Tot ce trebuie sa stii despre roata culorilor

Tot ce trebuie sa stii despre roata culorilor
Share

Teoria culorilor e folosită pentru a determina ce culori merg bine împreună. Roata culorilor a fost inventată în 1666 de Isaac Newton, care a organizat spectrul culorilor pe un cerc, arătând relația dintre culori. Iată un articol din care vei afla cum s-a dezvoltat această roată a culorilor, care este relația dintre culorile astfel așezate și te vei familiariza cu terminologia de bază din teoria culorilor.

Armonia culorilor este dată de culori care “functioneaza” împreună, culori care au dinamică, sunt plăcute ochiului și oferă un anumit sentiment, armonie folosită de artiști, designeri de interior sau designeri de modă sau de către orice alt tip de profesionist care activează într-o industrie creativă pentru a crea o anumită particularitate estetică.

Roata culorilor cuprinde culori grupate în următoarele categorii – culori primare, culori secundare și culori terțiare.

Cum a apărut roata culorilor?

Poziționarea culorilor pe roata culorii este o idee care aparține matematicianului Isac Newton. În timp ce studia lumina reflectată pe o prismă, a observat că aceasta reflecta un întreg spectru de culori. Opinia sa era că aceste culori din curcubeu aveau o relație armonioasă. Mergând mai departe pe această direcție, omul de știință a asociat fiecare nuanță cu o notă muzicală și a așezat totul pe un disc rotativ, pentru a vedea cum exact interacționează culorile din punct de vedere vizual. Aceasta este povestea apariției primei roți a culorilor.

Poți folosi roata culorilor pentru a găsi culori armonioase, prin utilizarea regulilor de combinare a culorilor.

roata culorilor

Culorile primare

Există 12 culori în roata culorilor, ce pot fi împărțite în culori primare, secundare sau terțiare.

Culorile primare sunt culori care nu pot fi obținute din amestecuri, respectiv roșu, galben și albastru. Toate celelalte culori sunt realizate din combinația acestor trei culori. Acești trei pigmenți sunt de bază în pictură și atunci când dorești un tub de culoare primară monopigment, vei găsi pe eticheta culorii mențiunea unui singur pigment. Acest detaliu este de ajutor mai ales dacă dorești să experimentezi și să studiezi singur culoarea, realizând singur amestecuri de culoare conform regulilor.

Citește aici articolul despre nuanțele de albastru!

Culorile secundare

O culoare secundară este rezultatul amestecului dintre două culori primare, în proporții egale.

Culorile secundare sunt verde, portocaliu și violet. Verdele este obținut din galben și albastru, portocaliul din roșu și galben iar violetul rezultă din roșu și albastru.

Culorile terțiare

Culorile terțiare din roata culorilor sunt obținute din combinarea unei culori secundare cu o culoare primară. Culoarea rezultată este formată din nouă nume de culori, cum ar fi galben-portocaliu, roșu-portocaliu etc.

Culori reci sau culori calde, temperatura culorilor

O altă modalitate de a privi roata culorilor este segmentarea în culori calde sau reci. Această idee de căldură sau răceală a unei culori este cunoscută ca temperatura culorilor.

Conform psihologiei culorilor, diferitele temperaturi aduc privitorului diferite emoții sau sentimente. De exemplu, se consideră că o culoare caldă va inspira la energie și un anumit sentiment de familiaritate, pe când o culoare rece va fi asociată, în mod instinctiv, cu o senzație de detașare sau izolare.

culori calde

Culorile calde sunt culorile de la roșu la galben pe roata culorilor, iar cele reci sunt cele care încep cu albastru - verde și se termină la mov.

Un alt detaliu pe care e bine să-l ai în vedere atunci când lucrezi cu temperature culorilor – deci folosești culori calde sau culori reci este faptul ca cele calde par a fi mai aproape de privitor, pe când cele reci par a fi mai îndepărtate.

Care sunt regulile pentru obținerea armoniei culorilor?

Atunci când îți alegi o paleta de culori pentru o pictură sau pentru o lucrare creativă, e bine să ții cont că selecția acestora poate fi făcută conform regulilor, o metodă științifică care să ia în considerare așezarea culorilor pe roata culorilor și relația dintre ele. Astfel, având în vedere aceste principii, vei obține palete de culori deja funcționale iar tot ce îți rămâne de făcut este să aplici cu grijă și în mod echilibrat culorile în lucrare.

Culorile complementare

Aceste culori sunt opuse pe roata culorilor. Această combinație oferă cel mai intens contrast și deci un impact mare - folosite împreună într-o pictură, într-un concept de design interior sau într-o ținută, aceste perechi de culori se vor susține una pe alta, într-un ansamblu armonizat.

Citește articolul despre culorile complementare, aici.

Atributele mai subtile ale culorilor complementare țin de temperatura acestora dar și de finețea cu care lucrezi astfel încât culorile să nu se depășească una pe cealaltă, ci să coexiste în lucrare, în mod armonios și uniform.

Culori monocromatice

Culorile monocromatice sunt culori care conțin aceeași nuanță în diferite tonuri. Un exemplu poate fi un albastru foarte deschis, alăturat albastrului cerului și bleumarinului.

Culorile monocromatice sunt extrem de versatile și sunt foarte ușor de utilizat pentru a obține armonie.

Culori analoage

Aceste culori sunt cele așezate una lângă alta pe roata culorilor. Pentru aplicații (pictura, design interior etc.) este o combinație destul de versatilă însă poate fi copleșitoare.

Pentru a utiliza în mod echilibrat culorile analoage, e bine să alegi o culoare principală, pe care să o utilizezi într-o proporție mai mare, iar pe celelalte două să le utilizezi ca accente.

Culori triadice

Aceste culori sunt poziționate în triunghi pe roata culorilor. Sunt combinații intense, cu un contrast mărit, deci utilizarea lor îți va aduce palete curajoase și vibrante.

Culori tetradice

Și în acest caz, numele combinației de culori se referă la felul în care sunt așezate culorile pe roată.

Culorile tetradice sunt perechi de câte patru culori, așezate simetric pe roata culorilor.

Și în acest caz ai de-a face cu o selecție de culori curajoasă și intensă, pe care e bine să o echilibrezi prin selecția unei culori principale (pe care să o folosești într-un procent mai mare în lucrare) și a unor culori mai puțin vizibile (accente), care să susțină și să puncteze combinația de culori.

Caracteristici ale culorilor – nuanță, ton, intensitate

Nuanța unei culori este fiecare din gradele sau varietățile prin care poate trece o culoare fără a-și pierde calitatea specifică.

Un ton al unei culori este creat prin combinația unei nuanțe de bază cu alb, negru sau gri.

Intensitatea unei culori este dată, în cazul culorilor pentru pictură, de cantitatea de pigment existent în rețeta prin care s-a obținut culoarea dar și calitatea sa. De exemplu, culorile din game de studiu pot fi mai puțin intense din cauza faptului că acestea conțin pigmenți sintetici, pe când o culoare dintr-o gamă profesională va avea o intensitate crescută, datorită faptului că în acest tip de gamă vei întâlni pigmenți naturali, într-o proporție mai mare față de lianți sau aditivi.

Surse foto: Wikipedia.com, pinterest.com, unsplash.com.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube și în magazinele din București!