Portret in creion: schita ochi, nas si buze (desen in creion pentru incepatori)

Portret in creion: schita ochi, nas si buze (desen in creion pentru incepatori)
Share

Dacă vrei să exersezi un portret în creion, schița ochi, nas și buze, iată un scurt tutorial realizat de Joana Henly, ilustrator din Londra, tutorial care conține câteva indicii foarte utile pentru desen în creion pentru începători. Dacă vrei să obții un portret în creion simplu, e bine să știi că lucrul la portrete necesită destul de mult studiu și o foarte bună înțelegere a fizionomiei umane – poți începe cu exerciții de portret în creion și să lucrezi în timp la proporții, la unghiuri și la detaliile de finețe. Exercițiile de desen în creion pentru începători de mai jos sunt realizate cu creioane de schițe de la Faber Castell.

Exercițiu desen în creion pentru începători – cum să desenezi un ochi

Din profil, irisul este parte din globul ocular – reprezentat mai jos cu roșu.

Forma circulară a ochiului și a globului ocular se simte în desen chiar și atunci când desenezi un ochi închis.

Aici e cea mai simplă modalitate de a desena ochiul văzut din față.

Linia de sus și cea de jos reprezintă o formă ovală. Este cea mai simplă formă, cea cu care îți vei începe schița, este baza unui exercițiu desen în creion pentru începători.

Cercul irisului taie linia de sus și lasă un loc liber față de linia din partea de jos. Adugă și un mic cerc pentru pupilă.

Linia pleoapei e trasată în funcție de forma ochiului. Pleoapa de sus este aproape paralelă cu prima linie trasată și este foarte apropiată de limita de sus a irisului. Pleoapa din partea de jos este și ea paralelă cu linia de jos a ochiului însă distanța între cele două devine mai îngustă către cele două capete.

Recomandarea artistei este să studiezi în detaliu curbele reprezentate de gene, fiindcă direcția acestora se schimbă ușor de la un capăt al pleoapei la celălalt. Ca o notă pentru atunci când adaugi culoarea sau textura în creion alb negru – nu uita că albul ochiului nu va fi niciodată perfect alb ci va necesita adăugarea unor umbre datorită prezenței genelor.

Portret în creion - Joana Henly, cu creioane Faber Castell

Desene în creion pentru începători – cum faci schița nasului

Un oval orizontal maschează/ reprezintă vârful nasului. În acest tip de exercițiu de desene în creion pentru începători adaugă o linie verticală care taie ovalul în două pentru a te ghida în simetria dreapta-stânga pentru schița nasului.

Forma nării exterioare, schița sa, arată un pic ca un clește de rac. O linie orizontală trasată prin zona de vârf  a nasului conectează nările între ele.

Iată cum trasarea liniilor mai închise închid regiunea schițată mai devreme. Liniile curbe construiesc o formă fluidă a nasului. Folosește o radieră pentru a șterge ușor marcajele care au ghidat structura nasului.

Acum, este timpul pentru umbre și accente luminoase în acest tip de desene în creion pentru începători. Umbrele și zonele de lumină conturează și oferă nasului forma lui tridimensională.

Observă în poza de mai sus cum umbrele devin – pe măsură ce coborâm cu privirea – din ce în ce mai puțin definite. Lucrează cu radiera pentru a șterge zonele excesiv de întunecate din partea de jos a nasului.

Desene simple în creion – forma buzelor

Observă mai jos cele două tipuri de schițe ajutătoare pentru a realiza forme diferite ale buzelor – pentru exerciții de desene simple în creion, e bine să repeți cât mai mult acest studiu, până când consideri că ai obținut un rezultat satisfăcător.

Conturul buzelor poate fi desenat cu lini curbe, delicate. Lungimea acestor linii se schimbă pe măsură ce treci de la margini către interior.

Alte exerciții pentru desene în creion

Pentru a te încălzi, trasează linii drepte, verticale dar și linii diagonale (învârte hârtia, pentru a te obișnui cu direcția pe verticală a liniei trasate). Pentru liniile curbe, artista recomandă menținerea mâinii în aceeași poziție și trasarea unor arce de la dreapta la stânga, din nou mișcând hârtia pentru a continua mișcarea.

Aceste exerciții pentru desene în creion, chiar dacă nu par foarte detaliate în acest moment, te vor ajuta să înveți cum să faci hașuri, dar și cum să trasezi diferite linii pentru anumite tipuri de desene în creion, sunt exerciții similare bastonașelor din clasa 1, care au stat la baza literelor de mai târziu.

Un al doilea exercițiu pentru desene în creion sunt texturile din imaginea de mai sus – le poți utiliza pentru a reprezenta diferite texturi și materiale, părul, hainele sau elemente din mediu exterior. Diferitele tușe și linii pot fi practicate fie prin a schimba unghiul în care ții creionul, fie prin a exersa cât de tare apeși pe creion – vei obține fie linii groase, fie linii foarte delicate, de suprafață.

Acest tutorial este realizat de Joana Henly, ilustrator londonez și fondatorul studio-ului Missled, iar în tutorial sunt folosite creioane de schiță de la Faber Castell

Creioanele grafit Castell 9000 sunt creioane ideale pentru exercitii desen în creion pentru începători, gama conține 16 grade de duritate a minei (vei putea exersa texturi și linii într-o varietate foarte mare) și fiecare creion are un lemn moale, de calitate, ce poate fi foarte ușor ascuțit.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube și în magazinele din București!