Tehnici de desen pentru incepatori

Tehnici de desen pentru incepatori
Share

Desenul în creion e o tehnică pe cât de simplă, pe atât de rafinată. Chiar dacă instrumentele necesare sunt dintre cele mai simple, perfecționarea tehnicii de lucru te poate ajuta să ajungi la rezultate impresionante.

Desenul în creion

Una dintre cele mai simple și accesibile tehnici de desen este cea realizată în creion. Aceasta constă în realizarea unui desen monocromatic, cu luminozități diferite, cu ajutorul unor instrumente precum: blocul pentru desen, creioanele de tip H, B, gumă de șters, ascuțitoare și riglă simplă.

Desen în cărbune

Tehnica desenului în cărbune este foarte interesantă și a fost folosită din cele mai vechi timpuri. Pentru a realiza un desen de calitate, ai nevoie de hârtie pentru creion sau cărbune, creioane, cărbune, pensulă sau șervețele pentru blending, vernis fixativ. Înainte de a începe desenul propriu-zis, se realizează o schiță pe hârtie obișnuită, care apoi este transferată pe hârtia de lucru, folosind ușor creionul.

Descoperă și cărbunele lichid, un produs nou, marca Schmincke!

Desene în pasteluri

Tehnica desenului în pastel se utilizează, de asemenea, din cele mai vechi timpuri, dar pare a fi mai modernă. Există două tipuri de pasteluri: pe bază de ceară și pe bază de ulei. În cadrul acestei tehnici,culorile sunt suprapuse și intercalate, creând efecte deosebite. 

Descoperă aici selecția noastră de pasteluri!

De la schiță la desenul final

Înainte de a începe un desen, trebuie să ai în vedere câteva reguli de bază, care te vor ajuta să obții un rezultat cât mai bun. Tehnica de desen pe care ți-o vei dezvolta ar trebui să implice atenție la toate elementele de mai jos.

Schița desenului

Pentru a evita erorile sau pentru a-ti schimba perspectiva, începe prin a trasa linii pierdute și pe hârtie. Lucrează cu o schiță și fă structura desenului tău.

Tipuri de linii 

Folosirea creionului este versatilă, poți trasa o multitudine de linii, atât prin utilizarea vârfului, cât și prin folosirea lateralei minei. În timp ce folosim vârful pentru a contura detalii și pentru a crea linii precise și puternice, liniile se pot estompa și deveni difuze dacă ținem creionul paralel cu suprafața de desen. În plus, poți acoperi zone mari și crea umbre cu aceeași poziție a creionului, iar vârful bine ascuțit poate fi utilizat timp îndelungat.

Liniile sunt un element de bază în desen și pot fi de mai multe tipuri, cum ar fi liniile drepte, frânte, în buclă sau curbe. Fiecare tip de linie poate fi folosit pentru a contura sau umple un obiect și poate influența în mod hotărâtor ceea ce se dorește să fie reprezentat. Prin alegerea și combinarea acestor tipuri de linii, artiștii pot crea o varietate de efecte și emoții în opera lor. De exemplu, liniile drepte și geometrice pot sugera ordine și structură, în timp ce liniile curbe și fluide pot transmite emoție și mișcare.

Observă formele de bază

Subiecte pe care dorești să le desenezi sunt alcătuite din forme geometrice de bază precum cercuri, dreptunghiuri sau triunghiuri. Observă formele de bază ale subiectului tău și încearcă să le trasezi în schiță, astfel încât să poți construi imaginea finală cu mai multă ușurință și acuratețe.

Umbrele și lumina

Una dintre cele mai importante tehnici de desen este crearea de umbre și lumină. Acestea pot transforma un desen simplu într-unul cu profunzime și textură. Cu ajutorul unor creioane mai moi (de exemplu, creioane de tip B), poți crea umbre mai închise, iar cu creioane mai tari (de tip H) poți crea umbre mai ușoare. De asemenea, poți utiliza tehnica de blending, care implică amestecarea umbrelor și a culorilor, pentru a crea efecte deosebite.

Puterea și direcția luminii pot influența contrastul, forma și culoarea. Lumina puternică crește contrastele și întunecimea, iar lumina slabă uniformizează formele și culorile. Mai multe surse de lumină vor crea multiple umbre ale aceluiași obiect în desen.

Sensul umbrelor este esențial în definirea unei opere, deoarece dacă umbrele care merg în aceeași direcție contribuie la aspectul ordonat al desenului, scoțând în evidență detaliile, umbrirea pe diferite porțiuni conferă formă și perspectivă. Prin combinarea diferitelor tipuri de umbre se poate obține o imagine plină de expresivitate.

Tehnici de desen: textură

O altă modalitate prin care poți adăuga interes și profunzime desenelor tale este prin realizarea unor texturi diferite. Poți utiliza diferite vârful subțire sau gros pentru a crea linii distincte. De asemenea, poți utiliza diverse tehnici de shading sau de blending pentru a textura anumite regiuni din lucrare.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele noastre din București!