Interviu: de ce prefera artista Maria Raczynska hartia de la Hahnemuhle

Interviu: de ce prefera artista Maria Raczynska hartia de la Hahnemuhle
Share

Maria Raczynska pictează în acuarelă și este instructor pentru trei școli online. Cariera ei a început în 2016, atunci când și-a creat primul canal de YouTube. La început, a fost doar un hobby, în care posta ocazional tutoriale de pictură în acuarelă însă atunci când audiența ei online a crescut, a considerat că e momentul să și predea. Maria locuiește în Southern Orange, California și în acest interviu poți citi despre momentele importante în cariera sa, despre creșterea canalului de YouTube dar și motivele pentru care artista preferă hârtia de pictură de la Hahnemuhle.

Mama ta pictează în ulei și ai crescut într-o familie plină de artiști. Ți-a fost mereu clar că vei urma acest drum?

Am crescut urmărind-o pe mama pictând cu uleiuri. Asta a făcut întreaga ei viață, vânzând tablouri și predând. Dar nu m-am imaginat făcând același lucru – mama mea era foarte bună în ceea ce făcea și a avut succes, însă existau și momente în care s-a chinuit mult și a suferit din punct de vedere financiar. Deci am visat să călătoresc și să lucrez în turism. Totuși, faptul că am putut să o văd pe mama pictând mi-a dat încredere, astfel încât atunci când am început și eu să pictez, nu mi-a fost teamă de această experiență.

Cum ai ajuns să preferi acuarela, în detrimentul culorilor de ulei?

Cred că e din cauza faptului că am văzut-o pe mama murdară de culori haha nu am fost un fan al mirosului de terebentină. Deci atunci când am decis că voi face ceva artistic, am mers pe niște culori mai curate..    

Ți-ai pus bazele unei cariere profesionale prin canalul de YouTube, pe care l-ai început în 2016. Numărul de followeri a crescut foarte mult, de la o săptămână la alta. Ai idee care a fost secretul?

În 2014 am început să pictez, însă nu eram prea motivată fiindcă nu știam ce să pictez. Apoi am avut o pierdere în familie și am început să pictez imaginile preferate ale fratelui meu decedat, perioadă care m-a ajutat să mă vindec.

Am urcat primul video pe canalul mariamorjane în 2016, cred că era pictura unei păsări. Nu a avut prea multe views. Poate 5 – probabil eu, care mă uitam singură la video. Următoarea lună am urcat o pictură cu o vulpe sau cu un trandafir. Nu pictam foarte des, poate o dată pe lună.  Apoi am uploadat o pictură cu o plajă și alte peisaje, apoi o țestoasă sub apă. Scena de pe plajă a avut multe views, dar și celelalte peisaje.

În august, numărul de abonați a crescut la câteva mii. Îmi amintesc că am fost atât de încântată încât am început să pictez zilnic și să uploadez video-uri. Primeam foarte multe vizualizări și am început să-mi întreb publicul ce să mai pictez. La final de octombrie, ajunsesem la aproximativ 4 mii de subscriberi.

M-a ajutat mult faptul că eram activă pe canal, interacționam destul de mult cu abonații mei. I-am ascultat și am păstrat un ritm consistent la upload-uri. Aveam un obiectiv de a atinge 10 000 de subscriberi până la finalul anului, dar am ajuns la 14 000 pe 31 decembrie. Apoi, anul următor în iulie eram deja la 50 000 de abonați. Am continuat, dar am mers mai ușor cu upload-ul video-urilor, am scăzut de la 7 la cinci pe săptămână fiindcă nu mai făceam față.

Acum, postez un  video pe săptămână, în fiecare sâmbătă. Cu faptul că predau la trei școli online, canalul de YouTube și social media, nu ar mai fi posibil să public clipuri atât de des, așa că mi-am făcut un program care funcționează pentru mine.

Pentru a răspunde la întrebare, care a fost secretul, cred că am fost doar norocoasă. Atunci era totul despre algoritmul YouTube. Un video cu noroc a dus la următorul, YouTube îmi recomanda clipurile și utilizatorilor noi așa că am continuat să cresc. Totul este despre recomandările de pe YouTube. Astăzi, sunt mii de canale similare cu al meu. Când am început, erau doar câteva canale de pictură în acuarelă.

În plus, algoritmul YouTube s-a schimbat și e greu să apari în feed-urile oamenilor dacă nu este recomandat de rețea. Chiar dacă ai foarte mulți abonați. E un ciclu – pentru cei care își construiesc un canal, durează până intri în acel ciclu de vizualizări. E foarte important să fii consistent – într-o zi, unul din clipuri va prinde vizualizări și vei începe să câștigi abonați.

Recomanzi Hahnemuhle the Collection – hârtia de pictură preferată, de ce este atât de specială pentru tine?

Da, este hârtia mea preferată. Am știut mereu că hârtia ieftină, de studiu, te va ține pe loc. Prima mea hârtie de pictură, în 2011, era presată la cald și avea o calitate bună. Apoi, am încercat să fac o economie și am încercat mărci mai ieftine de hârtie pentru pictură. Am înțeles rapid că hârtia este cu adevărat baza picturii în acuarelă.

După câțiva ani de pictură, am început să descopăr mai multe probleme la hârtia de pictură pe care o utilizam. Calitatea varia. Am început să citesc și am descoperit că se folosea inclusiv gelatina de origine animală, ingredient care explica inclusiv mirosul ciudat al unor coli de hârtie. Am ajuns la hârtia Hahnemuhle și nu mi-a venit să cred câte tipuri de hârtie oferea marca. Am primit câteva mostre, le-am testat și apoi am descoperit gama The Collection, nouă în acel moment.

Găsisem o hârtie pentru acuarelă care nu era doar similată altor hârtii, dar mai bună. Calitatea mi-a adus abilitatea de a face lucruri pe care nu le puteam face înainte. Ce e important pentru mine e că această hârtie poate fi folosită pentru straturi și e o hârtie cu același comportament, de fiecare dată. Am înțeles apoi că Hahnemuhle folosește doar materiale pe bază de plante, așa că nu am întâlnit niciun miros ciudat la colile noi.

M-am îndrăgostit de această hârtie din start. Hârtia din The Collection nu e bună doar pentru pictura în straturi ci îți ridică culorile, ceea ce e foarte neobișnuit pentru o hârtie care permite straturi. Picturile mele sunt vibrante și arată culorile adevărate, din pigmenții pe care-i folosesc.

Dacă ai fi la începutul carierei tale, e ceva ce ai schimba?

Probabil să mă stresez mai puțin. La început, luam lucrurile prea personal, dar aveam și un alt job, astfel încât lucram 15 – 16 ore pe zi. Aș vrea să fi știut că trebuia doar să urmez câteva cursuri de acuarelă pentru a-mi da seama că asta era direcția mea.

Te așteptăm cu mai multe idei și recomandări despre tehnici și materiale pentru proiecte de artă și hobby creativ și pe Facebook Instagram si YouTube și în magazinele din București!

Surse foto: Hahnemuhle