Trusa de baza in pictura – ce trebuie sa contina?

Trusa de baza in pictura – ce trebuie sa contina?
Share

Dacă ai început să pictezi și te gândești deja să îți dezvolți mai mult talentul, probabil ai ajuns și la câteva decizii referitoare la materialele pe care să le folosești. După o perioadă de familiarizare cu tehnica de pictură aleasă, vei începe să simți diferențele de calitate între, de exemplu, o pensulă din fir de păr natural și una sintetică, vei observa ușor ușor calitatea unui pigment natural în culoarea de pictură și poate vei începe să și utilizezi mediumuri pentru efecte speciale sau care modifică o anumită trăsătură a culorii. Iată câteva recomandări pentru produsele din trusa de bază în pictura în ulei, acrilic sau acuarelă.

Principii generale referitoare la selecția materialelor de pictură

Alege-ți culorile în funcție de etapa la care ești. În general, fiecare producător de materiale de artă are culori de pictură structurate în game destinate începătorilor și game profesionale. Gamele destinate începătorilor au un cost mai mic, conțin de obicei pigmenți sintetici și sunt realizate pentru un consum mai mare, pe diferite exerciții și studii. În același timp, și în acest domeniu tehnologia își spune cuvântul – rafinarea tehnologiei puse la lucru în producția de culori pentru pictură (rețetele unei culori, felul în care este tratat pigmentul în fabrică, etc.) a dus la apariția unor game de studiu la o calitate excelentă, care au început să fie din ce în ce mai populare chiar și în rândul artiștilor profesioniști.

Gamele de culori profesionale pentru pictură conțin de obicei pigmenți naturali, foarte fini, rezistenți la lumină și deci – culori intense, saturate, rezistente și ușor de combinat. Un exemplu ar fi pigmenții din gamele profesionale Nevskaya Palitra (White Nights și Master Class). Există multe culori mono pigmentate (cele care conțin un singur pigment, deci o puritate foarte mare a culorii) care pot fi amestecate pentru a obține culori de aceeași calitate. E important de știut – mai ales dacă ești începător – că atunci când dorești să obții nuanțe noi, din amestecuri, e bine să alegi culori monopigment, altfel aglomerezi mult prea mult amestecul și nu vei obține intensitate și strălucire ci nuanțe noroioase.

Nu ignora accesoriile. Chiar dacă esența picturii este reprezentată de talentul pe care-l cultivi, deprinderea pe care o dezvolți și ceea ce încerci să transmiți, atunci când vei petrece mai mult timp pentru a picta, vei observa că fiecare gest contează. Cu accesoriile potrivite, poți eficientiza energia consumată la lucru și poți ajunge la un proces de lucru cât mai relaxat. Toate detaliile legate de paleta de pictură (din ce material, cât de mare), de soluțiile de curățat pensulele (detaliu cu impact direct în rezistența pensulelor), de cutia pentru pictură pot fi justificate de preferințe și de cât de bine vrei să îți organizezi etapele și spațiul de lucru.

Gândește-ți un spațiu de lucru. De exemplu, dacă pictezi o dată pe lună, prezența unui șevalet nu este ceva necesar. Beneficiile unui șevalet – ce țin de poziția corectă la lucru (deci mai puțină oboseala la nivelul trupului) apar în momentul în care începi să pictezi mai des și să petreci din ce în ce mai mult timp pe un tablou. 

Testează cât mai multe game. Unii artiști cu experiență care au preferințe foarte specifice referitoare la culorile efective. Poți descoperi de exemplu că îți place foarte foarte mult un anumit verde dintr-o gamă profesională și un roșu dintr-o gamă de studiu. Lucrează la propriile color charts, observă, experimentează. Vei observa apoi că în ceea ce lucrezi (modelele, stilul ales) consumi anumite culori într-o cantitate mai mare. La finalul unei astfel de perioade de analiză asupra tendințelor pe care le ai la lucru, e foarte important că îți vei forma preferințe și vei putea să-ți configurezi o paleta de culori pictură personalizată. Nu uita de alb – dacă începi să lucrezi propriile combinații de culori, e important să ai mereu la dispoziție o cantitate mai mare de alb.

Nu te feri de mediumurile pentru pictură. După ce ți-ai stabilit preferințele referitoare la instrumentele de pictură și în măsura în care te ocupi de pictură din ce în ce mai mult, testează produse noi. Este deopotrivă o modalitate perfectă pentru a-ți readuce inspirația înapoi, în momentele în care te simți într-un blocaj creativ dar și o modalitate de a-ți rafina tehnica. Cunoașterea aprofundată asupra comportamentului culorii în combinație cu o anumită pensulă, cu o anumită pânză sau cu un anumit mediu îți sporește controlul asupra tehnicii și vei putea să ajungi la un proces de lucru din ce în ce mai valoros.

Există mediumuri cu trăsături excelente – retarderi de uscare a acrilicelor care te ajută să obții un timp de lucru mai mare pentru un tablou, mediumuri care fac culorile de ulei solubile în apă, grunduri care îți permit să aplici acuarelă peste acrilic, spray-uri de granulare pentru acuarelă și multe altele – pentru a le descoperi, intră în categoria de mediumuri de pictură Schmincke.

Trusa de bază în pictura în ulei

O trusă de materiale de bază pentru tehnica de pictură în ulei trebuie să conțină:

Pensule speciale pentru culorile de ulei – aici recomandarea e să alegi pensule cu fir de păr cât mai ferm, de preferat fir natural (de porc). Începe cu niște pensule simple, rotunde și plate, de diferite dimensiuni și apoi interesează-te și vezi dacă poți completa setul de pensule cu forme atipice. Există modelul Filbert, bun pentru efecte de textură sau granulație, pensule în formă de evantai cu care poți obține treceri de culoare fine, perfecte pentru a picta iarbă sau frunze, pensule în unghi (dagger sau angle) care te vor ajuta să obții niște tușe atipice, forma deerfoot, pensule de tip liner etc.

Mai poți folosi și un cuțit pentru pictură pentru a crea efecte de volum pe suprafața lucrării.

Set culori ulei – aici nu uita, dacă ești la început și încă testezi materiale, primul pas este să te familiarizezi cu uleiurile și e bine să alegi o gamă de studiu. Aici poți alege între culorile de ulei rusești de la Sonnet sau culorile de ulei XL Oil Studio de la Pebeo. Mai poți analiza și celelalte variante de culori rusești de la Nevskaya Palitra – Ladoga și Master Class.

Variantele de culori ulei de la Schmincke sunt și ele o variantă de uleiuri foarte apreciate de artiștii profesioniști – aici poți vedea gamele Norma, College și Mussini.

Diluanți pictură – uleiul de in este folosit pentru creșterea strălucirii culorilor, dar poate avea și tendința de îngălbenire, deci e ideal să îl folosești în cantități mici. Dacă lucrezi într-un spațiu mic, poți înlocui terebentina (cu funcție de a dilua culorile dar și de a curăța pensulele) din setul tău de pictură cu un white spirit care nu are un miros așa puternic.

Paleta pentru amestecul culorilor – paleta din lemn este un material de preferat în cazul culorilor de ulei, fiindcă este lemnul absoarbe excesul de ulei din culoare.

Pânză pe șasiu sau carton pânzat – poți începe cu un carton pânzat bun sau cu pânză pe șasiu din bumbac, grunduită, la dimensiunile pe care le dorești. Pentru pictura în ulei, e recomandată pânza cu granulație medie și grosime de peste 400 g/mp.

Șevalet – un suport de pictură foarte util, pentru a păstra poziția corectă la lucru dar și perspectiva corectă asupra tabloului la care lucrezi. Nu uita că pe lângă șevaletele clasice există și șevalete pentru masă, de folos dacă obișnuiești să pictezi acasă dar nu ai foarte mult spațiu.

Vernis pentru culori ulei – în cazul picturii în ulei, uscarea culorilor durează destul de mult iar stratul de vernis trebuie aplicat după uscarea profundă a acestora. Exista modele de vernis lichid sau spray.

Trusa de pictură în acrilic

Dacă lucrezi cu tehnici de pictură în acrilic, în trusa ta de bază ar trebui să existe:

Culori acrilice– aici poți alege fie game de studiu cum ar fi culorile acrilice Sonnet sau Studio (poți începe cu un set culori acrilice pentru început) fie culori acrilice profesionale Ladoga (o altă marcă a Nevskaya Palitra), acrilice extra fine Master Class, acrilice Pop Art sau acrilice Akademie sau College, de la Schmincke.

Pensule pentru acrilice – în general pensulele pentru culori acrilice sunt cele sintetice, fiindcă sunt extrem de rezistente. La început, poți alege un set de pensule și poți apoi să-ți completezi ușor ușor instrumentele de pictură cu pensule în forme diferite, pe care să le testezi la lucru.

Hârtie pentru acrilice, carton pânzat sau pânză pe șasiu – în cazul unei tehnici de pictură în acrilic, există și hârtie pe care poți picta (poți vedea blocurile pentru acrilic aici), o altă variantă ar fi și cartonul pânzat și bineînțeles pânza pe șasiu. Pânza recomandată pentru pictura în acrilic este la grosimea de 320 g/mp.

Vernis special pentru culori acrilice – și aici ai de ales între vernis lichid sau spray, dar și între diferite tipuri de finisaje.

Trusa de pictură în tehnica acuarelei

Pentru o trusă de pictură cu produsele de bază pentru tehnica acuarelei, ai nevoie de:

Hârtie pentru acuarelă – în cazul picturii în acuarelă, hârtia e un aspect esențial. Acuareliștii cu experiență apreciază hârtia de bumbac, cât mai groasă (mai ales pentru tehnica ud pe ud), cu granulația preferată. Există și variante de hârtie pentru acuarelă dintr-un mix de celuloză și bumbac, care sunt foarte bune pentru perioada de început dar și inovații, cum ar fi blocurile cu hârtie pentru acuarelă din fibre de agave sau blocurile mixed media din fibre de bambus

Culorile de acuarelă – începe cu un set simplu, pe care-l poți completa mai târziu cu godete din aceeași gamă sau cu acuarele la tub. Pentru primi pași în tehnica acuarelei, mergi pe un set acuarele Sonnet pentru începători și apoi, pe măsură ce prinzi experiență, poți trece la un set acuarele rusesti White Nights sau la un set acuarele germane Horadam, de la Schmincke (game profesionale).

Pensulele de acuarelă – aici, pensulele recomandate sunt cele din fir de păr natural, fin și flexibil, cum ar fi pensulele din fir de păr de veveriță. Deși acuareliștii preferă acest tip de fir de păr pentru diferitele tipuri de pictură în acuarelă, poți încerca și variante sintetice de la daVinci, care sunt la o calitate excelentă.

Pe viitor, poți adăuga în trusa ta de pictură în acuarelă și bandă de mascare și fluid de mascare, un vernis pentru acuarelă dar și mediumuri pentru acest tip de culoare (pastă modelatoare, medium perlat, spray granulare etc.)

Trusa de pictură cu șevalet ajută și ea, dacă ai unde să depozitezi șevaletul și nu uita nici de detalii – este de preferat să folosești o cârpă din bumbac pentru a-ți curăța pensulele, chiar în timpul lucrului, paleta pentru amestecul culorilor, paharele de apă sau diluantul/ soluția de curățat pensulele.

Dacă vrei să configurezi o trusă de pictură pentru copii – alege materiale speciale pentru ei (culori, pensule, blocuri de desen sau pictură) și nu uita să adaugi în această trusă și o folie de protecție a mesei sau chiar un șorț pentru copilul tău.

În concluzie, trusa de desen și pictură (de bază) poate fi configurată destul de simplu, dar necesită și timp pentru a-ți identifica preferințele la lucru. Dacă ești la început, folosește game de studiu pentru a-ți optimiza bugetul. Concentrează-te pe a identifica propriile preferințe – fiecare artist are un anumit stil, e preocupat de anumite teme, efecte și tehnici de lucru, deci observațiile personale sunt esențiale pentru a-ți dezvolta trusa de pictură.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube dar și în magazinele din București!