Dacă vrei să explorezi tehnici de pictură pe sticlă, iată un articol în care vei afla ce tipuri de culori ai la dispoziție, cum se folosește fiecare vopsea sticla în parte și ce trăsături are dar și câteva idei de proiecte pentru pictura pe sticlă care să îți servească drept inspirație.
Pictura pe sticlă: materiale necesare
Din lista ta de materiale pentru pictura pe sticla, nu ar trebui sa lipseasca pensule de diferite dimensiuni și diferite accesorii de pictură cum ar fi o paletă pe care să amesteci culorile, cârpe pentru a-ți curăța pensulele, o față de masă din plastic pentru a proteja suprafața pe care lucrezi și o substanță pentru curățarea pensulelor la final.
Cană și bol pictate. Gama folosită – Porcelaine (markere și culori fluide)
Pentru un set pictura pe sticlă ai, bineînțeles, nevoie de culori speciale. Pictura pe sticlă cu acrilice nu este recomandată, dat fiind faptul ca acest tip de culoare – acrilică, se va coji în timp de pe obiectul de sticlă. Acest tip de suprafață nu este potrivită pentru culorile acrilice, ci necesită vopsea sticla - culori speciale, cu rețete distincte, care fie se usucă la aer fie la cuptor. Aceste rețete speciale pentru culorile de pictură pe sticlă sunt gândite cu o aderență mult mai mare și au, deci, o rezistență mult, mult mai bună decât cea a culorilor acrilice.
O vopsea sticlă pentru decorul acestui tip de suprafață are o anumită transparență, în general. Poți aplica diferite modele – pe hârtie (chiar și schițe de mână, realizate în creion) pe care să le lipești pe partea opusă celei pe care aplici culoarea. În acest mod, vei avea o referință clară la lucru și diminuezi riscul de apariție a erorilor.
Și paharele transparente pot fi decorate în mod elegant. În imagine – pahare decorate cu nuanța Vitrea gold
Orice culori pentru pictura pe sticlă ai folosi, e foarte important să cureți extrem de bine suprafața obiectului pe care dorești să-l decorezi. Folosește o soluție pe bază de alcool sau o soluție de spălat geamurile, pe o cârpă curată din material textil. Astfel, te asiguri că nu rămâne nicio urmă sau nicio bucățică de hârtie – ceea ce s-ar putea întâmpla dacă utilizezi șervețele de hârtie. Mai mult, chiar și o pereche de mănuși din latex pot fi de folos – chiar dacă e aproape insesizabil, la contactul cu sticla, e posibil să rămână amprente sau urme care să împiedice mai târziu fixarea culorii.
E important de menționat că majoritatea culorilor pentru sticlă sau porțelan și ceramică nu sunt destinate decorului farfuriilor sau bolurilor din care se va consuma mâncare. Deci, decorează zonele care nu intră în contact cu alimente sau băutură sau, dacă decorezi de exemplu o farfurie cu totul, asigură-te că aceasta va avea un uz strict decorativ. Și în cazul în care vrei să pictezi o cană, e bine să te asiguri că înainte de a trece la aplicarea culorilor, ai lipit o bandă de mascare sau o bandă scotch pe marginea cănii – astfel te asiguri că buzele persoanei care va folosi cana nu vor intra în contact cu regiuni acoperite de culoare.
Ceainic decorat cu vopsea sticla din gama Porcelaine – grey și gold
Ca principiu, în fiecare gamă de culori pentru pictura pe sticlă există și mediumuri pentru diluarea culorilor. E indicat să folosești aceste substanțe, special create pentru a nu strica consistența culorii și pentru a păstra intensitatea și saturația culorilor, adică să nu folosești apă sau white spirit (în cazul gamelor pe bază de solvent) pentru a dilua culorile.
Tipuri de vopsea pentru sticla
În primul rând, iată un tutorial pictură pe sticlă, din care te vei familiariza cu principalele metode de aplicare a diferitelor tipuri de culori pentru sticlă. Pentru a urmări subtitrarea în limba română, apasă butonul CC din dreapta ecranului video.
Dacă nu știi ce vopsea pictură pe sticlă să alegi, iată câteva detalii despre culorile Vitrail, Porcelaine și Vitrea. De multe ori, mai ales atunci când ești la început de drum în pictura pe sticlă, ajută să testezi cât mai multe tipuri de culori, pentru a înțelege comportamentul fiecărui tip de culoare, transparența sa, felul în care se aplică și se fixează, astfel încât să îți formezi propriile preferințe. Fiecare artist urmărește un anumit tip de efect, caută o anumită transparență și are tendința de a merge către anumite modele, deci e important să experimentezi cât mai mult.
Culori Vitrail
O vopsea sticlă cu o gamă diversă, care conține atât culori pentru vitraliu transparente cât și opalescente.
Culorile Vitrail sunt pe bază de solvent, deci e recomandat să le aplici într-un spațiu bine aerisit, cu un curent de aer din două surse. Uscarea completă are loc în 10 ore.
Obiect decorat cu nuanțe de sticlă din gama Vitrail
Daca preferi un kit pictură pe sticlă, care sa conțină o selecție de culori mai mare, poți încerca un set Vitrail Mixed Media de la Pebeo, la care să adaugi un set de pensule de diferite forme și dimensiuni și un white spirit, pentru a curăta pensulele la final (Vitrail sunt culori pe bază de solvent deci pensulele nu pot fi curățate cu apă după utilizare).
Culori Porcelaine
Gama Porcelaine conține culori pentru pictura pe sticlă pe bază de apă iar gama include și 10 nuanțe metalice, cu efecte strălucitoare.
Pentru a obține un efect final de porțelan emailat, lasă culorile la uscat 24 de ore și apoi pune obiectul decorat cu aceste culori pentru sticlă în cuptor timp de 30-35 de minute, la 150 de grade Celsius. Astfel obiectul va deveni rezistent la spălarea în mașina de spălat vase.
Culori Vitrea
Culorile din gama Vitrea sunt tot pe bază de apă și sunt disponibile în variante glossy, mate sau iridiscente. Pentru ca obiectul să devină rezistent la spălarea în mașina de spălat vase, trebuie copt la o temperatură de 160 de grade timp de 40 de minute.
Farfurie decorată cu markere vopsea sticlă din gama Vitrea
Important! Fiecare gamă de culori pentru pictura pe sticlă conține și mediumuri, markere sau contururi.
Înainte de a-ți achiziționa pachetul de materiale, verifică ce variantă de culoare te-ar ajuta cel mai mult în proiectul pe care dorești să-l realizezi, pentru a-ți simplifica etapele de lucru.
Nu uita – consultanții ProfiArt îți stau la dispoziție fie telefonic, fie direct în magazin cu recomandări personalizate de materiale și tehnici, pentru proiecte specifice.
Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook , Instagram si YouTube și în magazinele din București!