Pictura pe lemn – pasii de lucru si recomandari de materiale

Pictura pe lemn – pasii de lucru si recomandari de materiale
Share

Principala dificultate în cazul unui proiect de pictură pe lemn este reprezentat de porozitatea și structura absorbantă a acestui tip de material. Fără utilizarea unui grund și fără pregătirea riguroasă a lemnului înainte de pictură, proiectul tău va avea de suferit. Iată un articol din care vei învăța pas cu pas cum să pregătești suprafața unui obiect din lemn înainte de a-l decora, dar și ce tip de culori și ce fel de lac e recomandat pentru pictura pe lemn.

Pregătirea lemnului pentru pictură

Fie că vrei să pictezi o cutie din lemn, o felie de lemn sau o piesă de mobilier, e bine să nu treci peste pasul de pregătire a suprafeței. În caz contrar, riști ca pigmentul pe care-l aplici pe lemn să pălească în timp sau chiar să se cojească, dacă aplici, de exemplu, o culoare peste un strat mai vechi de vopsea.

Șlefuiește lemnul

Șlefuirea lemnului are mai multe funcții – pe de o parte vei obține o suprafață netedă și uniformă și pe de altă parte, te asiguri că elimini orice urmă de straturi de culoare sau lac, în cazul în care lucrezi un proiect de upcycle a unei piese de mobilier.

Poți șlefui lemnul cu hârtie abrazivă sau cu un șlefuitor electric. Poți lucra în două etape, în funcție de starea inițială a piesei din lemn, suprafața suport pe care urmează să pictezi – folosește o hârtie abrazivă cu granulație mare pentru primul pas, apoi finisează suprafața cu o hârtie abrazivă cu granulație fină.

pictura pe lemn cu acrilice

La final, îndepărtează particulele rămase de pe toată suprafața lemnului – poți folosi fie o cârpă uscată, fie poți spăla lemnul cu un burete umed și îl poți lăsa la uscat câteva ore înainte de a trece la aplicarea straturilor de gesso.

Aplică straturi de gesso pentru lemn

Un strat de gesso este un strat intermediar, care are ca rol sigilarea porilor de lemn. Acest pas mai are și beneficiul de a menține culoarea pe care urmează să o aplici intensă și saturată, fiindcă nu va fi absorbită în suprafața lemnului, cum s-ar întâmpla dacă ai aplica o culoare acrilică direct pe lemnul natur.

Gesso-ul alb este în general de preferat, fiindcă va spori luminozitatea culorilor pe care le vei aplica pe lemn. E recomandat să aplici mai multe straturi de gesso, până când întreaga suprafață este perfect sigilată și deci pregătită pentru pictura pe lemn.

Poți aplica straturile de gesso cu o pensulă sau cu un trafalet pentru pictură, acest instrument fiind preferat datorită faptului că nu vei obține tușe ci un strat uniform pe suprafața lemnului.

Aplică două sau chiar trei straturi de gesso și lasă fiecare strat să se usuce în profunzime înainte de a trece la următorul.

Iată trei exemple de gesso potrivit pentru suprafețele de lemn:

Gesso DecoCreme Pebeo – un grund universal, potrivit pentru pregătirea suprafețelor de lemn, poliester, carton, disponibil în varianta alb sau negru.

Gesso multisuprafețe Candence - un primer pe bază de apă, cu finisaj mat și uscare rapidă.

Gesso alb Cadence – potrivit pentru suprafețe de lemn, pereți, teracotă sau ceramică, un primer – bază acrilică ce are o putere mare de acoperire.

culori pentru lemn

Pictura pe lemn cu acrilice

Cele mai rezistente culori pentru pictura pe lemn sunt culorile acrilice. Asigură-te însă că nu alegi acrilice pentru pictură, ci culori acrilice decorative, multisuprafețe. Acestea din urmă au o putere de acoperire mai mare, sunt în general multisuprafețe și opace. Aderența crescută pe lemn a unei culori multisuprafețe te va ajuta să obții straturi de culoare uniforme, fără urme de tușe.

Un exemplu de culori acrilice multisuprafețe pe care le vei aprecia cu siguranță sunt culorile Deco de la producătorul francez Pebeo. Acestea vin în trei variante de finisaj – mat, lucios sau perlat, sunt opace și se pot aplica pe lemn, MDF, ipsos, teracotă, piatră sau metal. Se pot dilua cu apă și au o putere de acoperire excelentă – o sticluță de 45 de mililitri va acoperi jumătate de metru pătrat.

pictura pe lemn

În cazul în care vrei o vopsea pentru mobilă de lemn, ai la îndemână culorile MAT Pub – acestea sunt intens pigmentate și datorită faptului că sunt destinate lucrărilor de pictură murală (chiar și de exterior), îți garantează o durabilitate ieșită din comun.

Dacă ai nevoie să aplici detalii mai fine, nu uita că există și markere acrilice sau markere pe bază de ulei pe care le poți utiliza pentru a decora un obiect din lemn.

Un alt pas pe care e bine să nu îl uiți în ceea ce privește pictura pe lemn este aplicarea unui lac de protecție, la final. După ce straturile de culori acrilice s-au uscat foarte bine, e momentul să aplici un strat de lac protector, potrivit pentru lemn. Acest strat va proteja culoarea și va mări durata de viață a obiectului astfel decorat.

Pictura pe lemn – idei de obiecte din lemn sau MDF

Dacă vrei să pictezi obiecte de lemn decorative, e bine să știi că modelele minimaliste, decorative, care să ofere obiectului tău un aer relaxat și modern, pot fi chiar foarte ușor de realizat. Dacă recondiționezi o piesă de mobilier, poți încerca să asociezi o culoare cu foiță de aur sau cu foiță lichidă. Piesa poate fi accesorizată cu o cutie de bijuterii din mdf, lucrată în același stil.

pictura pe cutie lemn acrilice

Găsești în categoria noastră de obiecte din lemn și MDF câteva idei de obiecte pe care le poți decora:

 • pușculiță din lemn
 • căsuță din lemn cu horn
 • cuburi din lemn
 • inimioare din lemn
 • suporturi pentru pahare
 • diferite modele de cutii și cufere din MDF
 • figurine din lemn
 • tăvi MDF
 • rame foto
 • litere din lemn

decoratiuni din lemn

Recomandări pentru obiecte din lemn de pictat

Dacă vrei să decorezi un obiect din lemn pentru a-ți decora spațiul, iată câteva recomandări

 • Alege cu atenție paleta de culori – alege acele culori care există deja în cameră, pentru o cât mai bună integrare estetică a obiectului decorat.
 • Stilul de decor – în funcție de modelele deja existente în piesele accent sau accesoriile din spațiul unde vei plasa obiectul, alege-ți modelul. Nu te feri de modele simple, pattern-uri botanice sau modele geometrice care să susțină tema de design a spațiului.
 • Ai grijă să respecți toate recomandările de curățare și pregătire a suprafeței de lemn pe care pictezi – astfel te asiguri că obiectul tău decorativ va avea o rezistență cât mai bună în timp.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube și în magazinele din București!