspberry, cyan, gitane blue, azure blue plus 6 pipete din plastic și un ghid. Culorile sunt pe bază de apă, sunt vibrante, luminoase și mate și au o difuzie foarte rapidă, intrând în profunzimea materialului textil. Culorile conservă suplețea materialului și se pot amesteca între ele (sunt compatibile cu toate culorile din gama Setacolor de la Pebeo).

set culori tie dye pebeo

Aceste culori au o consistență specială, realizată special pentru proiectele tie dye, au o rezistență foarte bună la lumină (calitate care se traduce prin faptul că materialele decorate cu aceste culori nu își vor pierde intensitatea în timp) și trebuie fixate cu fierul de călcat, pentru a putea fi spălate la mașină, la o temperatură de 40 de grade Celsius.

Culorile tie dye (și în general culorile din gama Setacolor pentru materiale textile) pot fi utilizate pe orice tip de fibră de textil însă cele mai bune rezultate se vor obține atunci când decorezi fibre naturale, cum ar fi cele din bumbac.

Alte idei de proiecte tie dye

Așa cum îi spune și numele, tehnica tie dye în general implică legarea materialului și vopsirea lui. Este inspirată din tehnica asiatică pe nume shibori, termen care se traduce prin strângere, apăsare sau legare.

Se pot astfel decora hoodie-uri, tricouri, pantaloni, fețe de pernă etc. Este ideal să folosești o piesă vestimentară din bumbac sau in sau orice altă fibră naturală, deschisă la culoare. Astfel, te asiguri că vei obține culori intense și profunde – culorile pentru tie dye (dar și celelalte culori din gama Setacolor) se comportă foarte bine în contact cu fibra naturală.

culori tie dye profiart

Foarte pe scurt, piesa textilă pe care vrei să o decorezi se leagă strâns cu sfoară rezistentă, în mai multe părți, conform modelului dorit sau inspirației. Un alt detaliu de notat este că pentru a obține acel efect de acuarelă sau de difuzie a culorii în fibră, e bine ca înainte de a aplica picăturile de culoare tie dye, piesa vestimentară să fie ușor umedă.

După ce ai legat strâns materialul textil, e bine să te asiguri că lucrezi pe un grătar, într-un lighean, astfel încât să nu pătezi masa de lucru. Vei picura culorile preferate pe suprafața materialului astfel strâns și lași la uscat. La final, se fixează culoarea pe materialul textil cu un fier de călcat, se calcă timp de 5 minute, fără abur, pe partea opusă culorii.

Vei obține astfel modele impresionante, impredictibile și unicat, pe piese vestimentare decorate chiar de tine.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube și în magazinele din București!

Surse foto: Pebeo, Unsplash.com